Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Επιστροφή στην πραγματικότητα, καθώς η δήλωση του Άγγλου πρωθυπουργού περί Κωνσταντινούπολης, δεν ήταν τελικά αυτή που δημοσιεύτηκε. ‘’Ατελής τηλεγραφική διαβίβασις, εσπευσμένη και απρόσεκτος μετάφρασις […] παρέσυρον εις ανακριβή ερμηνείαν της απαντήσεως του Άγγλου πρωθυπουργού’’ γράφουν ένα εικοσιτετράωρο μετά οι εφημερίδες. Η κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην Μικρασιατική εκστρατεία συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους και ζητείται κυρίως η ειλικρινής ενημέρωση του λαού.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

«Εάν δε παρατηρήται σήμερον δυσφορία κατά της Κυβερνήσεως, δεν οφείλεται αύτη εις τας γενομένας προσκλήσεις ηλικιών, αλλ’ εις την ανεξήγητον βραδύτητα διά την εφαρμογήν όλων εκείνων των μέτρων, τα οποία θα μας ωδήγουν ταχέως και ασφαλώς προς την νίκην»

 Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗ ΔΙΑ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ

«Η εκκένωσις του σημείου τούτου […] εγένετο ως έδει κατά τον αρμόζοντα χρόνον, αι δε νέαι εκλεγείσαι θέσεις πληρούσι τας εν της εν γένει καταστάσεως στρατιωτικάς ανάγκας. […] Προκύπτει δ’ εκ ταύτης αριδήλως ότι η εκκένωσις του Αφιόν Καραχισσάρ εγένετο κατά τον αρμόζοντα χρόνον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΙΝ

«Σήμερον η στρατιωτική κατάστασις είνε υπό πάσαν έποψιν αρίστη. Αλλά μία επιτυχία εις το Μικρασιατικόν μέτωπον αξία ιδιαιτέρας σημασίας, θα οδηγήση εις την οριστικήν εκκαθάρισιν του διπλωματικού ορίζοντος από τα επικαθήμενα εισέτι ελαφρά νέφη της αμφιβολίας, ήτις δυσχεραίνει την διευκρίνισιν των εξελισσομένων βραδέως γεγονότων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΑΛΗΘΕΙΑ. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Η αλήθεια λοιπόν, τα γεγονότα, τα πράγματα, δικαιώνουν πληρέστατα το κόμμα των Φιλελευθέρων. Η αλήθεια, τα γεγονότα, τα πράγματα ΘΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ τον λαόν, ου ήδη ανοίγονται οι οφθαλμοί. […] Δεν πρέπει οι Φιλελεύθεροι να εγείρουν εσωτερικάς δυσχερείας. […] Απέναντι των φρικτών κινδύνων ΗΝΩΜΕΝΟΝ απολύτως το εσωτερικόν μέτωπον, ίνα τα δεινά μειωθούν. Τούτο επιτάσσουν αι μεγάλαι παραδόσεις του κόμματος των Φιλελευθέρων»

  • Η ΜΟΔΑ – ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

«Σύμφνα λοιπόν με την καλοκαιρινήν μόδα, τα ταγιέρ θα φορεθούν εφέτος με ζακέτα μακρυά και με μέση ‘’αζυστέ’’. Ο τύπος αυτός του ταγιέρ έχει το πλεονέκτημα να δίδη μια εξαιρετική χάρι και σβελτέστα στη γυναικεία σιλουέττα, και να επιβάλλη επιτακτικώς την χρήσιν του κορσέ, του τόσον απαραιτήτου αυτού εξιδανικευτού των αρμονικών γραμμών του γυναικείου σώματος, που είχε δυστυχώς παραμερισθή τα τελευταία χρόνια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • AUDI LOGICEM

«Την επαύριον των εκλογών του Νοεμβρίου […] ο κ. Βενιζέλος μας εδήλωσε : ‘’Να αφήσωμεν από τούδε το δυναστικόν ζήτημα εις τον Ελληνικόν λαόν. ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΚΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ. ΑΛΛ’ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ’’. Η κατεύθυνσις είνε σοφή. […] Εκδηλούντες ακαίρως υποταγήν δουλόφρονα, ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΕΘΑ ΠΙΣΤΕΥΤΟΙ. Θίγοντες στέμμα, ισχυρώς συνδεόμενον προς το αίσθημα μεγάλου τμήματος του Ελληνικού λαού, καθιστώμεν το κόμμα μας ύποπτον και μισητόν και αποκλείομεν την ψυχικήν επαφήν μετά των εκλογέων εκείνων, ως η μεταστροφή δύναται να μας δώση την πολιτικήν επικράτησιν»

  • ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΑΓΜΑΤΑ

«Και πρώτον εξ όλων τα θήλεα του συνεδρίου, ζητούν από την Εθνοσυνέλευσιν, όπως καθιερώση θητείαν των γυναικών εν καιρώ επιστρατεύσεως […] Τι διάβολο! Πλάσματα των οποίων το επάγγελμα είνε να έχουν το μονοπώλιον της αιδούς, έπρεπε να το συλλογισθούν λιγάκι πριν τολμήσουν να μας είπουν ότι θέλουν να βγουν στο κλαρί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΠΕΡΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΘΗ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΣΥΜΒΑΣΙΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Μετά την αποτυχίαν όλων των διαβημάτων της Κυβερνήσεως όπως εξεύρη δάνειον εις το εξωτερικόν, εστράφη εξ αμειλίκτου ανάγκης προς την μόνην πηγήν, εκ της οποίας ηδύνατο ν’ αντλήση τα οικονομικά μέσα της διεξαγωγής του πολέμου, εις ον εισήλθεν η Ελλάς […] Αι δηλώσεις του κ. Λόϋδ Τζωρτζ ότι επιθυμία του Αγγλικού Λαού είνε να εκτελσθή η Συνθήκη των Σεβρών, και ότι εξαιρέσει της Κωνσταντινουπόλεως –μολονότι επί του σημείου τούτου καθυστερεί ακόμη το επίσημον κείμενον των δηλώσεων- η Ελλάς έχει πλήρη ελευθερίαν δράσεως και εις τα Στενά και εις όλα τα παράλια της Τουρκίας, παρέχουν σαφείς και ενθαρρυντικές ενδείξεις διά την πορείαν της Κυβερνήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

  • ΣΠΕΥΣΑΤΕ ! ΣΠΕΥΣΑΤΕ !

«Η ιστορία δεν έχει να επιδείξη ατιμωτέραν εκδήλωσιν της Τουρκικής θηριωδίας […] Σπεύσατε, σπεύσατε! Εκτυπώσατε εις μυριάδας αντιτύπων και εις όλας τας λαουμένας γλώσσας την ατελείωτον Μικρασιατικήν τραγωδίαν. Διά της εκκλήσεως του Ελληνικού Λαού προς την αντίληψιν του πεπολιτισμένου κόσμου, δεν ζητούμεν φιλέλληνας. Ζητούμεν ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΝΑ ΣΥΝΕΙΘΙΣΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟΝ ΤΗΣ

«Το κυβερνάν θέλει νουν. Το αντιπολιτεύεσθαι ακείται και εις λογοκοπίαν και ψευδολογίαν. Δυστυχώς, μέχρι τούδε οι κυβερνώντες διεκρίθησαν εις την αντιπολιτευτικήν μέθοδον. Λογοκοπούσι και ψεύδονται. Μήπως δεν διέψευσαν, επισήμως, την έκδοσιν των πεντακοσίων εκατομμυρίων την πρωίαν, ενώ κατέθετον μετά μεσημβρίαν νομοσχέδιον περί αυτών εν τη Εθνική Συνελεύσει; […] Ελπίζομεν εν τούτοις, ότι η Κυβέρνησις θα συνηθίση, μικρόν κατά μικρόν, και εις τον ρόλον αυτής ως Κυβερνήσεως και δεν θα λησμονήση ότι παρήλθον εξ μήνες αφ’ ης ήτον Αντιπολίτευσις»

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Ο Άγγλος πρωθυπουργός παρουσιάσθη δίδων εις την Ελλάδα την άδειαν να καταλάβη την Κωνσταντινούπολιν. Και ηκούσθησαν αλαλαγμοί χαράς και εψάλησαν θούρια. Το απόγευμα όμως εδημοσιεύσαμεν τας δηλώσεις ακριβεστέρας και απεδείχθη ότι αύται ήσαν εντελώς αντίθετοι. Η Αγγλία, διά στόματος του πρώτου της πολίτου, αναγγέλλει κατηγορηματικώς την απόφασιν των Συμμάχων να μν επιτρέψουν εις την Ελλάδα να προβή εις καμμίαν ενέργειαν προς την Κωνσταντινούπολιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΕΛΟΥΣΑ ΥΠΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΝ ΚΑΤΟΧΗΝ

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΦΘΗ ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Ο Λόϋδ Τζωρτζ εδήλωσεν ότι εν πάσει περιπτώσει, οι Σύμμαχοι ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΙΝ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΛΕΩΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ»

 ΜΗ ΨΕΥΔΕΣΘΕ

«Σφάλμα η κατάληψις του Αφιόν-Καραχισσάρ, άνευ της καταλήψεως του Εσή-Σεχίρ […] Ορθώς δεν έπραξεν το Επιτελείον, διαλαλήσαν ότι το Αφιόν-Καραχισσάρ ήτο ο αντικειμενικός σκοπός της μεγάλης επιθέσεως […] Αι διακηρύξεις αυταί δεν ήσαν απόρροια ορθής αντιλήψεως, όπως γκάφφαν αποτελεί η απόκρυψις της αληθείας […] Αλλ’ οι Μοιραίοι Κυβερνήταί μας εννούν διαρκώς να ψεύδονται»

  • ΟΛΑ ΕΙΝΕ ΚΑΛΑ! ΔΙΑΤΙ ΕΚΚΕΝΩΘΗ ΤΟ ΑΦΙΟΝ-ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

«Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΟΣ, ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΕΠΑΡΚΗΣ, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΩΦΕΛΕΙΑΣ. Και, εφ’ όσον ο δεύτερος, διά λόγους βεβαίως ανεξαρτήτους της θελήσεως και του Βασιλέως και της Κυβερνήσεως, δεν έχει επιτευχθή, ζήτημα Βασιλέως, δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται […] Ευχόμεθα να είνε δυνατή η σωτηρία του Έθνους, χωρίς την παραίτησιν του Βασιλέως. Αλλά, εάν, όπως φοβούμεθα, αι προβλέψεις μας είνε αληθείς, εάν ευρισκώμεθα σήμερον εις περίοδον εθνικής κρίσεως, η οποία οδηγεί εις την εθνικήν συμφοράν –ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΩΜΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΟΥΝ ΑΙ ΘΥΣΙΑΙ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Ατελής τηλεγραφική διαβίβασις, εσπευσμένη και απρόσεκτος μετάφρασις, λησμοσύνη, ή παραγνώρισις σταθερών τινων και αμεταβλήτων, μέχρι σήμερον τουλάχιστον, δεδομένων της γενικής διεθνούς καταστάσεως, παρέσυρον εις ανακριβή ερμηνείαν της απαντήσεως του Άγγλου πρωθυπουργού […] Εις την ερώτησιν αν υπάρχη πρόθεσις να επιδοκιμασθή η απειλή της καταλήψεως της Κωνσταντινουπόλεως υπό του Ελληνικού στόλου, ο κ. Λόϋδ Τζωρτζ απήντησεν αρνητικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΝΕΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ

«Συνάπτουσα η Κυβέρνησις το δάνειον τούτο, εν μόνον εσκέφθη, πώς να σωθή προσωρινώς. Ζώσα από ημέρας εις ημέραν άνευ συστήματος τινος, άνευ σκοπού, άνευ προγράμματος, άνευ πολιτικής, έχουσα ανάγκη 200 εκατομμυρίων προχείρου χρήματος διά τας απολύτως επειγούσας ανάγκας του Κράτους

 Η ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΙΣ ΕΝ ΒΟΛΩ. ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ.

Ο ΑΙΜΟΒΟΡΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΙΑΠΚΙΔΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ

 

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΧΟΜΕΝ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΣΟΒΑΡΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ

Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Α’) ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ : Η ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΑΣΕΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΝ

Β’) ΑΦΙΟΝ-ΚΑΡΑ-ΧΙΣΣΑΡ : Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΣ ΤΗΣ ΣΦΗΝΟΣ ΘΑ ΑΠΕΤΕΛΕΙ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟΝ ΣΦΑΛΜΑ

Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗ ΕΝ ΔΕΟΝΤΙ ΧΡΟΝΩ ΥΠΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

«Προς το παρόν εν και μόνον οφείλω να είπω : Ότι έχομεν επί σκηνής σοβαρόν πόλεμον, ότι δε εις το βάθος της αγρίας ταύτης σκηνογραφίας διακρίνω αιγλήαισαν την νίκην, αναμένουσαν όπως στέψη τα Ελληνικά όπλα. Αλλά διά να φθάσωμεν μέχρις αυτής απαιτείται έντασις προσπαθειών και ταχύτης ενεργείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 8 Απριλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΔΙΖΥΓΟΝ ΠΥΡ

«Είναι φρικιαστική η αναπαράστασις αυτών των μιαροτήτων, αλλά τραγικωτέρα η σύγχρονος εκδήλωσις συμπαθειών προς την Τουρκίαν από την προστάτιδα των ελευθεριών. Η Ελλάς δεν αποχωρίζεται ποτέ από την συμπάθειαν την οποίαν έχει πατροπαραδότως προς την Γαλλίαν, υπάρχουν όμως υπόνοιαι ότι δεν έχει φθάση ακόμη μέχρι των ώτων ολοκλήρου του Γαλλικού έθνους και ολοκλήρου του πεπολιτισμένου κόσμου η τρομακτική απήχησις των αγριοτήτων του Τούρκου»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος