Εξασθενημένη αλλά ακόμη επικίνδυνη η “Ίρμα”-Συνοικίες στη Φλόριντα κάτω απ’το νερό (video)

Στην κατηγορία 1 υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Ίρμα, που σφυροκόπησε τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες υλικές καταστροφές. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Φλόριντα. Με το πρώτο φως της ημέρας, τα σωστικά συνεργεία άρχισαν τις έρευνες για τον εντοπισμό και διάσωση εγκλωβισμένων. Γύρω στις 14:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) η εξέλιξη του φαινομένου πήρε μια αναπάντεχη τροπή καθώς έπληξε το Τζάκσονβιλ στην βορειανανατολική ακτή της Φλόριντας προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρρες. Για δέκα νεκρούς στην Κούβα κάνει λόγο η κυβέρνηση της χώρας.

Ο τυφώνας συνεχίζει την πορεία του ως τροπική καταιγίδα και παραμένει σημαντική απειλή, ανακοίνωσε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία. Στη συνέχεια αναμένεται να πλήξει τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα.

Το «μάτι» του κυκλώνα βρισκόταν στις 08:00 (15:00 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 170 χλμ. βόρεια της Τάμπα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μέχρι 110 χλμ/ώρα.

Τουλάχιστον 10.000 άτομα παρέμειναν στα σπίτια τους παρά την εντολή για εκκένωση των περιοχών, έξι εκατ. νοικοκυριά στην πολιτεία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ, εκφράζονται φόβοι για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Στην πόλη Μπονίτα Σπρινγκς, πολλές συνοικίες έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Μαϊάμι έκλεισε και δεν αναμένεται να λειτουργήσει παρά αύριο, εκτελώντας περιορισμένο αριθμό πτήσεων.

Το κόστος για την αμερικανική οικονομία από τους κυκλώνες Ίρμα και Χάρβεϊ –που σάρωσε νωρίτερα, στα τέλη Αυγούστου, το Τέξας και τη Λουιζιάνα– υπολογίζεται σε 290 δισεκατομμύρια δολάρια, το 1,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Accuweather.

Στις μεγάλες πόλεις έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και το Κέντρο Παρακολούθησης των Κυκλώνων (NHC)  προειδοποιεί ότι τον τυφώνα θα ακολουθήσει πλημμυρίδα.

https://twitter.com/RT_com/status/907204601690054657

Τον Άγιο Μαρτίνο πρόκειται να επισκεφθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι το πέρασμα του τυφώνα από την Καραϊβική στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 10 νεκροί στην Κούβα

«Μετά το πέρασμα του επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα στην κουβανική επικράτεια, γνωστοποιούμε προς το παρόν την θλιβερή απώλεια 10 ανθρώπινων ζωών, στις επαρχίες Αβάνα, Ματάνσας, Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα» ανέφερε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 27 έως και 89 ετών, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Cubadebate.

Ηλεκτροπληξία, πτώση από μπαλκόνι πάνω σε ένα λεωφορείο, πνιγμός ή κατάρρευση κατοικιών: τα αίτια των θανάτων ποικίλλουν, υπογραμμίζει η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, υπενθυμίζοντας ότι ορισμένα από τα θύματα δεν «υπάκουσαν στις συστάσεις» των αρχών κι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Προτού κατευθυνθεί προς τη Φλόριντα, η Ίρμα προκάλεσε πλημμύρες έως την Αβάνα και πολλές καταστροφές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της νήσου, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές.

Η γεωργία και οι τουριστικές υποδομές μετρούν επίσης ζημιές, συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχετική είδηση: ΗΠΑ-Φλόριντα: Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής λόγω του Ίρμα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος