Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Χωρίς εκπλήξεις η απάντηση της Άγκυρας στη συμμαχική πρόταση για ανακωχή, απαιτεί την άμεση εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα. Η πληροφορία ότι ο Ελ. Βενιζέλος πρόκειται να μεταβεί στη Σμύρνη και να ηγηθεί του αγώνα τον οποίο είναι αποφασισμένοι να δώσουν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, δημιουργεί ελπίδες στους οπαδούς του και προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

«Είτε περί φήμης απλής πρόκειται ή περί βεβαιώσεως μελετηθείσης και αποφασισθείσης πράξεως, δεν πρέπει να παρέλθη απαρατήρητος η πληροφορία αναμενομένης μεταβάσεως του κ. Ε. Βενιζέλου εις Σμύρνην. […] Αλλά τοιούτον χωρισμόν πρέπει διά πάσης θυσίας να αποφύγη το κράτος. Νυν δε θυσία πολεμική έσται και επιτέλους ιερωτάτου καθήκοντος. Προς αποτροπήν του απειλουμένου χωρισμού αρκεί η ανάληψις υπό του κράτους της συνεχείας όλου του αγώνος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Αι Δυνάμεις της Συνεννοήσεως έχουσιν ακόμη εις την διάθεσίν των τα μέσα όπως κάμψωσι την Κεμαλικήν αδιαλλαξίαν. Η κατοχή της Μικράς Ασίας υπό του ελληνικού στρατού, ο αποκλεισμός των τουρκικών παραλίων, η κατάλυσις της καθιερωθείσης εν Κωνσταντινουπόλει ουδετερότητος, ήτις μόνον τα τουρκικά συμφέροντα εξυπηρετεί, ήθελεν οδηγήσει εις ταχείαν και ασφαλή συνομολόγησιν της ειρήνης κατά τρόπον αποκλείοντα την μέλλουσαν διατάραξιν αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«’’Είμεθα διατεθειμένοι να δώσωμεν και αυτήν την ψυχήν μας διά να εξασφαλίσωμεν την ελευθερίαν μας. Είνε αδύνατον πλέον να ζήσωμεν υπό τον Τουρκικόν ζυγόν. Επίσης είνε αδύνατον να εκπατρισθώμεν. Διά τούτο σας επαναλαμβάνω, ότι είμεθα αποφασισμένοι και ωρκίσθημεν ν’ αποθάνωμεν όλοι και τότε ας έλθουν οι βάρβαροι Τούρκοι να παραλάβουν ένα απέραντον νεκροταφείον’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΝΩΤΕΡΟΝ ΣΕΡΒΙΚΟΝ ΠΑΡΑΣΗΜΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΜΕΛΕΤΙΟΝ – ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
  • ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΑΣΜΟΙ
  • ΑΓΙΑ ΡΩΣΣΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΖΗΤΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΜΕΣΟΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ
  • Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
  • ΑΠΟΔΟΤΕ ΕΝΙΑΙΑΝ ΨΥΧΗΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ ΤΩΝ ΑΛΥΤΡΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΣΕΒΑΣΘΗΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Αλλ’ αν ο κ. Στράτος και οι λοιποί αντιπολιτυεόμενοι θέλουν να σχηματίσουν Κυβέρνησιν με τους Βενιζελικούς ας το ειπουν καθαρά. Ας το δηλώσουν ανεπιφυλάκτως. Και τότε το ζήτημα λύεται. Διότι ο κ. Γούναρης είχε το θάρρος να δηλώση, ότι δεν θα υποστηρίξη διά του κόμματός του οιανδήποτε άλλην Κυβέρνησιν, ήτις δεν θα ηδύνατο να στηριχθή επί των ιδίων αυτής δυνάμεων. Ας το είπουν λοιπόν καθαρά, ότι θα συμπράξουν με τον Βενιζέλον. Αλλά δεν το λέγουν, διότι γνωρίζουν, ότι ο Λαός δεν θα τους αφήση, εάν παρά την εντολήν του όντως συμπράξουν με τους Βενιζελικούς, να πατήσουν το κατώφλι του Κοινοβουλίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

«Δεν θέλομεν να γνωρίζωμεν, αν θα επιτύχουν ή όχι να ανατρέψουν την Κυβέρνησιν Γούναρη οι αναλαβόντες κατ’ αυτής τον αγώνα. Γνωρίζομεν όμως, το γνωρίζει ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, ότι, είτε επιτύχουν, είτε αποτύχουν, κέρδος άλλο από εθνικής απόψεως ουδέν θα υπάρχη, ειμή μόνον εκ της πεποιθήσεως ότι χειρότερα δεν είνε δυαντόν να πάνε τα πράγματα. […] Ενώ υπολογίζονται ψήφοι και μαγειρεύονται συνδυασμοί, ο Ελληνικός λαός σφίγγει την καρδίαν και στρέφει το βλέμμα προς τον ορίζοντα με μίαν υστάτην ελπίδα ότι ο Θεός της Ελλάδος θα εμφανισθή διά μίαν φοράν ακόμη, εις την στιγμήν του υστάτου κινδύνου, διά να σώση τον περιούσιον λαόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ‘’ΝΥΝ Ο ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ’’

ΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟΝ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΠΑΝΤΩΣ, ΔΕΝ Θ’ ΑΦΗΣΗ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΕΘΝ. ΥΠΟΘΕΣΙΝ – ΕΙΚΩΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΑΙ ΕΚ Κ/ΠΟΛΕΩΣ

  • ΟΛΑΙ ΜΑΣ ΑΙ ΕΥΧΑΙ…

«Αλλ’ αιρόμενοι υπεράνω των κομματικών υπολογισμών και εις την σωτηρίαν της πατρίδος και μόνον αποβλέποντες, ευχόμεθα ολοψύχως, όπως το ταχύτερον ο Μέγας Πολιτικός ευρεθή επί κεφαλής του Μικρασιατικού Αγώνος, διότι, εν τοιαύτη περιπτώσει, εις ημάς ουδεμία απομένει αμφιβολία, ότι όλαι αι προσπάθειαι και αι βυσσοδομήσεις των παλαιών εχθρών και των χθεσινών συμμάχων και υποστηρικτών μας, θα εξουδετερωθούν την τελευταίαν στιγμήν εκ του αγώνος, ο οποίος θα διεξαχθή από των ακτών της Ιωνίας θα ανακύψη ολόσωμος και ασφαλής, ισχυρά και ακμαία και πάλιν η Μεγάλη Ελλάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗΝ ΑΝΤΑΝΤ

«Έχομεν πάντα λόγον να ελπίζωμεν ότι η είσοδος της Ελλάδος εις την Μικράν Αντάντ δεν θα συναντήση οίας κατά το παρελθόν δυσχερείας και δεν θέλει κριθή ασύμφορος ούτε διά τα συμφέροντα των άλλων νοτιοευρωπαϊκών Κρατών αλλ’ ούτε και διά τα Ελληνικά. Έχομεν προσέτι πάντα λόγον να ελπίζωμεν ότι η συνεννόησις μεταξύ Αντάντ και Μικράς Αντάντ δεν θέλει συναντήση ουδεμίαν σοβαράν αντίρρησιν και ότι η διατυπωθείσα πρότασις περί εκπροσωπήσεως της Μικράς Αντάντ εις το Ανώτατον Διασυμμαχικόν Συμβούλιον δεν πρόκειται να ματαιωθή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Οι Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζον σήμερον κάποιαν αμφιβολίαν ως προς το δυνατόν της αποσοβήσεως νέας δυσμενούς διά την Κυβέρνησιν ψήφου της Εθνοσυνελεύσεως. Δεν απέκρυπτον μάλιστα τον φόβον ότι η Κυβέρνησις, τιθεμένου, όπως είνε βέβαιον, ζητήματος εμπιστοσύνης δεν θα δυνηθή να συγκεντρώση τον αριθμόν της τελευταίας ψηφοφορίας»

  • Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
  • Η ΡΩΣΣΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ
  • Η ΠΑΝΩΛΗΣ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ !

«Και τώρα; Ο Αλύτρωτος Ελληνισμός ετοιμάζεται να άρη και πάλιν επί των ώμων του τον Σταυρόν του Μαρτυρίου, διά ν’ αναβή τον Γολγοθά του. όσοι πιστοί ας τον ακολουθήσουν! Η Νίκη θα είνε μαζύ του. Αν ένας ανήθικος αντάρτης της Αγκύρας εύρε συμπαθείς υποστηρικτάς εις τον άπελπι κατά πρώτον αγώνα του υπέρ του ισλάμ, τρέφομεν ημείς ακράδαντον την πεποίθησιν, και έχομεν ΣΟΒΑΡΟΥΣ λόγους να πιστεύωμεν, ότι η Χριστιανωσύνη της Δύσεως θα ταχθή πολύ ταχέως παρά το πλευρόν του αγωνιζομένου ΣΤΑΥΡΟΥ! Ας ήνε η ώρα καλή!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΣΩΤΕΙΡΑ ΑΣΠΙΣ

«Θα θελήσουν άρα γε οι Σϋμμαχοι να αναμείνουν την εμπράγματον εκδήλωσιν της Γερμανο-ρωσσο-τουρκικής συμπράξεως πριν ή σκεφθούν περί του κινδύνου, τον οποίον εδημιούργησαν εις την Ανατολήν και εις την Βαλκανικήν διά των εν Παρισίοις αποφάσεών τν επί του Ανατολικού; Θα ήτο, όμως, τότε πολύ αργά δι’ όλους τους ενδιαφερομένους. Ίσως αι προσεχείς εξελίεξις πείσουν, εν τούτοις, και τους μάλλον δυσπίστους εισέτι εξ αυτών, ότι εν τη νέα διαμορφώσει παγκοσμίων καταστάσεων ο Ελληνικός εν Μικρασία αγών, τον οποίον μερικοί εξ αυτών μετά τόσης συμπαθείας προσέβλεπον εξ αρχής ήτο και είναι σήμερον ειπέρ ποτε η σώτειρα ασπίς και των Στενών και της Μεσογείου ακόμη, ανεξαρτήτως της ηθικής και εθνικής σημασίας, την οποίαν έχει ιδιαιτέρως δι’ ημάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΘΑ ΠΡΟΒΗ ΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Η ΕΞΗΓΗΣΙΣ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΟΥΣΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

«Αλλ’ υπάρχει καιρός ν’ αναθεωρήση τας αποφάσεις της η Γαλλία και να εξέλθη της απάτης, εις ην περιήλθε, παραπλανηθείσα από τους Ρώσους και τους Τούρκους, ως απέδειξεν η Γερμανορωσσική συνθήκη και αι Ρωσσοτουρκικαί συμφωνίαι, ας εξαγγέλλει ο αναπληρών τον Τσιτσερίν Ρώσσος υπουργός. Υπάρχει καιρός να στραφή και πάλιν προς την Ελλάδα, την φυσικήν αυτής σύμμαχον. Αυτό υπαγορεύει το αληθές συμφέρον της και αυτό απαιτεί η δύναμις του Ελληνισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Ανακωχή και ειρήνη είνε έννοιαι διάφοροι. Αν δε εδέχθημεν ανακωχήν δεν σημαίνει ότι εδέχθημεν το το εθνικόν συμβόλαιον της Αγκυρανής Συνελεύσεως ούτε ότι είμεθα διατεθειμένοι να παραιτηθώμεν των πλεονεκτημάτων της στρατιωτικής ημών θέσεως εις Μικράν Ασίαν χωρίς παγίαν εξασφάλισιν των Χριστιανικών πληθυσμών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΛΑΣ ΤΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  • ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΚ ΡΩΣΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑΣ ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΡΙΣΘΗ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
  • ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΑΣ

«Τι επεζήτησεν ο αντιπρόσωπος της ξένης Δυνάμεως; Εγειρόμενος εν τω θεάτρω πρό του Βασιλέως των Ελλήνων, θα παρείχεν αυτώ την μη παρασχεθείσαν αναγνώρισιν; […] Ο ξένος διπλωμάτης φρονεί ότι ως αντιπρόσωπος του γαλλικού λαού δεν είχε καθήκον να σεβασθή τον πρώτον των Ελλήνων; […] Ο Ελληνικός λαός όμως είδε την έλλειψιν σεβασμού, αβρότητος –θέλετε να είπωμεν την λέξιν;- την έλλειψιν αξιοπρεπείας του ξένου αντιπορσώπου και εσκέφθη : Δικαίωμα παντός να συντρίβη την αξιοπρέπειάν του. και εσιώπησε δι’ αυτόν. Και ελυπήθη διά την Πατρίδα του ξένου, ήτις εάν εξακολουθήση ν’ αντιπροσωπεύη αυτήν ως επίσημος αντιπρόσωπός της, έχει παύσει εν τούτοις από της στιγμής εκείνης διά της στάσεώς του να εκπροσωπή την ευγένειαν αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 11 Απριλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

«Η πολυθρύλητος απάντησις του Κεμάλ εις τας Συμμαχικάς περί … ανακωχής –όχι ειρήνης ακόμη- προτάσεις, υπήρξεν, οία ανεμένετο. Μία απάντησις ιταμή και περίπου αυθάδης, αξιούσα την άμεσον εκκένωσιν της Μικράς Ασίας υπό του Ελληνικού στρατού, ευθύς ως θα συνήπτετο η ανακωχή. Το νόστιμον δε είνε, ότι ωθεί την ιταμότητα μέχρις αναισχυντίας, διατεινόμενος ότι η εκκένωσις της Μικράς Ασίας θ’ απελευθερώση τους … αθώους και … ατυχείς Μωαμεθανούς αδελφούς του εκ της … σκληράς (!) και αφορήτου διοικήσεως του εχθρού»

  • Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος