Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στη διεθνή πολιτική σκηνή, η εξεύρεση ενιαίας συμμαχικής πολιτικής και ενιαίου σχεδίου, προϋπόθεση για την επίλυση του Ανατολικού, προσκρούει στη γαλλική πολιτική των χωριστών συμφωνιών. Στο εσωτερικό της χώρας, κυριαρχούν η αντιμετώπιση των απεργιών και των απεργών καθώς και οι διώξεις των Φιλελευθέρων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ

«Η αιτία των απεργιών, η αιτία γενικώτερον όλων των κοινωνικών συνταραχών, υπήρξε πάντοτε και δι’ όλας τας εποχάς η αυτή, η αθλιότης και η δυστυχία των μεγάλων λαϊκών μαζών. Όπου δεν υπάρχει δυστυχία, καμμία ανατρεπτική προπαγάνδα, οσονδήποτε εντέχνως διεξαγομένη, δεν είνε δυνατόν να ριζοβολήση. […] Στοιχειώδης επομένως μέριμνα διά το Κράτος είνε η θεραπεία των αιτίων της γενικής αγανακτήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

«Διότι παρηγορούμεθα επί τέλους με την ιδέαν ότι οι Γάλλοι αδικούν όχι μόνον την μικράν Ελλάδα, αλλά και την μεγάλην εκείθεν της Μάγχης Δύναμιν διά των απρεπών υπαινιγμών, ούς κάμνει ο Παρισινός ‘’Χρόνος’’, ότι η στάσις της επαναφέρει εις την μνήμην των παρά την θέλησίν των τας θλιβεράς αναμνήσεις του προπολεμικού παρελθόντος, το οποίον εθεώρουν ως μη δυνάμενον να επανέλθη, ενώ ουδείς αγνοεί ότι πρώτοι οι Γάλλοι επροθυμοποιήθησαν να λησμονήσουν τας αναμνήσεις εκείνας, διότι τότε το συμφέρον των επέβαλε να τας λησμονήσουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΙ ;

«Οι καταλυταί της ‘’τυραννίας’’ και αναστηλωταί της ελευθερίας, επιτρέπουν απλώς εις τους Φιλελευθέρους να ζουν, υπό την αίρεσιν, εννοείται, ότι εις πάσαν περίστασιν υπενθυμίζουν εις αυτούς, ότι δύνανται και να τους σφάξουν! […] Είνε καιρός να διευκρινισθή η κατάστασις και το είδος του πολιτεύματος. Εάν όντως η Κυβέρνησις κατέλυσε τας συνταγματικάς ελευθερίας οι κυβερνώντες ας έχουν το θάρρος να το είπουν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΣΦΑΓΕΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΖΕΜΑΛ ΠΑΣΑ ΕΦΟΝΕΥΘΗ ΕΙΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Ο ΝΟΥΡΕΔΔΙΝ ΠΑΣΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ
  • Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ

«Η Κυβέρνησις διαισθάνεται σαφώς ότι η λαϊκή δύναμις την εγκατέλειψεν οριστικώς. Και επειδή αισθάνεται την επιθυμίαν να παρατείνη την ζωήν της και επειδή η παράτασις της ζωής της δεν είνε δυνατόν να συντελεσθή παρά διά της απασχολήσεως της κοινής γνώμης, δακτυλοδεικτεί τους Φιλελευθέρους ως αιτίους της καταστάσεως και τους συλλαμβάνει και τους καταδιώκει μέχρις εξοντώσεως. Αυτή είνε η ψυχολογία της Κυβερνήσεως. Ψυχολογία ανθρώπων ευρισκομένων εν πανικώ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ
  • ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ;

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑΙ ΨΥΧΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΟΝΟΜΑ. ΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΙΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

«Δύο είνε αι μεγάλαι αλήθειαι τας οποίας με κάθε τρόπον, με κάθε θυσίαν, με κάθε μέσον οφείλομεν κατ’ αυτήν την κρίσιμον εθνικήν στιγμήν να αποδείξωμεν εις τους Συμμάχους και ιδιαιτέρως εις τους Άγγλους. Πρώτον, ότι η επαναφορά των Μικρασιατικών πληθυσμών υπό την τουρκικήν είτε κυριαρχίαν είτε επικυριαρχίαν είνε ηθικώς και ανθρωπίνως αδύνατος. Δεύτερον ότι η μόνη εγγύησις του μέλλοντος δηλ. της ζωής και ασφαλείας των πληθυσμών τούτων θα έγκειται εις την διαρκή παρουσίαν της Ελληνικής Διοικήσεως και του ελληνικού στρατού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

«Αλλ’ οι μη προσερχόμενοι προς τας εργασίας των θα τεθώσι, και πρέπει να τεθώσι, εκτός του νόμου, διότι αποδεικνύονται, όχι αποπλανηθέντες, αλλ’ ενσυνειδήτως κακουργήσαντες και από υπολογισμού δολίως κομμουνισταί και αναρχικοί. Εναντίον δε των τοιούτων πρέπει να εφαρμοσθή αμείλικτος ο νόμος, ο προασπίζων την Κοινωνίαν κατά των κακοποιών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΙΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

«Είνε καιρός η Κυβέρνησις να να εννοήση ότι δεν ετάχθη εκεί όπου ευρίσκεται διά να κλονίζη το αίσθημα της ασφαλείας του πολίτου. Εάν η Κυβέρνησις δεν αισθάνεται εαυτήν καλά ενθρονισμένην εις την θέσιν της, ας αφήση το προσωπείον της ελευθερίας, ας μεταβληθή εις τυραννικήν, ας κάμη ό,τι κάμνουν Κυβερνήσεις επιβαλλόμεναι διά της βίας, ας ομολογήση εαυτήν επαναστατικήν. Αλλά και τότε είνε υποχρεωμένη να μεταχειρισθή τους νομικούς τύπους και να διαγράψη καθαρά και σαφή τα όρια της συμπεριφοράς των πολιτών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΘΑ ‘ΛΕΓΑ ΑΝ ΔΕΝ ΩΚΤΕΙΡΕ

«Εισαγγελείς και εισηγηταί υπάρχουν, χωροφύλακες υπάρχουν, χαρτιά κατάλληλα διά δικογραφίας υπάρχουν και φιλελεύθεροι πρόχειροι προς σύλληψιν ανάκρισιν και… απόλυσιν υπάρχουν. Και ιδού η βυσσοδόμησις και η συνωμοσία αλλ’ ιδού και το πούφ εν τέλει. Και ο Ελληνικός λαός ο οποίος ανανήψας δεν είναι ωρισμένως εκείνος που ήτο κατά τον Νοέμβριον του 19210 θα εγέλα αν δεν ώκτειρε…»

  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ. Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΚΑΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΟΠΗΣΑΝ. ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΙΤΙΩΝ – ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΑΙ ΟΛΕΘΡΙΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΙΝ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ. ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΙΤΑΜΩΤΕΡΑΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ

«Η συνέχισις του πολέμου εκθέτει εις κίνδυνον τους Τούρκους και τους Χριστιανούς της Μ. Ασίας. Πρέπει να δημιουργηθή κατάστασις, καθ’ ην οι τούρκοι και οι χριστιανοί να μη θεωρώνται ούτε σύμμαχοι, ούτε εχθροί των Δυτικών Δυνάμεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΤΥΧΗ ΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΥ

«Και οι λαοί απέβλεψαν μετά πίστεως εις την ευγενεστάτην Ιδέαν, ήτις θα ενσαρκούτο εις το υπέρτατον αυτό Δικαστήριον, όπερ θα έλυε τας μεταξύ των εθνών διαφοράς διά των αποφάσεών του […] Φαίνεται όμως, ότι και η από πάσης απόψεως ωραία αυτή ιδέα, δεν ήτο προωρισμένη να κυριαρχήση απολύτως των ανθρωπίνων αδυναμιών, και να ανυψωθή εις τας ιδεώδεις σφαίρας, εν ταις οποίαις ευρίσκεται η γόησσα αλήθεια, και είνε εγκατεστημένος ο βωμός τουδικαίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΩΜΟΤΑΙ

«Και όπως διά της βίας δεν γείνονται ούτε στασιασταί, ούτε συνωμόται, άλλο τόσον, ούτε διά της βίας θα εδέχοντο ν’ αναλάβουν υπό τας σημερινάς περιστάσεις την εξουσίαν. […] Εν πάση περιπτώσει τα τελούμενα και όσα τυχόν ακόμη πρόκειται να τελεσθούν έκτροπα, όχι μόνον δεν θα πτοήσουν τους Φιλελευθέρους, οι οποίοι έχουν πλήρη συνείδησιν ότι πατριωτικώτατα πολιτεύονται, αλλά και θα δημιουργήσουν κατάστασιν τοιαύτην, ώστε ο αντικατοπτρισμός της εικόνος αυτής θα κάμνη μίαν ημέραν να φρίττουν και αυτούς τους δημιουργούς της»

  • ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ κ. ΘΕΟΤΟΚΗΝ
  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΘΕΩΡΙΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Η Κυβέρνησις όμως καθήκον έχει να φροντίση από τούδε διά την πρόληψιν ομοίων κινημάτων. Ταύτα θ’ αποσοβηθούν αν εννοηθή πρωτίστως η βάσις του εν Ελλάδι εργατικού ζητήματος […] Η εργατική πολιτική της Κυβερνήσεως είναι ανάγκη να στηριχθή επί της γνώσεως της εργατικής, παρ’ ημίν ιδιαιτέρως, πραγματικότητος. Απαλλάσσον το Κράτος τους εργάτας από τους υποκινητάς των, θα έπρεπε να τους πείση ότι δύνανται να ευρίσκουν την θεραπείαν των αναγκών των εν συνεννοήσει προς αυτό»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΩΣ

«Αλλ’ οι αρχηγοί των εργατών, είνε πασίγνωστοι αναρχικοί. Διδάσκουν εις τους εργάτας την προδοσίαν κατά της Πατρίδος, διότι αυτοί, είνε απάτριδες. […] Η Κυβέρνησις πρέπει να γνωρίζη ότι έχει εις το πλευρόν αυτής σύμπαντα τον ελληνικόν λαόν. […] Η Κυβέρνησις πρέπει να γνωρίση ότι η κοινωνία αναμένει μετ’ ανακουφίσεως την αυστηράν τιμωρίαν των κακουργησάντων εργατών, ήτις τόσον δικαιοτέρα θα είνε, όσον αποβή αυστηροτέρα, όπως αναμένει και την λήψιν μέτρων και αποφάσεων, διά των οποίων θα καταστή αδύνατος εις το μέλλον η επανάληψις τοιούτων κακουργημάτων»

  • ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΜΕ ΕΝΙΑΙΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ

«Διά να εξευρεθή όμως ένα μόντους βιβέντι, διά να ειρηνεύση η Εγγύς Ανατολή, διά να εξασφαλισθή η γενικωτέρα ειρήνη χρειάζεται εκείνο το οποίον είπεν ο Λόρδος Κώρζον. Ενιαία συμμαχική πολιτική και ενιαίον σχέδιον. Εμμένουσα η Γαλλία εις την πολιτικήν της απομονώσεως και των χωριστών συμφωνιών διαιωνίζει την αφόρητον διά νικητάς και ηττημένους κατάστασιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ
  • Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ
  • ΠΑΤΑΞΑΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΝΟΧΟΥΣ

«Οι αληθείς ένοχοι είναι άλλοι και όχι οι επί του εδωλίου του Στρατοδικείου. Αναζητήσατέ τους εις τας μεγάλας και υψηλάς θέσεις. Αναζητήσατέ τους μεταξύ των εκμεταλλευτών και ουχί μεταξύ των θυμάτων. Θέλετε να προστατεύσητε την Πολιτείαν, την Κοινωνίαν, την Πατρίδα από το μόλυσμα αυτό; Κτυπήσατε αμειλίκτως εκεί που πρέπει! Ζητήσατε όχι πώς να τιμωρήσητε, αλλά πώς να αποσπάσητε τους εργάτας από το απαίσιον δίκτυον όπερ τους περιβάλλει. Διά τους εργάτας εξαντλήσατε πάσαν προστασίαν! Διά τους πρωταιτίους, τους αληθείς ενόχους, εξαντλήσατε πάσαν αυστηρότητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΒΩΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΩΝ

«Αι παρεχόμεναι διά την Αγγλογαλλικήν διαφοράν πληροφορίαι είνε κάθε άλλο παρά καθησυχαστικαί. […] Η Αγγλική Κυβέρνησις, τονίζουσα ότι η Γαλλοκεμαλική συνθήκη κλονίζει εκ βάθρων την βάσιν της Αντάντ, ως θίγουσα το έργον και τα συμφέροντα όλων των Συμμάχων εις την Ανατολήν θα δηλώση, ότι είνε υποχρεωμένη να υπερασπίση μόνη και κατ’ απόλυτον πρωτοβουλίαν τα εν τα Ανατολή μεγάλα συμφέροντά της»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος