Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η εθνική υπόθεση ‘’εξακολουθεί να καταβαραθρώνεται’’, ωστόσο ο πρωθυπουργός Δ. Γούναρης παραμένει στο εξωτερικό αναμένοντας ο,τιδήποτε θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή επιστροφή…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΙΣ

«Τώρα η καπηλεία των ιερών και των οσίων, εξήντλησε την επίδρασίν της. Ενεφανίσθη δ’ η βρωμερά και απαισία καπηλεία της κοπώσεως και του ειρηνευτικού πόθου. Η δ’ ατίμωσις της πατρίδος ήν θα συνεπείγετο εκκένωσις της Μικράς Ασίας ανεπετάσθη ως πρόγραμμα πολιτικόν. […] Ούτω όχι πλέον συνήθης αντίθεσις φρονήματος, αλλά πλήρης ψυχική διάστασις χωρίζει την ‘’Ηνωμένην’’ και τον Ελληνικόν λαόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΜΑΤΑΙΩΣΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΩΣ

«Η Ελλάς ομολογουμένως κατά το διαρρεύσαν διάστημα της αναστολής των επιχειρήσεων εξήντλησε πάσαν προσπάθειαν διά την συνομολόγησιν συμβιβαστής ειρήνης. Μολονότι νικήτρια, εδέχθη την μεσολάβησιν των Συμμάχων Δυνάμεων εν λευκώ. Αλλ’ αι διαλλακτικαί της διαθέσεις ηρμηνεύθησαν ως απόδειξις αδυναμίας. Η Κεμαλική Τουρκία, ενισχυομένη εκ του εμφανούς υπό της Γαλλίας, επεξέτεινε τας αξιώσεις της μέχρι της Θράκης και μέχρι της καταβολής ακόμη πολεμικής αποζημιώσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Δεν είνε δυνατόν να κατέπεσεν επί τοσούτον η Ελλάς, ώστε μεταξύ των τοσούτων πληρεξουσίων να μην ευρεθούν και έτεροι άνδρες θέλοντες να επιτελέσουν το καθήκόν των προς την πατρίδα. Άλλοτε διά τα παραμικρά παραπτώματα και αποτυχίας, η Βουλή ανέτρεπε κυβερνήσεις, ωμοίαζε προς ηφαίστειον, προ ουδεμιάς εδίσταζε αληθείας. Σήμερον, οπότε διακυβεύεται το παν, θα εξακολουθήση η εγκληματική σιγή και η ασυνείδητος ανοχή απέναντι ανθρώπων, ως έργον, εσωτερικώς τε και εξωτερικώς, είνε ο ενταφιασμός της μεγάλης και αλκίμου Ελλάδος;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ. Ο κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ ΘΑ ΑΡΣΗ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΣΙΩΠΗΝ
  • ΘΑ ΦΑΝΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ;

«Ο κ. Γούναρης θα επληροφορήθη –και ασφαλώς επληροφορήθη- από χείλη επίσημα και επισημότατα, ότι άνευ της αναγνωρίσεως του καθεστώτος είνε αστειότης να γίνεται λόγος περί εθνικής διασώσεως. Θα έχη τουλάχιστον μετά το δεύτερον τούτο ταξείδιον, το θάρρος να φανή ειλικρινέστερος ο κ. Πρωθυπουργός απέναντι του λαού; Ή θα εμπλακή εις το σύμπλεγμα των περιπεπλεγμένων λόγων, διά να συσκοτίση την αλήθειαν και να επιδιώξη νέας οβιδιακάς μεταμορφώσεις κυβερνητικών παραστάσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΥΗΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟΝ
  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.ΚΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ

«Πώς δε θα εξακολουθή σεβομένη μόνη η Ελλάς μίαν ουδετερότητα, την οποίαν πανηγυρικώς εξέσχισε μία τέως ουδετέρα Δύναμις διά της συνθήκης της Κιλικίας και διά της παραδόσεως εις τον εχθρόν όλου του πολεμικού της υλικού; […] Και πώς η Ελλάς δεν οφείλει να δηλώση εις τας Δυνάμεις ότι η επίθεσις του εχθρού εις το Μικρασιατικόν Μέτωπον θα έχη άμεσον αντίκτυπον Ελληνικήν επίθεσιν κατά της Κων/πόλεως, ήτις είνε η μόνη πρωτεύουσα του εχθρού, ήτις καλύπτει και ενισχύει την Άγκυραν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ

«Αλλά το Ινδικόν και το Αιγυπτιακόν έχουν τόσην σχέσιν με το Ελληνικόν ζήτημα, όσην και ο Βενιζελισμός με την φιλοπατρίαν. […] Οι εχθροί μας, λοιπόν, δεν ευρίσκονται εις την Αφρικήν και την Ασίαν, αλλά πολύ πλησιέστερον ημών και είνε πλέον πολιτισμένοι από τους ιερείς του Μολώχ και τους γόητας των όφεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΝΤΙ ΠΑΣΗΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΩΣ

«Και η εθνική υπόθεσις εξακολουθεί να καταβαραθρώνεται, αλλά ο κ. Γούναρης εξακολουθεί να είνε Πρωθυπουργός διά της αδιαφορίας των φίλων και των υποστηρικτών του, διά της ανοχής μερικών δήθεν αντιπάλων του, οι οποίοι όμως είνε πραγματικώς συνυπεύθυνοι μαζή του, και οι οποίοι, εκτρέποντες επιτηδείως την συζήτησιν, νομίζουν ότι τουλάχιστον σώζονται αυτοί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΑΓΡΥΠΝΟΥΝ ΔΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ. ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΙΣ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΕΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΙ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΝ
  • ΔΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

«Είπομεν και επαναλαμβάνομεν, ότι εκεί που έφθασαν τα πράγματα η αρχή, μακράν πλέον του να έχη θέλγητρα, αποτελεί αυτόχρημα βαρέα καταναγκαστικά έργα, ουδείς δε προσφέρεται εθελοντικώς, πολύ δε ολιγώτερον και αγωνίζεται διά να αναλάβη τοιούτον έργον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΥΠΟΠΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΝ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΜΑΤΑΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΕΙΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

«Τα ‘’Ημερήσια Χρονικά’’ του Λονδίνου σχολιάζοντα τας φήμας ότι η αγγλική κυβέρνησις δεν επιθυμεί την επανάληψιν των συζητήσεων επί του Ανατολικού ζητήματος, επικρίνουν αυτήν ως επιδιώκουσαν να παρακωλύση την σύγκλησιν της Διασκέψεως των υπουργών των Εξωτερικών, παρά την επισήμως εκδηλουμένην σπουδήν και ως αποβλέπουσαν εις σκοπούς ανομολογήτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ‘’ΔΙΚΑΙΑ’’ ΕΙΡΗΝΗ

«Ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ εξαίρων ως μέγα πλεονέκτημα την συνομολόγησιν ειρήνης, εάν αύτη αποβή δυνατή, μετά της Τουρκικής Αυτοκρατορίας, είπε, ότι η τοιαύτη ειρήνη ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΝΕ ΔΙΚΑΙΑ. Και επανέλαβεν άλλην μίαν φοράν, εντονώτερον, την λέξιν ΔΙΚΑΙΑ. Διότι, ως είπε, τίποτε δεν θα κερδηθή δι’ αδίκων υποχωρήσεων εις τον φόβον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΝΑ ΕΠΑΝΕΥΡΩΜΕΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ !

«Ημείς μη κυβερνώντες και μη αφιέμενοι κυβερνήσαι, ζητούμεν παρ’ αυτών την Ελλάδα μας, όπως τοίς παρεδώσαμεν εκπεσόντες της Αρχής. Την Ελλάδα την επί πέντε θαλασσών επεκταθείσαν επί των ημερών μας. Την Ελλάδα Σύμμαχον των Μεγάλων Δυνάμεων. […] Την Ελλάδα την σφριγώσαν, την ακμαίαν, την χαρούμενη Ελλάδα! Αυτήν ζητούμεν, διότι αυτήν αυτήν βλέπομεν κινδυνεύουσαν εις τας χείρας τας ιδικάς σας. […] Την Ελλάδαν μας ζητούμεν και αδιάφορον ποίοι την κυβερνούν σήμερον και ποίοι θα την κυβερνήσουν αύριον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

«Είτε υλικόν πολέμου, είτε προωρισμένον δι’ άλλους σκοπούς, ουδέν θα έπρεπε να εισάγεται εις την χώραν του Κεμάλ. Είμεθα εμπόλεμοι προς αυτόν και είτε το αναγνωρίζουν είτε μη οι άλλοι, ημείς γνωρίζομεν, ότι διεξάγομεν αγώνα ηθικόν, αγώνα, το οποίον όχι μόνον ανεγνώρισαν, αλλά και εδημιούργησαν πρώτοι οι Σύμμαχοι, όταν έδωκαν εις την Ελλάδα την εντολήν της αποβάσεως εις την ΣΜύρνην. Μεταξύ δε των τότε εντολοδόχων κατελέγετο και η Γαλλία»  

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ
  • ΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Εάν δε υπάρχουν εν τη Κυβερνήσει τινές φρονούντες, ότι θα εξυπηρετήσωμεν τα Ελληνικά συμφέροντα εξευτελιζόμενοι απέναντι της Γαλλίας, οφείλουν να γνωρίζουν, ότι πλανώνται και ότι η θέλησις του Ελληνικού Λαού απέναντι της ύβρεως, είνε να ίδη κάλλιον το κατασχεθέν σκάφος εις τον πυθμένα της θαλάσσης ή να υποστή η Ελλάς τον εξευτελισμόν να παραδώση τούτο διά των ιδίων της χειρών, η δε απόφασις του δικαστηρίου των λειών, προς την οποίαν η Κυβέρνησις, οφείλει να είνε τιμία και ανδρική»

  • Η ΠΑΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Ετράπη προς τας εκλογάς αφού όμως απεγύμνωσε πάσης υπεροχής τον Ελληνικόν στρατόν, αποστρατεύσας το μείζον μέρος της δυνάμεώς του διά να δυσχεράνη έτι μάλλον την θέσιν των διαδόχων του. Και δεν ήτο μόνον του Βενιζέλου τοιαύτη η ψυχική διάθεσις. […] Αλλ’ ο τύραννος υπελόγισε κακώς. Υπελόγισε κάκιστα. Οι διάδοχοί του ήσαν ανίκανοι να εγκαταλείψουν εκείνο το οποίον ο επί δεκαετίαν αγωνιζόμενος Ελληνισμός είχεν ελευθερώσει διά της σπάθης του. Οι διάδοχοί του δεν ήσαν ικανοί διά μίαν προδοσίαν»

  • Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΠΡΟΣ ΝΕΑΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΝ

«Αφ’ ότου η σημερινή Κυβέρνησις της Ελλάδος εκαυχήθη, ότι έπραξε το παν διά να δοθή ο λόγος εις τα όπλα, δεν έπαυσε ακολουθούσα πιστώς την ιδίαν τακτικήν. Ουδέποτε εσκέφθη σοβαρώς διά την ειρήνην, την οποίαν τόσον ποθεί και της οποίας τόσην ανάγκην έχει ο τόπος. Ουδέποτε εσκέφθη σοβαρώς να ξεκαθαρίση μίαν κατάστασιν θολήν και ανώμαλον που κρατεί εις τόσην αγωνίαν τον Ελληνικόν λαόν ολόκληρον»

  • Η ΡΩΣΣΙΑ ΕΙΣ ΓΕΝΟΥΑΝ. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΝ ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΜΑΡΣΙΓΥ ΕΠΕΔΩΚΕ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΙΝ ΤΟΥ ‘’ΕΣΠΟΥΑΡ’’
  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ ΚΑΙ ΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑΙ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Εφόσον τα εθνικά μας ζητήματα χρονίζουσιν, η κυριωτέρα φροντίς μας πρέπει να είναι η οργάνωσις της παραγωγής μας. Αυτή θα μας δώση την δύναμιν να τα φέρωμεν εις αίσιον πέρας, αυτή θα μας δώση κυριώτατα την οικονομικήν αντοχήν»

  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Εις το νοσοκομείον του Εσκή Σεχήρ – Στην Άγκυρα! Στην Άγκυρα! – Επίθεσις κατά την επιβίβασιν – Η εμφάνισις του τσέτη που έζησε εις τας Αθήνας – Το καφενεδάκι κοντά εις την μητρόπολιν – Εις την Άγκυραν. Η συνάντησις με τον ανθυπίατρον Λασκαρίδην

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΓΟΡΑ ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος