Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η απεργία κυριαρχεί στην αρθρογραφία της ημέρας, με την κυβέρνηση να δέχεται κριτική για τους χειρισμούς της τη στιγμή που η δυσφορία της κοινής γνώμης κατά των απεργών χαρακτηρίζεται πλήρως δικαιολογημένη. ‘’Οι απεργοί, μη περιορισθέντες εις την απεργίαν, αλλά καταστρέψαντες και μηχανήματα της Ηλεκτρικής, ετέθησαν αντιμέτωποι προς την Κοινωνίαν και την Πατρίδα’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Η κατά των απεργών δυσφορία της Κοινής Γνώμης είνε πλήρως δικαιολογημένη […] Αλλ’ εκείνος, όστις οφείλει να παύση να ομιλή και να βουβαθή κυριολεκτικώς, είνε ο Κινέζος υπουργός της Συγκοινωνίας, όστις κατά γενικήν ομολογίαν αποτελεί αληθές αίσχος διά την μετανοεμβριανήν πολιτικήν […] Η πολιτική ξετσιποσιά και η αναισχυντία ουδέποτε απετολμήθη μετά μεγαλειτέρας αναιδείας και ποταποτέρου σαδισμού»

  • ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΗ Η ΩΡΑ

«Η Κυβέρνησις σιωπά διότι αναντιρρήτως δεν έχει τίποτε ν’ ανακοινώση. Η Ελλάς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα ζητήση ή τι θα προσφέρη. Διότι η εν Ευρώπη Αποστολή δεν κατέστη ακόμη κοινωνός των αντιλήψεων και των τριών Συμμάχων»

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

«Οι εργάται εκήρυξαν την απεργίαν των. Έστω ότι τούτο ήτο δικαίωμά των. Αλλά φαντάζονται ότι υπό το κράτος της απεργίας δικαιούνται ν’ αξιώσι την συνέχισιν των διαπραγματεύσεων μετά της Κυβερνήσεως; Είναι ως να νομίζουν ότι κυβερνά η αναρχία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ

«Πάντως διαμαρτυρόμεθα μ’ όλην την δύναμιν της ψυχής ημών διά την αντισυνταγματικήν δίωξιν. Και διαμαρτυρόμεθα ακόμη, διότι εις πρώην υπουργός εκακοποιήθη. Και η διαμαρτυρία ημών πηγάζει ουχί εκ του γεγονότος, ότι είνε Φιλελεύθεροι ούτοι, αλλ’ εκ της πικράς συναισθήσεως ότι ούτως ατυχώς διαιωνίζεται το χάσμα και αναδαυλίζεται το μίσος εν τη ψυχή του λαού, όστις έχει επί τέλους το δικαίωμα να γνωρίση την γαλήνην και την ησυχίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ. ΨΥΧΡΟΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ
  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ

«Τι οφείλει η κοινωνία να υφίσταται τα δεινά της γενικής πολιτικής της Κυβερνήσεως, μιας πολιτικής χρεωκοπησάσης από της πρώτης στιγμής; Διότι πού αλλού πρέπει να αναζητήσωμεν τα αίτια της εκραγείσης απεργίας παρά εις την γενικήν δυσπραγίαν, εις την γενικήν κακοδαιμονίαν, ήτις μετεβλήθη εις μόνιμον κατάστασιν, εις τας καθημερινάς αυξήσεις των τιμών;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΝΕΑ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ

Η ΓΑΛΛΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΙΝΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

«Η Ελλάς, κατέχουσα και διοικούσα την Μικρασίαν ενέπνευσε και εμπνέει τόσην εμπιστοσύνην εις τους αλλοφύλους, αλλογλώσσους και αλλοθρήσκους πληθυσμούς, ώστε όλοι οι σωζόμενοι εκ της Κεμαλικής μαχαίρας Αρμενικοί και Κιρκασιανοί πληθυσμοί, ακόμη δε και οι Τουρκικοί τοιούτοι, να καταφεύγουν ως εις άσυλον προστασίας της ζωής των και της τιμής εις την κατεχομένην υφ’ ημών Μικρασιατικήν χώραν […] Ποιάν άλλην απόδειξιν μεγαλειτέραν από αυτήν, της επιτυχίας του Ελληνικού έργου εν ΜΙκρασία, ηδύνατο να προβάλη η Ελληνική Κυβέρνησις εις τα όμματα των ξένων»

  • ΕΝ ΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1ΗΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΠΗΛΘΕΝ Η ΓΕΦΥΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ; ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΝΑΙ ! ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΙΣ ΟΧΙ ! – Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΩΣ

«Αλλ’ οι αρχηγοί των εργατών, είνε πασίγνωστοι αναρχικοί. Διδάσκουν εις τους εργάτας την προδοσίαν κατά της Πατρίδος, διότι αυτοί, είνε απάτριδες. […] Η Κυβέρνησις πρέπει να γνωρίζη ότι έχει εις το πλευρόν αυτής σύμπαντα τον ελληνικόν λαόν. […] Η Κυβέρνησις πρέπει να γνωρίση ότι η κοινωνία αναμένει μετ’ ανακουφίσεως την αυστηράν τιμωρίαν των κακουργησάντων εργατών, ήτις τόσον δικαιοτέρα θα είνε, όσον αποβή αυστηροτέρα, όπως αναμένει και την λήψιν μέτρων και αποφάσεων, διά των οποίων θα καταστή αδύνατος εις το μέλλον η επανάληψις τοιούτων κακουργημάτων»

  • ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ

«Διότι, καθ’ ήν στιγμήν ο Κεμάλ, μαχόμενος κατά των αποφάσεων της Ευρώπης –διότι περί τούτου πρόκειται- ενισχύθη εις το να πιστεύη ότι ουδέν πλειότερον των απολεσθέντων έχει να χάση, ενθαρρύνεται δ’ εμμέσως και αμέσως εις την παράτασιν του αγώνος και εφοδιάζεται συγχρόνως δι’ αυτόν, θα ήτο τερατωδώς άδικον ν’ αφεθή η Ελλάς άνευ της υλικής ενισχύσεως, την οποίαν δικαιούται να έχη. […] Εις την διεκδίκησιν των δικαίων τουλάχιστον τούτων ο κ. Δ. Γούναρης έχει να μεταχειρισθή όλα τα επιχειρήματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΟΙ ΚΙΛΙΚΙΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η πολιτική των μοιραίων ανθρώπων, μαζύ με όλα τα άλλα κακά και αγαθά τα οποία συνεκόμισεν από του Νοεμβρίου εκείνου και εντεύθεν, εδημιούργησε και εν νέον ζήτημα προσφύγων. […] Αλλά δυστυχώς η περίθαλψις και η εγκατάστασις προσφύγων δεν είνε ζήτημα λαϊκών συναισθημάτων. Είνε ζήτημα κυβερνητικής μερίμνης και ικανότητος»

  • Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗΝ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ. ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙ

«Το μεταπολεμικόν εργατικόν ζήτημα της Ελλάδος έπαυσε παρουσιαζόμενον ρωμαντικώς. Τίθεται δυναμικώτατα. Εις όλας αυτού τας εκδηλώσεις. Και τας ελαχίστας. Κατ’ ανάλογον συνεπώς τρόπον υποχρεούται να το αντιμετωπίση και το σημερινόν Κράτος. Διά την λήψιν αναλόγων προσωρινών τουλάχιστον μέτρων μέχρις ότου υπάρξη δυνατόν να ληφθούν νομοθετικαί πρόνοιαι»

  • ΩΡΑ 5Η ΠΡΩΙΝΗ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΓΚΤΩΝΟΣ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗΣ; ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗ ΗΔΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΟΥ Η ΠΥΛΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΝΕΩΤΑΤΗ ΣΕΛΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. ΑΠΡΟΟΠΤΟΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ
  • ΛΕΥΚΑ ΑΛΕΥΡΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ
  • Η ΣΤΑΦΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ –Πώς εματαιώθη μία αποστολή

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ

«Η Κυβέρνησις δεν ημύνθη εναντίον της απεργίας. Ούτε επρόβλεψε να προλάβη αυτήν. […] Οι εργάται όμως υπέχουν απέναντι της Κοινωνίας και της Πατρίδος ευθύνην δυσαναλόγως προς το ανάστημά των μεγάλην. […] Οι απεργοί, μη περιορισθέντες εις την απεργίαν, αλλά καταστρέψαντες και μηχανήματα της Ηλεκτρικής, ετέθησαν αντιμέτωποι προς την Κοινωνίαν και την Πατρίδα. Ας κατανοήσουν ότι επιχείρησαν άθλον υπέρτερον των σημερικών των δυνάμεων, ότι προκαλούν και το Κράτος και τον Λαόν»

  • ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΟΥΝ ΑΜΕΙΛΙΚΤΩΣ

«Η προχθές εκραγείσα άνευ ουδεμιάς προειδοποιήσεως απεργία των εργατών της κινήσεως είναι σύμπτωμα επικινδύνου κοινωνικής λοιμώξεως, η οποία απαιτεί άμεσον, αποφασιστικήν και συστηματικήν την οργάνωσιν της αμύνης των πληττομένων τάξεων. […] Οι απεργοί, ιδίως οι καταστρέψαντες μηχανήματα και αφαιρέσαντες τμήματα αυτών, πρό πάντων δε οι οργανωταί των συχνών απεργιών, είναι γενική αξίωσις να κηρυχθούν πολέμιοι του Έθνους και της κοινωνίας και να τιμωρηθούν αμέσως και παραδειγματικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • Ο ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΟΗΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

«Ποίος θα ηδύνατο να μεμφθή τους εν τω Φαναρίω ως αρνουμένους να ακολουθήσουν εν υπό του Ελληνικού Λαού σαρωθέν καθεστώς, την στιγμήν καθ’ ην ήτο γνωστόν, ότι ουδέποτε από της συστάσεως του Ελληνικού κράτους δεν εκομμάτισεν η μεγάλη Εκκλησία, αλλά πάντοτε ανεγνώριζε τα καθεστώτα, τα οποία προήλθον εκ της Ελληνικής ψήφου; Δυστυχώς αυτό δεν έγεινε, και οι περί το Οικουμενικόν Πατριαρχείον παραβιάζοντες την ιστορίαν και τις παραδόσεις του, το έρριψαν εις την πολιτικήν μετά την 1ην Νοεμβρίου»

  • ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΡΟΣ ΦΡΟΥΡΑΝ ΕΡΥΘΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ

«Μέχρι αποδείξεως του εναντίου θέλομεν να πιστεύωμεν ότι ο Βενιζελισμός δεν είνε αναμεμιγμένος εις την υπόθεσιν αυτήν. Ότι άδικοι υπόνοιαι συνελήφθησαν. […] Αλλ’ αν αποδειχθή το αντίθετον δεν θ’ αποδοκιμάσωμεν κανέν αυστηρόν μέτρον. Διότι η στάσις πρέπει να παταχθή. Διότι ο πυρήν της αναρχίας πρέπει να εκλείψη. Διότι πρέπει να λείψη ο εφιάλτης από το στήθος της Κοινωνίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΗΣ. ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ ΔΙΚΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ
  • ΑΣΠΡΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ

«Τα τελευταία γεγονότα ελπίζομεν ότι θα μας αφυπνίσουν. Ας χωρισθή το τίμιον εργατικόν ζήτημα από τας κομμουνιστικάς προσπαθείας. […] Ο Ελληνικός λαός, η Ελληνική κοινωνία, αι αγναί εργατικαί τάξεις αναμένουσι να ίδουν διά της κυβερνητικής ενεργείας διατυπούμενον εν σαφές και ωρισμένον πρόγραμμα : Ή άσπρο ή κόκκινο. Μέσος όρος δεν υπάρχει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

«Μας είνε πολύ δύσκολον να φαντασθώμεν ότι είνε ποτέ δυνατόν τα πάθη και τα πείσματα να κυριαρχήσουν της λογικής και να εξωθήσουν την διαφοράν ταύτην εις πλήρη ρήξιν της Αγγλογαλλικής συμμαχίας, ήτις τόσα οφέλη προσεπόρισε και προσπορίζει εις αμφοτέρους τους συμμάχους διά της κοινής επιβολής. […] Ζωηρότερον υπέρ παν άλλο έθνος ενδιαφέρει την Ελλάδα η τροπή αύτη των μεταξύ των δύο κραταιών Συμμάχων σχέσεων»

  • ΠΟΣΟΝ ΕΣΤΟΙΧΙΣΕΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος