Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στις Κάννες άρχισαν οι εργασίες της Διάσκεψης στην οποία η ελληνική πλευρά έχει στηρίξει όλες τις ελπίδες της για την εξεύρεση λύσης στο Ανατολικό ζήτημα. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η Διάσκεψη ενδιαφέρεται περισσότερο για το ζήτημα των επανορθώσεων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΔΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΤΙΜΗΘΗ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΛΙΡΑ

ΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΤΩΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ – Η ΛΑΪΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ

  • Ν. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ασυμβίβαστος μέχρι τέλους του πολιτικού του σταδίου προς τας κακίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, ασυμβίβαστος ακόμη προς την κοινωνικήν και πολιτικήν έκλυσιν εν μέσω της οποίας έζησεν αμόλυντος και αδιάφθορος, ουδέποτε εγνώρισε, ουδέποτε κατεδέχθη τους αναγκαίους ελιγμούς, οι οποίοι οδηγούν εις την κατάληψιν της αρχής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

«Η εγγύς ιστορία δεικνύει, ότι ο κ. Γούναρης παρά την ανέκαθεν ‘’εργασίαν του, τον αγώνα του, τας ελπίδας του’’, παρεσκεύασε πάντοτε εσωτερικώς και εξωτερικώς συμφοράς. […] Πάντως η κυβέρνησις οφείλει να γνωρίζη ότι είνε μέγισται και κολοσσιαίαι αι ευθύναι της. Πρόκειται σήμερον περί αυτής ταύτης της υπάρξεως του Ελληνισμού […] Δεν εφείσθησαν οι Πανέλληνες αίματος και χρήματος. Έχουν λοιπόν το δικαίωμα ν’απαιτούν, όπως, τουλάχιστον, μη ακρωτηριασθούν όσα αι απ’ ευθείας ή υπό μάσκαν κυβερνήσεις του κ. Γούναρη παρέλαβον την 1ην Νοεμβρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΑ

«Η Συνέλευσις απεκήρυξε τον νέον Πατριάρχην και απεφάσισε, συνεννοουμένη μετά των εν Κωνσταντινουπόλει ‘’ομοφρόνων αδελφών’’, να προβή εις νέαν εκλογήν. Κακοί αστεϊσμοί, αποκρύπτοντες κακώς και την αδυναμίαν του Συνεδρίου όπως κορέση την μήνιν του, και την αδυναμίαν της Κυβερνήσεως όπως ικανοποιήση τας εκδικήσεις της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΟΝΟΝ ΤΑΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
  • Η ΒΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Αλλ’ οιαιδήποτε και αν είνε αι εκπλήξεις, τας οποίας επιφυλάσσει ακόμη το δράμα της Ανατολής, διά την Ελλάδα, πρώτος όρος της ειρήνης δεν δύναται να είνε άλλος από την αναγνώρισιν της ανάγκης της διατηρήσεως του Ελλ. στρατού εν Μικρασία, και των νέων θυσιών, ας υπέστη και υφίσταται το Έθνος. Έως τότε βάσις της εθνικής πολιτικής είνε μία και μόνη. ΑΝΤΙΣΤΑΣΘΑΤΕ»

  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Ο ΑΠΟΘΑΝΩΝ ΕΝ ΒΙΕΝΝΗ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΣΤΙΑ

  • ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΑΙ

«Τοιουτοτρόπως, διά πρώτην φοράν από της ιδρύσεως Οικουμενικού θρόνου εις την Κωνσταντινούπολιν, θα συμβή να έχωμεν τρεις Πατριάρχας. Εκείνον, τον οποίον εξέλεξαν οι Ιεράρχαι και τα σωματεία της Κωνσταντινουπόλεως. Εκείνον, τον οποίον θα υποδείξη η Αρμοστεία κατ’ εντολήν της ελληνικής Κυβερνήσεως. Και εκείνον, τον οποίον θα διορίση ο Κεμάλ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΟΥΝ ΑΙ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΙ

ΤΙ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΙΝ. ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΚΩΡΖΟΝ

«Συμφώνως προς το επίσημον πρόγραμμα θα εξετασθούν πρώτον το ζήτημα των επανορθώσεων και η ύγκλησις της Διεθνούς Οικονομικής Διασκέψεως. Εάν όμως οι πρωθυπουργοί δεν κατορθώσουν να εξεύρουν αμέσως έδαφος συνεννοήσεως, θα επιληφθούν ευρείας συζητήσεως επί του Ανατολικού, καταλήγοντες κατ’ αρχήν εις αποφάσεις»

  • Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ

«Το κίνημα του Κεμάλ είνε κίνημα καθαρώς εθνικιστικόν και κατ’ ανάγκην μιλιταριστικόν. Διευθύνεται παρά στρατιωτικών και εμπνέεται υπό πατριωτικού φανατισμού […] Απέναντι του Κεμάλ υπάρχει ο ελληνικός στρατός, η ελληνική ψυχή και η ελληνική νόησις και η ελληνική λόγχη, στοιχεία πλέον ή ικανά να επιφέρωσιν αποτελεσματικήν αντίδρασιν κατά της κεμαλικής προσπαθείας. […] Είνε ούτω προφανές ότι η στρατιωτική άποψις του ελληνοτουρκικού ζητήματος είνε εξ ίσου σοβαρά προς την διπλωματικήν, αν μη και σοβαρωτέρα ταύτης»

  • ΚΑΤΩ Ο ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ)

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΙΤΑΛΙΑ – ΕΛΛΑΣ

«Αλλά δεδομένου, ότι την τε Ελλάδα ως και την Ιταλίαν, ενδιαφέρει εξ ίσου η υπερνίκησις κάθε παρεπιμπτούσης δυσκολίας, χάριν του σκοπού, τον οποίον θα εξυπηρετήση η πλήρης συνταύτισις των γνωμών και των αντιλήψεων, δεν είμεθα διατεθειμένοι να απαισιοδοξήσωμεν, όταν και η Ελλάς και η Ιταλία διαβλέπουσι καθαρώς τας καλάς συνεπείας τας οποίας θα έχη δι’ αμφότερα τα κράτη η συνάντησις των πόθων των και η εμπέδωσις φιλίων σχέσεων»

  • Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ – ΠΩΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΓΙΝΕΣΘΕ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

«Μάλιστα, κύριοι, ασυνειδήτως ίσως, γίνεσθε σύμμαχοι του εχθρού της Ελλάδος και κηρύσσοντες όσα κηρύσσετε, χωρίς να το θέλετε ίσως, υποβάλλετε εις την Άγκυραν ότι εις ενδεχομένην μεσολάβησιν των Δυνάμεων υπέρ της ειρήνης οφείλει ν’ απαντήση αρνητικώς. Και θέλοντες ν’ αποφύγετε την συνέχισιν του πολέμου προπαρασκευάζετε αυτήν ασφαλώς αναπόφευκτον. Παύσατε επιτέλους να σκέπτεσθε τα προσωπικά και κομματικά σας. Σκεφθήτε την δωδεκάτην έστω ώραν και την ελλάδα. Διότι εσείς είσθε οι κυβερνήται της. Και σεις οι αίτιοι και οι υπεύθυνοι των πικρών δικαιωμάτων της»

  • ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ. Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ

«Με τοιαύτας ηθικάς και διανοητικάς αρετάς, με τοιαύτας ψυχικάς ανεπαρκείας, με τοιαύτας, εν μια λέξει, πολιτικάς αδυναμίας, ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος, δεν διέγραφε την κατ’ εξοχήν φυσιογνωμίαν του πολιτικού, όστις παλαίει και νικά, κυριαρχών τελικώς της εποχής του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΑΣ

«Επιμένουν ακόμη νοσηροί τινες Βενιζελικοί ισχυριζόμενοι, ότι η άρσις του οικονομικού αποκλεισμού υπό της Αγγλικής Κυβερνήσεως και η παροχή αδείας προς σύναψιν δανείου, δεν αποτελούν αποδείξεις ευμενείας υπό της Αγγλίας. Αλλά τότε τι αποτελούν; Δυσμένειαν; Ή μήπως αποτελούν καταδίωξιν; Αλλά ποία είνε η λογική των ανθρώπων αυτών και πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός των, όταν πιστεύουν, εάν αληθώς πιστεύουν, εις τοιαύτας ανοησίας; Δεν πρόκειται όμως περί πίστεως, αλλά περί υποκρισίας»

  • ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
  • Ο ΕΠΗΓΓΕΛΜΕΝΟΣ

«Η έλευσις του Επηγγελμένου είμαρτο ως διά μαγείας να μεταβάλη την όψιν του σύμπαντος. Ήλθε και έλυσε τα δεσμά της ανθρωπότητος. […] Υπήρξεν επαναστάτης κοινωνικός, αλλ’ ουχί κοινωνιστής. Επαναστάτης κοινωνικός διότι ανέτρεψε τας σαθράς και ανηθίκους βάσεις της τότε κοινωνίας και επηγγέλθη τας υγιείς ηθικάς βάσεις, εφ’ ων εστήριξε την διδασκαλίαν Του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΡΓΑΤΕΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΤΟΥΣ;
  • ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

«Και εις τον νόμον αυτόν τον ηθικόν, τον οποίον δεν ψηφίζει καμμία Βουλή, αλλ’ η εργατική τάξις ως ξεχωριστή τάξις με ξεχωριστά συμφέροντα εις τον τόπον, εθέσπισε και είνε αποφασισμένη διά της δυνάμεως την οποίαν έχει, να εφαρμόση, αμυνομένη όχι μόνον των ιδικών της συμφερόντων, αλλά και των γενικωτέρων συμφερόντων του τόπου, διά της προστασίας της κατ’ εξοχήν εθνικής μας βιομηχανίας, την οποίαν το αστικόν κράτος πρόθυμον να θυσιάση εις τα συμφέροντα ολίγων κερδοσκόπων, το κεφάλαιον θα ευρεθή υποχρεωμένον να υποκύψη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΣΚΡΙΠ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΝ ΚΑΝΝΑΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ
  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο θάνατος του Νικολάου Δημητρακοπούλου δεν είνε απλούν συμβάν εθνικώς, πολιτικώς, επιστημονικώς και κοινωνικώς αδιάφορον. Είναι απώλεια ενός εθνικού κεφαλαίου, μιας ηθικής και πολιτικής δυνάμεως, ισχυροτάτης και δυσαναπληρώτου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1921 

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

«Η ημέρα της γεννήσεώς Του, καθιερώθη ως επέτειος απολυτρώσεως και το όνομά Του υψώθη υπέρ παν όνομα, οι ενώπιον κάμπτει παν γόνυ ουρανίων και επιγείων και καταχθονίων, και πάσα γλώσσα εξομολογείται ότι Κύριος Ιησούς Χριστός εις δόξαν Θεού Πατρός»

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ

«Η Διάσκεψις των Πρωθυπουργών συνέρχεται σήμερον εις τας Κάννας. […] Ευνόητον είνε και το άμεσον ενδιαφέρον του Ελληνικού κόσμου διά την Διάσκεψιν ταύτην των Καννών, η οποία θέτουσα τας βάσεις της οικονομικής ανορθώσεως της Ευρώπης, θ’ αποτελέση και τον πρόδρομον της Διασκέψεως, ήτις θα επιληφθή και θα διευθετήση οριστικώς, ως υποτίθεται, και το τόσον πολύπλοκον και ενδιαφέρον ζωτιώτατα διά την Ελλάδα Ανατολικόν»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος