Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στην Εθνοσυνέλευση αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας η διακοίνωση των Δυνάμεων με την πρόταση ανακωχής και η απάντηση της κυβέρνησης. Το κλίμα είναι βαρύ –σύμφωνα με την αρθρογραφία στον ημερήσιο Τύπο- με την κοινή γνώμη να περιμένει να ενημερωθεί για τις κινήσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ έντονη είναι και η αντίδραση των στρατιωτικών…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΟΥΣ

«Ούτω δε θα επέλθη η ανάγκη της προς αυτοσυντήρησιν μερίμνης του απειλουμένου έθνους. Μέσω του έθνους αυτού εύρηται πάνοπλος ο Ελληνικός λαός. Ιδού δύο γεγονότα τα οποία μας πείθουσι να αισιοδοξώμεν περί της εθνικής υποθέσεως και εάν ακόμη η πολιτική της κυβερνήσεως αποβή επιτακτικώς αντίθετος προς ικανοποίησιν των προαιωνίων και των προσφάτων θυσιών του Γένους. Το έθνος και ως απειλούμενος άοπλος πληθυσμός και ως ένοπλος εν τω πεδίω της μάχης Ελληνικός λαός θα αγωνισθώσιν υπέρ των βωμών και της τιμής της πατρίδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • Ν’ ΑΣΦΑΛΙΣΘΗ Η ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

«Εις την απόφασιν του κυριάρχου Σώματος, το οποίον ημείς οι ίδιοι διά της ψήφου μας απεκαταστήσαμεν, οφείλεται απόλυτος υποταγή και πειθαρχία. Ουδείς θέλει να υποτιμήση τον πατριωτισμόν των θορυβούντων περί την εθνικήν υπόθεσιν. Αλλά και δεν πρέπει να επιτραπή η σύγχυσις αρμοδιοτήτων εν τη διαχειρίσει του εξωτερικού ζητήματος. Οι στρατιωτικοί παράγοντες εμόχθησαν αναμφιβόλως υπέρ πάντα άλλον διά την απελευθέρωσιν της Μ. Ασίας. […] Αλλ’ αι γνώμαι των επί ζητήματος καθαρώς πολιτικής φύσεως δεν θα εύρουν καμμίαν απήχησιν»

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ

Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΑΠΟΥΛΑΣ ΩΦΕΙΛΕ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΑΣ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΝΑΜΙΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ. ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΙ ΑΝΔΡΙΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Επί της καταστάσεως ταύτης θα κρίνη απόψε η Εθνοσυνέλευσις, συζητούσα την αποδοχήν της προτάσεως περί ανακωχής και τα ενδεχόμενα τα οποία αύτη συνεπάγεται. Θα ζητήση αναμφιβόλως να μάθη με ποίον δικαίωμα ο κ. Γούναρης παρέβη την κατηγορηματικώς δοθείσαν εντολήν του Σώματος και έστερξε την άνευ όρων μεσολάβησιν, δεσμεύων προκαταβολικώς την χώραν. Θα κρίνη αν επιτρέπεται ακόμη να κυβερνά την Ελλάδα ο οδηγήσας αυτήν εις την εξουθένωσιν και θα αντιμετωπίση την λήψιν των ανδρικών εκείνων αποφάσεων, αι οποίαι προσήκουν εις εν Έθνος με μεγάλην ιστορίαν, με μεγάλην ιστορικήν αποστολήν, μη απωλέσαν ακόμη το ένστικτον της αυτοσυντηρήσεως τόσον, ώστε να αυτοκτονήση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΦΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΩΝ. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΙΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
  • Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

«Δεν έχομεν δικαίωμα να κλείσωμεν τα’ αυτιά μας εις την φωνήν των νεκρών. Δεν έχομεν δικαίωμα ν’ αφήσωμεν να βεβηλώσουν οι ηττημένοι τους τάφους των νικητών. Εάν ο κ. Γούναρης δεν επίστευσεν εις την μεγάλην Ελλάδα, οι νεκροί όμως επίστευσαν. Εάν αυτός δεν έκαμε το καθήκον του, εκείνοι το έκαμαν. […] Ο κ. Γούναρης θα παρέλθη. Πρέπει να παρέλθη. Δεν είνε αυτή στιγμή ψήφων. Είνε στιγμή ψυχών. Είνε στιγμή ανδρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑΙ ΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

«Η Συνέλευσις, αιρομένη εις την ακμήν των μεγάλων κινδύνων, οίτινες πτερυγίζουν περί την κεφαλήν της Ελλάδος, παλλομένη από τον παλμόν της ψυχής αυτής, πιστός ερμηνεύς του εθνικού φρονήματος και φρουρός της τιμής και της ζωής της Ελλάδος, νηφάλιος, σοβαρά και άτρομος, με πλήρη συνείδησιν των κολοσσιαίων ευθυνών της, οφείλει να πράξη και να μη προδώση το καθήκον της. Το καθήκον της Σωτηρίας του Έθνους. Τούτο δε επιβάλλει εις αυτήν ν’ αποκρούση την εκκένωσιν ως εθνικήν προδοσίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΕΤΕ

«Όχι δεν θα φύγωμεν από την Μικράν Ασίαν. Εκείνοι δε οι οποίοι θα απαιτήσουν τούτο πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι είνε ανάγκη να εξεύρουν και τα μέσα, διά των οποίων θα δυνηθούν να εκδιώξουν διά της βίας τας τριακοσίας χιλιάδας των Ελλήνων μαχητών, οίτινες φρουρούν τα σύνορα της Μεγάλης Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΘΑ ΜΑΘΩΜΕΝ ΣΗΜΕΡΟΝ

«Σήμερον τα πράγματα πλέον τίθενται καθαρά. Ο κ. Γούναρης ή θα μείνη πιστός εις την εντολήν, την οποίαν του έδωκεν ο Ελληνικός λαός, ή θ’ απομακρυνθή της εντολής, θ’ ασεβήση προς τους νεκρούς, θ’ αδιαφορήση εις τας θυσίας, θ’ αναιρέση σειράν πράξεών του εις το παρελθόν, θα περιφρονήση το μέλλον και θα προχωρήση απαθής και ασυγκίνητος –συμφώνως προς την ιδιοσυγκρασίαν του- προς την εγκατάλειψιν. […] Και σήμερον θα μάθωμεν, αν ο κ. Γούναρης την Μ. Ασίαν την εθεώρησε τσιφλίκι του, επί του οποίου ημπορεί να έχη αξιώσεις όταν θέλη και του οποίου δύναται να παραιτηθή όταν το εβαρύνθη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ

«κΚαι η Εθνική Συνέλευσις έχει πλέον τον λόγον. Θα αρθούν οι εν αυτή εις το ύψος των περιστάσεων; Θα λησμονήσουν το κόμμα και την μικροπολιτικήν και θα ενθυμηθούν και θα περιπτυχθούν την Πατρίδα, την Ελλάδα μας; Η σημερινή ημέρα ίσως, η παρούσα εβδομάς ασφαλώς, θα απαντήση εις τα ερωτήματα ταύτα. Και από την απάντησιν εξαρτάται η τύχη της Πατρίδος, η τιμή και το μέλλον της Ελλάδος μας…»

  • ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ

ΠΟΙΑΙ ΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

«Αλλά παρ’ ουδενός νόμου και παρ’ ουδενός διεθνούς εθίμου αναγνωρίζεται το δικαίωμα εις εν Κράτος να παραχωρή τους αιχμαλώτους πολέμου εις απλούς ιδιώτας προς εκμετάλλευσιν. Διότι τούτο συνέβη παρ’ ημίν. Το Κράτος απαξιούν, άγνωστον διατί, να χρησιμοποιήση αυτό τους αιχμαλώτους, ελαφρά τη συνειδήσει, παραχωρεί αυτούς εις ιδιώτας βιομηχάνους προς εκμετάλλευσιν, ως εάν οι αιχμάλωτοι πολέμου ήσαν δουλοπάροικοι ή ανδράποδα, μη προστατευόμενοι παρ’ ουδενός νόμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΑ
  • Η ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΑΝΑΚΩΧΗΣ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Η απάντησις της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί της προτάσεως περί ανακωχής, συγκεκριμμένως ζητεί όπως το πλάτος της ουδετέρας ζώνης μη καθορισθή εκ των προτέρων εις 10 χιλιόμετρα αλλ’ αφεθή να κριθή υπό των Ελληνικών στρατιωτικών αρχών αναλόγως της φύσεως του εδάφους και των στρατιωτικών αναγκών. […] Η απάντησις δεν αναφέρεται καθόλου εις τον πρόλογον της Συμμαχικής διακοινώσεως, όστις ομιλεί και περί εκκενώσεως της Σμύρνης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΣ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ

«Διά την εντροπήν απέναντι του έξω κόσμου, ο οποίος, με κατάπληξίν του θα παρατηρήση ότι καθ’ ην ώραν η Ελλάς τεμαχίζεται, οι Έλληνες όλοι παριστάμεθα ασυγκίνητοι θεαταί και περί άλλα και πολλά τυρβάζοντες, μόνον περί της ελαττώσεως των εθνικών μας εδαφών δεν θα συνέχει το αίσθημα της συγκινήσεως. Ας μη απολέσωμεν τουλάχιστον και το αίσθημα της εντροπής και της κοινής φιλοτιμίας»

  • ΖΗΤΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ
  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι φόβοι του Βασιλέως Γεωργίου επί τη εμφανίσει του κ. Βενιζέλου – Αφορμαί της διαστάσεως του Βασιλέως Γεωργίου και Βενιζέλου – Αντίδρασις του Βασιλέως κατά της Εθνοσυνελεύσεως

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο κ. ΠΑΠΟΥΛΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ‘’ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ’’

‘’ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΕΞΕΘΗΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗΝ ΜΟΥ ΕΙΠΟΝ’’. Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗ

  • Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΗ ΚΡΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΩΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΟΥΔΑΜΩΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΝ ΘΕΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Προκειμένου να εμπλακώμεν εις νόθους διπλωματικάς λύσεις και να δεχθώμεν διπλωματικά μπαλώματα, είνε μυριάκις προτιμότερον να εισφέρη ο Ελληνισμός πάσας τας δυνάμεις του και να κατέλθη εις τον υπέρτατον αγώνα διά να καταφέρη ταχύτατα και άπαξ διά παντός τώρα που ευρίσκεται υπό τα όπλα το αποτελεσματικόν κατά της Τουρκίας κτύπημα. Ιδού διατί χωρίς να είμεθα φιλοπόλεμοι ευχόμεθα εις τον Μέγαν Θεόν της Ελλάδος να επαληθεύσουν τα τηλεγραφηθέντα και πράγματι αι αποφάσεις των παραφρόνων ανθρώπων της αγκύρας να κηρύσσωνται κατά της αποδοχής της ανακωχής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

«Η κυβέρνησις θέλει καταθέσει απόψε εις την Συνέλευσιν την Ελληνικήν απάντησιν εις την πρότασιν περί ανακωχής. […] Ουδεμίαν, ουδεμίαν απολύτως ανάγκην συζητήσεως επί του εθνικού ζητήματος διαβλέπομεν. […] Εν τω μεταξύ η κυβέρνησις δεν έχει καιρόν διά να λαλή, αλλά διά να ενεργή. Η δε Συνέλευσις έχει καθήκον όχι να προκαλή συζητήσεις ακαίρους επί ζητημάτων ΛΙΑΝ ΕΥΠΑΘΩΝ, αλλά να ενισχύη την αγωιζομένην κυβέρνησιν, φροντίζουσα εν τω μεταξύ να φέρη εις πέρας την εντολήν του ελληνικού Λαού»

  • ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΙΑ ΤΟΝ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΙΝ
  • ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΡΗΝΗΝ!

«Η κυβέρνησις Γούναρη πρέπει να πέση. Η πτώσις της έχει την έννοιαν της πολιτικής κυρώσεως της παραβάσεως ταύτης των εντολών του λαού. […] Η σύναψις ούτω ταχείας ειρήνης και η αποδοχή των όρων της Διασκέψεως των Παρισίων είνε όθεν η επιβαλλομένη σήμερον εξ αυτής της ανάγκης των πραγμάτων και εκ της θελήσεως του στρατού και του λαού αναγκαία πολιτική. […] Σύναψις ταχείας και ειλικρινούς ειρήνης. Αποστράτευσις και περιορισμός των στρατιωτικών και ναυτικών δαπανών, οικονομίαι όχι νέοι φόροι. ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ ΔΕ ΕΙΡΗΝΗΝ ΜΟΝΙΜΟΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΔΙΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΩΝ
  • ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥΣ

«Οφείλομεν να εγκαταλείψωμεν, κ.κ. Πληρεξούσιοι, κυρίως, την σπουδήν εις κρίσεις προχείρους. Οφείλομεν να υπολογίσωμεν ευσταθώς επί των γεγονότων τα οποία δεν έχουν αυτοτέλειαν αλλά στενώς επισυνδέονται προς άλληλα. Ούτε η Ελλάς πταίει, ούτε συνέπεια δυσμενείας υφίσταται, ούτε προσωπική ανεπάρκεια υπάρχει. Υπάρχουν μόνον συμφέροντα ισχυρών, συμφέροντα από αιώνος αντιπαλαίοντα, συμφέροντα ένεκα των οποίων ηλευθερώθημεν, συμφέροντα ένεκα των οποίων πα΄σχομεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 14 Μαρτίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Αν κρίνη τις εκ των διχογνωμιών –πλέον ή μικρών- αίτινες προέκυψαν ευθύς αμέσως μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, αλλά και μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας ακόμη και Αγγλίας, μόλις εισήλθον εις την ουσίαν της συζητήσεως, η διάσκεψις διέρχεται λίαν κρίσιμον περίοδον, ασυμφωνίας τοιαύτης, η οποία καθόλου παράδοξον να καταλήξη εις την διακοπήν των εργασιών της και ν’ αναβάλη επ’ αόριστον την τόσον δυσεπίλυτον λύσιν του Ανατολικού προβλήματος»

  • ΑΙ ΖΗΜΙΑΙ ΤΩΝ ΑΤΜΟΠΛΟΙΩΝ ΕΝ ΤΩ ΔΟΥΝΑΒΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΞΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος