Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.
Έρευνα : Μανιώ Μάνεση
Η απόφαση για λογοκρισία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον ημερήσιο Τύπο. Οι πληροφορίες από το Μέτωπο λιγοστές. Η στάση των Συμμάχων, όχι υπέρ των ελληνικών θέσεων, σταδιακά προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές εξελίξεις. Οι σελίδες γεμίζουν με άλλα θέματα. Και οι … βλαβερές συνέπειες του φεμινισμού, αποτελούν ένα ιδιαίτερα προσφιλές θέμα αυτές τις ημέρες του Απριλίου 1921.
ΑΘΗΝΑΪΚΗ
- ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
«Το σχέδιον περί αναθεωρήσεως 22 άρθρων του Συντάγματος […] δεν είνε δυνατόν βεβαίως να εύρη ικανοποιημένην την κοινήν γνώμην […] Η επιτροπή αφ’ ενός μεν προτείνει την εξίσωσιν της γυναικός όσον αφορά την άσκησιν των πολιτικών δικαιωμάτων, κηρυσσομένη ούτω υπέρ της εισαγωγής θεσμού προοδευτικωτάτου και αφ’ ετέρου αποδεικνύαετι σταθερώς προσκεκολλημένο εις μεσαιωνικάς προκαταλήψεις περί θρησκείας και περί γλώσσης, αίτινες δεν έπρεπε βεβαίως να εύρουν θέσιν εν συγχρόνω πολιτεύματι»
- ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑΝ
«Αλλ’ εάν δεν συγκινή την Κυβέρνησιν η αφόρητος δυστυχία, από την οποίαν κατατρύχονται αι απορώτεραι τάξεις, θα έπρεπε τουλάχιστον, θα έπρεπε τουλάχιστον να την συγκινήση ο κίνδυνος ο πραγματικός και επικείμενος, τον οποίον διατρέχουν τα πάντα εις τον τόπον αυτόν από την αγανάκτησιν την υποβόσκουσαν μεταξύ των απορωτέρων τάξεων και διαρκώς ογκουμένην και η οποία στρέφεται κυρίως κατά του κράτους. Του κράτους το οποίον κατήντησαν να θεωρούν, είτε δικαίως είτε αδίκως, ως άστοργον και ληστρικόν»
ΑΣΤΡΑΠΗ
- ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ
«Αι μονομερείς συμφωνίαι εξυπηρετούν συμφέροντα. Ποίος υπογράφει συμφωνίας αν δεν έχη την πρόθεσιν να εργασθή διά την πραγματικήν αυτών εφαρμογήν; Οι δύο Σύμμαχοι ανεγνώρισαν την εξουσίαν του Μουσταφά Κεμάλ. Παράδοξον θα ήτο πώς ηδύναντο να μείνουν ουδέτεροι έναντι της ελληνοτουρκικής συρράξεως, εφόσον εξ αυτής μέλλει να καταρρεύση και εξαφανισθή η εξουσία μετά της οποίας συνεβλήθησαν»
ΕΘΝΟΣ
- ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ
«Η Ελληνική πολιτική, οιονδήποτε κόμμα και αν διηύθυνε τα κοινά, εστράφη πάντοτε μετά συμπαθείας προς την Ιταλίαν και ήλπισεν ότι θα εθεραπεύετο η χώρα αύτη, τουλάχιστον μετά τον παγκόσμιον πόλεμον, της ακράτου φιλοδοξίας να υποδουλώση ελευθέρους λαούς. Αλλά το νόσημα είναι φαίνεται χρόνιον, και θα χρειασθούν ριζικά φάρμακα διά να εννοήση η Ιταλική διπλωματία, ότι ο Ελληνισμός είνε μία δύναμις ακατάβλητος, ότι αι εσωτερικαί διχόνοιαι τίθενται κατά μέρος όταν εμφανίζεται ο εξωτερικός εχθρός, η ιστορία δε εδίδαξε τους Ιταλούς ότι το κλίμα της Ελλάδος δεν είνε φιλόξενον εις τους επιδρομείς της»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
- ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΑΒΟΜΕΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΜΕΝ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ
- ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΦΟΡΤΣΑ – ΑΓΓΛΟΪΤΑΛΙΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
«Είνε αληθές ότι η Γαλλία και η Ιταλία επωφελήθησαν –όπως το εφοβούμεθα- της εσωτερικής εν Ελλάδι μεταβολής διά να τροποποιήσουν την Συνθήκην των Σεβρών. Η απόπειρά των επέτυχε δυστυχώς όπως εξάγεται εκ των προτάσεων της 27ης Φεβρουαρίου. Αι προτάσεις εκείναι εσυντάχθησαν παρά των Άγγλων. Πόθεν γνωρίζει ο Κόμης Σφόρτσα ότι πάσα πέραν αυτών τροποποίησις δεν θίγει τα αγγλικά συμφέροντα; […] Αλλ’ η Ελλάς δεν έχει σήμερον ούτε εξωτερικήν πολιτικήν ούτε Διπλωματικήν Αντιπροσωπείαν. Είναι ‘’αυτοτελής’’»
ΕΜΠΡΟΣ
- Η ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΙΣ ΤΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΥΝΑΡ
- ΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΙ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ – ΕΧΘΡΙΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ ΣΥΝΤΡΙΒΟΜΕΝΑΙ
- ΕΙΣ ΤΑΣ ΧΙΟΝΟΣΜΕΝΑΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΑΣ
«Ο καταυλισμός του λόχου εξύπνησε σήμερον χιονοσμένος […] Οι άνδρες των προφυλακών έτρεξαν να κόψουν ξύλα να τινάξουν τα χιόνια από τα αντίσκηνά των, να περιποιηθούν τα μουδιασμένα κτήνη. […] εδή και εκεί μεγάλαι σφαίραι από χιόνι καλά διευθυνόμεναι εκτύπων τους ξετρυπώνοντας από τα αντίσκηνά των άνδρας και κατω εις το ίσιο μέρος του καταυλισμού διεξήγετο αληθινός χιονοπόλεμος»
- ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ
«Ενθυμηθήτε την ελληνίδα πρό ολίγων χρόνων ακόμη. Ο νους της ήταν αφωσιωμένος εις τα φιγουρίνια και της πασιέντζες. Εδιάβαζε και μυθιστορήματα. Εχόρευε και επήγαινε εμπορικά. Και πλέον ου. Σήμερα κάμνει πάλιν όλα αυτά και επί πλέον και γυναικείον συνέδριον, το οποίον επιλαμβάνεται να λύση άξια προσοχής ή πλήξεως κοινωνικά ζητήματα, σχετιζόμενα με το φύλον της, -όπως επιθυμεί η ιδιοσυγκρασία εκάστου»
ΕΣΠΕΡΙΝΗ
- ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ
«Αλλ’ εάν υπάρχουν βαθμοί εις το κακόν, τους βαθμούς τούτους υπερέβη ο Βενιζελισμός διά των κακουργημάτων του, εάν δε υπάρχουν όρια εις την ανεκτικότητα, ουδείς επιθυμεί, προ παντός δε η Κυβέρνησις, να φθάση η Λαϊκή υπομονή εις τα έσχατα αυτής. Η Εθνοσυνέλευσις, είνε σώμα κυρίαρχον και ως τοιούτον οφείλει να εκπληρώση τας εντολάς, ας έλαβε παρά του Λαού και να εκπληρώση τας υποχρεώσεις δι’ ων περιεβλήθη. Μία δε των θεμελιωδών και πρωτίστων υποχρεώσεων, είνε η τιμωρία των κακούργων»
ΕΣΤΙΑ
- ΔΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑΝ
«Η Κυβέρνησις δεν εθεώρησε καθήκον της να υποδείξη εις τα δημοσιογραφικά της όργανα ότι επιβάλλεται εις αυτά απόλυτος προσοχή προκειμένου να κριθή η στάσις της Γαλλίας απέναντί μας. […] Το πολεμικόν μας υλικόν προέρχεται εκ Γαλλίας, ο ανεφοδιασμός μας δεν θα ηδύνατο να γείνη εξ οιουδήποτε άλλου σημείου άνευ σοβαρού κλονισμού της πολεμικής μας ικανότητος. Διά κράτη θετικώς σκεπτόμενα και μόνον αυτή η αιτία θα ήτο ικανή να κανονίση οριστικώς την πολιτικήν των προς έν σημείον, άνευ της παραμικράς παρεκκλίσεως»
- ΛΑΖΑΡΟΣ
- ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
- Ο ΑΛΗΘΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
- Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΕΝ ΤΩ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩ
Η ΑΓΓΛΙΑ ΖΗΤΕΙ ΣΤΕΝΟΤΑΤΗΝ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΝ
«Ίσως η οργή της Αγγλίας προεκλήθη από το άρθρον της συμφωνίας, καθ’ ο υποχρεούται η Ιταλική κυβέρνησις να υπερασπίση τα δικαιώματα της Τουρκίας. […] Η Κωνσταντινούπολις ελευθερωθείσα εκ της ευρωπαϊκής υποχειριότητος, ολισθαίνει ηρέμα προς τον ρωσσικόν κίνδυνον, και η παλαιά προφητεία υπό το φάσμα της οποίας ευρίσκετο άλλοτε κάθε Τούρκος τείνει να πραγματοποιηθή […] Ο Μπολσεβικισμός κατακτά βραδέως την Κωνσταντινούπολιν διά του τόσον μειλιχίου λαού όστις πάντοτε ηκολούθησε τους αποφασιστικούς άνδρας»
ΠΑΤΡΙΣ
- ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑΣ
«Είχαμεν έως τώρα συλλόγους πολιτικούς, είχαμεν ακόμη και συλλόγους επιστρατικούς υπό ονόματα διάφορα. Τώρα μας εμφανίζονται και ‘’Βασιλικαί φάλαγγες’’! […] Ας καταργηθή η Κυβέρνησις, ας καταλυθούν οι νόμοι, ας κλειδωθούν η Βουλή και τα δικαστήρια διά να χορεύση ελεύθερος τον μακάβριον χορόν του ο πατριωτισμός των ταβερνοπροβλήτων ελεγκτών της λειτουργίας του Πολιτεύματος, το οποίον ουδείς άλλος θίγει, πλην των οργανούντων αυτούς εις ανταρτικάς φάλαγγας και των ανεχομένων τας επεμβάσεις των»
ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΟΚΕΜΑΛΙΚΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ
Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΑΝΤΩΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΝ ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΙΝ
ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗΝ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΝ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ
- Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΑΫΔ
«Η σημερινή συνάντησις των πρωθυπουργών της Αγγλίας και της Γαλλίας εις το Χάϋδ, πορώροσται να σημειώση αποφασιστικόν σταθμόν εις την όλην εξέλιξιν των μεταπολεμικών γεγονότων. […] Οιαδήποτε προσπάθεια ανακινήσεως του Ανατολικού, με τάσεις αναθεωρήσεως υπέρ της Τουρκίας, δεν είναι προωρισμένη να τύχη ευμενούς εν Αγγλία υποδοχης. Και δικαιούμεθα να ελπίζωμεν, ότι εκ των αναμενομένων, μετά την σημερινήν συνάντησιν του Χάϋθ, επισήμων ανακοινώσεων θα προκύψη νέα περί τούτου βεβαίωσις»
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
- Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΝ ΛΑΟΝ
«ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ […] ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΑΣ, ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΑΣ. ΕΛΑΤΕ να εκδηλώσουμε με τους εργάτες όλου του Κόσμου την αγανάκτησί μας και την οργή μας»
ΣΚΡΙΠ
- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΔΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ ΤΩΝ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΟΥ ΧΑΪΘ
«Ούτε το μετεκλογικόν καθεστώς, ούτε η παλινόρθωσις, ούτε ο κ. Γούναρης, ούτε τις εξ όλων εκείνων τους οποίους η λυσσώσα αντίδρασις του βενιζελισμού θέλει, είναι οι υπαίτιοι της δυσμενούς στάσεως της Γαλλίας απέναντι της Ελλάδος. Υπαιτία είναι η σύγκρουσις των συμφερόντων της Γαλλικής πολιτικής προς τα Αγγλικά τοιαύτα και τα αδιασπάστως συνδεδεμένα προς ταύτα Ελληνικά»
- ΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
«Αφού δεν εφρόντισαν να κάμουν τας γυναίκας να καταλάβουν ποίαν κρίσιν διατρέχει η ζωή, αφού δεν κατώρθωσαν αυτές η ίδιες να μετακινηθούν από την κατάστασιν της κούκλας, σκέπτονται να τους δόσουν και ψήφον. Τι θα είνε αυτό; Αι γυναίκες το αντιλαμβάνονται οπωσδήποτε ως παροχήν περισσοτέρων δικαιωμάτων απέναντι του ανδρός, απέναντι του λούσου. Εννοώ τις γυναίκες που μπορούν να παίρνουν τα μυαλά τους αέρα […] Αλλά η πολλές, η μάζα; […] Διότι μόνον ως ανατροπήν του καθεστώτος των σχέσεων του ανδρός και της γυναικός αντιλαμβάνονται το δικαίωμα της ψήφου»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος