Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ το σχέδιο κατάληψης της Άγκυρας ανήκει στο παρελθόν, καθώς ‘’δεν παρουσίαζε σπουδαία στρατιωτικά και πολιτικά πλεονεκτήματα, ανάλογα προς τας απαιτηθησομένας θυσίας’’, ο Βασιλιάς αναχωρεί από την Προύσα απευθύνοντας διάγγελμα προς το Στρατό. Το σκηνικό που διαμορφώνεται στο μικρασιατικό Μέτωπο, επηρεάζει και τις εσωτερικές εξελίξεις με την κυβέρνηση να δέχεται συνεχή και σκληρή κριτική. Την ίδια ώρα ‘’η σύναψις μιας οριστικής και σταθεράς Ελληνοτουρκικής ειρήνης, έχει να προσκρούση κατά μυρίων σκοπέλων των αλληλοσυγκρουομένων συμφερόντων και βλέψεων των Μεγάλων Δυνάμεων’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Εις τον διπλωματικόν τούτον αγώνα, όστις πρόκειται να διεξαχθή και όστις θα κρίνη πιθανώτατα οριστικώς την τύχην της Μικράς Ασίας και το μέλλον του Κράτους, η Ελλάς οφείλει να κατέλθη πάνοπλος και χρησιμοποιούσα πάντας όσοι δύνανται να συνεισφέρουν εις την ευτυχή έκβασιν αυτού. […] Η δε Κυβέρνησις έχει υπερτάτην υποχρέωσιν να στραφή έστω και ήδη κατά την τελευταίαν στιγμήν προς εκείνους, οίτινες και της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού απολαύουσιν όσον τουλάχιστον και αυτή η ιδία, αλλά και της των Συμμάχων, λόγω της μηδέποτε αμφισβητηθείσης στάσεως αυτών κατά το διάστημα του παγκοσμίου πολέμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Ο Ελληνικός λαός, ως είμεθα πεπεισμένοι θα περιβάλη διά της υπεργιγαντιαίας δυνάμεώς του και θα περιφρουρήση τον βασιλέα του και το παρ’ αυτού επανιδρυθέν νόμιμον καθεστώς. Θα παραμείνη δε άγρυπνος φρουρός και με το όπλον ανά χείρας έτοιμος να πατάξη υπό τους πόδας του κάθε προδότην ο οποίος θα επεχείρει να θίξη και τρίχα του Βασιλέως του, να μετατοπίση και ένα λίθον του περιλάμπρου οικοδομήματος, το οποίον ανήγειρε διά της ψήφου του της πρώτης Νοεμβρίου και το οποίον στεγάζει την ελευθερίαν και την τιμήν του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ

«Αρκεί ότι κατώρθωσαν ν’ απομονώσουν διπλωματικώς την Ελλάδα, δεν παρίσταται και ανάγκη να δημιουργήσουν παγίαν και απροκάλυπτον πλέον κατάστασιν εχθρότητος μεταξύ ημών και των Συμμάχων. Η Ελλάς επιτέλους δεν θα καταντήση βενεζουέλα! Δεν θα είνε παραδεδομένη επ’ απροσδιόριστον χρόνον εις την φρίκην του πολέμου […] Ας προσπαθήσωμεν λοιπόν εγκαίρως να ίδωμεν πού ημπορούμεν να εύρωμεν υποστήριξιν, πώς είνε δυνατόν να προκαλέσωμεν λύσιν ευνοϊκήν διά τα συμφέροντά μας και προ παντός ας συμμορφωθώμεν με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ως την εδημιούργησαν και ως παρουσιάζεται σήμερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΩΣ ΕΛΗΦΘΗ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΣΥΜΠΤΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. Η ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΘΑ ΕΣΤΟΙΧΙΖΕ 10.000 ΑΝΔΡΑΣ

«Κατόπιν της τοιαύτης απαντήσεως της ελληνικής Αρχιστρατηγίας επιλέγει ο ανταποκριτής των ‘’Τάιμς’’, η ελληνική Κυβέρνησις, έχουσα συνάμα υπόψη της ότι η κατάληψις της Αγκύρας δεν παρουσίαζε σπουδαία στρατιωτικά και πολιτικά πλεονεκτήματα, ανάλογα προς τας απαιτηθησομένας θυσίας, διέταξε την σύμπτυξιν των ελληνικών στρατευμάτων προς δυσμάς του Σαγγαρίου ποταμού»

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΑΥΡΙΟΝ
  • Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΔΟΣ
  • Η ΑΓΓΛΟΦΟΒΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ. ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΙΑ. ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΝ. ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΜΑΣ

«Η δε γαλλική τουρκοφιλία δεν θάνε θετική, όπως η ανθελληνικότης της Γαλλίας δεν είνε άμεσος. Αμφότεραι οφείλονται σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν εις μίαν άλλην αιτίαν –θετικήν ταύτην και άμεσον- την αγγλοφοβίαν»

  • ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ. ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟΝ ΜΕΓΑΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ. Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ. ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΠΟ ΑΝΕΦΕΛΟΝ ΟΥΡΑΝΟΝ Του τραυματίου πολεμικού συντάκτου του ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟΝ ΡΙΖΙΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Αι αποφάσεις της Κυβερνήσεως απεκρυσταλλώθησαν εις την παγίωσιν εν Μικρά Ασία καταστάσεως αφομοιώσεως, διά της οποίας αι χώραι αι διακατεχόμεναι υπό του στρατού μας θέλουν υπαχθή υπό την πλήρη διοίκησιν των κρατικών Ελληνικών αρχών […] Αλλ’ η αφομοίωσις των Μικρασιατικών εδαφών, ήτις μόνον κατά γράμμα πολιτικού τύπου διαφέρει της προσαρτήσεως, συνεπάγεται διά την Ελλάδα πολλάς και σπουδαίας οικονομικάς υποχρεώσεις, των οποίων η αντιμετώπισις ήδη δεν θέλει προσκρούση εις σοβαράς δυσχερείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΔΙΑΤΑΓΗ. ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΙ ΤΣΕΤΗΔΩΝ

«Βαρύθυμοι και κατηφείς λαμβάνομε την άγουσαν προς τα οπίσω. […] Έπειτα λοιπόν από την υπερτάτην έντασιν ψυχικών και σωματικών προσπαθειών, φυσική χαλάρωσις επί τονας ημέρας και έξαφνα διαταγή αναιρούσα τας προγενεστέρας και αναστέλλουσα την περαιτέρω προέλασιν. Αι μετακινήσεις των σωμάτων προς άλλας θέσεις δεν γίνονται βέβαια αμέσως καταληπταί. Αλλ’ ήδη ψιθυρίζεται ότι επιστρέφομεν. Θλίψις και κατήφεια εις τας τάξεις των γενναίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΣ

«Ο πόλεμος έληξε δι’ ημάς. Ο στρατός μας προελάσας μέχρι των προθύρων της Αγκύρας και δαμάσαας τον εχθρόν αποσύρεται εις τα σημεία της δευτέρας εξορμήσεώς του, αποκομίζων αναφαίρετον την δάφνην της νίκης. […] Τι λοιπόν θα γίνη; Ιδού ερώτημα, το οποίον βεβαίως απασχολεί ήδη την κυβέρνησιν, και το οποίον ήρχισε να τίθεται εν τη συνειδήσει της κοινής γνώμης. […] Σαφώς και κατηγορηματικώς λοιπόν διαγράφεται το πρακτέον εις τους κυβερνήτας μας, οι οποίοι πρέπει να ερωτήσουν την συνείδησίν των και να συμβουλευθούν τον πατριωτισμόν των …»

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΕΝΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΥΠΟ ΠΟΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
  • Η ΘΕΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

«Το όπλον αυτό, το μόνον και ύστατον, παρ’ όλην του την αίγλην και την επιβολήν, δεν αρκεί διά να πραγματοποιηθούν αι αξιώσεις του Ελληνικού Λαού και αι ελπίδες τας οποίας είχεν επί τους Κυβερνήτας του διά την οριστικήν διευθέτησιν των εκκρεμών ζητημάτων, το χυθέν αίμα αδόξασε τον στρατευθέντα Ελληνικόν Λαόν, αλλά η τιμή αύτη ανήκει εις μόνον αυτόν, αχθέντα εις την γραμμήν του πυρός, όχι βέβαια διά να κορέση η κυβέρνησις τας νερωνείους αυτής ορμάς, αλλά διά να ενισχύση τας διπλωματικάς και πολιτικάς αυτής ενεργείας προς επιβολήν της παρ’ αυτής ακολουθησομένης πολιτικής, εάν όντως έχη τοιαύτην»

  • Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΣΑΓΓΑΡΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ

«Άλλως τε και αν αι μάχαι δεν εξηκολούθησαν εις τα μικρασιατικά βάθη, και αν το κίνημα του κεμάλ προσέλαβεν εφέτος την μεγαλυτέραν δυνατήν έκτασιν και έντασιν, τούτο ας αποδοθή εις εκείνους, οίτιονες εις ημάς μεν ηρνήθησαν πάσαν ενίσχυσιν, παρέσχον δε εμμέσως και αμέσως, διπλωματικώς και πολιτικώς, στηρίγματα εις τους εχθρούς μας […] Οπωσδήποτε η Ελλάς τερματσίζει όσον ούπω την εκστρατείαν της. Θετικώς η ιδία ωφελήθη. Τα κέρδη θα ήσαν όμως πολύ γενικώτερα, αν άλλως διεγράφετο ανέκαθεν η συμμαχική πολιτική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΠΑΛΙΝ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ ΚΡΑΤΟΣ

«Θράσος πρωτοφανές. Εν μέσαις Αθήναις αρχίζουν να αποκαλούν την Κυβέρνησιν της Χώρας, Κυβέρνησιν των Αθηνών. Δηλαδή τα ίδια. […] Επιδιώκουν παντί σθένει να διανοίξουν μεγαλείτερον το Λαϊκόν χάσμα και να προκαλέσουν εσωτερικόν κλονισμόν εις βάρος των εθνικών μας ζητημάτων. Αυτοί είναι οι άνθρωποι, τους οποίους η Κυβέρνησις επίστευσεν ως μετανοήσαντας και ως συνετισθέντας. Και ερωτώμεν : Θα εξακολουθήσωμεν πάντες να εμμένωμεν εις την ιδίαν πλάνην;»

  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

«Αλλά τι ελπίζουν στα της τακτικής των ταύτης οι Βενιζελικοί; Να ανατρέψουν το Καθεστώς; Και ελπίζουν να ανατρέψουν το Καθεστώς ενσπείροντες εις τας τάξεις του στρατού την διχόνοιαν και εις τας τάξεις των πολιτών την αποθάρρυνσιν; Διότι εκεί τείνουν διά των κακοήθων ψευδολογημάτων, τα οποία διασπείρουν και των συκοφαντιών, τας οποίας διαδίδουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΔΙΑΛΥΘΗΤΕ, ΚΥΡΙΟΙ

«Το κόμμα του κ. Βενιζέλου υπήρξε κόμμα κατ’ εξοχήν προσωπικόν. Υφίστατο τας επιβολάς ή τας υποβολάς του αρχηγού […] Όλα τα προσωπικά ελαττώματα του Βενιζέλου, όλαι αι κακίαι και τα πάθη μετεδίδοντο εις τους οπαδούς του. Τώρα έρχεται και το ζήτημα της ιδεολογίας. Αλλά ιδεολογίαν δεν είχε καμμίαν ο άνθρωπος αυτός […] Αρχή του ήτο να μη έχη καμμίαν αρχήν […] Το Βενιζλεικόν κόμμα, το χειρότερον των εν Ελλάδι προσωπικών κομμάτων και η ενσάρκωσις των τυραννικωτέρων και μάλλον φαυλοκρατικών έξεων πρέπει να διαλυθή»

  • Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΚΑΤΑΙΓΙΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

«Ο Γούναρης ανέλευθερος όπως και ο βενιζέλος πιστεύει και ελπίζει ότι με τα βίαια μέτρα, με το στρατιωτικό νόμο και την λογοκρισίαν θα ημπορέση, αν όχι άλλο τι, αλλά τουλάχιστον να παρατείνη την πολιτικήν του ζωήν όπως και εκείνος είχεν επιτύχει. Αλλ’ όχι, ούτε αυτό δεν ημπορεί να επιτύχη πλέον. Τα σύννεφα εσκοτείνιασαν τον πολιτικόν και οικονομικόν ορίζοντα της χώρας μας. Η καταιγίς είνε πολύ κοντά»

  • ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΑΓΙΟΥΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΝΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΣ ΤΟΥ
  • ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ ΝΕΩΝ ΕΦΕΔΡΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ
  • ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ

«Διότι μόνον διά της ενότητος θα αχθή εις πέρας ο εθνικός μας αγών και μόνον η ενότης θα εμπνεύση εις τους ξένους τον σεβασμόν προς τα Ελληνικά δίκαια. […] Το είπομεν ήδη. Η διαίρεσις των ελαχίστων βενιζελικών είναι αβλαβής, διότι είνε γνωστή και η αδυναμία της και οι σκοποί της. Η διαίρεσις όμως του αντιβενιζελικού στρατοπέδου θα επιφέρη θανάσιμον τραύμα κατά των υψίστων συμφερόντων της Πατρίδος και του λαού»

  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΚΟΠΕΛΩΝ

«Προ των διαμαχομένων αυτών συμφερόντων και των απαραιτήτων διπλωματικών δολοπλοκιών, εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν μία και μόνη ενεδεικνύετο εθνική πορεία. Η ενίσχυσις των λογχών μας, ώστε εις πάσαν στιγμήν να δύναται να διεκιδικήση τα δίκαιά μας και η οριστική προσάρτησις των καταληφθέντων εδαφών. Εις το τελευταίον τούτον καταγίνεται ήδη η Ελληνική Κυβέρνησις […] Η διπλωματικωτάτη αύτη, όσον και θετική ενέργεια της Ελληνικής Κυβερνήσεως, είνε αναμφίβολον ότι θα επισπεύση την αρξαμένην ειρηνευτικήν κίνησιν και την σύγκλησιν του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου διά την επίλυσιν του Ανατολικού ζητήματος»

  • ‘’ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ’’. ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος