Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Σύμφωνα με τις ειδήσεις των πρωινών ωρών, θεωρείται πιθανή η αναβολή της συζήτησης του Ανατολικού, κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αγγλίας και Γαλλίας στο Λονδίνο, ενώ η Βρετανία φέρεται να προτείνει ‘’την εγκαθίδρυσιν αυτονομιακού καθεστώτος εν Μικρά Ασία και την παραχώρησιν οικονομικών προνομίων εις την Ιταλίαν’’ με στόχο τη σύναψη της αγγλο-ιταλικής συνθήκης. Την ίδια ώρα ένα ακόμη αγκάθι εμφανίζεται για την ελληνική κυβέρνηση. Το ζήτημα της οριοθέτησης των ανατολικών συνόρων της Αλβανίας… Στην εκατονταετηρίδα της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΑΔΙΕΞΟΔΟΝ

«Διά των γενομένων νέων αυξήσεων εις τον προϋπολογισμόν του κράτους το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού θα ανέλθη κατά το έτος τούτο εις εν δισεκατομμύριομ δραχμών. Εάν δε διατηρηθή κατά απαισιοτέρους υπολογισμούς η υπάρχουσα νομισματική διαφορά της σήμερον, τότε η χρήσις του επιόντος έτους βαρυνομένη και διά της υπηρεσίας των νέων δανείων θα κλείση με έλλειμμα ενός και ημίσεος δισεκατομμυρίοου»

  • ΙΝΔΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

«Των δύο Κυβερνήσεων αι απόψεις είνε ήδη γνωσταί εκ των διαμειφθεισών διακοινώσεων […] Είνε δε αι υπάρχουσαι αντιθέσεις ριζικαί. Διότι δεν πρόκειται μόνον και κυρίως περί της διαδικασίας κατά την οποίαν μέλλουν να συνεχισθούν αι διαπραγματεύσεις, αλλά περί ουσιαστικής διαφωνίας, αναγομένης εις αυτούς τους όρους της συνομολογηθησομένης ειρήνης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΝΔΟΞΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ

ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΑΤΟΥΛΟΥ – Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΟΣ – Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΑΣ ΩΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – ΗΡΧΙΣΑΝ ΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΣΤΩΝ
  • ΑΙ ΑΠΕΙΛΑΙ ΣΑΣ ΟΥΔΕΝΑ ΠΤΟΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΔΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΩΤΙΣΗ
  • ΜΕΤΑ ΕΚΑΤΟΝ ΕΤΗ

Ο ΔΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ – Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΦΟΥΡ

«Είνε ανάγκη, λοιπόν, να επέλθη κάποια εξισοτική γραμμή μεταξύ των δύο κατευθύνσεων. Είνε ανάγκη να χαραχθή παράλληλος διαδρομή ενεργείας όπως ικανοποιηθούν αι δίκαιαι αξιώσεις όλων των Συμμάχων και όχι ΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ, τους οποίους μωρότατα περιποιείται η Γαλλική διπλωματία φανταζομένη, ότι θα τας αποσπάση από τας γερμανικάς αγκάλας, εις τας οποίας είνε προσκεκολλημένοι Τούρκοι και Βούλγαροι ως Σιαμαίοι αδελφοί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ

ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΠΟΤΙΝΑΞΩΜΕΝ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟΝ

«Η κυβέρνησις γνωρίζει ήδη επισήμως ότι η επιτροπή προς κανονισμόν των ανατολικών ορίων της Αλβανίας πρόκειται να αρχίση οσονούπω τας εργασίας αυτής. Γνωρίζει εκ του παρελθόντος τας αξιώσεις των προστατών της Αλβανίας επί της εφαρμογής της γραμμής της Φλωρεντίας, η οποία περικόπτει εις βάρος της Ελλάδος το ήμισυ περίπου του νομού Φλωρίνης, διερχομένη εις απόστασιν ημισείας ώρας της Καστορίας»

  • ΠΩΣ ΒΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΤΑ;

ΙΔΕ ΤΗΝ Γ’ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ – Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΕΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ

«Άρα η σωτηρία ώθησις προς τους αδρανούντας πολιτικούς δεν θα είνε δυνατόν να προέλθη ή εκ των άνω. Ο Βασιλεύς, υπέρτατος ρυθμιστής του πολιτεύματος και ανώτατος επόπτης της λειτουργίας αυτού δικαιούταν να δώση την ώθησιν ταύτην. Είνε αληθές ότι η Α.Μ. ο Βασιλεύς έχει περιοριθή μετά λεπτολόγου και αυστηράς επιφυλάξεως εις την εκτέλεσιν των καθηκόντων του Συνταγματικού Μονάρχου […] Αλλά ουδείς δικαιούται να ρνηθή πάσαν πρωτοβουλίαν εις Αυτόν και δη εις ώραν καθ’ ην οι λοιποί παράγοντες της πολιτείας τοσούτον απελπιστικώς αδρανούσι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΑΨΕΥΣΘΕΙΣΑΙ
  • ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΛΘΗ Η ΗΜΕΡΑ

«Εφόσον η παλαιοκομματική διανοητικότης κυβερνά την Ελλάδα, εφόσον η σημαία της μωράς ‘’αυτοτελείας’’ δεν ξεσχίζεται, εφόσον δεν υψώνεται η σημαία της διά παντός τρόπου επαναφοράς εις την συμμαχίαν, το μέλλον της Ελλάδος είναι γνωστόν. Πρόκειται περί βεβαίας και τρομακτικής καταστροφής, η οποία την αναμένει. Ο παλιοκομματισμός θα θύση ακόμη […] Αλλά; Αλλά θα έλθη και η σειρά του. και ομολογούμεν ότι φρίττομεν φανταζόμενοι την ημέραν εκείνην, καθ’ ην ένας απηλπισμένος λαός θα θελήση να τιμωρήση τους αιτίους των τόσων  συμφορών του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Δηλαδή υπάρχει μία Κοινή Γνώμη, την οποίαν συνεκίνησαν ‘’τα πράγματα’’, διότι τη επέτρεψαν, διότι ηέλησαν να τα ίση και να συγκινηθή εξ αυτών. Τι άλλο σημαίνει τούτο ή ότι σήμερον μόλις διεμορφώθη κατάστασις, επιτρέπουσα εις την Αγγλίαν να επιληφθή οριστικωτέρας απιλύσεως του Ανατολικού, συνδυασζομένου προς τα ζητήματα των Επανορθώσεων, της Υπεριορδανίας, της Ταγγέρης, προς πάντα εν γένει τα εκκρεμούντα, προς α θα ήτο δυνατόν να συνδυασθή, να συνεξαρτηθή, να ‘’παζαρευθή’’; Επιτρέπεται άρα ευλόγως την φοράν αυτήν να ελπίζωμεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΝΑΜΙΧΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΖΥΜΩΣΙΝ

«Αλλά τότε πώς θ’ αντεπεξέλθωμεν επιτυχώς κατά των απειλούντων τα συμφέροντά μας κινδύνων; Με την μοιρολατρείαν όχι βεβαίως, διότι ταύτην δεν ανέχεται η εθνική συνείδησις και δεν είνε συμφυής με τον χυμώδη οργανισμόν του Έθνους. Θέλει δράσιν, κίνησιν, δμιουργικήν ενέργειαν το Έθνος, όχι τρεμούσας χείρας και αβουλίαν και τέλμα, και ταύτην αξιοί από τους κυβερνώντας τώρα ότε τα διεθνή ζητήματα ευρίσκονται εις ζύμωσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 5 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ – ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ – Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ – Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥ  ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΠΟΒΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟΝ
  • ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟΝ

«Και ερωτώμεν: Είμεθα ή δεν είμεθα εμπόλεμοι; Ποίος λαός εμπόλεμος δύναται να ζη εν ανέσι και ευμαρτία; Η στήριξις δεν είναι εν εκ των δεινών του πολέμου; Εάν αρνηθώμεν τούτο, τότε ας βαδίσωμεν αμέσως εναντίον του φρουρίου προς πλλήρη αυτού συντριβήν. Δεν είναι δυσχερές το έργον, διότι τα πρώτα πλήγματα ισχυρώς εκλόνισαν αυτό. Αρκεί να βαδίσωμεν ταχέως όλοι κατά του Κράτους και με γενναιότητα. Οι αιώνες θα εξυμνήσουν την ωραίαν και πατριωτικήν μας πράξιν…»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος