Καμπανάκι για Σένγκεν από τον Ν. Τόσκα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Συνθήκη Σένγκεν έκρουσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

«Είναι μία αντίληψη που πάει να σπάσει το κεκτημένο Σένγκεν με τις ελευθερίες σε άτομα και αποσκευές», δήλωσε και τόνισε πως όταν ανακοινώθηκε από την Γερμανία «δεν μπορούσαμε ούτε εμείς ούτε άλλες χώρες να τους αποτρέψουμε. Οι απαιτήσεις μας ήταν να μην τους βγάζουν εκτός χώρου Σένγκεν». Ο κ. Τόσκας επεσήμανε μάλιστα ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων είναι σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα (π.χ. σε Δανία, Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εμπιστεύονται περισσότερο την ηγεσία του υπουργείου και λιγότερο τις γερμανικές εφημερίδες. “Ας μην ερχόμαστε και υιοθετούμε άκριτα τις θέσεις των γερμανικών εφημερίδων ότι μπήκανε 1000 άτομα με πλαστά διαβατήρια. Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών (της Γερμανίας) είναι λάθος. Εμένα ο υπουργός μου έδειξε άλλα νούμερα. Εμπιστευτείτε περισσότερο τον Έλληνα υπουργό παρά τις γερμανικές εφημερίδες”.

Ο κ. Τόσκας είπε στους βουλευτές ότι ούτε είναι 1000, οι παράνομα εισερχόμενοι στην Γερμανία ούτε διέθεταν πλαστά διαβατήρια. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι ο αριθμός είναι μικρότερος (περίπου 800 – 850) και αρκετοί προέρχονταν από χώρες που δεν χρειάζονται βίζα για να περάσουν τα γερμανικά σύνορα.

Ενόψει της συζήτησης για αναθεώρηση της συνθήκης ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως χρειάζεται “αναλογικότητα και σειρά δεσμεύσεων, όχι να υιοθετήσουμε τις πρακτικές των χωρών Βίζενγκραντ” και ότι σε κάθε περίπτωση «η προσωρινή επαναφορά ελέγχων πρέπει να έχει την έννοια έσχατης ανάγκης και όχι της κατάργησης της συνθήκης Σένγκεν».

Ρεπορτάζ; Νίκος Τσιμπίδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος