Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 19 Απριλίου 1921

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 19 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το Πάσχα πέρασε χωρίς ιδιαίτερους εορτασμούς. Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και οι νέες ηλικίες εφέδρων που επιστρατεύτηκαν, παρουσιάζονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο Γούναρης βρέθηκε στο Μέτωπο, κοντά στο στρατό και με οκτώ λέξεις ένα πρωτοσέλιδο δίνει το στίγμα : Ο Έλλην στρατιώτης σαλπίζων την Ανάστασιν του Γένους”. Στα υπόλοιπα θέματα, η προπαγάνδα του Κεμάλ στη Δύση, η απάθεια των Συμμάχων και η απραξία της Ελλάδας συνεχίζουν να απασχολούν τους αρθρογράφους της εποχής. Ένα από τα σημεία των καιρών και η πρόταση του διευθυντή της αστυνομίας να ιδρυθεί ”παιδονομικόν σώμα”

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 19 Απριλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗ ΗΡΧΙΣΕ Ν’ ΑΜΦΙΒΑΛΛΗ

«Πρέπει να ομολογηθή –και να ομολογηθή μάλιστα από ημάς τους ασπόνδως αντιτιθεμένους προς τον Βενιζελισμόν- ότι η παρούσα κυβέρνησις, μολονότι εφ’ όσον έδρα ως αντιπολίτευσις, επέκρινε δριμύτατα και απεδοκίμαζε μαζί με την πλειοψηφίαν του Ελληνικού λαού τας εφαρμοσθείσας υπό του Βενιζέλου μεθόδους εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αφ’ ης κατέλαβε την εξουσίαν απέδειξε δι’ αλλεπαλλήλων κυβερνητικών πράξεων, καταφανείς και αναμφισβητήτους τάσεις μιμήσεως των μεθόδων τούτων. […] Και ενώ δεν θα μετανοήση ποτέ, διότι κατέλυσε τον απαίσιον εκείνον τύραννον, ήρχισεν εν τούτοις να αμφιβάλλη εάν οι πολιτικοί τους οποίους εγκατέστησεν εις την Αρχήν, ήσαν πράγματι οι άξιοι να κυβερνήσουν την χώραν και μάλιστα εις τοιαύτας κρισίμους στιγμάς»

  • ΠΑΙΔΟΝΟΜΙΑ

«Κατά την γνώμην του διευθυντού της αστυνομίας κ. Γάσπαρη ο δήμος πρέπει να συντρέξη εις την ίδρυσιν παιδονομικού σώματος. […] Θα φροντίζουν δηλαδή να μη συχνάζουν τα παιδιά εις τα χαρτοπαίγνια, εις τα καταγώγια, εις τας ταβέρνας, να μην αργοσχολούν, να μη περιφέρωνται την νύκτα, να μη χάνουν την υγείαν των και να μη ρέπουν ενωρίς προς τας κακίας»

  Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 19 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Ο ΕΛΛΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΙΖΩΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 19 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ. Ο ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΣΚΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΛΥΝΤΣΑΡΟΥΝ! ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ. ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!

«Εξεδόθη εν Αγγλία κ’ εκυκλοφόρησεν εις εκατοντάδας χιλιάδων αντιτύπων, προκαλέσαν το ζωηρότατον ενδιαφέρον του Αγγλικού κοινού, ένα βιβλίον υπό τον κτυπητόν τίτλον ‘’Η μυθιστορηματική ζωή του κ. Λόϋδ Τζωρτζ. […] Ποίος ακριβώς είνε ο Λόϋδ Τζωρτζ; Πώς ήρχισε το στάδιόν του; Ο εν αρχή ‘’ασήμαντος δικηγορίσκος’’ μιας Ουαλλικής πόλεως, ο θετός υιός ενός υποδηματοποιού, παρ’ ολίγον ιεροκήρυξ, πώς εξελίχθη εις την σημερινήν παγκόσμιον φυσιογνωμίαν, που καλύπτει με το όνομά του την ιστορίαν των τελευταίων τρομερών ετών;

  • Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ – Η ΑΦΙΞΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΟΥΣΑΚ

«Εις το Ουσάκ ο στρατός εν εξάλλω ενθουσιασμώ υπεδέχθη τον κ. Πρωθυπουργόν και τους επισήμους και τους συνώδευσε μέχρι της οικίας του στρατηγού κ. Κοντούλη, οπόθεν ο κ. Γούναρης προσεφώνησε τους στρατιώτας, τονίσας ότι με τοιούτον στρατόν ο αντίπαλος θα κατασυντριβή, ο δε προαιώνιος πόθος των Ελλήνων θα εκπληρωθή. Ζητωκραυγαί ενθουσιώδεις υπέρ του Βασιλέως και της Κυβερνήσεως επηκολούθησαν. Το θέαμα του στρατού ήτο απιστεύτως συγκινητικόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 19 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ

«Η πανήγυρις του Πάσχα υπήρξε χθες από πάσης απόψεως συγκινητική και ενθουσιώδης εις τους στρατώνας […] Ανυπομονεί δε η εθνική ψυχή και διερωτάται πότε θα έλθη η στιγμή, κατά την οποίαν ο αρχηγός του Έθνους και αρχιστράτηγος αυτού θα ιππεύση τον πολεμικόν του ίππον και αι σάλπιγγες θα σαλπίσουν το μέγα εγερτήριον σάλπισμα, υπό την απήχησιν του οποίου θα εξαστράψουν οι εκατοντάδες χιλιάδες των λογχών, όσαι συνεκεντρώθησαν εις Μικράν Ασίαν»

  • Ο ΚΕΜΑΛ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

«Αι τελευταίαι εκ Κωνσταντινουπόλεως πληροφορίαι επιβεβαιούν και πάλιν την εξακολουθητικήν και επίμονον του Κεμάλ προσπάθειαν προς επαφήν του μετά του Σοβιετικού Ρωσσικού Κράτους […] Είνε περίεργον, ότι η συμμαχική διπλωματία δεν διαβλέπει τίποτε διά μέσου των Κεμαλικών ψευδοπαραχωρήσεων και κολακειών, των οποίων το πρακτικόν τέλος διά μεν τον Κεμάλ θα είνε ΜΕΓΑ, διά δε τους Συμμάχους, όχι μόνον θα είνε ΜΗΔΕΝ, αλλά θα είνε και απολύτως ΑΡΝΗΤΙΚΟΝ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 19 Απριλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

«Εάν η σημερινή Κυβέρνησις είχε σαφή αντίληψιν του πόσον μας χρειάζεται καλλιέργεια ευμενούς κοινής γνώμης εις το εξωτερικόν, θα έσπευδεν αμέσως να προλάβη την γινομένην αυτόχρημα αντεθνικήν εργασίαν. Αλλά δεν το έκαμεν […] Απέναντι της συστηματικής εργασίας, εις την οποίαν επιδίδεται ο Κεμάλ εις την Ευρώπην, έχομεν ανάγκην όχι πλέον αμύνης, αλλ’ αντεπιθέσεως»

  • ΕΜΦΑΝΙΣΙΣ ΠΟΛΕΩΣ

Διά την χθεσινήν εμφάνισιν των Πασχαλινών Αθηνών δεν αισθανόμεθα δυστυχώς το θάρρος να συγχαρώμεν καμμίαν από τας υπευθύνους αρχάς. Άλλοτε εβάρυνεν ήδη αρκετά επί της πόλεως η μελαγχολία των κλειστών κέντρων. Χθες προσετέθη η σκόνη και οι πυροβολισμοί. […] Και αι Αθήναι, εξαφανιζόμεναι εις σύννεφα σκόνης και ηχούσαι από ομοβροντίας, έδωσαν την εικόνα πόλεως της Ανατολής, την οποίαν επιτρέπεται να διοική μόνον νωχελής Μουτεσσαρίφης»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος