Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η κυβερνητική αδράνεια στο Ανατολικό ζήτημα, απασχολεί τους πάντες. Απλώς, οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος ποικίλουν ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση, ενώ ο διπλωματικός ελιγμός της Αγγλίας δημιουργεί νέα δεδομένα στους κόλπους των Συμμάχων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ…

«Η Ελλάς ως κράτος άγεται προς πλήρη συντριβήν. Την βλέπουσι και την ομολογούσιν οι κυβερνώντες. Είνε όμως ανίκανοι να προλάβωσι την συμφοράν. Όχι διότι δεν υπάρχουσι τα προς τούτο μέσα. Αλλά διότι δεν έχουσι την δύναμιν να κινηθώσι προς σταθερόν τι και γενναίον. […] Ποίος όμως θα ικανοποιήση την χώραν και ως Κράτος και ως Έθνος συρομένην υπό δεκάδων τινων ανθρώπων εις ανεπανόρθωτον καταστροφήν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ Ο κ. ΤΑΡΝΤΙΕ

«Εκτιμητής και θιασώτης ως φαίνεται της ‘’εμπορίας των λευκών σωμάτων’’, προτείνει κατά τρόπον ανάλογον προς τας αρχάς του, καθ’ ον η Ελλάς θα ηδύνατο να τύχη της ευνοίας αυτού και των ομοίων του, οίτινες ρυθμίζουσι τα της γαλλικής πολιτικής σήμερον και υποδεικνύει προς τούτο την πορνείαν ως σωτηρίαν της. Αίσχος! Και αυτός είνε ο μέλλων πρωθυπουργός της Γαλλίας κατά τας διαβεβαιώσεις της ‘’Πατρίδος’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΙ ΕΚΛΟΓΑΙ

«Οι κύκλοι του αντιβενιζελισμού διακηρύσσουν με όλην την δύναμιν των πνευμόνων των, ότι ουδείς υπάρχει λόγος διενεργείας εκλογών […] Ας το εννοήσουν : Θέλοντες και μη θα διενεργήσουν εκλογάς. Διότι τας ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ και όταν αυτός τας θέλει δεν υπάρχει δύναμις ικανή να μη τας κάμη. Όσο και αν τρομοκρατήσουν, θα υποχρεωθούν τελικώς να προβούν εις τας εκλογάς, διότι αύτη είνε η ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΙΠΗΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ

«Βλέπετε, η ψευδολογία και η κακή πίστις δεν έχει όρια. Αφίνομεν το συνταγματικώς δυνατόν του σχηματισμού άλλης Κυβερνήσεως, διά να παύσουν τα ‘’εγκλήματα και τα κρόνια’’. […] Την λύσιν, την μόνην ειρηνικήν και έντιμον, την συνεβουλεύσαμεν. Είνε η διάλυσις, αλλ’ αυτήν βέβαια δεν θα την δεχθή εκουσίως το καθεστώς, διότι γνωρίζει ότι είνε η καταδίκη του. […] Αλλ’ αρκετά πλέον. Δεν έχουν οι άνθρωποι του καθεστώτος να κάμουν τίποτε το γενναίον διά να σώσουν την πατρίδα των, δεν τολμούν ούτε την αλήθειαν να ομολογήσουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΕΠΕΣΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ

«Αλλ’ οιαδήποτε και αν είνε η απάντησις του Κεμάλ, οιαδήποτε και αν είνε η περαιτέρω τακτική των Δυνάμεων (…) η Ελλάς είνε αδύνατον επί πλέον εάν δεν απεμωράνθη ανιάτως να συνεχίση την αυτήν πολιτικήν της σιγής, της αδρανείας, της αναμονής, της αιμορραγίας, της αυτοκτονίας […] Η Κυβέρνησις ας μη διστάση! Ουδέποτε εφ’ όλης της ζωής της η Ελλάς θα ευρεθή υπό παρομοίας τόσας ευνοϊκάς δι’ αυτήν συνθήκας διά να λύση άπαξ διά παντός το ανατολικόν, ό εστί το ελληνικόν ζήτημα, κατά τας επιταγάς των δικαίων της και τας αξιώσεις του πολιτισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΗΓΗΘΗ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΤΟΥ

«Θέλομεν να μείνη η Ελευθερία επί των Ελληνικών εδαφών, τα οποία ηλευθερώσαμεν. Θέλομεν να κυματίζη επ’ αυτών η ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΟΣ ΣΗΜΑΙΑ μας με τον τίμιον Σταυρόν, ως προστάτις και ασπίς των κινδυνευόντων συμπατριωτών ημών και Χριστιανών. Υπέρ αυτών των δικαίων θα ζητήση ο Αρχιστράτηγος Βασιλεύς ελευθερίαν δράσεως, την οποίαν ουδείς θα αρνηθή εις Αυτόν μέλλοντα να προκινδυνεύση τα πάντα χάριν του Χριστιανισμού και χάριν της ειρήνης του κόσμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

«Αλλά ο κατατοπισμός, τον οποίον περιμένει από τας εκθέσεις του πολιτικού και στρατιωτικού αρχηγού η Κυβέρνησις, έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Και είχε γίνει. Η Κυβέρνησις όμως και ο εν Σμύρνη πολιτικός της αντιπρόσωπος έπεσαν θύματα μιάς πλάνης. Ενόμισαν ότι το ζήτημα της Σμύρνης είνε μόνον Ελληνικόν. Τον καθαρώς τοπικόν, τον Μικρασιατικόν του, χαρακτήρα τον παρέβλεψαν. […] Ο κ. Στεργιάδης έκαμεν ό,τι ήτο δυνατόν διά να εμφανισθούν οι Μικρασιάται φιλοσοφικώς αποδεχόμενοι το μοιραίον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΦΙΓΞ

«Αλλ’ η Γαλλία επιθυμεί όπως η Αγγλία αποκαλύψη το παιγνίδιόν της και αποφασίση να παίξη με ανοικτά χαρτιά. […] Χρονίως δυσπιστούσα, αναμένει την αποκάλυψιν των διαθέσων της Βρετανικής Σφιγγός. Αλλ’ αναμένουσα κατ’ ουδέν ζημιούται. Αναμένομεν όμως και ημείς την αποκάλυψιν ταύτην και αναμένοντες εξαντλούμεθα ηθικώς και υλικώς μέχρι θανάτου. Διότι αναμένοντες ουδέν πράττομεν, αναμένοντες αδρανούμεν πλήρως, έχομεν περιπέσει εις έσχατον λήθαργον, εξ ού μόνον η τελεία και ανεπανόρθωτος καταστροφή θα μας εξαγάγη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ
  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  • ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ‘’ΠΕΡΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΠΑΤΡΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΜΙΛΕΙ Ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΡΝΤΙΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ‘’ΠΑΤΡΙΔΟΣ’’ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ. ΛΑΟΝ

Ο ΜΕΛΛΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΤΙ ΑΞΙΟΙ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

‘’Η ΕΛΛΑΣ ΕΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΑΖΗ ΜΑΣ. Η ΕΛΛΑΣ ΕΝΙΚΗΣΕ ΜΑΖΗ ΜΑΣ. Η ΕΛΛΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑΝ ΤΗΣ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Η Κυβέρνησις δεν είναι δυνατόν ή να αντιλαμβάνεται, πρωτίστως, ότι δεν επιτρέπεται παράτασις της εκκρεμότητος εν αγόνω αναμονή λύσεων έξωθεν. Τοιαύται δεν θα ωριμάσουν ειμή βραδύτατα και δεν θα είναι λύσεις πληρούσαι τους ελληνικούς πόθους. […] Ελπίζομεν και ευχόμεθα η Κυβέρνησις εν τω συνόλω της να ευρεθή σύμφωνος περί του παρκτέου και ν’ αντιμετωπίση μετά σθένους πάσαν εναντιότητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΝΕΑΙ ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΑΣ

ΜΟΝΟΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΙΑΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

«Τι λοιπόν απαιτείται διά να διαλυθή και αποσυντεθή τελείως ο εξηντλημένος αυτός ηθικώς και υλικώς στρατός του Κεμάλ; Διά τούτο μία ώθησις μόνον πολιτική, συνδυασμένη με ανάλογον πολεμικήν και στρατιωτικήν δράσιν χρειάζεται […] Και την ώθησιν αυτήν πρέπει να δώσωμεν το ταχύτερον διά να φθάσωμεν εις άμεσα και ικανοποιητικά αποτελέσματα. Και την ώθησιν αυτήν θα έχη ως σκοπόν το νέον πολιτικόν και στρατιωτικόν πρόγραμμα, όπερ υπό την Αρχιστρατηγίαν του Βασιλέως θα τεθή εις εφαρμογήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ! – ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΑΝΟΥΣ!
  • ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

«Το ζήτημα της αντιμετωπίσεως των οικονομικών αναγκών ανακύπτει ως ζήτημα ολοκλήρου της εργατικής τάξεως και έχει ανάγκην μελέτης και διευθύνσεως ενιαίας. Πρέπει να εννοηθή καλώς ότι επάνω από το συμφέρον κάθε εργάτου ή κάθε σωματείου στέκεται το συμφέρον της τάξεως»

  • ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΒΟΛΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 12 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ ΧΘΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • ΥΠΟ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

«Είναι ευτύχημα ότι ο λαός της Χίου και της Μυτιλήνης δεν επεκοινώνησε προς τον Βασιλέα διά του μαύρου μεσοτοίχου των αυτοκληθέντων αντιπροσώπων του. διά να αποδειχθή ότι ο μεν λαός ούτος εσυκοφαντήθη και δειβλήθη, οι δε πληρεξούσιοί του απεδείχθησαν νόθοι, εμφανιζόμενοι υπό δύο όψεις και δό προσωπεία. Ως αντιπρόσωποι του βενιζελισμού, αποκηρύττοντες τον Βασιλέα και ως πιστοί θεράποντες Αυτού αποκηρύττοντες τον βενιζελισμόν»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος