Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 1921 

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Παρατεταμένη απουσία του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, δυσκολίες στην επίλυση του Ανατολικού ζητήματος, εσωτερικά προβλήματα…  Και μια ευχή ‘’Άς ευχηθώμεν όλοι, ότι τα Χριστούγεννα του 1922 θα εύρουν ηνωμένην πάλιν και αδελφωμένην την Ελλάδα –την Ελλάδα μεγάλην και αξίαν των κολοσσιαίων θυσιών και των υψηλών πεπρωμένων της’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 1921 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΙΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗ ΔΕΛΤΙΟΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ

  • ΑΙ ΤΙΜΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 1921 

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

«(…) είμεθα υποχρεωμένοι να αναγνωρίσωμεν ότι πράγματι, καθ’ ην πλοκήν εμφανίζεται η κατάστασις σχετικώς προς το Ανατολικόν, η περί του ζητήματος των Δωδεκανήσων υφισταμένη διάστασις των Ελληνοϊταλικών αντιλήψεων δεν είνε δυνατόν να αρθή ή οπωσδήποτε να διευθετηθή καθ’ εαυτήν, ανεξαρτήτως δηλαδή της λύσεως και της εν γένει διαρρυθμίσεως του Μικρασιατικού. […] Το Μικρασιατικόν ζήτημα είνε ο κόμβος όλων των προβλημάτων, ανάλογος δε προς την λύσιν ήτις θα δοθή εις εκείνο θα είνε και η διαρρύθμισις των λοιπών. Επομένως και του δωδεκανησιακού και του εν γένει διακανονισμού των Ιταλοελληνικών σχέσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΘΝΟΣ

  • ΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΣ

«Άς ευχηθώμεν όλοι, ότι τα Χριστούγεννα του 1922 θα εύρουν ηνωμένην πάλιν και αδελφωμένην την Ελλάδα –την Ελλάδα μεγάλην και αξίαν των κολοσσιαίων θυσιών και των υψηλών πεπρωμένων της. Θα ήτο το μέγιστον των αγαθών η ενότης αύτη. Είνε αδύνατον να προαχθή και να ευδαιμονήση κράτος σπαρασσόμενον από εσωτερικάς διαιρέσεις. Θα θελήσουν να το εννοήσουν αυτό οι ιθύνοντες; Θα εγκαταλείψουν την θρησκείαν του μίσους;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΖΩΗΡΟΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΜΠΡΙΑΝ
  • ΜΟΝΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

«Το δάνειον, όπερ θα συνάψη εντός των ημερών αυτών εις Λονδίνον ο κ. Γούναρης, αυτήν την μεγίστην πολιτικήν σημασίαν έχει. Διακηρύσσει, ότι η Ελλάς ετοιμάζεται να καταφέρη το τελευταίον, αλλά και αποτελεσματικόν κτύπημα κατά της Τουρκίας, εάν αύτη δεν αποδεχθή το Αγγλοελληνικόν σχέδιον που θα τη ανακοινωθή. Και το κτύπημα τούτο θα καταφερθή καίριον διά της καταλήψεως της Κωνσταντινουπόλεως υπό του ελληνικού στρατού»

  • ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΣΤΙΑ

  • Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ !

«Αλλ’ εν τω μεταξύ ο κ. Δ. Γούναρης παραμένει εν Ευρώπη και δεν φαίνεται να εσκέφθη ακόμη περί επανόδου. […] Η Ελληνική αντίληψις έπρεπε να είχεν ήδη αρχίσει να προδιατίθεται διά τούτο ή εκείνο το ενδεχόμενον, διά την παράτασιν απλώς, έστω, της εκκρεμότητος. Έπρεπε να γνωρίζη διά να ημπορή να σκέπτεται. […] Μόνη η γνώσις της αληθείας ή των υπαρχόντων στοιχείων διά την πρόβλεψίν της δύναται να δώση εις ένα λαόν την ψυχικήν ηρεμίαν, την οποίαν χρειάζεται διά να είνε εις το ύψος της αποστολής του. Αλλ’ ο κ. Πρωθυπουργός απουσιάζει!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 1921 

ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ

  • ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΝΑΤΟΛΩΝ
  • Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ

«Οι υπηρετούντες την Δικαιοσύνην θα επεθύμουν το έτος 1921 να παραλειφθή κατά την επιμέτρησιν του βίου της ‘’Θέμιδος’’ εν Ελλάδι. […] Εξέλιπεν από την Δικαιοσύνην το πιστεύειν εις αυτήν ότι είνε τοιαύτη»

  • Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΟΝ

ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΜΗΝΩΝ ΑΠΑΙΣΙΟΣ ΖΥΓΟΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΦΟΡΗΤΟΣ

  • Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΠΡΟΣ ΝΕΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΝ ΕΚΛΟΓΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

«(…) άλλοι δε δεν ενόησαν ουδέ κατενόησαν την αναμφισβητήτως κανονικωτάτην και πατριωτικωτάτην τακτικήν των συνελθόντων εν Θεσσαλονίκη Ιεραρχών, οίτινες, κηρύξαντες ομοφώνως και παμψηφεί ως μη γενομένην εκλογήν Πατριάρχου τη 25 παρελθόντος Νοεμβρίου»

  • ΑΝΑΠΑΥΣΙΣ
  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος