Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Και είνε μεν αληθές ότι η δήλωσις, εις ην προέβη ‘’ότι το ταξείδιόν των αποβλέπει εις αμεσωτέραν και πληρεστέραν συνεννόησιν μετά των συμμάχων ημών, δύναται ποικιλοτρόπως να εξηγηθή ένεκα της αοριστίας της. […] Η δε κατηγορηματική βεβαίωσις του κ. Γούναρη προς τον ανταποκριτήν του Ρωμαϊκού ‘’Τέμπο’’, η γενομένη ακαίρως και προ πάσης ερεύνης της διπλωματικής καταστάσεως θα χρησιμεύση μόνον ως πρόσκομμα εις τας μελλούσας ενεργείας και θα περιορίση τον κύκλον της διπλωματικής δράσεως»

  • ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΕΛΠΙΖΟΜΕΝ…

«Και θα τείνωμεν αναμφιβόλως το ους εις πάσαν παραίνεσιν, την οποίαν οι εν Γαλλία θα μας απευθύνουν, εφ’ όσον αύτη δεν θα υποδεικνύη θυσίας φυσικώς και πραγματικώς απαραδέκτους […] Τρέφομεν βεβαίως βαθύν σεβασμόν εις την ισχύν της Γαλλικής Δημοκρατίας και έχομεν βαθείαν συναίσθησιν των υποχρεώσεων ημών προς τους μεγάλους. Αλλά δεν είνε πολύ ν’ αξιώμεν όπως και οι μεγάλοι ευλαβούνται τα δικαιώματα των μικρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

«Επειδή δ’ ενυπνιάζονται διαρκώς την απειλήν του Βενιζελισμού, από τινος προσπαθούν ν’ ανεύρουν τρόπον, δι’ ου καταλυομένων των μέχρι της χθες πολιτικών των ειδώλων, θ’ ανεύρουν και θ’ ανακηρύξουν νέους άνδρας, ως αρχηγούς, με την ελπίδα, ότι θα εσυνεχίζετο ούτως επί πολύ η απάτη και παραπλάνησις του λαού. Δεν γνωρίζομεν τίνες θα είνε οι εγκυμονούμενοι αυτοί νέοι σωτήρες. Θα ηυχόμεθα και ημείς μεθ’ ολοκλήρου της Κοινής Γνώμης, όπως πράγματι εμφανισθούν τοιούτοι […] Αλλά διστάζομεν να το πιστεύσωμεν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ. ΕΒΥΘΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ ΕΙΣ ΧΑΟΣ

«Η εφημερίς ‘’γαλλική Δράσις’’ σχολιάζει διά βιαιοτάτων εκφράσεων την επικειμένην ενταύθα άφιξιν του κ. Γούναρη. ‘’Αποτελεί αληθώς θρασύτητα, παρατηρεί, ότι ο κ. Γούναρης έρχεται να ζητήση χρήματα, μη συναισθανόμενος ότι εμφανίζεται ενώπιον των Συμμάχων διά να δώση λόγον, διότι εβύθισε την Ανατολήν εις αδιέξοδον και εις χάος»

  • ΖΑΧΑΡΩΦ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΛΠΙΖΕΙ ΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΙΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΥΠΕΔΕΙΞΕΝ Η ΑΓΓΛΙΑ
  • ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ

«Από την φιλελευθέραν και γενναίαν Γαλλίαν, αναμένει ο Ελληνικός λαός κατά την κρίσιμον ταύτην στιγμήν μίαν χειρονομίαν ανταξίαν του ιστορικού της μεγαλείου και της εξόχου αποστολής της εις τον κόσμον. […] Ας μη περιφρονήση η γαλλία και ας μην υποτιμήση την προς αυτήν αγάπην, την φιλοτιμίαν, την δύναμιν, την αλκήν, την ζωτικότητα, το δαιμόνιον και την πίστιν ενός ολοκλήρου λαού, όστις έδειξε ότι είνε άξιος τιμής και δικαιοσύνης»

  • Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ. ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΣΚΛΗΡΑΙ ΜΑΧΑΙ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΒΗ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΥΠΕΣΤΗ ΑΥΤΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΝ. ΠΩΣ ΑΝΕΤΡΑΠΗ ΤΟ ΕΧΘΡΙΚΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟΥΣ ΕΓΝΩΡΙΖΕΝ Ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ ΟΛΟΥΣ

«Η ομολογία αύτη συνίσταται εις την δήλωσιν, ότι τα κυριώτερα στοιχεία, τα οποία εχρησίμευσαν ως το θεμέλιον της αχρείας εκείνης ολιγαρχίας, ήσαν τα φαυλότερα της Χώρας, ως απέδειξαν κατά την περίοδον κατά την οποίαν παρέμειναν εις την εξουσίαν […] Ο Δικτάτωρ, τον οποίον δεν θέλομεν να θεωρήσωμεν ηλίθιον, εγνώριζε πολύ καλά τι έκαμνεν όταν παρέδιδε την Χώραν εις τους αχρείους, τους οποίους περιέβαλλε με όλην του την υποστήριξιν και όλην την εμπιστοσύνην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕΝ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ

«Επιμένομεν λοιπόν να μη πιστεύωμεν ότι πράγματι ο κ. Γούναρης είπεν όσα του απέδωκεν η κακοπιστία επαρχιώτου δημοσιογράφου, γνωρίζοντος πολύ καλά και τας σκέψεις της εφημερίδος, την οποίαν αντιπροσωπεύει και τας διαθέσεις του κοινού, προς το οποίον αποτείνεται. Διότι παραδεχόμενοι ως ακριβή όσα έθεσεν εις το στόμα του κ. Γούναρη ο Ιταλός δημοσιογράφος πρέπει αναγκαίως να εκλέξωμεν εν από τα δύο συμπεράσματα. Ή ο κ. Γούναρης είνε προκαταβολικώς απηλπισμένος περί των ενεργειών του. Ή πηγαίνει εσκεμμένως διά να αποτύχη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΣΤΙΓΜΑΙ

«Κακά μαντάτα ήρχισαν φθάνοντα από τους Παρισίους. Δεν επρόφθασε να διέλθη τα Γαλλικά σύνορα η ταξειδεύουσα ελλ. διπλωματική ξυνωρίς και ήρχισεν ο Παρισινός τύπος εκδηλών τας γαλλικάς αντιλήψεις και διαθέσεις περί αυτής και της υπ’ αυτής εκπροσωπουμένης Ελληνικής υποθέσεως. […] Βεβαίως η τύχη μας ευρίσκεται εις τας χείρας των τέως συμμάχων μας, αλλά και εις τας ιδικάς μας εξ ίσου, ίσως εις τας ιδικάς μας περισσότερον παρά εις τας ιδικάς των»

  • ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ. ΓΝΩΜΑΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ. ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΛΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

«Δεν γνωρίζομεν, ουδέ προφητεύομεν, οποία θα είνε η έκβασις της κρίσεως, εις την οποίαν εισήλθεν η Ελληνική υπόθεσις. Αλλ’ όσον και αν ήθελε καταθλίψει ημάς η απευκταία μείωσις του έργου ημών, το οποίον παρεδώσαμεν προς τους κυβερνώντας, δεν θα μας απολείψη εν τούτοις εις τας δυσχερείς αυτάς περιστάσεις το αίσθημα της εγκαρτερήσεως εν τοις δεινοίς και της κατά πάντα τρόπον αρωγής ημών προς την πατρίδα μας, διά να διέλθη με όσον το δυνατόν μικροτέρας ζημίας την καταιγίδα, την οποίαν άλλοι κατ’ αυτής εξαπέλυσαν. Εάν τώρα υπάρχουν άνθρωποι Έλληνες, οι οποίοι κατέχονται υπό του ενστίκτου της αιμοδιψίας εν ημέραις κοινής αγωνίας και κοινών ενδεχομένων κακών, είνε ελεύθεροι να θύσουν εις το ίδιον αυτών πάθος»

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΝ Μ. ΑΣΙΑ. Η ΜΟΝΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

«Ουδεμία κατεβλήθη από της 1ης Νοεμβρίου διαφωτιστική της εν τη ξένη κοινής γνώμης προσπάθεια. Και όμως ήτο τούτο τόσω μάλλον επιβεβλημμένον, όσω ήτο γνωστόν ότι την υπό της ωργανωμένης βενιζελικής τριετούς συκοφαντίας εκμετάλλευσιν της Γαλλικής ευθυξίας υπέθαλπον και συμφέροντα καθαρώς γαλλικά – συμφέροντα οικονομικά. […] Σήμερον όμως δεν είναι καιρός αιτιάσεων και διατυπώσεως μομφών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΘΗ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ

«Μία Κυβλερνησις διαπράττουσα σφάλματα, τα οποία η Κυβέρνησις γούναρη κατηγορείται ως διαπράττουσα σήμερον, δεν θα παύση ως διά μαγείας να υποπίπτη εις αυτά, μόνον και μόνον διότι η αντιπολίτευσις θα παύση να την επιπλήττη. Θα έχουν συνεπώς όλην την ευκαιρίαν να συνεχίσουν τον κατά του κ. Γούναρη πόλεμον οι αντιπολιτευόμενοι, εις το μέλλον, αντί να τον κτυπούν σήμερον τόσον ακαίρως, και με βλάβην των γενικωτέρων Ελληνικών συμφερόντων. Πιστεύομεν, ότι εξηγούμεθα σαφώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΚ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

«Αλλά η σημερινή Κυβέρνησις ουδέν διέπραξεν έγκλημα, ώστε να έχη ανάγκην τοιαύτης φύσεως συνηγόρων. Η δύναμίς της απορρέει εκ της λαϊκής εμπιστοσύνης και μόνον εκ της λαϊκής εμπιστοσύνης. Και διά τούτο πάσα προσπάθεια και αυτής και των περί αυτήν, θα τείνη πάντοτε εις την διατήρησιν αμέσου επαφής μετά του δημοσίου φρονήματος της Χώρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΡΓΑΤΑΙ, ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΑΙ, ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗ ΡΩΣΣΙΑ
  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ‘’ΛΥΣΙΣ’’

«Αλλά και οι χωρικοί του κάμπου της Λαρίσης ξέρουν ότι το ένα οχτώ είνε ευτυχία που έρχεται κάθε 6-8 χρόνια. Ότι η συνηθισμένη απόδοσι είνε το ένα έξη και μέσα στα δέκα χρόνια οι δυό ή τρεις χρονιές δίνουνε και το ένα τέσσερα και κάποτε και το ένα τρία. Ώστε η τράπεζα ξέρει τι κάνει. Σε τέσσερα-πέντε χρόνια το πολύ τα χωράφια θάνε στην κατοχή της και οι χωριάτες που τώρα δουλεύουν για τους τσιφλικάδες, θα δουλεύουν έπειτα για τους τραπεζίτες»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠAΙΤΗΣΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ, ΘΑ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ
  • ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΗ

«Να το είπωμεν καθαρά! Ουδεμίαν επερίμενε, δυστυχώς, ο Ελληνικός λαός μετατροπήν της γαλλικής πολιτικής, εφόσον η κοινή γνώμη εν Γαλλία διαφωτίζεται από τας χρυσάς λυχνίας των κερδοσκοπικών κύκλων! Η Ελλάς προέβη εις εν τυπικόν διάβημα, αποστέλλουσα τους πληρεξουσίους της εκεί, οπόθεν, διά την εποχήν μας τουλάχιστον, ουδέν αγαθόν ηδύνατο ν’ αναμείνη! Δεν επερίμενε τίποτε ο Ελληνικός λαός από πολιτικήν επιλήσμονα αλλά και δεν επερίμενε την ύβριν να τον αποκαλέσουν δουλοπρεπή ή παράφρονα»

  • ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ

«Αν αι πληροφορίαι ή μάλλον αι εκπληκτικαί αύται αποκαλύψεις –αληθεύουν, ωρισμένως ή ο Κεμάλ είνε παράφρων, ή οι Γαλλικοί διπλωματικοί κύκλοι θα πάσχουν από παρακρούσεις, εφ’ όσον εξακολουθούν ακόμη να διεξάγουν συνεννοήσεις με τον αρχιταρταρίνον της Αγκύρας»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος