Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

Array

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η τραγωδία που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και το πολεμικό ναυτικό, καλύπτεται με τίτλους και κείμενα που αποτυπώνουν τη φρίκη των γεγονότων. Όλα έγιναν από ανθρώπινο λάθος…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

«Ο παγκόσμιος πόλεμος εκλόνισε τα αστικά καθεστώτα. Αλλά και εξηνέμισε την πίστιν προς τας καθιερωμένας αξίας, προς την αξίαν του συγχρόνου πολιτισμού, όστις εδημιούργησε την φρικαλέαν ανθρωποσφαγήν, ο οποίος τίποτε δεν εδιδάχθη εκ ταύτης. Προς την Ρωσσίαν, μ’ όλες τας παραφοράς της, μ’ όλας τας πλάνας, μ’ όλας τας ακρότητάς της, στρέφονται αι ελπίδες της δυναστευομένης, της πιεζομένης, της απεγνωσμένης ανθρωπότητος. […] Ένα νέον ιδανικόν εδημιουργήθη. Και προς την πραγμάτωσιν αυτού θα χωρήσουν οι λαοί της γης, ζητούντες περισσοτέραν δικαιοσύνην, ζητούντες ν’ ασφαλίσουν τα ιερά δικαιώματα της εργασίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΝ ΚΑΝΝΑΙΣ

«Η αναχώρησις του κ. Γούναρη εκ ρώμης παν άλλο υποδηλοί παρά ότι έληξαν αι μετά της Ιταλίας διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως δύναται να υποστηριχθή μετά πάσης βεβαιότητος, ότι όχι μόνον δεν ετερματίσθησαν αι εν Ρώμη διεξαχθείσαι συνεννοήσεις, πολύ δ’ ολιγώτερον ότι εναυάγησεν ο σκοπός αυτών, αλλ’ όλως τουναντίον, ότι η καταβληθείσα προσπάθεια έφθασε διπλωματικώς, εν σχέσει προς τον σκοπόν εις ον αποβλέπει, την γωνίαν της καμπής, ήτις οδηγεί εις την οδόν της πραγματικής λύσεως και της τελειωτικής συμφωνίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ‘’ΛΕΟΝΤΟΣ’’
  • Η ΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ. ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝ ΙΝΔΙΑΙΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΩΣ

«Εν Αθήναις, όπου τυφλή Κυβέρνησις στηριζομένη επί της αγνοίας του λαού, εξακολουθεί να αποκρύπτη απ’ αυτού την αλήθειαν, φαντάζονται ότι τα δίκαια του Ελληνισμού δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνον, εφόσον ευρίσκεται εις τας Ευρώπας ο κ. Γούναρης. Τυγχάνει σχεδόν βέβαιον, ότι βάσις πάσης διευθετήσεως του Μικρασιατικού προβλήματος θα είνε ουσιωδεστάτη περικοπή των Ελληνικών δικαίων, κατά τρόπον ανατρέποντα εξ ολοκλήρου την μέχρι τούδε νικηφόρον θέσιν της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΕΓΑΛΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ. ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

«Κατά τας αυτάς πληροφορίας τα αποχωρήσαντα εκ Κιλικίας γαλλικά στρατεύματα, παρά τα περί του εναντίου λεχθέντα, εγκατέλειψαν εις χείρας των Κεμαλικών μεγάλας ποσότητας παντοειδούς πολεμικού υλικού και ιδίως αεροπλάνων, εξ ων τέσσαρα είνε εκτεθειμένα εις Άδανα. Οι καταφυγόντες εκ Κιλικίας εις Συρίαν Αρμένιοι στρατολογούνται υπό των γαλλικών αρχών της Συρίας, παρεχομένου εις αυτούς μισθού δέκα φράγκων ημερησίως»

  • ΟΙ ΒΕΔΟΥΪΝΟΙ ΕΝ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ – Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ
  • ΑΙ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΟΛΑΙ ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΤΡΟΜΕΡΑΣ ΕΚΡΗΞΕΩΣ

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

  • ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟΝ ‘’ΛΕΩΝ’’ ΚΕΝΤΡΟΝ ΦΡΙΚΩΔΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΕΚΡΗΞΙΣ 4 ΒΟΜΒΩΝ ΔΙΑΣΕΙΕΙ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ

ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΝΑΥΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ

50 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΟΥ ‘ΛΕΟΝΤΟΣ’’, ΤΟΥ ‘’ΙΕΡΑΚΟΣ’’, ΤΩΝ ‘’ΨΑΡΡΩΝ’’

«Το θέαμα είνε απεριγράπτου ωμότητος και ανεκφράστου τραγικότητος. Το ημικατεστραμμένον εκ της εκρήξεως ανιχνευτικόν μας φαίνεται με χαίνουσαν και προξενούσαν φρίκην την κατεστραμμένην του πρύμνην, και εις το κατάστρωμα το οποίον του απέμεινεν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύται μεταφέρουν τράγματα και ναυτικά μηχανήματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΑΣ

«Επιμένουν ακόμη νοσηροί τινες Βενιζελικοί ισχυριζόμενοι, ότι η άρσις του οικονομικού αποκλεισμού υπό της Αγγλικής Κυβερνήσεως και η παροχή αδείας προς σύναψιν δανείου, δεν αποτελούν αποδείξεις ευμενείας υπό της Αγγλίας. Αλλά τότε τι αποτελούν; Δυσμένειαν; Ή μήπως αποτελούν καταδίωξιν; Αλλά ποία είνε η λογική των ανθρώπων αυτών και πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός των, όταν πιστεύουν, εάν αληθώς πιστεύουν, εις τοιαύτας ανοησίας; Δεν πρόκειται όμως περί πίστεως, αλλά περί υποκρισίας»

  • ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΙΣ

«Δυνατόν είνε –διότι όλα, φεύ! Συμβαίνουν- η Ιταλική υποστήριξις εις τα διεθνώς εκκρεμή Ελληνικά ζητήματα, περί των οποίων θ’ ασχοληθούν αι προσεχείς Διασκέψεις, να εγένετο πιθανή, κατόπιν μη απολύτου εμμονής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας εις τας απόψεις της επί των ζητημάτων των ενδιαφερόντων ιδιαιτέρως την Ελλάδα και την Ιταλίαν. Δεν τολμώμεν να προχωρήσωμεν περαιτέρω εις τον δρόμον αυτόν προς ανεύρεσιν της καθαράς αληθείας. Δεν δυνάμεθα όμως παρά να εκδηλώσωμεν τον φόβον μας διά την ικανοποίησιν του κ. Δ. Γούναρη, ήτις (…) πολύ θα απείχε του ν’ αποτελή και ικανοποίησιν των δικαίων της Ελλάδος» 

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΕΝΟΣ ΔΙΟΠΟΥ ΑΝΑΤΙΝΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ‘’ΛΕΩΝ’’

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ – ΟΛΑΙ ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ

  • Η ΝΕΑ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΙΣ

«Σήμερον την 10 και 45 συνέβη έκρηξις εις τας υποβρυχίους βόμβας του αντιτορπιλλικού ‘’Λέων’’ αποτέλεσμα της οποίας υπήρξεν η καταστροφή του σκάφους από του πρυμναίου ταχυβόλου και πρύμνηθεν. Ουδέν των ζωτικών μερών του σκάφους υπέστη ζημίας. Δείται όμως επισκευών χρονικής τινος διαρκείας αρκούντως μακράς. […] Η έκρηξις προήλθεν εξ υπαιτιότητος του κελευστού τορπιλλομηχανικού του ‘’Λέοντος’’ όστις παρά τας υπαρχούσας διαταγάς απεπειράθη να λύση εκρηκτικά μηχανήμαατα των βομβών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΜΕΤ’ ΑΓΡΥΠΝΟΥ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

«Ο Κεμάλ είνε προφανές ότι δεν εγκατέλιπεν εντελώς την ελπίδα της στρατιωτικής νίκης, είνε προφανές ότι εννοεί να καταβάλη την υστάτην προσπάθειαν, ότι δεν στέργει εις διπλωματικήν λύσιν του ζητήματος, αλλά προτιμά να προσφύγη εις την διά των όπλων λύσιν. Προετοιμάζεται ούτω ανενδότως, γρηγορεί και καιροφυλακτεί. […] Έχομεν άρα γε ταύτα σοβαρως υπ’ όψιν ημών; Έχομεν υπ’ όψιν ημών ότι θα ευρεθώμεν πιθανώς πρό απροόπτων;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΚΡΗΞΙΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟΥ ‘’ΛΕΩΝ’’ – ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΠΩΣ ΕΠΗΛΘΕ ΤΟ ΜΕΓΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

«Επ’ αυτού ενηργείτο (…) ταξινόμησις οβίδων και άλλων πυρομαχικών, τοποθετουμένων εις την παρά την πρύμναν του σκάφους αποθήκην. Παρά τα προφυλακτικά μέτρα και την προσοχήν, μεθ’ ης διεξήγετο η εργασία, και χωρίς να εξακριβωθή μέχρι της στιγμής πώς επήλθεν η τρομακτική έκρηξις, μία γλώσσα πυρός αναφένη επί τινα δευτερόλεπτα άνωθεν του σκάφους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Μας παρατηρείται όμως ότι η Κυβέρνησις στηρίζεται επί της πλειονοψηφίας της Εθνικής Συνελεύσεως. Και με τούτο; Χάνει η μειονοψηφία τα σαφώς υπό του πολιτεύματος διαγραφόμενα δικαιώματά της; Και παύει η αντιπολίτευσις ν’ αντιπολιτεύεται; Κακώς εχώνευσαν τον κοινοβουλευτισμόν οι παρόμοια υποστηρίζοντες. Και εφ’ όσον τολμούν να εμφανίζωνται ως αναστηλωταί του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, καλά θα κάμουν ν’ αναθεωρήσουν τας αντιλήψεις των και ν’ αντιμετωπίσουν την πολιτικήν κατάστασιν όπως πράγματι σήμερον έχει»

  • ΤΟ ΧΘΕΣ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΕΝ ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΟΝ ‘’ΛΕΩΝ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝ ΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗΝ ΜΑΣ
  • ΗΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Τα εθνικά ζητήματα επιλύονται καλώς και αισίως το έν μετά το άλλο και η Ελλάς, ισχυρά και περήφανος, θα βαδίση τον δρόμον της εθνικής αυτής αποκαταστάσεως, αδιαφορούσα διά τα σιελώδη ή δηλητηριώδη ερπετά, τα οποία παρετέθησαν εις την οδόν της και ηγωνίσθησαν να ανακόψουν την ευτυχή και τιμίαν και γενναίαν σταδιοδρομίαν αυτής. Ο Ελληνικός Λαός ας έχη πεποίθησιν εις εκείνους που διαχειρίζονται τας τύχας του. Ο Βασιλεύς ομιλήσας χθές προς τον Λαόν Του υπήρξεν αισιοδοξότατος. Ουδεμία μας επιτρέπεται αμφιβολία πλέον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

«Ευκταία είνε η επάνοδος της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των Λαών οίτινες συνεπολέμησαν χάριν ενός κοινού ιδεώδους. Χάριν της αποκαταστάσεως εις την ελευθερίαν των λαών οίτινες είνε άξιοι ταύτης. Ευκταία είνε η  επάνοδος της εμπιστοσύνης ταύτης. Αλλά διά την επάνοδόν της χρειάζεται ν’ απαλλαγούν οι Γάλλοι μερικών υπερβολικών φόβων αναλόγων προς εκείνους τους οποίους διετύπωνεν ο κ. Σαρράιγ. Πρέπει να παύσουν να βλέπουν εχθρούς εκεί όπου υπάρχουν χθεσινοί συμμαχηταί»

  • ΙΤΑΛΙΚΑΙ ΓΝΩΜΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

«Δυστυχώς είνε φανερόν ότι ο κ. Γούναρης τίποτε δεν εδιδάχθη από την πείραν του προσφάτου παρελθόντος. Και φαίνεται ότι είνε αποφασισμένος να επαναλάβη και πάλιν το ατυχές πείραμα […] Αλλ’ οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας οφείλουν να κατανοήσουν πλέον το συμφέρον των. Και αντί να δεχθούν να θυσιασθούν εις την μεγαλομανίαν του κ. Γούναρη και εις τα συμφέροντα των Άγγλων κεφαλαιοκρατών, οφείλουν να στραφούν πλέον οι ίδιοι προς τα Σοβιέτ, που είνε δι’ αυτούς η μόνη ασφαλής εγγύησις διά το μέλλον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΡΗΞΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ‘’ΛΕΟΝΤΟΣ’’

Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΥΝΕΚΛΟΝΙΣΘΗΣΑΝ

ΠΟΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ. ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΟΛΑΙ ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

«Υπετέθη κατ’ αρχάς ότι πρόκειται περί πεσόντος κεραυνού ή ότι εγένοντο γυμνάσια πυροβολικού. Ο κρότος εν τούτοις ούτος υπήρξε πλέον συγκλονιστικός εις διάφορα σημεία της πρωτευούσης, ιδίως παρά την Γούβαν του Παγκρατίου αντήχησε δε επίσης και πολύ πέραν της πόλεως των Αθηνών μέχρι της Κηφισσίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 1921 

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΑΡΘΡΟΝ ΤΩΝ ‘’ΤΑΪΜΣ’’

«Και η σύστασις είνε μία. Εις την κρίσιμον αυτήν περίοδον των εθνικών μας ζητημάτων να παραμερίσωμεν κάθε πολιτικήν εμπάθειαν και να παρουσιάσωμεν μίαν ενότητα φιλοπατρίας και στοργής διά τα εξωτερικά μας ζητήματα, συσπειρούμενοι γύρω της κορυφής του Έθνους, του Βασιλέως μας, ο πατριωτισμός και η σύνεσις του οποίου θα συντελέσουν εις την ευόδωσιν τόσον των εξωτερικών μας ζητημάτων, όσον και της εσωτερικής γαλήνης και προόδου της χώρας μας»

  • ΝΕΩΤΕΡΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑΝ ΤΟΥ ‘’ΛΕΟΝΤΟΣ’’
  • ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Το υπερωκεάνιον ‘’Μάζεστικ’’. Το μεγαλείτερον βαρούλκον του κόσμου. Ο ισχυρότερος φάρος του ντιζόν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος