Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να αποδεχθεί τις συμμαχικές προτάσεις και να εκκενώσει τη Μικρά Ασία, τα ελληνικά στρατεύματα προελαύνουν στην εκκενωθείσα από τους Ιταλούς ζώνη, σε όλο το μήκος του ρου του ποταμού Μαιάνδρου. ‘’Αντί της Κυβερνήσεως του κ. Γούναρη, απήντησεν ήδη εις το αίσχος των προτάσεων το Μέτωπον, καταλαμβάνων τον Μαίανδρον’’. Εξελίξεις ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί… Επανακυκλοφορεί η εφημερίδα Μακεδονία, η οποία είχε αναστείλει την έκδοσή της ”για λόγους αρχής”…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΜΗ ΠΩΛΕΙΤΕ ΤΑ ‘’ΣΤΕΜΜΑΤΑ’’ ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ – ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΝ ΑΝΑΓΚΗΝ ΕΝΕΧΥΡΙΣΑΤΕ ΤΑ – ΤΟΚΟΣ 6 ½ ΤΟΙΣ % ΚΑΙ ΛΑΧΕΙΟΝ 8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ
  • ΟΙ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΑΙ

«Τοιαύτα είνε τα διδάγματα εκ της συνεδριάσεως της Συνελεύσεως κατά την 25ην του παρελθόντος Φεβρουαρίου. Εξ αυτών δύναταί τις μετ’ ασφαλείας να κρίνη. Εξ αυτών θα ανεύρη ότι η σύμπραξις των εκπλήκτων πατριωτών της σήμερον υπήρξε πλήρης όπως διατηρηθή η δοθείσα εις τους Συμμάχους πληρεξουσιότης. Είνε δ’ εν τούτω κοινή της ‘’Ηνωμένης’’ η ευθύνη, αι δε θορυβώδεις διαμαρτυρίαι τείνουσιν απλώς εις παραπλάνησιν του λαού όπως ανεχθή διαδοχήν προσώπων αλλά συντήρησιν της αυτής πολιτικής κατευθύνσεως και μεθόδου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΚΑΤΑ ΤΟΥ ‘’ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ’’

«Πρόκαιται προφανώς περί του κ. τέως Αρχηγού της Φυλής, μεταβαπτισθέντος λόγω των περιστάσεων εις ‘’Αρχηγόν των Αλυτρώτων’’, εξορμώντος και πάλιν εξ Αμερικής διά ‘’να δώση την οριστικήν κατεύθυνσιν του αγώνος κατά τρόπον, ο οποίος δεν πρόκειται ούτε να διαταράξη ούτε ν’ αναμίξη το εν Ελλάδι καθεστώς’’ […] Όλοι αυτοί και όσοι άλλοι θα θελήσουν να ταχθούν υπό την σημαίαν του κ. Βενιζέλου θα συγκροτήσουν δύναμιν ασφαλώς ανίσχυρον όπως αντιταχθή επιτυχώς εις την κεμαλικήν επίθεσιν, την οποίαν ο Ελληνικός στρατός δι’ όλων των δυνάμεών του συγκρατεί. Είνε όμως επαρκείς διά μίαν εκστρατείαν κατά του ‘’κράτους των Αθηνών’’. Και περί τούτου ακριβώς πρόκειται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΙΣ

«Οσονδήποτε και αν αγωνισθή ο κ. Γούναρης εφαρμόζων τας γνωστάς συνταγάς του ‘’μαγειρείου’’ της Ηνωμένης διά να κρατηθή εις την Αρχήν, δεν θα κατορθώση να αποτρέψη ό,τι επιβάλλουν επιτακτικώς αι ύψισται εθνικαί περιστάσεις της παρούσης ώρας. Και το συμφέρον της Πατρίδος, καθ’ ην στιγμήν ολόκληρος ο Ελληνισμός, θέτων κατά μέρος τας κομματικάς διαιρέσεις, ετοιμάζεται ν’ αντιμετωπίση ανδρικώς τους μεγίστους των κινδύνων, απαιτεί όπως μη εξακολουθήση να κυβερνά εν Αθήναις μία φατρία, προσπαθούσα σπασμωδικώς να συγκαλύψη τα τεράστια, τα εγκληματικά σφάλματά της, διά να μη χάση το τιμάριον της Αρχής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΗ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗΝ – ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟΝ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ
  • ΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ

«Ελέχθη ότι η Ελλάς θέλει αποζημιωθή διά τεσσάρων δισεκατομμυρίων φράγκων διά την ανάκλησιν της περί της Σμύρνης εντολής. Εάν υποτεθή, ότι η Κυβέρνησις του κ. Γούναρη εδέχθη τοιούτον συμβιβασμόν, υπέπεσεν εις ολέθριον σφάλμα […] Διότι, ούτε τέσσαρα, ούτε δεκατέσσαρα δισεκατομμύρια ισοφαρίζουσι προς τας θυσίας της Ελλάδος, εις αίμα και εις χρήμα, ένεκα της εντολής ταύτης. […] Υπέρ παν άλλο, πρέπει να τεθή ότι ο ελληνικός λαός θέλει να ζήση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΣΩΚΙΩΝ
  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΑΝΔΡΟΝ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

«Η Ελληνική Σημαία από της προχθές ήδη κυματίζει υπερήφανος εις τα Σώκια, ελευθερώτρια νέων Χριστιανικών πληθυσμών, εγγύησις της τάξεως και της εργασίας […] Η Κυβέρνησις του κ. Γούναρη παρά την πολιτικήν της εκκενώσεως, εις την οποίαν είνε προσδεδεμένη και της οποίας την άτιμον οδόν προσπαθεί να προλειάνη δι’ όλων των μέσων, δεν ήτο δυνατόν χωρίς να συντριβή υπό το βάρος νέας και τρομερωτέρας ευθύνης, να απορρίψη τας εισηγήσεις της Στρατιάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΘΑ ΠΡΟΒΗ ΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Η ΕΞΗΓΗΣΙΣ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΟΥΣΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

«Αλλ’ υπάρχει καιρός ν’ αναθεωρήση τας αποφάσεις της η Γαλλία και να εξέλθη της απάτης, εις ην περιήλθε, παραπλανηθείσα από τους Ρώσους και τους Τούρκους, ως απέδειξεν η Γερμανορωσσική συνθήκη και αι Ρωσσοτουρκικαί συμφωνίαι, ας εξαγγέλλει ο αναπληρών τον Τσιτσερίν Ρώσσος υπουργός. Υπάρχει καιρός να στραφή και πάλιν προς την Ελλάδα, την φυσικήν αυτής σύμμαχον. Αυτό υπαγορεύει το αληθές συμφέρον της και αυτό απαιτεί η δύναμις του Ελληνισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Ο ΝΕΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

«Οπωσδήποτε, η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος ευρίσκεται σήμερον προ νέου κινδύνου, μεγαλειτέρου ίσως εκείνου, τον οποίον ενεφάνισεν ο Αύγουστος του 1914. Υπήρξεν άραγε απροσδόκητος Γερμανική αδεξιότης η πρόωρος αποκάλυψις της γερμανορωσσικής συμφωνίας, ή είνε τόσον βεβαία η Γερμανία περί της επιτυχίας των συνδυασμών της, ώστε να μη φοβήται πλέον την ανακοίνωσίν των;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΕΙΡΕΙ ΣΥΜΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΝ

Η ΥΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΕΛΠΙΣ

  • ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙ ΜΑΣ

«Η αναστολή της εκδόσεως της ‘’Μακεδονίας’’ δεν ωφείλετο εις λόγους λιποψυχίας –όπως διέδωκαν καλοθεληταί τινες. Ούτε είχεν οιανδήποτε σχέσιν με οιονδήποτε ταπεινόν υπολογιστικόν αίσθημα –όπως ισχυρίσθησαν άλλοι καλοθεληταί ,ας. Επρόκειτο περί ζητήματος αρχής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΣΥΜΠΛΗΡΟΥΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΘΕΙΣΗΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΖΩΝΗΣ – Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΣΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΤΑ ΣΩΚΙΑ – Ο ΕΧΘΡΟΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΝ

«Τα Κεμαλικά σώματα αποσύρονται ομαλώς. Εις τα Σώκια ευρέθη διαταγή του Κεμάλ συνιστώντος εις τον στρατόν του να καίη και να καταστρέφη παν το οποίον θα ήτο δυνατόν να χρησιμοποιηθή υπό του Ελληνικού στρατού. Επίσης ευρέθησαν άλλαι διαταγαί του Κεμάλ συνιστώσαι απηνή και άγριον διωγμόν των Χριστιανών»

  • ΤΟ ΝΕΟΝ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ – ΕΖΗΤΗΘΗ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ – ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο Γ. ΣΤΑΥΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑ

«Η είσοδος της Ελλάδος εις την συμμαχίαν των Κρατών της Μικράς Αντάντ θα εξυπηρέτει αναντιρρήτως πολυτιμότατα συμφέροντα εθνικά, μάλιστα κατά τας κρισίμους ώρας τας οποίας διανύει εξωτερικώς η Ελλάς. […] Γαλλικής πρωτοβουλίας έργον είνε το συγκρότημα της Μικράς Αντάντ. Εφ’ όσον δε ο κ. Γούναρης δεν κατορθώνει να γείνη επιθυμητός εν Παρισίοις και να επανεύρη τους πρώην συμμαχικούς δεσμούς, είνε περιττόν να αποκρύπτωμεν από τον Ελληνικόν λαόν την αλήθειαν, ότι η Ελλάς δεν έχει να προσδοκά σουδαία ωφελήματα ούτε εκ μέρους της μεγάλης ούτε εκ μέρους της Μικράς Αντάντ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΣ

«Η πίστις είναι απαύγασμα ηθικής αρτιότητος και ευρωστίας τόσον εις τα άτομα, όσον και εις τας ολότητας. […] Αλλ’ όταν ζητήται από τον Ελληνικόν στρατόν να εκκενωθή η Μικρασία και το Ελληνικώτερον τμήμα της Θράκης, ο στρατός αυτός, πιστός ερμηνεύς της εθνικής πίστεως και ιδέας, δεν δυσανασχετεί μόνον. Μένει. Το οποίον δεν είναι ρωμαντισμός, αλλά κάτι πραγματικώτατον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ

«Αλλά δεν είνε η πρώτη φορά καθ’ ην η Γαλλία φέρεται παλινωδούσα και αναιρούσα τας ιδίας αυτής περί των Τούρκων αποφάσεις. Εις πολλάς περιόδους του πολιτικού αυτής βίου εγκατέλιπε τους Χριστιανούς και ενεκολπώθη τους Τούρκους χάριν υλικών συμφερόντων. […] Αλλ’ ο Ελληνικός Λαός έχει το καθήκον, και παρά την θέλησιν ακόμη της φιλοτούρκου Γαλλίας του παρελθόντος και του παρόντος, έχει την ιεράν υποχρέωσιν, όχι μόνον τους ομοεθνείς του, όχι τους Χριστιανούς μόνον, αλλά και αυτούς τους Οθωμανούς πολίτας και αυτούς τους Μουσουλμάνους να μη αφήση απροστατεύτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΔΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΗ ΑΠΝΟΥΣ ΕΙΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ

«Το Ελληνικόν κράτος είνε εν πολύτιμον όργανον διά τους αγώας της αύριον και δεν πρέπει να διακινδυνεύσωμεν αυτό. Είνε δε ρωμαντισμός αδιόρθωτος να κάμνωμεν λόγον περί ολοκαυτώσεων όταν παρουσιάζεταικαι η ελαχίστη πιθανότης ότι δυνάμεθα να εκμαιεύσωμεν λύσεις ασφαλιζούσας το μέρος μέχρις ότου το σύνολον καταστή ικανόν να το διεκδικήση αποτελεσματικώτερον. Υπάρχουν σταθμοί εις την αποκατάστασιν των εθνών και ουδείς φρόνιμος πεζοπόρος οδεύει χωρίς ν’ αναπαυθή εν τω μεταξύ εκατοντάδας χιλιομέτρων διά να φθάση άπνους εις το τέρμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΕΤΕΙΝΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

  • Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ

«Η Μικρά Αντάντ είνε το όργανον της επιδρομής κατά της Ρωσσίας. Διά τούτο ιδρύθη και ούτω παραγγέλλεται να δρα. Νομίζει ο κ. Γούναρης ότι αυτός είνε ο τρόπος να λύση τα Εθνικά του ζητήματα ζευγνύων την Ελλάδα εις τα αντιρωσσικά σχέδια της Γαλλίας διά της Μικράς Αντάντ; Η πώρωσις έως εκεί έφθασε; Το κύρος της Ρωσσίας εν γενούη δεν εφώτισε τους τυφλώττοντας διπλωμάτας μας;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Απριλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΣΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • ΒΑΡΥΤΑΤΗ Η ΕΥΘΥΝΗ

«Όταν δε οι πολιτικοί αρχηγοί αντί να δίδωσι τας χείρας προς αντιμετώπισιν του εθνικού κινδύνου, σφίγγουν τας χείρας των εχθρών του Κράτους προς συνεργασίαν κατά της Κυβερνήσεως, ήτις εργασία σήμερον αποβαίνει κατά του Κράτους και του καθεστώτος, η ευθύνη τότε καθίστατια βαρυτέρα και εγκληματική. Ο δε αναλαμβάνων τοιαύτην ευθύνην θα έχη να αντικρύση όλην την οργήν και την αγανάκτησιν του Ελληνικού λαού»

  • Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος