Μπους και Ομπάμα εναντίον Τραμπ

Και ξαφνικά, την προηγούμενη Πέμπτη, η Αμερική είχε τρεις προέδρους. Όχι κυριολεκτικά, ασφαλώς, και ούτε καν στην ίδια εκδήλωση. Όμως για πρώτη φορά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζορτζ Μπους και ο διάδοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, βρέθηκαν σε εκδηλώσεις και έβγαλαν λόγους. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, ο πρόεδρος Τραμπ έβλεπε ανθρώπους που βρέθηκαν στην ίδια θέση με εκείνον, να στέκονται απέναντί του και να τον επικρίνουν. Ακόμα και αν κανείς τους δεν τον ανέφερε. Ούτε μία φορά.

Οι πρόεδροι Μπους και Ομπάμα ανήκουν σε μια ακόμα πιο κλειστή λέσχη από εκείνη των Αμερικανών προέδρων. Και οι δύο ανήκουν στην κατηγορία των προέδρων που έχουν εκλεγεί δύο φορές στο αξίωμα αυτό. Ο λόγος τους μετράει, αλλά αποφεύγουν να τον μοιράζονται, διότι κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει μια παράδοση κατά την οποία ένας Αμερικανός πρόεδρος θα χρειάζεται να αντιμετωπίζει την δημόσια και πιθανώς διχαστική κριτική του προκατόχου του. Ίσως για αυτό δεν ανέφεραν συγκεκριμένα τον πρόεδρο Τραμπ στα σχόλιά τους, παρ’ ότι δεν άφησαν περιθώριο αμφιβολίας για τον αποδέκτη τους.

Κανένας από τους δύο πρώην προέδρους δεν ψήφισε τον πρόεδρο Τραμπ. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν αναμενόταν ποτέ να τον ψηφίσει, αλλά ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους είχε μάλλον περισσότερες πιθανότητες στην κοινή γνώμη, η οποία μάλλον ξέχασε όχι μόνο την απόσταση απόψεων των δύο ανδρών, αλλά και την αντιμετώπιση του Τζεμπ Μπους, ο οποίος ήλπιζε να γίνει ο τρίτος πρόεδρος από την οικογένεια, από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ανάμεσα στις τακτικές επιθέσεις του προέδρου Τραμπ ενάντια στις πολιτικές που εφάρμοσε, έχει σίγουρα να θυμάται και το κίνημα αμφισβήτησης της εθνικότητάς του, το οποίο χρεώνεται εν πολλοίς ο νυν πρόεδρος των Η.Π.Α.

Η διχαστική ρητορική, η αντίθεση στις εμπορικές συμφωνίες, η εγκατάλειψη ενός διεθνούς χαρακτήρα ηγεσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανάμεσα στα βασικά χαρακτηριστικά των ομιλιών των δύο πρώην προέδρων, οι οποίοι όχι μόνο συμφώνησαν εξ αποστάσεως στα λεγόμενά τους, αλλά φρόντισαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα και με τα κοινά, στα οποία ο καθένας απευθυνόταν. Ο πρόεδρος Μπους μιλούσε σε εκδήλωση που είχε οργανώσει το ίδρυμα που φέρει το όνομά τους, αλλά δίπλα του καθόταν η υπουργός Εξωτερικών του Μπιλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε ένα περισσότερο ακτιβιστικό μήνυμα: Οι ομιλίες του ήταν μέρος προεκλογικών εκστρατειών για την ανάδειξη κυβερνητών.

Όλα τα media στην Αμερική ασχολήθηκαν με την επανεμφάνιση των δύο ανδρών με δύο άκρως πολιτικές ομιλίες, όμως, όπως παρατηρεί ο Atlantic στην ανάλυσή του, το ζήτημα είναι κατά πόσο παραμένουν σχετικοί, οι ίδιοι και η ρητορική τους, στο πλαίσιο ενός βαθιά διχασμένου εκλογικού σώματος. Στην ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα παρατήρησε πως «αν χρειάζεται να διχάσεις έναν λαό για να εκλεγείς, δεν θα μπορέσεις να τον κυβερνήσεις». Αν είναι αλήθεια, ίσως πρόκειται για την καλύτερη περιγραφή του προβλήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος