Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η συναλλαγματική κρίση κυριαρχεί στην αρθρογραφία. Οι αντίθετες με την κυβερνητική επιχειρηματολογία απόψεις Ευταξία, δημιουργούν αναταράξεις, ενώ ανακατατάξεις φαίνεται ότι προετοιμάζονται στις συμμαχικές ισορροπίες.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

  • ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥΣ

«Οι κίνδυνοι αποβαίνουν οσημέραι απειλητικώτεροι. Η Εθνοσυνέλευσις οφείλει ν’ αποτινάξη την νάρκην της, ν’ ανακτήση τα δικαιώματά της, τα οποία φαίνεται λησμονούσα, να υψωθή εις την συναίσθησιν των καθηκόντων της. Εάν δεν το πράξη, θ’ αποτελέση οικτράν παρωδίαν κυριάρχου σώματος»

  • ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

«Το υπό κρίσιν της Εθνοσυνελεύσεως υποβαλλόμενον προς έγκρισιν νομοσχέδιον οφείλει να τροποποηθή επί τη βάσει του ελευθέρου συναγωνισμού κατά τον οποίον το Κράτος θα αναλάβη να συναγωνισθή διά του συναλλάγματός του το συνάλλαγμα των ιδιωτών». Να εννοήσωμεν τους λόγους της εκδηλωθείσης υπερβολικής εμπιστοσύνης της Γαλλίας εις την Τουρκικήν πίστιν προς το κύρος των συνθηκών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΑΠΟΡΙΑΙ

«Αλλ’ οι Γάλλοι, οίτινες άμα τη υπογραφή της συμφωνίας εχαιρέτησαν διά τυμπανοκρουσιών την γαλλοτουρκικήν συνεννόησιν και ουδενός εφείσθησαν επαίνου προς τον ‘’συμπαθητικώτερον λαόν της Ανατολής’’, δρέπουν ήδη τους καρπούς της περιέργου διπλωματικής μυωπίας των. Εν Ελλάδι διηπορούμεθα διά τον συσκοτισμόν τούτον της γαλλικής διανοητικότητος. […] Οι Γάλλοι θα πεισθούν εντός ολίγου, ότι η νίκη της Ελλάδος θ’ αποδώση εις εαυτούς ωφελήματα περισσότερα των όσων ήλπισεν εκ της γαλλοτουρκικής συμφωνίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΕΥΘΥΝΗ

«την 30ην Οκτωβρίου εκλείσαμεν τα πολιτικά μας κατάστιχα, εκάμαμεν τον ισολογισμόν μας και παρεδώσαμεν την διαχείρισιν των τυχών της Ελλάδος εις τον ετερόρρυθμον συνασπισμόν των τυραννομάχων. […] Συμπληρούνται ήδη εξ μήνες αφ’ ότου τοιαύτην παρελάβατε την Ελλάδα. Παρουσιάσατέ μας τα κέρδη και τας ζημίας σας. […] Ειπήτε το σεις, διότι ημείς δεν βλέπομεν παρά την Ελλάδα εγκαταλειφθείσαν από τους ισχυρούς φίλους της, εξηντλημένην οικονομικώς, αναρχουμένην, φερομένην ορμητικώς προς την οικονομικήν καταστροφήν, την τόσον ραγδαίως επερχομένην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΙ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

«Η σύμπραξις Γαλλίας και Αγγλίας επιβάλλεται όχι μόνον υπό των καλώς εννοουμένων συμφερόντων των δύο χωρών, αλλά και εκ των λόγων γενικωτέρας ηθικής, ήτις ενδιαφέρει ολόκληρον την ανθρωπότητα. […] η Τουρκία είνε πτώμα, εις τους τελευταίους του οποίου σφαδασμούς παριστάμεθα. […] Οποιαδήποτε και αν είνε τα μέλλοντα σύνορα της Ελλάδος, η Τουρκία δεν έχει πλέον ζωήν. Χάριν ενός πτώματος, προς επιδίωξιν μιας ουτοπίας, διακύβευσις των σχέσεων δύο μεγάλων χωρών, ως η Αγγλία και η Γαλλία, θα είνε τι ακατάληπτον»

  • ΔΙΑΤΙ ΠΙΠΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ – Η ΣΥΜΒΑΣΙΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ 500 ΕΚΑΤ

(Αγόρευσις του κ. Α. ΕΥΤΑΞΙΟΥ πληρεξουσίου Φθιωτιδοφωκίδος. Συνεδρίασις Εθνοσυνελεύσεως της 13 Απριλίου ε.ε.)

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΔΕΧΘΗ ΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ
  • Η ΖΥΜΩΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Αλλά οποίαι άραγε να είνε αι αντιλήψεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως και οποίαι προ παντός αι ενέργειαί της και οποίαι αι προσπάθειαί της απέναντι και των γεγονότων τα οποία μας πλήττουν έξωθεν και της σοβαράς διπλωματικής αποζυμώσεως ή αναζυμώσεως, ήτις ενδέχεται να τελήται εις τας σχέσεις μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, και της οποίας άμεσον και οδυνηρόν ή ικανοποιητικόν τον αντίκτυπον θα δεχθή μοιραίως η Ελλάς, η ευρισκομένη εις το μέσον του ρεύματος;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΗ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ

«Ακόμη εξακολουθεί να συζητήται η πυθική έκφρασις του κ. Α. Ευταξία, την οποίαν επήρεν ο Βενιζελικός Τύπος ως σύμβολον πίστεως και εκεραυνοβόλησε δι’ αυτής την Κυβέρνησιν. […] Λοιπόν κατά τίνα τρόπον, παρακαλούμεν, επιθυμεί ο κ. Ευταξίας να άρωμεν ημείς ‘’οικονομικόν αποκλεισμόν’’ του οποίου ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΙΤΙΟΙ ΕΙΜΕΘΑ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, και οποίος ίσως πράγματι ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ; […] Είμεθα αποφασισμένοι τα πάντα να υποστώμεν, αλλά ποτέ να μη επιτρέψωμεν να φύγη εξ Ελλάδος άλλην μίαν φοράν ο λατρευτός μας Βασιλεύς»

  • ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΜΑΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΔΑΝΕΙΑ !

«Ο πανικός εν πάσει περιπτώσει, υφίσταται, και η κατάστασις, παρ’ όλας τας εξαγγελομένας εξ Αθηνών πληροφορίας περί δανείων επί δανείων, παραμένει πάντοτε σκοτεινή, αν μη κρίσιμος, από οικονομικής απόψεως, μεθ’ ης ταυτίζεται και η πολιτική τοιαύτη»

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Κατόπιν συνεννοήσεως του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών, εν σχέσει με το Βορειοηπειρωτικόν απεφασίσθη η λήψις ωρισμένων μέτρων αποσκοπούντων την προστασίαν των κατοίκων των Βορειοηπειρωτικών παραλίων»

  • ΠΡΙΓΚΗΠΙΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΙΣ ΑΓ. ΟΡΟΣ – Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗΝ

ΤΗΣ Μ. ΛΑΥΡΑΣ. ΤΟΝ ΣΥΝΩΔΕΥΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΚΗΨ ΠΑΥΛΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ

«Όσον και αν το διαψεύδη η πάντοτε εκ των πραγμάτων διαψευδομένη Κυβέρνησις, γνωρίζει ο κόσμος ότι ο οικονομικός αποκλεισμός ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΣ κατά της Ελλάδος, και βασίμως πιστεύει ότι ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΣΙΣ ΤΟΥ θα δυνηθή να την σώση […] Δεν υφίσταται κατά την Ελλάδος αποκλεισμός οικονομικός; Ετοιμάσατε, λοιπόν, την πυράν διά τους αρνουμένους την εθελουσίαν οφθαλμαπάτην της τερπνής σας φαντασιώσεως. Ως άλλοι όμως Γαλιλαίοι, και από εκεί θα φωνάζωμεν : ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ !»

  • ΡΟΥΡ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – Ο ΓΑΙΑΝΘΡΑΞ ΚΑΙ Ο ΣΙΔΗΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΔΕΧΘΗ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΡΑΪΧΤΑΧ  – ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΟΣΤΑΝΔΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΟΣ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ

ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ

«Εδιάβασα κάπου, ότι πρόκειται να μου δώσετε χάριν. Αφίσατε την φιλοφρόνησιν ταύτην. Θα μου είνε βάρος, ενώ αντιθέτως είναι τόσον ευχάριστος μία παράνομος καταδίκη! […] Δεν φυγομαχούν οι Εργάται. Δεν φυγοδικούν οι Κομμουνισταί ! Αυτοί, επιτρέψατέ μου να σας το είπω, όσον και αν σας είναι δυσάρεστον να το ακούσητε, δεν ευρίσκοντο εις την Ιταλίαν κατά την εποχήν της βενιζελικής τρομοκρατίας. Ήσαν εδώ και την αντιμετώπιζαν κατάστηθα. Και εσάπισαν μέσα εις τας φυλακάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΤΟ ΡΑΪΧΣΤΑΓ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΕΔΕΧΘΗ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ
  • ΑΠΟΤΟΜΟΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΝ
  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΙΝ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΩΣ

«Μόνον άνθρωποι τελείως ανίδεοι των πραγμάτων της Ανατολής, ως ταύτα εξειλίχθησαν εσχάτως, ότι οι περί την Άγκυραν ήτο δυνατόν, και εάν σφοδρώς ακόμη επεθύμουν, ήτο δυνατόν λέγομεν, να δεχθούν συνθήκην μειούσαν έστω και κατ’ ελάχιστον τα εν Ανατολή Μουσουλμανικά δικαιώματα και συμφέροντα»

  • ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΑΘ. ΕΥΤΑΞΙΑ

ΘΕΩΡΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΝ ΤΗΣ Α.Μ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 29 Απριλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Χωρίς να θέλωμεν να επιδοθώμεν εις την βυθομέτρησιν των δηλώσεων, διότι το τοιούτον δεν είνε και ευχερές, δυνάμεθα όμως να είπωμεν ότι επί του συνόλου της Ευρωπαϊκής καταστάσεως εγκυμονείται μία μεταβολή της οποίας αι συνέπειαι θα γίνωσιν αντιληπταί αδιάφπρον αν ταχέως ή βραδύτερον»

  • Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟ 1920

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος