Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η συνάντηση Λόυδ Τζωρτζ – Πουανκαρέ στο Λονδίνο ‘’φαίνεται ότι είχεν απλώς εθιμοτυπικόν χαρακτήρα’’. Η ριζική διάσταση παραμένει, αν και ο Πουανκαρέ φέρεται αφενός να αποδέχθηκε την αγγλική πρόταση περί μη συμμετοχής των εμπολέμων στην επόμενη Διάσκεψη περί τα τέλη Ιουλίου, αφετέρου να εγκατέλειψε την πρόταση περί σύγκλησης διάσκεψης στη Νικομήδεια. Επί της ουσίας όμως, ‘’κατ’ ουδέν προοδεύει θετικώς το ζήτημά μας’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

«Η χώρα απέμεινεν ακυβέρνητος. Δώσατε κυβέρνησιν εις την χώραν ίνα και η πολιτειακή και η πολιτική και κοινωνική αναστάτωσις παρέλθωσι. Της κυβερνήσεως η ευθύνη εύρηται εν τη ομοιογενεία της συγκροτήσεώς της. Εν τούτω κείται και η διαγραφή πορείας καθωρισμένης. Υπάρχουν δύο κόμματα εν τη Συνελεύσει κυβερνώντα. Ας αναλάβη εν τούτων μονομερώς το κράτος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΤΜΟΠΛΟΙΩΝ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΕΛΘΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟΝ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΤΕΘΗ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΩΡΑ ΑΛΗΘΕΙΩΝ

«Οι φιλελεύθεροι ΘΕΛΟΥΝ λοιπόν τον έννομον αγώνα ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑΝ της πατρίδος. Θέλουν τον πλήρη, ακάλυπτον και σθεναρόν έλεγχον. Θέλουν την έγερσιν του λαού, ίνα βροντοφωνήση προς τους καταστροφείς : Στήτε οι ενταφιασταί! Η Ελλάς δεν θ’ αποθάνη. Η Ελλάς είμαι Εγώ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΙ ΕΜΠΟΛΕΜΟΙ Θ’ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΟΥΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Οι αγγλικοί κύκλοι δεν αποκρύπτουν την χαράν των διά την απόφασιν περί ενεργείας το ταχύτερον των ανακρίσεων εν Μ. Ασία και διά την υποχώρησιν του κ. Πουανκαρέ, δεχθέντος όπως ΟΙ ΕΜΠΟΛΕΜΟΙ ΜΗ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ, ήτις πρόκειται να συνέλθη περί τα τέλη Ιουλίου (ν.η.). Προσθέτει ακολούθως, ότι η πρότασις περί συγκλήσεως Διασκέψεως εις την Νικομήδειαν εγκατελείφθη ήδη οριστικώς και παρ’ αυτού του κ. Πουανκαρέ»

  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΑΤΕ ΕΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΕΚΛΟΓΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΔΥΣΟΙΩΝΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
  • ΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΚΗΝ ΤΗΣ

«Εμφάνισις ενώπιον του κόσμου και του αποσυντιθεμένου ραγδαίως εχθρού μιάς νεάς ωργανωμένης και λειτουργούσης εν τάξει και ειρήνη και ευνομία χώρα υπό την αιγίδα και την εγγύησιν της Ελλάδος. Ιδού τι οφείλει να επιδιώξη πάραυτα η Κυβέρνησις, εάν έχη νουν και βραχίονα. […] Αι Δυνάμεις έχουν την πολιτικήν των. Αλλά και η Ελλάς οφείλει να έχη την ιδικήν της. Τόσω το καλλίτερον εάν εις τον δρόμον της η Ελλάς συναντήση και άλλων παράλληλα συμφέροντα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΘΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥΣ

«Ή να λάβουν σοβαρώς υπ’ όψιν τας συμφοράς και τα παθήματα, τας υλικάς καταστροφάς και πανωλεθρίας των παθόντων και να προτείνουν εις την Εθνοσυνέλευσιν όπως τροποποιήση τον περί αποζημιώσεων νόμον ή να υποβάλουν πρότασιν ολικής καταργήσεως αυτού του νόμου του εμπαίζοντος τον Λαόν. […] Συνιστώμεν λοιπόν, εις τους κ.κ. Πληρεξουσίους της Εθνοσυνελευσεως ή να τροποποιήση τον νόμον ή να τον καταργήσουν, διότι οι παθόντες αντιληφθέντες πλέον, ότι εμπαίζονται είνε ενδεχόμενον να καταφύγουν εις άλλα μέσα όπως εύρουν το δίκαιόν των»

  • Η ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΤΟΥ κ. ΜΕΝΑΡΔΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΕΝΘΟΥΜΕΝ ΔΙΑ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗΝ ΤΥΧΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΛΗΣ…

«Ρικνοί και σκελετωμένοι, αληθιναί σκιαί ζωής, αφίκοντο χθες εις την πόλιν μας τρισχίλιοι περίπου Πόντιοι και Καυκάσιοι αδελφοί, φεύγοντες το φάσγανον του Κεμάλ και την πείναν της Νοτίου Ρωσσίας […] Αλλά τις θα το επίστευε; […] Τις θα επίστευεν, ότι η Μεγάλη Ελλάς θα τοις ηρνείτο άσυλον, θα τοις έκλειε τας πύλας της, θα του έδιωχνε σκληρά, άσπλαχνα, αντεθνικά, απάνθρωπα, ατιμωτικά; […] Πενθούμεν επί τω νέω εγκλήματί των. Πενθούμεν διά τους αδελφούς που διώχθησαν και που αν θελήσωμεν ποτέ να επαναφέρωμεν, δεν θα τους εύρωμεν, διότι όσοι θα έχουν ζήση δεν θα είναι πλέον έλληνες, αλλά και πενθούμεν διά την όλην Ελλάδα που έχει το ατύχημα τοιούτους να έχη κυβερνήτας»

  • ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΚΑΜΜΙΑ!

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Μετά την συνάντησιν του Λονδίνου ευρισκόμεθα ακριβώς εις το ίδιον σημείον εις το οποίον ευρισκόμεθα και προ αυτής. Στασιμότης, αλλά τραγική και ολεθρία, τοιούτος είνε ο μόνος ελληνικός χαρακτηρισμός ο δυνάμενος να δοθή σήμερον. Στασιμότης, γαλήνη νεκρική, αποτελμάτωσις»

  • ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΗΝΟΝ – Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΟΝΥΠΕΤΗΣ – ΔΕΗΣΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ‘’ΑΒΕΡΩΦ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – ΨΗΦΙΣΙΣ ΑΡΘΡΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

Όλαι μας αι προσπάθειαι από χρόνου μακρού εις εν έτεινον σημείον, ένα είχον αντικειμενικόν σκοπόν : Να πείσουν την Κυβέρνησιν ότι δεν δύναται να αναμένη. Ότι δεν έχει καιρόν διά συζητήσεις. Ότι οφείλει να τερματίση την κατάστασιν. Ότι, ακόμη, η εφαρμοσθείσα μέχρι σήμερον πολιτική της μωράς ‘’αυτοτελείας’’ είνε η χειροτέρα πασών, είνε πολιτική εγκληματική. […] Ολόκληρος ο αντιβενιζελικός Τύπος ενεφανίσθη βλέπων την κατάστασιν με το ίδιον βλέμμα, που την βλέπομεν ημείς από πολλού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΩΝ Κ.Λ.Π.

«Η Ελλάς έχει ακόμη περιθώρια ηθικής και υλικής ακμής. Επιζητούντες την λύσιν, ζητούμεν όπως περισώσωμεν από νέαν σπατάλην δυνάμεων την Χώραν, ζητούμεν όπως δημιουργήσωμεν επί τέλους την εντύπωσιν εις εχθρούς και φίλους, ότι κυβερνώμεθα, ότι γνωρίζομεν πού βαίνομεν, ότι θα αγάγωμεν εις πέρας εκείνο, προς το οποίον αποβλέπομεν»

  • ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΕΝ ΤΡΙΗΜΕΡΩ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΩ

Επεισόδια, κουρκουσουριές, ακριτομύθιαι απαρεξήγητοι

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

«Η Γαλλία φοβείται μήπως χάση τα δάνεια, τα οποία έχουν δώσει κατά καιρούς εις την Τουρκίαν οι διάφοροι Γαλλοεβραίοι χρηματισταί  και Τραπεζίται […] Η Αγγλία δεσπόζουσα ήδη όλων των σπουδαιοτέρων πορθμών της υδρογείου σφαίρας διά λόγους αφορώντας την ελευθερίαν των θαλασσών, θα ησθάνετο τελείως εκπληρούμενον το ιμπεριαλιστικόν πρόγραμμά της εάν περιήρχοντο υπό την κατοχήν της τα Δαρδανέλλια»

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ – ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ! – ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΣΛΕΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΑΝΟΥΣ !
  • ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ

«Πρέπει να είνε κανείς Έλλην Υπουργός διά να γράφη ότι ο λαός πρέπει να είνε εύελπις. Ο λαός δεν ενδιαφέρεται διά το αποτέλεσμα των σκοτεινών σχεδίων της περιφήμου διπλωματίας των Κυβερνητών μας. Θέλει άμεσον ειρήνην και αποστράτευσιν και οικονομίας και ελάττωσιν βαρών. Άλλως όχι εύελπις δεν μπορεί να είνε, αλλά τουναντίον πολύ σκεπτικός και ανήσυχος διά το μέλλον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΡΣΜΓΟΥΟΡΘ ΔΙΑ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΟΣ
  • ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΤΟΥ ΕΚΔΙΚΗΤΟΥ
  • Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙ

Η ΧΙΟΣ, ΤΑ ΨΑΡΡΑ, Η ΤΗΝΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ

Η πίστις και η λατρεία του Βασιλέως – Η πίστις και η λατρεία του λαού Του – Ασπασμός του λαού προς τον Βασιλέα – Το τάμα του Βασιλέως ως προς την Παναγίαν – Ο Βασιλεύς κλίνει τα γόνατα προ της θαυματουργού εικόνος της Ευαγγελιστρίας της Τήνου – Δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης – Αποθέωσις του Βασιλέως – Ψυχικός συγκλονισμός του λαού

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 9 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΟΥΤΕ ΑΚΤΙΣ ΕΛΠΙΔΟΣ

«Κούφη λοιπόν και η συνάντησις Πουανκαρέ – Λόϋδ Τζώρτζ όσον αφορά τας ελπίδας, αίτινες εβασίσθησαν επ’ αυτής διά την πρόοδον της λύσεως του Ανατολικού ζητήματος […] Διά τούτο επιβάλλεται εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, μία δραστηριωτέρα ενέργεια, πολιτική ή και στρατιωτική, ήτις θα εξεβίαζεν εν ανάγκη την ενεργοτέραν επέμβασιν των Συμμάχων διά τον ταχύτρον τερματισμόν της εκκρεμότητος του Ανατολικού ζητήματος, διά τον φόβον και τον κίνδυνον μεγαλειτέρων και σοβαρωτέρων περιπλοκών»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος