Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)

Συνεχίζουν οι αρχές της Ισπανίας τις έρευνες προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μπορέσουν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές της επίθεσης στη Βαρκελώνη. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ένας ιμάμης που διέμενε στο Ρίπολ, ο οποίος φέρεται να είναι ο καθοδηγητής των μελών του πυρήνα των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν την Καταλωνία και πιθανώς σκοτώθηκε ετοιμάζοντας εκρηκτικά στη γιάφκα του Αλκανάρ. Μάλιστα φέρεται να διέμενε στο Βέλγιο την περιόδο του χτυπήματος στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 22χρονου Μαροκινού που πιστεύεται ότι έριξε το φορτηγό στο πλήθος στη Ράμπλας. Την ίδια ώρα μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου ενός άνδρα ο οποίος δέχθηκε τα πυρά των αρχών σε αστυνομικό μπλόκο λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Ράμπλας. Αρχικά όλοι πίστεψαν πως πέθανε από τις σφαίρες, όμως η ιατροδικαστική  εξέταση έδειξε πως  σκοτώθηκε από αιχμηρό όπλο.

Ειδικότερα, τρεις ώρες μετά την τραγωδία στην Ράμπλας, ένα Ford Focus απέφυγε, αναπτύσσοντας ταχύτητα, τον μπλόκο τραυματίζοντας μία αστυνομικό. Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ και λίγο μετά διέκριναν έναν άνθρωπο να απομακρύνεται τρέχοντας.

Ο ιδιοκτήτης του IX, ο 34χρονος Πάου Περέθ Βιγιάν, κάτοικος του Βιλαφράνκα ντελ Πενεδές, και πρώην εργαζόμενος σε οργανώσεις αρωγής στο εξωτερικό, βρέθηκε νεκρός εντός του οχήματος, φέροντας τραύματα από αιχμηρό όπλο.

«Οι αστυνομικοί πίστεψαν αρχικά ότι ο Βιγιάν είχε σκοτωθεί από σφαίρα αστυνομικών», όμως η νεκροψία- νεκροτομή αποκάλυψε ότι στη σορό «δεν υπήρχε κανένα τραύμα από σφαίρα» σημείωσε ο διοικητής της αστυνομίας. Η αστυνομία αναζητά το πρόσωπο που οδηγούσε το όχημα, συμπλήρωσε.

Έως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συνδέσουμε» αυτό το περιστατικό με τις επιθέσεις, ωστόσο εάν αυτή η σχέση επιβεβαιωθεί «θα έχουμε έναν επιπλέον νεκρό που θα συνδέεται με τις επιθέσεις».

Ανθρωποκυνηγητό για τον 40χρονο ιμάμη – Είχε διαμείνει για λίγους μήνες στο Βέλγιο, λίγο πριν την επίθεση στις Βρυξέλλες

Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)

Οι ερευνητές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε μια ομάδα τουλάχιστον 12 υπόπτων που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τις φονικότερες επιθέσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Ισπανία.

Ένας 22χρονος με καταγωγή από το Μαρόκο, ο Γιούνες Αμπουγιακούμπ είναι μεταξύ των προσώπων που καταζητούνται. Διέμενε στο Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, όπως και άλλοι ύποπτοι. Η αστυνομία έκανε έφοδο στην περιοχή την Παρασκευή, στο διαμέρισμα όπου έμενε ο 40χρονος Αμπντελμπακί Ες Σατί, έναν μουσουλμάνο ιεροκήρυκα.

Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)
AP Photo – Το σπίτι του Ες Σατι

Οι αρχές έχουν κάνει φύλλο και φτερό το σπίτι του αναζητώντας στοιχεία και πιθανές διασυνδέσεις με τρομοκράτες στο εξωτερικό και ειδικά την ISIS που ανέλαβε την ευθύνη. Πιστεύουν ότι αυτός ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών και συνέλαβε το σχέδιο για την επίθεση. Τον Ιούνιο έφυγε χωρίς προειδοποίηση από το τέμενος λέγοντας ότι ήθελε να επιστρέψει στο Μαρόκο για τρεις μήνες. Ο σπιτονοικοκύρης του είπε ότι τον είδε τελευταία φορά την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο Ες Σατί υπάρχουν υποψίες ότι είχε διαμείνει για λίγους μήνες στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι ο ύποπτος δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.

«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ες Σατί είχε φυλακιστεί για πταίσματα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Αναζητούν τον 22χρονο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες και για τον 22χρονο καταζητούμενο Γιούνες Αμπουγιακούμπ. Σε επιφυλακή και οι γαλλικές αρχές κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, καθώς δεν αποκλείεται ο 22χρονος που νοίκιασε τα τρία φορτηγά και θεωρείται ότι έριξε το ένα από αυτά πάνω στο πλήθος στη Ράμπλας να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα μη την εφημερίδα Le Parisien το Audi που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Καμπρίλς, καταγράφθηκε από κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή του Παρισιού. Σε αυτό το στάδιο οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει κάποια άμεση και σε επιχειρησιακό επίπεδο διασύνδεση μεταξύ του πυρήνα των τρομοκρατών στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)H μητέρα του Αμπουγιακούμπ, τον καλεί να παραδοθεί αμέσως.

Συντετριμμένη είναι και η μητέρα των αδελφών Χισαμί, που σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στην επίθεση της Καμπρίλς. Νόμιζε ότι ο μεγάλος γιος, 24 ετών, έλειπε για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ενώ ο ανήλικος Ομάρ δεν είχε κινήσει την παραμικρή υποψία. Έμαθε από την τηλεόραση την εμπλοκή τους στις επιθέσεις και ότι είναι νεκροί.

Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)Η κοινωνία του Ρίπολ, η μουσουλμανική κοινότητα και οι οικογένειες των υπόπτων εκφράζουν έκπληξη και καταδικάζουν τους νεαρούς για τη δράση τους.

Η κοινωνία του Ρίπολ, η μουσουλμανική κοινότητα και οι οικογένειες των υπόπτων εκφράζουν έκπληξη και καταδικάζουν τους νεαρούς για τη δράση τους. Όπως λένε ήταν κανονικοί νεαροί και δεν εξέφραζαν ριζοσπαστικές ιδέες. Μάλιστα ο ιμάμης της κοινότητας είπε πως σπάνια εμφανίζονταν για προσευχή.

Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)

Ίχνη του εκρηκτικού «Μητέρα του Σατανά» στη γιάφκα του Αλκανάρ

Για να κρύψει καλά τα ίχνη του από τις αρχές αλλά και τους συγγενείς, ο τρομοκρατικός πυρήνας του Ρίπολ είχε στήσει το εργοστάσιο κατασκευής βομβών σε απόσταση ασφαλείας, στο Αλκανάρ.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της ισπανικής αστυνομίας, η ομάδα των τζιχαντιστών σχεδίαζε επί μήνες μία ή περισσότερες μεγάλη κλίμακας επιθέσεις στην Καταλονία στις οποίες είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τις 120 φιάλες βουτανίου, τις οποίες εντόπισαν οι αρχές στο σπίτι στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της Τετάρτης.

Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)Από τα ευρήματα στο σπίτι αυτό, που πιστεύεται ότι ήταν εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, ταυτοποιήθηκαν δύο πρόσωπα, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει και τρίτος νεκρός.

Στο σπίτι αυτό η αστυνομία βρήκε επίσης ίχνη της TATP, τριακετόνης τριυπεροξειδίου, όπως είναι η χημική ονομασία αυτής ουσίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη εκρηκτική ύλη των τζιχαντιστών, γνωστή και «Μητέρα του Σατανά», μια εκρηκτική ύλη που αποτελείται από υλικά που μπορεί να βρει κανείς εύκολα στο εμπόριο (όπως ασετόν, και οξυζενέ) ωστόσο απαιτούνται εργαστηριακές γνώσεις για την παρασκευή της. Είναι ιδιαίτερα ασταθής, ευαίσθητη στις δονήσεις, στη θερμότητα και στα.. λάθη κατά συνέπεια εκρήγνυται εύκολα, εξ ου και η ονομασία της. Είναι το κύριο εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 αλλά και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016.

Πρόσωπο-κλειδί ο ιμάμης του Ριπόλ – Έρευνες για 15ο θύμα των τρομοκρατών (video)Σε ένα τέτοιο λάθος θεωρείται ότι οφείλεται η έκρηξη του σπιτιού στο Αλκανάρ, που έκανε τους τρομοκράτες να αλλάξουν τα αρχικά σχέδια τους, τα οποία σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ ήταν να ρίξουν ένα βαν στον καθεδρικό της Σαγράδα Φαμίλια, κατόπιν στη Λας Ράμπλας, κι ένα τρίτο στην περιοχή του λιμανιού της πόλης. Τελικά τράπηκαν σε αιματηρή φυγή αφού πραγματοποίησαν το διπλό χτύπημα σε Ράμπλας και Καμπρίλς.

Στο σπίτι στο Αλκανάρ πραγματοποιήθηκαν σήμερα νέες ελεγχόμενες εκρήξεις.

Οι ισπανικές αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στα τουριστικά σημεία.

Πηγές ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο- επιμέλεια Π Γκόνος

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος