Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των συνομιλιών της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής με την ιταλική ηγεσία, στη Ρώμη. Οι πληροφορίες περί επερχόμενης ελληνο-ιταλικής συνεννόησης δίνουν ελπίδες. ‘’Δύναται από τούδε να θεωρηθή βέβαιον ότι εις τας προσεχείς διαπραγματεύσεις διά το Ανατολικόν η Αγγλία, η Ιταλία και η Ελλάς θα εμφανισθούν εν πλήρει ομοφωνία αντιλήψεων και ενότητι σκέψεων, αίτινες θα αποτελέσουν την εκδήλωσιν της επιτευχθείσης συνεννοήσεως’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

«Αλλά το ζήτημα της αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίον απειλεί να πειαγάγη εις αποσύνθεσιν τας κρατικάς υπηρεσίας και γενικώτερον το οικονομικόν ζήτημα δεν δύνανται να θεωρηθώσιν ως λελυμένα διά μιάς αρνήσεως ή διά της προχείρου περικοπής των κονδυλίων, όσα κατά τύχην υποπίπτουσιν εις την αντίληψιν του κ. υπουργού των Οικονομικών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΕΚΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΡΩΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

«Κατά την στιγμήν ταύτην, καθ’ ην το Ανατολικόν ζήτημα ευρίσκεται επί τάπητος και εξετάζεται ο τρόπος της μεσολαβήσεως εις την Ελληνοτουρκικήν διαφοράν προς επίτευξιν ειρήνης, προβάλλει η ανάγκη όπως εξουδετερωθή οιαδήποτε αντίδρασις, εις περίπτωσιν δε αποτυχίας του ειρηνικού διαβήματος, όπερ προϋποτίθεται, ότι θα λάβη χώραν αφού οι εμπόλεμοι λάβωσιν ημιεπισήμως γνώσιν των όρων της ειρήνης, δέον να καθορισθή από τούδε διά τινων μέτρων θα αντιμετωπισθή ενδεχομένη των Τούρκων δυστροπία και οιαδήποτε επικουρία είτε ηθική είτε υλική προς τον Κεμάλ διά την αντίστασίν του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ

«Ο κ. Εισαγγελεύς των Πλημμελειοδικών απηύθυνε προς τον τύπον έκκλησιν υπέρ της κατασιγάσεως των παθών […] Αλλά πώς θα επέλθη η κατασίγασις των παθών; Πώς θα επιτευχθή η γεφύρωσις; […] Οι φιλελεύθεροι και νυν ακόμη θα έτεινον χείρα προς γεφύρωσιν του χάσματος […] Αλλά δεν την ελπίζουν. Γνωρίζουν, ότι, πρώτιστος όρος των θελόντων να είνε δεσπόται των, προβάλλεται η πλήρης δούλωσίς των, η πλήρης απάρνησις των ιδεών των, η απεμπόλησις της συνειδήσεώς των»

  • ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑΙ ΘΥΣΙΑΙ

«Με άλλα λόγια η Ελλάς πρόκειται να προβή εις νέας πιθανώς οδυνηράς θυσίας, προκαταρκτικάς τρόπον τινά χάριν της Ιταλίας, εις βάρος των Δωδεκανησίων και των Μικρασιατών Ελλήνων. Διατί; Απλούστατα, διά να επιδιώξη την πάντοτε προβληματικήν φιλίαν της Ιταλίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

«Απέναντι του κ. Γούναρη δύναται η Αντάντ να δείξη οιανδήποτε θέλει δυσπιστίαν. Αλλά την δυσπιστίαν ταύτην και την ανεπάρκειαν του κ. Γούναρη δεν δύναται να πληρώση ο Ελληνισμός, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθή. Και διαμαρτύρεται με όλην την δύναμιν της ψυχής του. […] Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός δεν εννοεί να πληρώση τας αμαρτίας του μετανοεμβριανού καθεστώτος και του κ. Γούναρη. Είναι αποφασισμένος να προστατεύση την ελευθερίαν του, έστω και αν πρόκειται να πέση ολοκαύτωμα δι’ αυτήν μαζί με τους βωμούς και τας εστίας του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΑΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΙ

«Η Ιταλία δικαιούσα την Ελλάδα, συμφώνως προς τας υποχρεώσεις τας οποίας ανέλαβε, και ενισχύουσα την αποκατάστασιν αυτής εν Μικρασία, δεν θα πράξη έργον δικαιοσύνης και τιμής, όπερ θα υψώση έτι μάλλον εις την συνείδησιν του κόσμου τον Ιταλικόν χαρακτήρα και δεν θα επιστέψη μόνον τους υπέρ της ελευθερίας των αλυτρώτων λαών τιμίους αγώνας της. […] δεν θα είχομεν να ευχηθώμεν τίποτε καλλίτερον από μίαν εγκάρδιον Ιταλο-Ελληνικήν συνεννόησιν, ήτις θα εσήμαινε το ευοίωνον προανάκρουσμα των αποφάσεων της Διασκέψεως των Παρισίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΝΕΑΙ ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ
  • ΖΗΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΙΩΘΗΣΑΝ

«Πλησιάζει η στιγμή της αναγνωρίσεως του Βασιλέως Κωνσταντίνου υπό των Συμμάχων. […] Αποτελεί ηθικήν επιβράβευσιν αυτού του Ελληνικού Λαού και έγκρισιν της ψήφου του υπό των Μεγάλων Συμμάχων μας. […] Η αναγνώρισις αύτη δεν παύει από του αποτελή επιβράβευσιν της λαϊκής αποφάσεως της 1ης Νοεμβρίου και ακριβώς αυτήν την σημασίαν οφείλει να έχη το μέγα αυτό γεγονός, το οποίον είμεθα βέβαιοι, ότι θα εορτάση χαρμοσύνως αύριον ο Ελληνικός Λαός. […] ΖΗΤΩΣΑΝ θα κραυγάση ο Λαός αυτός και ΚΡΑΤΑΙΩΘΗΤΩΣΑΝ αι πολιτικαί μου ελευθερίαι (…) αλλά συγχρόνως ‘’Ζήτωσαν και οι Μεγάλοι και Ισχυροί Σύμμαχοί μας’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

«Πρωϊνή συνάδελφος εδημοσίευσε χθες τηλεγράφημα εκ Λονδίνου, καθ’ ό ο κ. Γούναρης εξεδήλωσε μεγάλην δυσφορίαν διά την αρθρογραφίαν του Κυβερνητικού Τύπου, την απαύστως ασχολουμένην με τον Βενιζέλον και τον Βενιζελισμόν […] Διατί απορεί τώρα εάν δρέπει τους καρπούς των ιδίων σφαλμάτων; Επί μήνας ολοκλήρους υβρίζετο χυδαίως εν τη λεγομένη Συνελεύσει ο Βενιζέλος και ο Βενιζελισμός και κατελύετο του λόγου η ελευθερία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΠΙ ΤΙΝΟΣ ΚΑΛΕΙΣΘΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙΤΕ !
  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΙΚΟΥ ΟΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΘΗ ΩΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΑΡΧΗ !! ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΙ !

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Η Ελληνική Αποστολή, εργαζομένη υπέρ των εθνικών ζητημάτων εν Ρώμη, έχει εντελώς ελευθέρας τας χείρας, είνε δε τελείως απηλλαγμένη πάσης εντεύθεν αντιθέτου επιδράσεως, ουδέν εκ του εσωτερικού εμπόδιον έχουσα να κατανικήση και ουδεμίαν αντίδρασιν να υπερβάλη. Άρα, εν τελικώς συμπεράσματι, η επιτυχία της ελληνοϊταλικής συνεννοήσεως αποτελεί καθαρόν ζήτημα διπλωματικής διαχειρίσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΜΕΓΑ ΦΑΡΜΑΚΟΝ

«Οικονομική δε ανόρθωσις σήμερον, θα αποτελέση το μέγα φάρμακον, το οποίον θα αποκαταστήση την μειωθείσαν εκ του πολέμου υγιείαν των Εθνών και των λαών, ίνα δυνηθώσιν ούτοι, επανακτώντες οπωσδήποτε τας δυνάμεις των, να βαδίσωσιν ευθέως εις την πρόοδόν των. Ο λόγος ούτος είνε τόσον βαθύς, όπως αποτελέση την μείζονα ελπίδα, ότι εν Κάνναις και είτα εν Παρισίοις, δεν θα αφεθώσι την φοράν ταύτην ζητήματα εκκρεμή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΤΑΘΗ ΑΚΟΜΗ Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ

«Ενός έτους ακόμη παράτασις της βενιζελικής τυραννίας θα είχεν ως αποτέλεσμα να κατέχη σήμερον η Ελλάς την Κων/πολιν και να μη της διαμφισβητή κανείς την Μικράν Ασίαν. […] Αλλά και την Βόρειον Ήπειρον δεν θα έχανεν η Ελλάς, αν η Βενιζελική τυραννία παρετείνετο επί εν έτος ακόμη. […] Ο Λαός είνε φανερόν ότι, μετά την κτηθείσαν πείραν του ληφθέντος έτους, είνε πλέον σύμφωνος με την γνώμην ότι η βενιζελική τυραννία δεν υπήρξεν αρκετά μακρά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ

«Έν παραμένει γεγονός. Ότι η Ελλάς συκοφαντείται, διαβάλλεται, υπονομεύεται συστηματικώς. Εξυπνήσατε κ. κ. υπεύθυνοι! Και μη νομίζετε, ότι η Ελλάς άπαξ συλληφθείσα από της κόμης εκ μέρους ενός Έλληνος πολιτικού, εν τη ιερότητι του εσωτερικού της ασύλου, και παραδοθείσα εις ξένους, δύναται τοσούτον ταχέως και ευχερώς ν’ αποκαταστήση τα καθ’ εαυτήν, εις τρόπον ώστε να μη ακούωμεν εκάστην τρίτην πρωΐαν, ότι δολοφονείται ο κ. Κουντουριώτης, διότι εσυμβόλιζε την εν Ελλάδι ανταντοφιλίαν, ότι τραυματίζεται είς καθολικός, διότι η Ελλάς σείεται εκ μίσους προς την καθολικήν Γαλλίαν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΕΑΝ Ο ΚΕΜΑΛ ΑΡΝΗΘΗ

«Αλλ’ εν πάση περιπτώσει εάν ο Κεμάλ δυστροπήση προς τας γενικάς αποφάσεις, η Κωνσταντινούπολις θα είνε το πρώτον σημείον, κατά του οποίου θα στραφή η Ελλάς και του οποίου την κατάληψιν θέλει ταχέως πραγματοποιήση ως εντολοδόχος των Συμμάχων και διά λογαριασμόν αυτών, διά να καταφέρη καίριον κατά του αντιπάλου κτύπημα και να παραλύση το ηθικόν αυτού κύρος εις τας αντιλήψεις των λαών της Ασίας, εξ ων αντλεί το ανθρώπινο υλικόν ο επαναστάτης της Αγκύρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΟΛΙΓΩΤΕΡΑΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΚΥΡΙΟΙ

«Κηρύσσομεν την εκεχειρίαν του αντιβενιζελικού κόσμου μέχρι της επομένης της επανόδου του κ. Γούναρη. Ο οποίος επανερχόμενος θα είπη προς τον Λαόν όσα ούτος αναμένει να μάθη. Και ο Λαός διά της Εθνοσυνελεύσεως θα εξακολουθήση παρέχων ή θα άρη την προς αυτόν εμπιστοσύνην του. Αι σπεύδουσαι φιλοδοξίαι παρακαλούνται να σπεύδουν ολιγώτερον. Ολιγωτέραν ταχύτητα! […] Αν ο κ. Γούναρης μένη εις την εξουσίαν δεν το πράττη βέβαια εξ αρχομανίας. Το γνωρίζετε και το γνωρίζομεν. Το πράττει με την πεποίθησιν ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος. Ολιγωτέραν ταχύτητα εις τους δίφρους σας, συναγωνισταί της χθές, ανταγωνισταί της σήμερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΑΣ ΣΑΣ!

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΕΡΓΑΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΟΪΤΑΛΙΚΗΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΝ
  • ΔΙ’ ΑΥΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕΝ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ. ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ. Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΙΣ ΡΩΜΗΝ

«Δύναται από τούδε να θεωρηθή βέβαιον ότι εις τας προσεχείς διαπραγματεύσεις διά το Ανατολικόν η Αγγλία, η Ιταλία και η Ελλάς θα εμφανισθούν εν πλήρει ομοφωνία αντιλήψεων και ενότητι σκέψεων, αίτινες θα αποτελέσουν την εκδήλωσιν της επιτευχθείσης συνεννοήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ
  • Η ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΣ

«Αι Ιταλικαί βλέψεις, εν πολλοίς αντίθετοι προς τα Ελληνικά δίκαια καθιστούν κα΄πως δύσκολον τον έργον του κ. Γούναρη εν Ρώμη και δυσχερεστέραν μίαν ειλικρινή συνεννόησιν μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας»

  • ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΙΜΩΝ ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος