Κ.Μητσοτάκης: Να αναλάβει η Ελλάδα την μεταρρυθμιστική της ατζέντα

«Φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να μην είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αλλά να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για το πώς θα πάμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης Bruegel, με θέμα «Ευθύνη να Μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη», στις Βρυξέλλες. ‘Οπως ανέφερε, “η οικονομική κρίση απέδειξε πως η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης ήταν ελλιπής”. Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα μικρά κράτη-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υπογράμμισαν από κοινού ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γιούρκι Κατάινεν, και ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είναι πολύ σημαντικό», τόνισε, «το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον μας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης» και συμπλήρωσε ότι, «παρά την οικονομική κρίση, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζουν την έννοια της Ενωμένης Ευρώπης».

Ως σημαντικότερα θέματα της συζήτησης, ο πρόεδρος της ΝΔ, επισήμανε την τραπεζική ενοποίηση, τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, την κοινή αμυντική πολιτική, την ψηφιακή αγορά και κυρίως τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Ειδικότερα, για το θέμα των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ ανέφερε: «Ντράπηκα ως Έλληνας όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με πήγαν σε διαφορετικό χώρο ελέγχου, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου».

“Κατανοώ γιατί υπάρχει γενική επιθυμία να δείξουμε ότι το ελληνικό πείραμα ήταν επιτυχημένο. Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να αρχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι “ενώ υπάρχει επιτυχία στο δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος, η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που σκοτώνει την πραγματική οικονομία”.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η Δημοκρατία πρέπει να είναι εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών» και συμπλήρωσε ότι «δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Ανέφερε, τέλος, ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια,” θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι έχει γίνει ανταγωνιστική και εξαγωγική οικονομία, με λειτουργική δημόσια διοίκηση, και κράτος δικαίου”.

«Πρέπει να καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη δική μας ατζέντα, είναι μεταρρυθμίσεις καλές για την Ελλάδα και, παράλληλα, ικανές να καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρή σε μια ισχυρή Ευρώπη. Πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας».

Για την άνοδο του λαϊκισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «μπορεί να έχει υποστεί ήττες σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά δεν πρόκειται να εξαλειφθεί όσο υπάρχουν οι κινητήριες δυνάμεις που του δίνουν ώθηση».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος