Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

Χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η στάση και η δράση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο, η χώρα ετοιμάζεται για έναν ακόμη πόλεμο. Ο Τύπος, γεμάτος εμψυχωτικά άρθρα, ενόψει των νέων επιχειρήσεων, για ‘’την Νίκην και την Δόξαν’’, υμνεί την ανδρεία του στρατού και την ομοψυχία των Ελλήνων μπροστά σε μία ακόμη κρίση…

Ερευνα : Μανιώ Μάνεση

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921 ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΔΙΑ ΤΑΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Ο λαός γνωρίζει καλώς διά ποίους λόγους αναγκάζεται να πολεμήση και ότι ο αρχόμενος αγών δεν αποτελεί τυχοδιωκτικήν επιχείρησιν, αλλά την τελευταίαν προσπάθειάν του διά την επιβολήν αδιαταράκτου ειρήνης, ήτις συμφλερει και εις αυτούς τους Συμμάχους. Και θα κατέλθη εις τον αγώνα ομόθυμος και ενθουσιών και με απόλυτον την βεβαιότητα της ταχείας και οριστικής νίκης.
Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

Η ΛΑΜΠΡΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
«Η νέα κεμαλική απόπειρα είνε ανίσχυρος να κλονίση τας σταθεράς βάσεις της συνθήκης των Σεβρών. Είνε όμως ισχυρά να παράσχη την λαμπράν ευκαιρίαν εις την Ελλάδα όπως επιβάλη ακαταμαχήτως την εφαρμογήν της συνθήκης ταύτης και εμπεδώση την τάξιν εν τη Ανατολή.
ΞΥΠΝΑ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ
«Ο Κωνσταντίνος ο Δωδέκατος, πού ωρίσθη από την Μοίραν διά τον τελειωμόν της διακοπείσης Λειτουργίας εις την Αγία Σοφία».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΟΝ
«Εκεί κάτω, εις τα Μικρασιατικά πεδία υππαρχουν νωποί τάφοι απείρων ηρώων, οι οποίοι έπεσαν υπέρ του μεγάλου τούτου σκοπού, άλλοι με το σώμα διάτρητον από τας σφαίρας του εχθρού, άλλοι όμως με τα καρφιά του φρικτοτέρου των μαρτυρίων. Οι τάφοι αυτοί δεν γνωρίζουν μίση και διαιρέσεις. Εκεί ο Φιλελεύθερος αγωνιστής κοιμάται αγκαλιασμένος με τον αντιφρονούντα. Και μία γη τους σκεπάζει – γη Ελληνική. Και μία σημαία – η κυανόλευκος.
Η ΓΑΛΛΟ-ΡΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΡΔΙΟΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ (Διαλέξεις του
Πουανκαρέ)

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

ΟΛΑΙ ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ
Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗΝ
Ο ΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
«Αλλ’ η θυσία αύτη θα είνε και η τελική, θέτουσα τέρμα εις την εχθρικήναντίδρασιν και επιστέφουσα τον Ελληνικόν αγώνα. Αι υπό τα όπλα δυνάμεις και αι επιστρατευόμεναι θα εμφανίσουν τοιούτον ακαταγώνιστον πολεμικόν όγκον, όστις να συντρίψη τελειωτικώς την κεφαλήν κτου εχθρού και να εξασφαλίση τα δίκαια της Ελλάδος ακλόνητα πολύ πέραν των ορίων της Συνθήκης των Σεβρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Η ΑΝΤΙΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Υπάρχουν αληθώς Γάλλοι εν Αθήναις πιστεύοντες, ότι εν Ελλάδι λειτουργεί αντιγαλλική προπαγάνδα;… Ο Ελληνικός Λαός, ως έχουσι νυν τα πράγματα, τρέφει διά την Γαλλίαν ευλαβείς και συγκινητικές αναμνήσεις. Διότι η Γαλλία την σήμερον, είνε ο διαφθορεύς εν τη κεφαλαιοκρατικ΄ξ σήψει, απόγονος ευγενών και ιπποτικών και γενναίων προγόνων, όστις τα πάντα μηχανεύεται και προ ουδενός υποχωρεί, αρκεί μόνον να προσπορίση κέρδος. Κέρδη εφήμερα και έρημα πάσης θετικότητος και ίσως πάσης ηθικής επιβολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΠΡΟΣ ΝΕΑΣ ΝΙΚΑΣ
«Εις το έργον της η Ελλάς βαίνει ηνωμένη και αδιάσπαστος. Τας θυσίας της αναλαμβάνει προθύμως και αδιακρίτως άλλων φρονημάτων. Η Μικρά Ασία πρέπει να απομείνη Ελληνική, και μάλιστα κατά τρόπον αποκλείοντα πάσαν ενόχλησιν διά το μέλλον. Και με την σκέψιν αυτήν αι χιλιάδες των μαχητών εις το μέτωπον τοποθετούν την λόγχην εις το όπλον και αι χιλιάδες των νέων εις την Ελλάδα σπεύδουν εις τους στρατώνας να φορέσουν το χακί.

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΗ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΚΛΗΘΕΝΤΕΣ ΥΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΦΕΔΡΟΙ ΠΟΛΙΤΑΙ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ
«Εμπρός λοιπόν γενναίοι! Η Ιστορία της Πατρίδος θ’ ανεγείρη τους ωραιοτέρους βωμούς εις τας δέλτους της, απαθανατίζουσα και σας και το έργον σας, το γιγάντιον. Η ευχή όλων μαζί σας! Η ευχή όλων μαζί σας! Η ευχή όλων, δια το στεφάνωμα των όπλων σας, αλλά και όπως ο αγών αυτός, ο τελευταίος, έχει την έκβασιν, με την οποίαν εγαλουχήθησαν γεννεαί γεννεών. Εμπρός προς την Νίκην και την Δόξαν!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921
ΠΑΤΡΙΣ

ΥΠΕΡΤΑΤΟΝ ΚΑΘΗΚΟΝ
ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΑΣΙΑΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΙΣ. Ο,ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑΣ
«Οπωσδήποτε και παρά τα κρούσματα της ηττοπαθείας και παρά τας αντιρρήσεις των ολίγων και των εμπαθών, η Ελλάς θα συνεχίση τον ένδοξον δρόμον της… Ο Πρώτος Στρατιώτης της Πατρίδος ευρίσκεται και πάλιν μεταξύ ημών. Η Ελληνική ψυχή Του και της στρατηγικότητός Του ο νους, θα οδηγήσουν και πάλιν ασφαλαώς τα βήματα του Στρατεύματος προς τον θρίαμβον. Ο Θεός σκέποι την Ελλάδα και τον Βασιλέα της»
ΑΙ ΠΡΟΟΔΟΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, «από το δελτίον του Συνδέσμου των Ελληνίδων υπέρ των δικαιωμάτων της γυναικός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ
«Η Κυβέρνησις δεν ηθέλησε, δεν εννοεί ειρηνικώς να τακτοποιήση το Μικρασιατικόν ζήτημα ως είναι η θέλησις του Έθνους. Κατέφυγεν εις τα όπλα. Το Σοσιαλιστικόν Εργατικόν (Κομμουνιστικόν) Κόμμα της Ελλάδος αντανακλών τα αισθήματα και τους πόθους του πάσχοντος λαού εγείρει την διαμαρτυρίαν του κατά της νέας περιπετείας εις ην οδηγείται εις το άγνωστον το Έθνος»
Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΓΑΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ
ΕΠΕΤΕΙΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Δευτέρα 8 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΔΙΑΤΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΘΑ
«Δεν επιστρατεύεται η Ελλάς διά να πολεμήση, επιστρατεύεται διά να αμυνθή και ν’ απαντήσει εις τας τελευταίας των Κεμαλικών κινήσεις, αλλά ταυτοχρόνως και διά να εκτελέση το καθήκον της, της εφαρμογής της Συνθήκης των Σεβρών. Τούτο δέον να κατανοηθή καλώς. ενεργείας της Τουρκίας του Κεμάλ όπως ετόνισε χθες ο κ. Πρωθυπουργός
‘’ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΝ’’

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος