Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση

Η ανθελληνική στάση των Συμμάχων καταγράφεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στα άρθρα του ημερήσιου Τύπου. Οι εξελίξεις στο μικρασιατικό μέτωπο δεν είναι το πρώτο θέμα της ημέρας. Η δημοσιογραφική πένα της εποχής όμως αναλώνεται σε καθημερινή βάση στην κόντρα βενιζελικών – αντι-βενιζελικών. Τι κι αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ‘’εξεδήλωσεν ήδη εμπράκτως την αμετάτρεπτον απόφασίν του να απόσχη του λοιπού της ενεργού πολιτικής’’. Το κλίμα του εθνικού διχασμού απαιτεί…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ
ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΔΙΣΤΑΖΕΙ
«Εάν δε η Κυβέρνησις διστάζη να θέση χείρα επί ενός ανιέρου υβριστού και υπονομευτού του νομίμου καθεστώτος, ας είνε βεβαία ότι ο ελληνικός λαός δεν θα αφίση το έργον του εκτεθειμένον και ανυπεράσπιστον εις την διάθεσιν των βρυκολάκων του Βενιζελισμού και ότι θ’ αναγκασθή επί τέλους να την αναπληρώση εις την εκτέλεσσιν ενός στοιχειώδους καθήκοντος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΝ
«Αφ’ ότου ήρχισεν ο νέος εθνικός αγών ανεστάλησαν και αι κομματικαί διαμάχαι. Αλλ’ ο συλληφθείς δημοσιογράφος, επιρρεπής λόγω της κομματικής του ιδιοσυστασίας εις την τακτικήν της διαιρέσεως, επεζήτησε να αναζωογονήση αυτήν εις το στράτευμα εις τας στιγμάς του πολεμικού οργασμού του, κάμνων διαστολήν περί βενιζελικού ή αντιβενιζελικού επιτελείου… Πρέπει να πέη βαρεία η πυγμή οτυ νόμου. Τους απεθράσυνεν η επιείκειά μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΙΝ ΤΟΥ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣ. ΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ
«’’Πόθος μου είπε, είνε να αγνοούμαι’’. Αύτη όντως είνε η απόφασίς του. Απόφασις οριστική και αμετέτρεπτος»
ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ
«Είναι τόσον κρίσιμοι αι εθνικαί περιστάσεις, τόσον αγωνιώδη τα ερωτηματικά που προβάλλοντο πανταχόθεν του πολιτικού ορίζοντος, ώστε επιβάλλεται εις τον κ. Γούναρην να φανή μίαν φοράν τουλάχιστον εις την ζωήν του ειλικρινής… Αραγε ο ναρκισσευόμενος εις ρητορικάς αοριστολογίας κ. Γούναρης γνωρίζει την γλώσσαν αυτήν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΣ ΠΑΥΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
«Εις κανένα εκ των Ελλήνων, αλλ’ εις ημάς πολύ περισσότερον, δεν δύναται να διδάξη πατριωτισμόν ο κυβερνητικός τύπος και οι άνθρωποί του. Διότι τον πατριωτισμός όχι των λέξεων, αλλά των εργων, τον εδείξαμεν όπου και όπως έπρεπεν»
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΤΥΞΙΝ
«Η δήλωσις των Συμμάχων Δυνάμεων ότι θα τηρήσωμεν ουδετερότητα απέναντι των Ελληνο-τουρκικών εχθροπραξιών ενεθέρρυνε φαίνεται την Υ. Πύλην μέχρι σημείου, ώστε να ζητήση όπως απαγορευθή εις τους Έλληνας να μεταχειρίζονται την εν Προποντίδι ζώνην των στενών προς μεταφοράν στρατού και υλικού πολέμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΣΥΜΜΑΧΙΚΑΙ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΑΙ
«Η επιχείρησις του Κεμάλ, είνε λαμπρά διά τους συνεταίρους επί μισθώ, ενώ βεβαίως θα αποβή πολύ κακή διά τους συνεταίρους επί διανομή των τελικών κερδών κατά την γενικήν εκκαθάρισιν»
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θεσ/νίκη

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«μετά ή άνευ σοφιστικής δεξιοτεχνίας, με ευλάβειαν ή περιφρόνησιν προς τα προσχήματα, ο κ. Γούναρης θα εμφανίση ως θριάμβους των δύο μετανοεμβριανών Κυβερνήσεων και της εν Λονδίνω Αποστολής, των οποίων αυτός ήτο ο [πραγματικός αρχηγός…. Εάν ο κ. Γούναρης ήθελε να δώση ακριβή εικόνα της καταστάσεως, θα έπρεπε να ομολογήση ότι λήγοντος του Μαρτίου ευρισκόμεθα υπό τους ιδίους δυσμενέστατους όρους, υπό τους οποίους ετελούμεν κατά τον Νοέμβριον»
ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ
«Αλλοίμονον, κύριέ μου!… Πόσον οπίσω είνε ο Φεμινισμός! …. Διότι τι σημαίνει σας παρακαλώ γυναικείον συνέδριον; Εννοώ πολύ καλά ένα συνέδριον ιατρών, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών. Ένα συνέδριον τέλος πάντων ανθρώπων αντιπροσωπευόντων τας κοινάς τάσεις, τα κοινά ιδεώδη ή τα κοινά συμφέροντα μιας ομάδας ιδεολόγων ή επαγγελματιών. Αλλά ένα γυναικείον συνέδριον; Τι παριστάνει παρακαλώ ένα γυναικείον συνέδριον;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ
«Αυτό δα έλειπε : να πληρώσουν εις το τέλος τα έξοδα του στρατηγικού σφάλματος του εσκή Σεχήρ, οι προ της ενάρξεως των επιχειρήσεων απερισκέπτως αντικατασθέντες σωματάρχαι!»
SUPREMA LEX
«Διά να μη διαταραχθή δε από την Βενιζελικήν ιδέαν των μελών της Κυβερνήσεως ο ύπνος, είμεθα υποχρεωμένοι να τους καθησυχάσωμεν. Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων εξεδήλωσεν ήδη εμπράκτως την αμετάτρεπτον απόφασίν του να απόσχη του λοιπού της ενεργού πολιτικής… Σημασίαν δεν έχει από ποίους θα αποτελήται η Κυβέρνησις, διότι η ένωσις όλων των εθνικών δυνάμεων είνε δυνατή υπό οιανδήποτε Κυβέρνησιν, αρκεί να ακολουθήται η πρέπουσα πολιτική και να μη παρεμβάλλονται από ατομικούς εγωισμούς εμποδια εις την ταχείαν ευόδωσιν του εθνικού αγώνος »
ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΛΑΣΜΟΥ
«Η ύπουλος, συνεχής και μεθοδική προσπάθεια μερικών βενιζελικών εφημερίδων, όπως παραστήσωσιν ως ατύχημα την εξέλιξιν της εναντίον του Εσκή Σεχήρ επιθέσεως, ίνα διά τούτου εμφανίσωσιν ενώπιον του Ελληνικού λαού την Κυβέρνησιν, και ου μόνον ταύτην, αλλά το σημερινόν νόμιμον καθεστώς, ως ανίκανον να φέρη εις πέρς ευτυχές τον εν Μικρά Ασία αγώνα, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής»
Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΕΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’
ΑΥΤΗΝ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΣ ΤΩΒ ΤΕΛΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΩΝ
Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΜΑΘΗ
«Αν πιστεύη η Κυβέρνησις, ότι ειμπορεί να συγκαλύψη την αλήθειαν επί των γεγονότων του μετώπου και να εφελκύση αλλού την προσοχήν του λαού, διά της καταδιώξεως του ελέγχοντος τας πράξεις του τύπου, απατάται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ. ΛΑΟΝ
ΔΥΝΑΜΕΘΑ;
ΑΝ ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΕΘΑ, ΑΣ ΚΑΛΕΣΩΜΕΝ ΤΟΝ Κον…
ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
«Η Ελληνίς, σέμνωμα και εγκαλλώπισμα αείποτε τοου οίκου, και κέντρον απαράμιλλον οικογενειακής ενότητος, θαπαραμείνη και πάλιν τοιαύτγ, παρακολουθούσα πάντοτε την σεμνήν κοινωνικής εξέλιξιν εκείνην, ήτις θα συμβάλλη εις την εξυγίανσιν και μεγάλυνσιν της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 29 Μαρτίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

ΣΦΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ
ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ
«Το γεγονός ότι συγκροτείται Πανελλήνιον γυναικείον συνέδριον εν Αθήναιας και ότι τούτο τίθεται υπό την προστασίαν της Α.Μ. της Βασιλίσσης Σοφίας και ότι ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γούναρης ανεγνώρισε το΄το δι’ επισήμου προσφωνήσεως επί τη ενάρξει των εργασιών του, είνε αρκετά ευχάριστον, διότι εμπνέει την πεποίθησιν ότι τίθενται πλέον βάσεις εδραίαι διά την μέλλουσαν σταδιοδρομίαν της γυναικός εν Ελλάδι
Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΤΜΟΠΛΟΙΩΝ ΕΦΘΑΣΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟΝ ΟΡΙΟΝ
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος