Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στον απόηχο της απόφασης της αγγλικής κυβέρνησης… Η επερχόμενη άρση του οικονομικού αποκλεισμού, τα ωφελήματα και ο προβληματισμός. Ειρήνη ή μία ακόμη παράταση της πολεμικής περιόδου;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Διά να εξέλθωμεν δε όσον το δυνατόν συντομώτερον της σημερινής οικονομικής κρίσεως, η Κυβέρνησις δεν πρέπει να διστάση όπως εφαρμόση απεριόριστον επεμβατικήν πολιτικήν, περιστέλλουσα την κατανάλωσιν εις τα φυσιολογικά της όρια, από των οποίων την απεμάκρυναν τα απρόοπτα κέρδη τα επιτευχθέντα κατά τα τελευταία έτη.

  • Η ΑΡΣΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ ΚΑΙ ΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑΙ ΔΑΠΑΝΑΙ. ΘΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΣΦΑΛΩΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΨΥΧΩΣΙΣ ΤΩΝ

«Η άρσις του αποκλεισμού τους συνεκλόνισεν. Υπέστησαν πανικόν, ηθικήν κατατρόπωσιν, και το προανάκρουσμα του ελεεινού τέλους των τους έκαμε να κρύψουν, καθώς η στρουθοκάμηλος, την κεφαλήν των προ του επερχομένου κινδύνου. Εκ τούτου απορρέει η άρνησις του θανατηφόρου δι’ αυτούς αγέλματος και γεγονότος. Δεν τους λυπούμεθα. Η αντικαθεστωτική των ψύχωσις μόνον διά του θανάτου των θα σβύση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΥΧΟΜΕΘΑ…

«Είνε ελεύθεροι να υβρίζουν, να συκοφαντούν, να απειλούν. Έρχεται ο χρόνος –και εις βραχυτάτας πάντοτε από της εμφανίσεώς των, ως κυβερνητών, προθεσμίας- ίνα δεικνύη, ότι απατώσι και ψεύδονται κατά τον ελεεινότερον τρόπον. Πάντως ευχόμεθα όπως την φοράν αυτήν έχουν αυτοί το δίκαιον, οι σχεδόν διακηρύσσοντες, ότι λαμβάνομεν την Κων/πολιν. […] Ευχόμεθα να δικαιωθούν από τα γεγονότα οι τονίζοντες διθυράμβους εις τας ‘’επιτυχίας και τους θριάμβους’’ του κ. Γούναρη. Δεν θα ηθέλομεν ή να ευρεθώμεν μετ’ ολίγον εις την ιδίαν θέσιν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΗΛΘΕΝ ΕΚ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΣΑ ΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΝ. ΕΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΝ ΛΙΡΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ
  • Ο,ΤΙ ΕΧΟΜΕΝ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΩΜΕΝ

«Πρέπει ν’ αντιληφθή η Κυβέρνησις, ότι μόνον διά της κατακτήσεως και της γαλλικής φιλίας είνε δυνατόν να φθάσωμεν εις το αίσιον τέρμα. Πρέπει να κατανοήση η Κυβέρνησις, ότι η επιτυχία του δανείου αποτελεί ευχάριστον εθνικόν γεγονός, κυρίως διά τας γενικωτέρας του πολιτικάς συνεπείας, τας οποίας θα είχεν επί των εθνικών μας ζητημάτων και εφόσον θα είχε τοιαύτας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΕΙΣ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑΝ
  • ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΡΙΑΝ

«Και όταν αυτή ήτο και είνε ακόμη η πολιτική του κ. Μπριάν, δεν εχρειάζετο εξαιρετικόν αληθώς θάρρος και εξαιρετική περιφρόνησις προς την ωμήν αλήθειαν των πραγμάτων διά να είπη ο Γάλλος Πρωθυπουργός ότι η ήττα των Ελλήνων –η φανταστική ήττα!- και ο φόβος περί της τύχης των σταρτευμάτων του τον ηνάγκασαν να υπογράψη την συνθήκην της Αγκύρας; Δεν ενικήθη η Ελλάς […] Ο κ. Μπριάν, όστις μετέβη εις την Άγκυραν, είνε ο μέγας ηττημένος, όστις συμπαρέσυρεν εις την ήτταν αυτού και τα ιδεώδη και τα συμφέροντα της Γαλλίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΙΔΟΥ ΔΙΑΤΙ ΕΙΜΕΘΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

«Γνωρίζει ο Ελληνισμός, ότι η Γαλλία, η οποία μόλις προχθές έκλεισε συμφωνίαν μετά του Κεμάλ, επιδιώκει όχι τόσον την τελικήν του νίκην, όσον την αποκατάστασιν ειρηνικών συνθηκών εις την Μικράν Ασίαν […] Διά ταύτα πάντα ο Ελληνισμός δεν επηρεάζεται από τας φλυαρίας των προπαγανδών, ούτε από τας πλεκτάνας του Βενιζελισμού, ούτε από τους εξορκισμούς των διπλωματών. Και διά ταύτα πάντα θα είνε μέχρι τέλους αισιόδοξος, διότι είνε βέβαιος, ότι θα είνε νικητής εις το τέλος εάν ο Κεμάλ δεν αποδεχθή τους όρους που θα του προτείνουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΙ ΘΑ ΚΑΜΗ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ;

«Ο κ. Γούναρης κατά την συνομιλίαν του με τον λόρδον Κώρζον εις το Λονδίνον του έκαμε μακράν ιστορικήν αφήγησιν των Ελληνικών δικαίων από της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το ίδιον θα κάμη και εις την Ρώμην. Αλλ’ επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εις την Ρώμην το μάθημα δεν θα φέρη αποτέλεσμα. Θα ήρκει επομένως να δηλώση εις την Κονσούλταν ο κ. Γούναρης ότι δεν υπάρχει Έλλην πολιτικός, ο οποίος θα παρητείτο των αξιώσεων της Ελλάδος απέναντι ουδενός ανταλλάγματος. Θα το κάμη ο κ. Γούναρης; Ιδού το ζήτημα»

  • Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΙΣ ΑΓΙΟΝ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΝ. ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΝ

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΘΑ ΕΙΝΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥΣ. ΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

«Οι Σύμμαχοι Πρωθυπουργοί θα συνεργασθούν μετά των Υπουργών των Εξωτερικών και θα θέσουν τας βάσεις της πλήρους και οριστικής λύσεως του Ανατολικού ζητήματος. Η Διάσκεψις θα διατυπώση τους τελικούς όρους της μεσολαβήσεως εις τον Ελληνοτουρκικόν πόλεμον. Οι όροι ούτοι θα είνε υποχρεωτικοί δι’ αμφοτέρους τους εμπολέμους»

  • ΔΙΑΤΙ ΤΑΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΤΕ ;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ

  • ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΕΩΣ
  • ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΕΡΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ

ΚΡΙΣΕΙΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

«Είνε δε όντως ευχάριστον το γεγονός, ίσως περισσότερον από πολιτικής παρά από οικονομικής απόψεως. Δεν θέλομεν να είπωμεν δι’ αυτού ότι η αγγλική άδεια προς σύναψιν δανείου εν τη αγγλική αγορά αποτελεί γεγονός επιφέρον σοβαράν τροποποίησιν της καταστάσεώς μας από διεθνούς απόψεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ

«Η τοιαύτη θέσις των υπαλλήλων, ως πολιτών, όταν ούτοι εκπληρούν μετά θρησκευτικής ευλαβείας και αφοσιώσεως το υπηρεσιακόν καθήκον των, και δεν καθιστώσι την δημοσίαν υπηρεσίαν μέσον κομματικής ή άλλης παρεμφερούς εκμεταλλεύσεως, ενώ αφ’ ετέρου ίστανται από απόψεως ικανότητος εις την εκπέμπουσαν περιωπήν, δεν νομίζομεν, ότι δύναται εκάστοτε να εκτίθεται εις τους κινδύνους των εκκαθαρίσεων υπό οιασδήποτε Κυβερνήσεως επιχειρουμένων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΣΙΝ ΔΑΝΕΙΟΥ

«Το γεγονός ότι η Ελλάς θα δυνηθή να εισαγάγη έξωθεν πολεμικά εφόδια χωρίς να προστρέξη εις την εσωτερικήν αγοράν διά να εύρη το αναγκαίον συνάλλαγμα, αποτελεί βεβαίως ευχάριστον γεγονός, διότι περιορίζει τους κινδύνους μείζονος εξευτελισμού του χαρτονομίσματος, εφόσον εθνικοί λόγοι επέβαλον την εξακολούθησιν των στρατιωτικών μας παρασκευών, δεν βελτιώνει όμως, αλλά χειροτερεύει την σημερινήν μας νομισματικήν κατάστασιν, διότι εις τας υπαρχούσας ανάγκας χρυσού προστίθεται και η καταβολή του τοκοχρεωλυσίου του συνομολογηθησομένου νέου δανείου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΩΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

«Ώστε το ζήτημα της ευνοϊκής ή δυσμενούς συνάψεως δανείου, το ζήτημα της οικονομικής αναρρώσεως της χώρας, είναι ζητήματα μελλοντικά, και βραδείας φυσιολογικής εξελίξεως. Ας μη συγχέη τα πράγματα ο βενιζελικός τύπος. Από της προχθές η Ελλάς εισήλθεν εις νέαν περίοδον διεθνούς ζωής, εξελθούσα εκ της αβεβαιότητος και του χάους. Το γεγονός τούτο ώφειλε να κρίνη, ούτως ή άλλως, και να μη αποκρύψη την αληθή σημασίαν του, ο βενιζελικός τύπος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΗ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

«Διότι η άρνησις του Κεμάλ θα συνεπαγάγη την εξόντωσιν αυτού υπό της Ελλάδος ως ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥ πλέον των Μεγάλων Δυνάμεων. […] Η Κων/πολις θα είνε το πρώτο σημείον, κατά του οποίου θα στραφή η Ελλάς και αξασφαλίσουσα και εκκαθαρίζουσα τα νώτά της η Ελλάς θα εκριζώση τον Κεμαλισμόν, όστις πληττόμενος ηθικώς θανασίμως, θα τελειωθή διά του ξίφους του ελληνικού στρατού, όστις αμέσως μετά την Κων/πολιν θα επεκτείνη την δράσίν του και μέχρις Αγκύρας»»

  • ΠΩΣ ΣΥΝΩΜΟΤΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ

«Η παραχωρηθείσα άδεια συνομολογήσεως δανείου εις την Αγγλικήν αγοράν είνε γεγονός εξόχως σημαντικόν. Σημαντικόν πρωτίστως διά την πολιτικήν έννοιαν αυτού. Σημαντικόν διότι αποδεικνύει ότι η ειλικρίνεια της μετανοεμβριανής Ελλάδος εξετιμήθη – έστω και βραδέως. Διότι αποδεικνύει ότι εξετιμήθησαν αι διαθέσεις της Ελλάδος – πάν άλλο ή ιμπεριαλιστικαί. Σημαντικόν διότι αποδεικνύει ότι ανεγνωρίσθη εις τους Έλληνας εν Αγγλία το δικαίωμα του διαθέτειν ελευθέρως τα καθ’ εαυτούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ

«Δεν επρόφθασαν να πανηγυρίσουν την νέαν των επιτυχίαν και τα άπλυτα του περιφήμου δανείου των δεκαπέντε εκατομμυρίων λιρών, προτού ο ήλιος κλίνη προς την δύσιν του, εβγήκαν χθές όλα στη φόρα. Και απεκαλύφθη πρώτον μεν ότι τα 3 ½ εκατομμύρια που είχομεν να λαμβάνωμεν από την Αγγλίαν και των οποίων παρητήθημεν, ήσαν το αντίκρισμα αναλόγου ποσού χαρτονομίσματος, το οποίον εξεδόθη ήδη προ πολλού από την Εθνικήν Τράπεζαν και παραμένει τώρα ακάλυπτον»

  • Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΑΤΑΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ‘’ΟΧΙ ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ !’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΩΝ κ.κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ ΜΕΤΑ ΤΟΥ κ. ΝΤΕΛΛΑ ΤΟΡΕΤΤΑ
  • Ο ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ

«Εντός ολιγίστου χρόνου εκεί έξω εις το Λονδίνον επετελέσθη εν μέγα έργον. Ανυψώθη το γόητρον της συκοφαντηθείσης Ελλάδος και εξητάσθη με όμμα φίλιον το δίκαιόν της. Από αντιπαθής η Πατρίς μας γίνεται συμπαθής! […] Αλλά ποίος έσχε την έμπνευσιν, την δύναμιν, την γοητείαν, την πειθώ, την παρρησίαν να εξηγήση την νίκην ταύτην, να την εξάρη και να κάμη τον μεγαλείτερον της γης λαόν να την εκτιμήση και να την συμπαθήση; Τις άλλος παρά ο ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος