Τουρκία, Ρωσία και Ιράν προωθούν τις “ζώνες αποκλιμάκωσης” στη Συρία

Ο πέμπτος γύρος συνομιλιών για την κρίση στη Συρία ξεκίνησε στην Αστάνα, του Καζακστάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν -συμμάχων της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – και της Τουρκίας, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των ζωνών αποκλιμάκωσης στη χώρα. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα είναι επίσης παρών.

Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις υιοθέτησαν τον Μάιο την αρχή της δημιουργίας τεσσάρων ζωνών ασφαλείας προκειμένου να ισχύσει βιώσιμη εκεχειρία και τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί μείωση των συγκρούσεων.

Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάτις, εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:”Ποιός εγγυάται, ότι οι ζώνες αυτές είναι ασφαλείς; Ποιός θα το υπογράψει αυτό; Ποιός συγκεκριμένα πρέπει να μείνει εκτός των ορίων τους;”.

Μία ημέρα πριν την έναρξη των συνομιλιών στην Αστάνα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε μονομερή εκεχειρία από τις 2 ως τις 6 Ιουλίου στις επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα στη νότια Συρία, όπου πρόσφατα μαίνονταν σφοδρές μάχες.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Συρία Αλεξάντρ Λαβρεντίεφ δήλωσε χθες βράδυ ότι τα σύνορα των δύο ζωνών –της Χομς και της ανατολικής Γούτα—έχουν «ουσιαστικά εγκριθεί».

Ωστόσο «παραμένουν ερωτήματα» για τη ζώνη στην επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν «κάποιες επιφυλάξεις» για τη νότια ζώνη.

Οι «ζώνες αποκλιμάκωσης» θα δημιουργηθούν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην Ιντλίμπ, στην κεντρική επαρχία Χομς, στον θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα και στις νότιες περιοχές της χώρας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος