Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με δεδομένους τους όρους που έθεσε ο Κεμάλ, η Διάσκεψη της Γένουας αναμένεται απλώς να επιβεβαιώσει τις αρνητικές για τα ελληνικά συμφέροντα προθέσεις των Συμμάχων. Αυστηρή η κριτική για τη στάση των πληρεξουσίων στην Εθνοσυνέλευση, απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τη δυνατότητα του πρωθυπουργού να αποτρέψει τα επερχόμενα, ενιαία σχεδόν η φωνή κατά της εκκένωσης της Μικρασίας…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ

ΠΩΣ ΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΝΕΟΝ ΛΑΪΚΟΝ ΠΛΟΥΤΟΝ – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΕΙ ΚΡΑΤΙΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΗ ΦΘΗΝΗ ΖΩΗ ΕΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ
  • Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

«Οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού προσήλθον σχεδόν όλοι και ομολογουμένως μετά πολλής προθυμίας. Εφρόντισαν μάλιστα να προσέλθουν εντελώς παρεσκευασμένοι οι περισσότεροι εξ αυτών. Ετακτοποίησαν όλας τας σημειώσεις των. Ηρίθμησαν επιμελώς και τας εξωφλημένας και τας ανεξοφλήτους και καθώρισαν τέλος εν πάση λεπτομερεία το σχέδιον της σοφής στρατηγικής, την οποίαν γνωρίζουν κατά βάθος. Και η κοινοβουλευτική κωμωδία ήρχισε. Χωρίς να τηρηθούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

«Εις την Κων/πολιν, εις την Σμύρνην, εις το Λονδίνον, το μέγεθος της επαπειλουμένης συμφοράς συνασπίζει όλους οτυς Έλληνας εις την μέχρις εσχάτων υπεράπσισιν των εθνικών δικαίων, διά ν’ αποδειχθή ακόμη μίαν φοράν, ότι μόνον η δυστυχία ενώνει τα τέκνα της Ελλάδος. […] Εις το ελεύθερον Βασίλειον, το οποίον έπρεπε να δώση το σύνθημα της πανελληνίου συσσωματώσεως, η πολιτική εμπάθεια εξακολουθεί πάντοτε να μαίνεται, το μικρόβιον της διαιρέσεως καλλιεργείται ενδελεχώς η κομματική εκμετάλλευσις των πάντων και των ιερωτέρων ακόμη οργιάζει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ – ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΔΕΝ ΕΤΕΛΕΙΩΣΕΝ
  • ΕΙΠΟΜΕΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ

«Προχθές ο κ. Πρωτοπαπαδάκης μας επληροφόρησεν ότι πρέπει να δημευθούν και αι περιουσίαι των πολιτών. Διατί; Μήπως έχομεν πόλεμον να συνεχίσωμεν; Όχι. Διότι ο κ. Γούναρης εδώρησε την Σμύρνην και την Θράκην. Πληρώνομεν απλώς τας αμαρτίας του παλαιοκομματισμού και ίσως χρειαζόμεθα έξοδα διά την κηδείαν, διά τα κόλλυβα και διά το μνημόσυνον της Μεγάλης Ελλάδος. Αλλά τουλάχιστον ας παρακληθή η Κυβέρνησις να καταβάλη και τα έξοδα διά την μεταφοράν των οστών τόσων χιλιάδων ηρώων που ετάφησαν εις τον Σαγγάριον. Θα είνε η μόνη δικαιολογημένη δαπάνη από της 1ης Νοεμβρίου»

  • ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Αλλ’ ο,τιδήποτε και αν εδέχθη ο κ. Γούναρης, οσονδήποτε και αν υπερέβη και παρέβη την εθνικήν εντολήν και επραξικόπησε κατά της Πατρίδος, ενήργησε διά λ/σμόν του προσωπικόν και ουχί, ποτέ, εξ ονόματος της Ελλάδος, την οποίαν ούτε Γούναρης, ούτε οιαδήποτε Δύναμις ει τον κόσμον είνε ικανή να σύρουν άνανδρον και βωβήν και αλυσόδετον εις τον ατιμότερον τάφον. Η Ελλάς δεν θα εγκαταλείψη ποτέ την Μικρασίαν, ουδέ θα παραδώση εις χείρας του εχθρού το μόνον ισχυρόν όπλον, όπερ κρατεί ανά χείρας διά να εξασφαλίση μόνιμον την θέσιν της εις Μικρασίαν και σώση την Θράκην και μετ’ αυτών όλον το Κράτος»

  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΩΜΕΝ

«Αν η Ελλάς διέπραττε το σφάλμα να εκκενώση την Μικράν Ασίαν, και αρχίση να εργάζεται η μάχαιρα του Τούρκου, το μόνον το οποίον θα κάμουν οι φιλότουρκοι διπλωμάται, θα είνε να χύσουν μερικά κροκοδείλια δάκρυα και καταδικάσουν δημοσία την Τουρκικήν αγριότητα. Με τον τρόπον όμως τούτον δεν θα αναστηθούν οι Έλληνες, τους οποίους θα έχη σφάξη ο Κεμάλ»

  • ΟΙ ΨΕΥΔΟΔΗΜΟΚΡΑΤΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ‘’ΤΟ ΜΕΓΑ ΒΗΜΑ’’

«Διά της εκκενώσεως αυτής ο Ελληνικός στρατός, μη έχων τα ισχυρά ερείσματα τα οποία κατέχει σήμερον, θα παρεδίδετο εις την διάκρισιν του Κεμάλ. Εν τοιαύτη περιπτώσει ο Κεμάλ δεν θα ήτο τόσον ανόητος να περιμένη ειρήνην. Θα την εξεβίαζεν ο ίδιος ως απόλυτος νικητής. Το ‘’μέγα βήμα’’ λοιπόν προς την ειρήνην δεν έγινε. Και ότι δεν έγινε το βλέπουν πλέον και εκείνοι, οι οποίοι προς στιγμήν το επίστευσαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΝΕΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ

(ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ)

  • Η ΓΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ – ‘’Η ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟ ΚΟΙΛΩΝ’’

(ΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΠΑΤΕΩΝ ΠΟΥ ΕΖΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΝ – ΕΝAΣ ΛΑΝΔΡΥ ΜΕ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ – ΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ – ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΑΞΙΩΣΙΣ

«Αλλά τοιαύτη πονηρά υστεροβουλία του Κεμάλ, φρονούντος αγαθοπίστως, ότι το κόλπο του θα ηδύνατο να τον καταστήση κύριον του πεδίου, είνε τόσον κατάφωρος και ασύστατος, ώστε ταχέως να πεισθή ο Κεμάλ, ότι τους υπολογισμούς του έκαμε χωρίς τον ξενοδόχον»

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ – Η ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΗ ΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΤΟΥ – Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΙΝ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΓΑΠΗΣΩΜΕΝ ΑΛΛΗΛΟΥΣ

«Ας σταματήση το κακόν μέχρι του σημείου εις το οποίον έφθασε τούτο. Ας δώσωμεν ως αδελφοί τας χείρας προς αλλήλους και ας ενωθώμεν όλοι οι Πανέλληνες εν ενί σώματι και μια ψυχή υπό τας Ιεράς σημαίας της Πατρίδος ημών, η οποία εν ώρα των μεγίστων αυτής κινδύνων, θα συγχωρήση τους πταίσαντας αλλά και θα καταρασθή εις αιώνα τον άπαντα εκείνα τα τέκνα αυτής, εις την καρδίαν των οποίων το μίσος, έστω ακόμη και το εύλογον άλγος, έθεσαν υπό κάτω αυτών την έννοιαν της Πατρίδος των, την έννοιαν της αλληλεγγύης όλων των Αλυτρώτων αδελφών, την Ιεράν Ιδέαν της Αιωνοβίου Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΜΕΛΛΩΝ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΩΝ ΧΑΛΥΨ

«Μία και μόνη λύσις δύναται να επιφέρη την κατάπαυσιν των εχθροπραξιών εις την Μικρασίαν. Η αναγνώρισις των Ελληνικών δικαίων. Η υπεράσπισίς των ευρίσκεται εις χείρας καλάς – εις χείρας των στρατιωτών της Ελλάδος. Αυτή είνει μία πραγματική κατάστασις, την οποίαν οι χρηματιστικοί κύκλοι των Παρισίων δεν αντιλαμβάνονται. Προσατενίζοντες μετά θάμβους τον ελπιζόμενον παρ’ αυτών χρυσόν εκ των Τουρκικών οικονομικών εκχωρήσεων εις την Ανατολήν, δεν βλέπουν τον παρόντα χάλυβα των λογχών και των τηλεβόλων του Ελληνικού Μετώπου, τον εμψυχούμενον από την απόφασιν του Έθνους, όπως μη παραιτηθή του δικαίου και της τιμής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΛΛΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

«Η Ελλάς διεξήγαγε και διεξάγει αγώνα κατά του Τουρκικού Κράτους και όχι κατά των Μουσουλμάνων, και όχι κατά του Ισλάμ και όχι θρησκευτικόν αγώνα. Τοιούτον αγώνα θρησκευτικόν διεξήγαγε πάντοτε η Τουρκία, η μη έχουσα ΟΥΔΕΝΑ ΤΙΤΛΟΝ ελευθερίας και πολιτισμού να επιδείξη και εξεγείρουσα τους πληθυσμούς της διά του θρησκευτικού φανατισμού, της μόνης δηλαδή ιδέας επί της οποίας εστήριζε πάντοτε την επικράτησίν της και κατώρθωσε να τους εξωθή εις τους κατά του πολιτισμού και της ελευθερίας αγώνας της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ‘’ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΥΘΥΝΗ’’

«Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Πολίτης και ο κ. Ρωμάνος, και όσοι άλλοι, θέλουν να ενισχύσουν την αγωνιζομένην Ελλάδα –και δύνανται- ας το πράξουν. Ας χρησιμοποιήσουν το κύρος, το οποίον διατείνονται ότι έχουν και τα μέσα τα οποία διαθέτουν και τα οποία μέχρι της στιγμής δεν εχρησιμοποίησαν παρά διά να δυσχεραίνουν την διεθνή θέσιν της Ελλάδος, παρά διά να ραδιουργούν τον μακρόθυμον Βασιλέα και να χαρακτηρίζουν τον Λαόν τούτον κουρασμένον ή αγνώμονα προς εκείνους οι οποίοι τον μετεχειρίσθησαν διά να νικήσουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  • Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ

«Η Συνδιάσκεψις της Γενούης αποτελεί τον πρώτον σταθμόν διά την μέλλουσαν ολοκληρωτικήν χρεωκοπίαν των συνθηκών τας οποίας επέβαλεν επί του κόσμου, ο Ανταντικός ιμπεριαλισμός […] Το έπαθλον της συνδιασκέψεως αυτής είνε η οικονομική επικράτησις των μεγάλων δυνάμεων επί της Ρωσσικής αγοράς, η οποία παρουσιάζει το πλεονέκτημα της εγγύτητός της προς την Ευρώπην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 27 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΘΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΙΣ ΓΕΝΟΥΑΝ
  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ

«Την 31ην Ιουλίου έπιπτεν εις μίαν οδόν των Αθηνών έλλην υπέροχος, ο Ίων Δραγούμης […] Εύρε το Δικαστήριον των ενόρκων δύο αθώους και όλους ικανούς διά φυλάκισιν μακρών ετών. […] Σεβόμεθα την απόφασιν της Δικαιοσύνης. Αλλ’ εκπλησσόμεθα διά την ετυμηγορίαν των ενόρκων. […] Δύνανται ήδη να ζήσουν ευτυχείς οι δήμιοι των αθώων, εν τη ελπίδι προσεχούς μεταβολής ήτις θα μεταβάλη αυτούς εις ήρωας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος