Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στη Γένουα οι συνεχιζόμενες διεργασίες στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης δεν έχουν επιφέρει το θεμιτό αποτέλεσμα, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει να θέτει τους δικούς της όρους προκειμένου να αποδεχθεί τη συμμαχική πρόταση περί ανακωχής. Εμπόλεμος η Ελλάδα και τούτο το Πάσχα, με την ελπίδα ότι ‘’και η Ελλάς θα αναστή, κυρία εν τω δικαίω της και υπερήφανος για τα παιδιά της!’’ …

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

«Και το Πάσχα τούτο ευρίσκει την Ελλάδα εμπόλεμον. Προσθέτως δ’ εν πλήρει απομονώσει διεθνεί, άνευ φίλων και συμπραττόντων. Εχθροί και φθονούντες ανταγωνισταί συμφερόντων και φανατισμένοι αλλόδοξοι συνεργάζονται κατ’ ίδιον έκαστος σύστημα προς στραγγαλισμόν των Ελληνικών δικαίων»

  • Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ 1849 – ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ
  • ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΕΛΠΙΔΟΣ

«Η Ανάστασις υπήρξε, καθ’ όλον τον χρόνον της δουλείας, υποβλητικώτατον εθνικόν σύμβολον. Και ίσως δι’ αυτό ακριβώς αποτελεί, δι’ ημάς τους Έλληνας, την κυρίαν χριστιανικήν εορτήν, ενώ δι’ άλλους λαούς είνε η Γέννησις. Υπήρξε το σύμβολον της πίστεως και της ελπίδος του εσταυρωμένου Γένους εις την απολύτρωσιν. Ας εμπνευσθώμεν από την ημέραν αυτήν! [..] κατά την εορτήν αυτήν του μεγαλυτέρου θαύματος, το οποίον κατώρθωσε ποτέ η ανθρωπίνη αγάπη, ας σκεφθώμεν πώς θ’ αναστήσωμεν διά της αγάπης και της θυσίας την κινδυνεύουσαν Ελλάδα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΕΘΝΙΚΟΝ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟΝ. ΕΝΩΣΙΣ – ΑΓΑΠΗ

«Μάτην εις την Γένουαν ομιλούν περί ειρήνης των εθνών της γης, περί αγάπης, περί αδελφώσεως. Οι λόγοι των είνε λόγοι υποκριτών κσι φαρισαίων. Λόγοι αντιχρίστων. […] Μάτην ομιλούν περί Δικαιοσύνης και Ελευθερίας. Εμπαίζουν τον κόσμον. Είνε οι Σταυρωταί ελευθέρου λαού. […] Έλληνες! Ακούσατε την ιεράν Σάλπιγγα του Ευζώνου. […] Σαλπίζει το Εθνικόν Εγερτήριον. Σαλπίζει προς άπαντας το Εθνικόν Καθήκον. Έλληνες. Σαλπίζει το μέτωπον, η φωνή των Ζώντων και η ψυχή των Νεκρών. Χριστός Ανέστη!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

«Το εφετεινόν Πάσχα δεν θα φωτίζεται ως έδει, από την ακτινοβολίαν της νίκης εν όλη αυτής τη λάμψει. Ένοπλα τα τέκνα της Ελλάδος παραμένουσιν ακόμη μακράν των εστιών των και η εορτή θριαμβούται από την έλλειψιν των απόντων. […] Αλλά θα εορτάσωμεν ολιγώτερον παρά την εστίαν μας και πολύ περισσότερον εκεί κάτω, εις την γραμμήν του Μετώπου, εκεί όπου ένοπλα τα τέκνα μας φυλάσσουν τα όρια της ελληνικής γης. Θα εορτάσωμεν με την καρδιά μας μαζύ των και θα τα περιμένωμεν να επιστρέψουν»

  • ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΝ ΔΙΗΓΗΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
  • ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΕΡΓΟΝ

«Ο τελευταίος πόλεμος υπήρξε μία αγρία θύελλα κατά του θείου τούτου έργου, αλλά χωρίς να δυνηθή να το εκριζώση εκ των καρδιών και των συνειδήσεων των ανθρώπων. Και αν το συνεκλόνισεν ισχυρώς, όμως παραμένει ασάλευτος η πίστις, ότι ουδέν θα δυνηθή να το καταστρέψη»

  • Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΠΑΙΔΙΑ!

«Εκείθεν, οπόθεν έφυγε προτροπάδην ο Τούρκος, δεν θα επανέλθη, διότι τούτο θα το ήθελεν η αδικία των ισχυρών της ημέρας, οι οποίοι διενοήθησαν το αντιχριστιανικόν έγκλημα να θέσουν την Ημισέληνον υπεράνω του Σταυρού! Γειά και χαρά εις τα παλληκάρια μας! Ο Χριστός Ανέστη και η Ελλάς θα αναστή, κυρία εν τω δικαίω της και υπερήφανος για τα παιδιά της!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ

«Εις καμμίαν χώραν της χριστιανοσύνης η μεγάλη εορτή της Αναστάσεως του χριστού –τα ελευθέρια αυτά της ανθρωπίνης ψυχής- δεν έχει τον βαθύν εθνικόν χαρακτήρα, ο οποίος ανέκαθεν την ελάμπρυνεν εις όλην την Ελληνικήν Ανατολήν. […] Το έθνος, το οποίον διά της ελληνικής φωνής ευηγγελίσθη τον λόγον του Κυρίου προς τους λαούς της γης κατά τους πρώτους αιώνας του χριστιανισμού, πολλάκις εδιώχθη και έπαθε και επιστεύθη νεκρωθέν και ταφέν διά παντός. Και πάντοτε ανέστη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΑΝΑΣΤΗΤΕ ΝΕΚΡΟΙ!

«Σήμερον ότε ο Χριστιανικός κόσμος εορτάζει την Ανάστασιν του από των Ρωμαίων τυράννων θανατωθέντος Ναζωραίου, ας αναμνησθή το προλεταριάτον τους νεκρούς του ους το απαίσιον αστικόν καθεστώς αμφοτέρων των Τυραννικών κομμάτων άφησεν εκεί πέρα εις τας ερήμους εκτάσεις της Μικράς Ασίας και της Ουκρανίας και ας αναστήσει αυτούς τάχιστα εις τας καρδίας αυτού, με την αγίαν οργήν της αναστάσεως του δυναστευομένου λαού κατά των δικαστών του!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 3 Απριλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ

«Ο δε Ελληνικός λαός, ανακρούων τον παιάνα της αναστάσεως του λυτρωτού του κόσμου, αναμέλπει και τον παιάνα της ιδίας αυτού εγέρσεως, αναφωνών μετά του εκκλησιαστικού υμνωδού της ακολουθίας της σημερινής λαμπροφόρου ημέρας : ‘’Χθες συνεθαπτομένην Σοι Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αέναντί Σοι’’. Και μόνοι οι απιστούντες ως ο Θωμάς και θέλοντες να βάλωσι τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων και θέσωσι την χείρα εις την πλευράν, όπως πεισθώσι περί της αναστάσεως του Ελληνισμού, ούτοι και μόνοι δύνανται να πιστεύωσιν, ότι οι διπλωματικοί ιστοί εισίν ικανοί ν’ αναστείλωσι και ματαιώσωσι την κατίσχυσιν ενός ολοκλήρου λαού εν τη διά των όπλων διεκδικήσει των εθνικών αυτού δικαίων»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος