Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Την παράταση επί έναν ακόμη μήνα της παραμονής του στην Ευρώπη ανακοινώνει ο Δ. Γούναρης. ‘’Διά τα εθνικά ζητήματα, τα πράγματα ορίζουν προθεσμίας, τας οποίας δεν δυνάμεθα ημείς να παρατείνωμεν’’ δηλώνει ο πρωθυπουργός…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟΝ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ. Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ. Ο κ. ΡΑΓΚΑΒΗΣ ΔΕΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

  • ΟΤΑΝ ΛΗΞΗ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

«Μόνον δε όταν τερματισθή ο πόλεμος –όστις και διά τούτον ακόμη τον λόγον είνε ευκταίον να τερματισθή συντόμως- και επανέλθουν οι έφεδροι εις τας εστίας των θα είνε επιτετραμμένη, αλλά και εφικτή η επιβολή των νέων υγιών λαϊκών τάσεων και η συμφώνως προς ταύτας ρύθμισις του πολιτειακού οργανισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΟΛΙΓΩΤΕΡΑ ΚΑΚΟΠΙΣΤΙΑ

«Ο βενιζελισμός δεν βλέπει την πολιτικήν σημασίαν, πρωτίστως αυτήν, ην έχει η άρσις του αποκλεισμού. Θέλει ν’ αγνοή αυτήν, διότι, αν την ανομολογήση, κατ’ ανάγκην θ’ αναγνωρίση ότι η μετανοεμβριανή Ελλάς εισέρχεται εις νέαν περίοδον διαρρυθμίσεως των διεθνών της σχέσεων, η οποία καταστρέφει τα όνειρα και τας ελπίδας του βενιζελισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

«Η Ιταλία διά λόγους στοιχειώδους ηθικής οφείλει να εκτελέση την περί Δωδεκαμήσων συνθήκην. Οφείλει να ενθυμηθή, ότι συνεπολεμήσαμεν υπέρ της αυτοκυβερνήσεως των λαών. Οφείλει να συναισθανθή, ότι δεν ευρισκόμεθα εις μεσαιωνικήν εποχήν, οπότε εδουλούντο οι λαοί. Πάντως δεν θα ευρεθή εις την Ελλάδα χείρ, όπως υπογράψη ατιμωτικήν συνθήκην περί εγκαταλείψεως της Δωδεκανήσου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ. ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΑΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ
  • ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Η αναγγελία της ειδήσεως ότι η αγορά του Λονδίνου μας παρέχει δάνειον ανέκοψε προς στιγμήν την μάχην ήτις εδίδετο εις το εσωτερικόν μέτωπον μεταξύ του παλαιού και του νέου κόσμου. Η εκεχειρία όμως αύτη πάντως δεν δύναται να διρκέση επί μακρόν. Ο αγών θα επαναληφθή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΙΣ ΡΩΜΗΝ
  • ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΗΜΕΡΑ ΕΝ ΡΩΜΗ

«Εάμ οι εν τη Κονσούλτα έδωκαν συμβουλάς μετριοπαθείας προς τον κ. Γούναρην, πρώτοι αυτοί ας δώσουν το παράδειγμα. Εάν η Ιταλία έχη ανάγκην της ειρήνης εις την Ανατολήν, ας βεβαιωθή ότι η ειρήνη αυτή δεν δύναται να επέλθη ποτέ διά της θυσίας των δικαίων και συμφερόντων της Ελλάδος. Ο κ. Γούναρης δύναται να προσφέρη όσον θέλει ευρείαν την οικονομικήν συνεργασίαν εις την Ιταλίαν. Αλλά δεν δύναται ουδέ σκέπτεται να θυσιάση ουδέ ένα βράχον των Δωδεκανήσων ουδέ σπιθαμήν γης Ελληνικής εν Μικρασία εις την Ιταλικήν εδαφικήν αδηφαγίαν ξένων χωρών, αίτινες είνε Ελληνικαί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΛΑΟΣ

«Βλέπει ο Ελληνικός Λαός, ότι αι εθνικαί του υποθέσεις, είνε εμπεπιστευμέναι εις καλάς χείρας και ότι διά της εμμονής του εις το δίκαιον και διά της θεληματικότητος αυτού εις τους τιμίους αγώνάς του επέτυχε πολλά και σπουδαίαν και φθάνει ήδη νικητής και υπερήφανος προς το τέρμα των αιματηροτάτων και δαπανηροτάτων αγώνων του. […] Εκείνοι οίτινες αρνούνται την αλήθειαν ταύτην και εκείνοι οίτινες αγωνίζονται να την μειώσουν, αγωνίζονται αγώνα μάταιον. Τόσον το χειρότερον δι’ αυτούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ

«Ο κ. Γούναρης παραπονείται διά τας εν Ελλάδι συζητήσεις, περί του εσωτερικού ζητήματος και βεβαιώνει ότι αι συζητήσεις αυταί παραβλάπτουν το εθνικόν ζήτημα. […] Εκείνο το οποίον πραγματικώς βλάπτει τα Ελληνικά συμφέροντα εις την αντίληψιν των ξένων, είνε ενέργειαι της Κυβερνήσεως και ενέργειαι παρακυβερνήσεων, φέρουσαι χαρακτήρα εντελώς κομματικόν και παρουσιάζουσαι εμφάνισισν τάσεων εκδικήσεως. Τούτο λέγεται εις τους Κυβερνητικούς κύκλους ότι απετέλεσεν αντικείμενον και προγενεστέρων υποδείξεων του κ. Γούναρη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗΣ. ΣΗΜΕΡΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ, ΠΙΘΑΝΩΤΑΤΑ, Η ΑΠΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ. ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΙ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΚΥΔΩΝΙΩΝ

«Η αρθρογραφία του Κυβερνητικού τύπου, ενέχουσα την έννοιαν και της εμμέσου πιέσεως, δεν αφίνει αμφιβολίαν, ότι η Κυβέρνησις επείγεται να ίδη αποκηρυσσόμενον τον νέον Οικουμ. Πατριάρχην και ότι το ‘’Συνέδριον’’ που γνωρίζει πόσα στοιχίζει εις το Κράτος η συγκέντρωσις των Μητροπολιτών, δεν θα παραλείψη να φανή ευάρεστον εις αυτήν και επί του προκειμένου»

  • ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ

«Δεν είμεθα βεβαίως διατεθειμένοι να ισχυρισθώμεν ότι ο πρωθυπουργός κ. Δ. Γούναρης δεν έπραξε παν ότι ήτο δυνατόν εις αυτόν και δεν ειργάσθη μεθ’ όσης αυτώ δυνάμεως. αλλ’ είνε τοσούτον φανερόν ότι η παραχώρησις της αδείας του δανεόυ αποτελεί φυσιολογικήν συνέχειαν των εκδηλώσεων της αγγλικής πολιτικής έναντι της Ελλάδος, ότι μάλλον θα εδίδετο και ενωρίτερον έτι παρά θα εβράδυνεν, ότι αποτελεί ένδειξιν εμπιστοσύνης και αναγνωρίσεως επομένως της αγγλικής πολιτικής προς την Ελλάδα, ώστε είνε προφανές ότι είνε εντελώς άσκοπος αλλά και άτοπος πάσα απόπειρα κομματικής εκμεταλλεύσεως του γεγονότος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ

«Το ‘’Τέμπο’’ γράφει, ότι εφ’ όσον η εν Ελλάδι κατάστασις δεν είνε ευχάριστος, ο κ. Γούναρης οφείλει να ήνε ολιγότερον αδιάλλακτος προς την Ιταλίαν και τούτο διότι κατά τας στιγμάς ταύτας, η Ιταλία είνε πολύτιμος διά την Ελλάδα»

  • Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΟΥΤΩ ΜΟΝΟΝ

 «Επανερχόμενος εν τη πρωτευούση της πατρίδος του, καθ’ ην στιγμήν ίσως οριστικώς πρόκειται να κριθή η τύχη του Ελληνισμού, ας υψώση την φωνήν του υπέρ μιας δικαιοτέρας στάσεως της Γαλλίας έναντι της Ελλάδος, ας συμβάλη πάση δυνάμει υπέρ της άρσεως των προκαταλήψεων, αίτινες υφίστανται, ουχί παρά τω Ελληνικώ λαώ, όστις είναι πάντοτε έτοιμος διά κάθε ευγενή και αυθόρμητον χειρονομίαν, αλλά των προκαταλήψεων, αίτινες σατανικώς και ολεθρίως εκαλλιεργήθησαν διά χειρών ελληνικών, κατά δυστυχίαν, παρά τη κοινή γνώμη της Μεγάλης Δημοκρατίας. Ούτω μόνον πολιτευομένη η Γαλλία έναντι της Ελλάδος, θα ευρεθή εν αρμονία μετά των παραδόσεων εκείνων (…)»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΙΔΟΥ ΔΙΑΤΙ ΕΙΜΕΘΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

«Γνωρίζει ο Ελληνισμός, ότι η Γαλλία, η οποία μόλις προχθές έκλεισε συμφωνίαν μετά του Κεμάλ, επιδιώκει όχι τόσον την τελικήν του νίκην, όσον την αποκατάστασιν ειρηνικών συνθηκών εις την Μικράν Ασίαν […] Διά ταύτα πάντα ο Ελληνισμός δεν επηρεάζεται από τας φλυαρίας των προπαγανδών, ούτε από τας πλεκτάνας του Βενιζελισμού, ούτε από τους εξορκισμούς των διπλωματών. Και διά ταύτα πάντα θα είνε μέχρι τέλους αισιόδοξος, διότι είνε βέβαιος, ότι θα είνε νικητής εις το τέλος εάν ο Κεμάλ δεν αποδεχθή τους όρους που θα του προτείνουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΙΣ

 «Κηρυχθέντες δε κατά του εξαιρετικού μέτρου της εκκαθαρίσεως διότι εδημιούργει τον κίνδυνον να φανή το καθεστώς αντεκδικούμενον, δεν έπεται ότι εκηρύχθημεν υπέρ της παραμονής εις τας έδρας των ανδρών κατά πάντα ίσως αξίων αλλ’ όμως διά την απώλειαν της ακοής ή της οράσεως καταστάντων ανικάνων ν’ ανταποκριθούν εις τον προορισμόν των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

«Το ζήτημα είνε λυμένο. Η εργατική τάξις έχει πη τη γνώμη της και έχει διακηρύξη την θέλησίν της. Το Β’ Πανελλαδικό Συνέδριο απηγόρευσε τη συμμετοχή εις τας αστικάς συνδιασκέψεις της Κοινωνίας των Εθνών που είνε παγίδες για την εργατική τάξι»

  • ΑΙ ΣΚΕΥΩΡΙΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΥΝΗΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Ο ΜΠΟΥΓΙΩΝ ΕΚΛΗΘΗ ΕΙΣ ΤΑΣ ΚΑΝΝΑΣ ΔΙΑ ΝΑ ΔΩΣΗ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗΣ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΥΝΗΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ΜΠΟΥΓΙΩΝ ΕΚΛΗΘΗ ΝΑ ΔΩΣΗ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΚΑΝΝΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1921   

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Μέρος του Αθηναϊκού τύπου γράφει ότι πρέπει να επιστρέψω διά να επιληφθώ των εσωτερικών υποθέσεων. Εις ταύτα έχω να απαντήσω ότι τας εσωτερικάς υποθέσεις δυνάμεθα να διευθετήσωμεν όλας συλλήβδην, όταν θέλωμεν, ενώ διά τα εθνικά ζητήματα, τα πράγματα ορίζουν προθεσμίας, τας οποίας δεν δυνάμεθα ημείς να παρατείνωμεν»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος