Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η φιλοτουρκική στάση της Γαλλίας, αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στην πορεία εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης στο Ανατολικό ζήτημα. Η αποτυχία της πολιτικής Γούναρη τροφοδοτεί έντονη κριτική, ενισχύοντας την απαίτηση για παραίτηση της κυβέρνησης…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΦΥΓΕΤΕ ΔΙΑ ΝΑ ΣΩΘΗ Η ΕΛΛΑΣ

«Θα πολεμήση η Ελλάς, αλλλά προς τούτο πρέπει να απέλθωσιν από του μέσου οι διά ψεύδους και απάτης συντηρηθέντες επί δεκατετράμηνον τη ματαία θυσία αίματος και χρήματος του Ελληνικού λαού και μαρτυρίου των αλυτρώτων αδελφών. Δεν πρέπει να στηρίζωσιν ελπίδας επί της ανανδρίας του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος όστις και αδρανών υπέχει βαρυτάτας ευθύνας. Εάν επισκοπήσωσι του λαού την κίνησιν και τείνωσιν προσεκτικόν το ους, θα ίδωσι την κίνησιν της λαϊκής ψυχής και θα ακούσωσιν ομοιόμορφον την επίκλησιν : ‘’Φύγετε διά να σωθή η Ελλάς’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ

«Πρέπει δε να εκταθή ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μέχρι των αιτίων, άτινα ηνάγκασαν την Κυβέρνησιν ν’ αφίση σεδόν εντελώς αφορολόγητα τα μεγάλα κέρδη, τα πραγματοποιηθέντα κατά τα τελευταία έτη. Διότι εάν εξακολουθήση η εφαρμογή του καθιερωμένου φορολογικού συστήματος, θα περιέλθωμεν ασφαλώς, εάν δεν περιήλθομεν ακόμη εις οικονομικόν αδιέξοδον, θα προσκόψη δε και αυτή η συντήρησις του εν εκστρατεία στρατού εις ανυπερβλήτους δυσχερείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΩΜΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ

«Κοινή βοή ζητείται ήδη η παραίτησις της εθνοκτόνου κυβερνήσεως. Αλλ’ οι αποτελούντες αυτήν θα ήσαν ανάξιοι της παλαιοκομματικής διανοητικότητός των, εάν έπιπτον ανομολογούντες το απροχώρητον. Απλούστατα θα κηρύξουν μίαν ακόμη φοράν τας περί αυτοτελείας θεωρίας και θα προσπαθήσουν να φανούν προσφέροντες εαυτούς εις θυσίαν εις τον βωμόν αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • ΕΓΕΝΟΝΤΟ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑΙ ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ
  • Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

«Αλλά τι κωλύει να καταστρέψωμεν τελείως τας σιδηροδρομικάς ταύτας γραμμάς, διά τας πολυπληθείς των οποίων σήραγγας θα ήρκουν προς τούτο ολίγα φυσίγγια δυναμίτιδος; Επιτρέπεται δε εις το εκ της κατοχής των γραμμών τούτων ωφέλημα, ανεκτίμητον μόνον αν επρόκειτο να συνεχίσωμεν τας ευρείας επιχειρήσεις άλλων ημερών, να θυσιάσωμεν την οικονομικήν ευημερίαν της ελληνικής Πατρίδος και την κοινωνικήν γαλήνην της;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΤΗΛΕΓΡΑΦΗΣΕΝ ΟΤΙ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΕΚ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ

«Πρέπει δε να εκλαμβάνουν όλον τον κόσμον ως αποβλακωμένον όταν προβάλλουν ως επιχείρημα υπέρ της αποδόσεως του φορτίου ότι οι κατασχεθέντες γαιάνθρακες δεν προωρίζοντο διά πολεμικάς εργασίας του Κεμάλ, αλλά διά την ειρηνικήν ανασυγκρότησιν της Κιλικίας. Η Γαλλία ας αρκεσθή εις όλην την άλλην την Τουρκόφιλον, την μισελληνικήν, την αντιχριστιανικήν πολιτικήν της εν Ανατολία […] Ας μη στεφανώση το σκάνδαλον με εν ακόμη πραξικόπημα, αναγκάζουσα την Ελλάδα διά της βίας να γίνη μαύ της ο χωροφύλαξ και συνεφοδιαστής του Κεμάλ. Διότι δεν θα το κατορθώση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΑΣ ΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΝ
  • ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΝ ΜΑΣ

«Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ο Ελληνικός Λαός. Και διά να έχουν τον Ελληνικόν Λαόν με το μέρος των, πρέπει να είνε φίλοι με τον Βασιλέα Κωνσταντίνον. Ιδού, λοιπόν, εις ποίους ογκολίθους λογικής στηρίζομεν την πεποίθησίν μας ότι οι Σύμμαχοι τάχιστα, ταχύτερον μάλιστα παρ’ ό,τι φαντάζονται και οι μανιωδέστεροι φίλοι του Νομίμου της Χώρας Καθεστώτος, θα προβούν εις την αναγνώρισιν του Βασιλέως Κωνσταντίνου και την αποκατάστασιν των μετ’ Αυτού ομαλών διπλωματικών των σχέσεων, ήτις αποκατάστασις θα καταφέρη το θανάσιμον κατά του Βενιζέλου πλήγμα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

«Είνε καταφανές πλέον ότι ευρισκόμεθα εις τας παραμονάς Κυβερνητικής κρίσεως. Είτε σπεύση να επιστρέψη ο κ. Γούναρης, είτε παρατείνη ακόμη ολίγον το αγωνιώδες ταξείδι του, είτε επιτύχη αυτήν την ελεημοσύνην των εμπορικών πιστώσεων, είτε χάση και αυτήν την ελπίδα, ουσιαστικώς η αποχώρησις της Κυβερνήσεως είνε ζήτημα χρόνου και δικαιολογίας. […] Αλλά με την Κυβέρνησιν είνε συνδεδεμένα μεγάλα κομματικά και ατομικά συμφέροντα. Αυτά δε την κρατούν δεσμίαν εις την θέσιν της, από της οποίας άνευ αυτών θα είχε φύγει πρό πολλού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ-ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ. Ο ΜΠΡΙΑΝ ΠΕΡΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ. Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

«Ο ‘’Μικρός Παρισινός’’ σχολιάζων την είδησιν της ελεύσεως του Λόϋδ Τζώρτζ, παρατηρεί, ότι θα απέχωμεν βεβαίως ακόμη πολύ από της συνάψεως της πλήρους Αγγλογαλλικής συμφωνίας, εφ’ όλων των εκκρεμών ζητημάτων, ήδη όμως αι αναγγελλόμεναι αποφάσεις, περί της Γενούης και της συγκλήσεως της Διασκέψεως του Ανατολικού, αποδεικνύουν, ότι εκατέρωθεν υφίσταται πραγματική επιθυμία τοιαύτης συμφωνίας»

  • ΜΙΑ ΦΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΒΑΙΝΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΝ;

«Διότι ή θα επιτευχθή τελική συμφωνία εις το Ανατολικόν ή δεν θα επιτευχθή. Και εάν μεν πρόκειται παρά πάσαν πρόβλεψιν να μην επιτευχθή συμφωνία, δυνάμεθα να είμεθα βέβαιοι ότι ο Κεμάλ δεν θα δυνηθή να αντιταχθή κατ’ αυτής. Και θ’ αναγκασθή να υποκύψη. […] Αλλά πραγματοποιούμένης της αγγλογαλλικής συμφωνίας αφαιρείται το γαλλικόν έρεισμα από του αυτοσχεδίου κράτους της Αγκύρας. Και τότε θα υποχρεωθή τούτο να προσανατολισθή προς την πραγματικότητα, δεδομένου ότι δεν δύναται να παραμείνη μετέωρον»

  • Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΘΑ ΚΑΛΕΣΗ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΑ ΧΡΕΗ – ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΚΗΡΥΞΗ ΠΤΩΧΕΥΣΙΝ ΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΥΛΟΓΟΙ ΑΠΟΡΙΑΙ

«Θα αφήσουν ακόμη οι Σύμμαχοι, οι αποτελούντες την Αντάντ, ελεύθερον τον Κεμάλ να παραπαίη επί τοσούτον, ώστε να κλονίζεται ισχυρώς ολόκληρον το οικοδόμημα, όπερ ανήγειρεν ο πόλεμος; […] Δεν θα κατανοηθή επί τέλους υπό των ενδιαφερομένων να μη ίδωσι διακυβευομένην σοβαρώς την ειρήνην, ότι το ζήτημα της ειρήνης της Ανατολής, είναι καθαρώς διεθνούς φύσεως, προωρισμένον, εάν δεν διευθετηθή το ταχύτερον, και συμφώνως προς τας αρχάς, ας έθηκεν ο πόλεμος, να καταστήση προβληματικήν την γενικήν κατάστασιν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

«Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έφθασεν! Επί δεκαπεντάμηνον ήδη αυτοσχδιάζει η Κυβέρνησις και εξακολουθεί διά της αδικαιολογήτου αισιοδοξίας της, ν’ αποκοιμίζη την Κοινήν Γνώμην. Αλλ’ έρχεται ώρα και νυν εστίν, όπου το αυτοπλανάσθαι και πλανάν, ευρίσκονται εις τας τελευταίας πηγάς αυτών. […] Αλλ’ η συνδρομή όλων ημών εις το έργον της σωτηρίας είνε καθήκον, πρό του οποίου ουδείς Έλλην θα θελήση να διστάση. Εάν προς τούτο απαιτούνται και θυσίαι, τας οποίας μόνη η Κυβέρνησις δύναται να γνωρίζη, οφείλει θαρρούντως να τας υποδείξη χάριν της κοινής πάντων σωτηρίας»

  • ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟΝ ΠΑΡΑΠΟΝΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΥΠΟΥΣ ΕΝ ΤΑΞΕΙ

«Είναι γεγονός, ότι η γαλλική αξίωσις περί αποδόσεως του σκάφους μετά του φορτίου του, αν δεν στηρίζηται επί μόνης της αντιλήψεως, ότι η Γαλλία δικαιούται ν’ αξιώση ταύτα μόνον και μόνον διότι είναι Μεγάλη Δύναμις, ουδέν άλλο πραγματικόν στήριγμα δύναται να έχη. Διά τούτο και εγκατελείφθη η ουσία, ανεζητήθησαν δε τυπικαί δικαιολογίαι της αμφισβητήσεως του ελληνικού δικαιώματος εις την περίπτωσιν του ‘’Εσπουάρ’’ […] Η Κυβέρνησις υπεχώρησεν εις το ζήτημα της αποδόσεως του σκάφους διά να διευκολύνη, ίσως, την παραίτησιν της Γαλλίας από του υπολοίπου της αδίκου αξιώσεώς της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ
  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ Η ΟΔΟΣ

«Φρονείτε, ότι θα υπάρξη τις, όστις θα προσπαθήση να σβέση την Ελληνικήν δάδα και να εμποδίση τον Ελληνικόν στρατόν να εισέλθη εις την Κωνσταντινούπολιν; Απαντώμεν όχι. Μόνον να τολμήσωμεν πρέπει. Και θα τολμήσωμεν, διότι μας παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία διά να τολμήσωμεν, ομοία της οποίας είνε ζήτημα εάν θα παρουσιασθή και πότε εις τον Ελληνισμόν εν τω μέλλοντι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΣΩΣΩΜΕΝ ΤΟΝ ΕΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΝ

«Αλλ’ επί τέλους τι επιδιώκεται διά των ατελευτήτων ‘’μεταμορφώσεων’’; Επιδιώκεται η πλήρης των καθ’ ημάς Εκκλησιών έκπτωσις, επιδιώκεται εκ παντός τρόπου η δημιουργία σχίσματος και παρασυναγωγής εν Αμερική, καθ’ ά εν καιρώ κατήγγειλεν ο Συνοδικός Έξαρχος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μονεμβασίας και Λακεδαίμονος κ. Γερμανός Τρωϊανός, επιδιώκεται η διαίρεσις του Έθνους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

«Και η λύσις αύτη ———– είναι η άμεσος προς τα Σοβιέτ συνεννόησις. Από της στιγμής δε που και αυτή η Γαλλία απροκαλύπτως διακηρύττει την επιθυμίαν της να συνεννοηθή με την Ρωσσίαν, η Ελληνική Κυβέρνησις, παραγνωρίζουσα την αξίαν μιας αναλόγου εκ μέρους της προσπαθείας, εγκληματεί προμελετημένως κατά της χώρας, την οποίαν εννοεί, άγνωστον διατί, και πάλιν να —-»

  • Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ – ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟΝ ΕΚ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΕΝΑΝΑΤΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Άλλοτε η Γαλλία εζήτησε τα όπλα μας, μαχομένη κατά της Τουρκίας. Σήμερον ζητεί να δέση τας χείράς μας ίνα μας παραδώση εις την Τουρκίαν, υπέρ της οποίας αγωνίεται. Αξιοί να μείνωμεν ακίνητοι, με δεμένας τας χείρας, όταν τα πλοία της φορτωμένα πολεμικών ειδών μεταφέρουν ταύτα διά των Ελληνικών θαλασσών εις την Τουρκίαν ίνα τα χρησιμοποιήση κατά των Ελλήνων στρατιωτών»

  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Η άφιξις εις την Καισάρειαν – Ο άλλος κόσμος – Ενώπιον του Αρίφ Bέη – Το πηλίκιον του κ. Δούβρη και ο αιχμάλωτος Λευθέρης – ‘’Είσθε αξιωματικός;’’ – Μία σκηνή εις το γραφείον του Αρίφ – Ποίος ο αιχμάλωτος λευθέρης και αι υπηρεσίες του

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΩΝΗΣ

«Δεδομένου δε του ζωηρού Αγγλικού ενδιαφέροντος διά τα Ανατολικά πράγματα επιτρέπεται να ελπίζωμεν επίσης ταχείαν και οριστικήν διευθέτησιν του Ανατολικού ζητήματος, άνευ νέας προσφυγής εις τα όπλα και ασκόπου αιματοχυσίας, η οποία, ως έχουν ήδη τα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα, δεν έχει να ωφελήση ούτε την Ελλάδα, αλλ’ ούτε την Τουρκίαν»

  • ΤΕΡΑΣΤΙΟΝ ΚΡΑΧ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΕΚ 400 ΕΚΑΤ. ΦΡΑΓΚΩΝ – ΕΞΑΦΑΝΙΣΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ BEWAN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος