Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Μία ακόμη νίκη στο μικρασιατικό Μέτωπο, έρχεται να προστεθεί στις διαδοχικές επιτυχίες του ελληνικών στρατευμάτων. Η απόκρουση της επίθεσης των 14 τουρκικών μεραρχιών και η αντιστροφή της κατάστασης από τον ελληνικό στρατό, ο οποίος μετράει την τρίτη νίκη σε μικρό χρονικό διάστημα, αποδεικνύει ότι το στράτευμα δεν είναι καταπονημένο όπως θα εκτιμούσε ο εχθρός. Οι φήμες που κυκλοφορούν περί αιχμαλωσίας του Κεμάλ, δεν επιβεβαιώνονται…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΚΕΝΤΙΖ. Η ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ. Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. Η ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

«Της τιτανομαχίας, όπως την εφαντάσθη και την παρέστησεν η γόνιμος φαντασία των αρχαίων προγόνων, δύναται να δώση μίαν ιδέαν η μονομαχία του συγχρόνου πυροβολικού. Από το ένα μέρος ο Υψιβρεμέτης Ζευς με τους κεραυνούς και ο ενοσίχθων Ποσειδών. Από το άλλο οι αντάρται της καταστροφής, οι Τιτάνες, ο Εγκέλαδος, ο Τυφών. Τα περίπνοια τέρατα με το μαύρον ρύγχος εξερνούσαν ακούραστα τον όλεθρον»

  • ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΝΕΑ ΝΙΚΗ

«Αλλά δι’ εκείνους οίτινες και σήμερον έτι αμφισβητούν έτι αμφισβητούν την υπεοχήν της η νέα Ελληνική νίκη, κερδηθείσα διά μάχης εκ παρατάξεως εις την οποίαν ο εχθρός έρριψε όλας τας διαθεσίμους δυνάμεις του, θα χρησιμεύση ως αποστομοτική απάντησις της ακρατήτου κακοπιστίας των και διαπιστώση την ολοκληρωτικήν κυριαρχίαν τςη ελληνικής υπεροχής. Εις την μάχην ταύτην, ην ΟΙΚΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣΕΙ έδωκεν ο εχθρός, αι δυνάμεις του συνετρίβησαν»

  • ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΝΕΑ ΝΙΚΗ

«Πάντως είνε αναμφισβήτητον, ότι απέναντι των θρυλικών Ελληνικών στρατευμάτων ευρίσκεται ήδη εχθρός αποσυντεθειμένος, σπασμωδικώς στρεφόμενος εδώ και εκεί, προωρισμένος να κατεξοντωθή μέχρι του τελευταίου οπλίτου του. Ο Ελληνικός Λαός επανηγύρισε χθες νίκην υψίστην και θαυμαστήν. Τάχιστα θα πανηγυρίση την πανωλεθρίαν του Κεμάλ – πανωλεθρίαν άνευ προηγουμένου παραδείγματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΕΧΘΡΟΣ ΥΠΕΣΤΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΚΑΙΡΙΟΝ ΠΛΗΓΜΑ. ΗΤΤΗΘΕΙΣ ΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΝ ΜΑΧΗΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΠΑΘΙΖΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ
  • ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΦΑΝΗΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΠΑΘΙΖΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΙΠΠΕΩΝ

«Η ημετέρα στρατιά, ετοίμη ως εκ της διατάξεώς της, αφού απέκρουσεν εχθρικήν επίθεσιν, άμα εκδηλώσει αυτής, ανέλαβεν αύτη ακολούθως την επίθεσιν και ΑΝΕΤΡΕΨΕΝ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ, καταδιώκουσα αυτόν προς βορράν μέχρι της κορυφογραμμής Μποσδάγ, ανατολικώς πέραν του Ουσάκ Μπογάζι και νοτιονατολικώς προς Μαχμουδί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΞΩΘΕΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
  • Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟΝ. Ο ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΩΪΚΗΝ ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΟΥ ΑΔΡΑΝΟΣ

«Η μεγάλη πολεμική κραυγή συνέχει τας χαράδρας και τας βουνοκορυφάς και ο ατελείωτος χείμαρρος των ανθρώπων, των ζώων και των οχημάτων έδεσε με μίαν ισχυράν αδιάσπαστον άλυσιν δεκάδας χιλιομέτρων εχθρικής γης»

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ! ΜΕ ΤΑΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΤΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΥΝΑΡ. Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ ΜΑΧΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

«Αι δεκατέσσαρες μεραρχίαι του εχθρού ήσαν η μόνη δύναμος, επί της οποίας εστήριξε τας ελπίδας του. Η δύναμις αύτη σήμερον δεν υπάρχει. Απωλέσας εις Κιουτάχειαν και Εσκή Σεχήρ το βαρύ πυροβολικόν του, απώλεσεν ήδη εις την από παρατάξεως μάχην το πυροβολικόν της στρατιάς του και το πεζικόν το μη αιχμαλωτισθέν απέβη συρφετός φυγάδων. Το εχθρικόν επιτελείον και το Γαλλικόν πνεύμα, το οποίον καθωδήγησε τας σκέψεις του. Λαμβάνουν ήδη σκληρότατον μάθημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

«Πρόωρον θα ήτο να λεχθή ότι η χθεσινή μάχη του Εσκή Σεχήρ σημειώνει το οριστικόν τέλος του πολέμου. Ανεξαρτήτως της εθνικής του εμφανίσεως, το κίνημα της Αγκύρας αποτελεί ζήτημα υπάρξεως διά τον οργανωτήν του και ζήτημα συμπλοκής συνδυασμών και συμφερόντων όχι μόνον προσώπων αλλά και συστημάτων, τα οποία συνήνωσαν την τύχην των με την τύχην του Κεμάλ. Είνε, επομένως, ενδεχόμενον και η τρίτη αυτή ήττα να μη αποθαρρύνη τον Κεμάλ, εφ’ όσον του απομένουν ακόμη δυνάμεις»

  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΓΝΩΜΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΜΗ ΒΕΒΗΛΩΝΕΤΕ ΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΣΤΙΓΜΑΣ

«Πρέπει δε να σημειωθή ότι αν η νίκη αυτή αποτελεί έργον κοινόν των Ελλήνων πάντων αδιακρίτως πολιτικής αποχρώσεως, η ευθύνη της τυχόν μη πλήρους εκμεταλλεύσεως αυτής θα βαρύνει μόνον τους κρατούντας σήμερον, οι οποίοι διά τούτο έχουν καθήκον και υποχρέωσιν να τηρήσουν το έθνος ηνωμένον και να χρησιμοποιήσουν πάσας τας δυνάμεις αυτού οπουδήποτε και αν ευρίσκονται»

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΣΙΛΕΣΙΑΣ. ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΟΞΥΤΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΓΓΛ. & ΓΑΛΛΙΑΣ. ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΝΕΑ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΟΣ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. Ο ΚΕΜΑΛ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΕΙΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΙΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΑΠΕΚΡΟΥΣΘΗ ΕΦ’ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΙΩΧΘΗ ΑΠΗΝΩΣ. ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΠΕΣΟΒΗΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΛΑΓΓΙΣΙΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΙΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΠΕΔΙΩΞΕΝ Ο ΕΧΘΡΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΑΝΗΣ ΝΙΚΗ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΣ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΔΙΕΣΠΑΣΘΗ. ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΔΑΣ ΣΠΑΘΙΖΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ. ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΥΛΙΚΟΝ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ. ΘΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΗ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑΝ ;

«Ο εχθρός μεταλλάξας μέτωπον, προσέβαλεν εξαπίνης τας ελληνικάς δυνάμεις με τον πρόδηλον σκοπόν να υπεργαλαγγίση το αριστερόν μας και να μας αποκόψη την υποχώρησιν. Αποτέλεσμα; Απεκόπη αυτού του εχθρού η υποχώρησις και διεσπάσθη προς τρεις κατευθύνσεις, ων ουδεμία φέρει προς Άγκυραν και υπέστη φθοράν, οίαν ουδ’ ημείς ανεμένομεν»

  • Η ΕΙΔΗΣΙΣ ΠΕΡΙ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ. ΠΩΣ ΜΕΤΕΔΟΘΗ ΕΚ ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΛΗΦΘΗ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ

«Η Ελλάς συντελέσασα λίαν τελεσφόρως εις τον τερματισμόν του παγκοσμίου πολέμου, διά της διαρρήξεως του Βαλκανικού μετώπου είτα δε εγκαταληφθείσα μόνη και πολεμηθείσα μάλιστα υπό ενίων εκ των συμπολεμιστών των υποστηριξάντων τους κοινούς εχθρούς, υπεβλήθη επί τριετίαν όλην μετά την ανακωχήν εις κολοσσιαίας και υπερανθρώπους θυσίας εις χρήμα και εις πολύτιμον αίμα και εξακολουθεί να μάχηται και υπέρ εαυτής και υπέρ των συμφερόντων και του γοήτρου και της τιμής των Συμμάχων της, αλλά δεν δύναται χάριν της μυωπαζούσης διπλωματίας και ξένων αντιζηλιών και ταπεινών συμφερόντων πλουτοκρατών να κρατή αιωνίως ανά χείρας το όπλον»

  • Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΙ

«Βεβαίως μέσα εις την μέθην των δεν είνε δυνατόν να ακούσουν τας ιδικάς μας διαμαρτυρίας και συμβουλάς. Αλλ’ αν κατά την διάρκειαν της μέθης ταύτης υπάρχουν διαλείμματα μικρά νηφαλιώτητος, αν υπάρχουν στιγμαί, κατά τας οποίας σκέψεις λογικαί ειμπορούν να εισδύσουν διά τους σκοτεισμένου των εγκεφάλου, ας ακούσουν ταύτην την σύστασίν μας, την οποίαν θα έλθη στιγμή να ενθυμηθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΠΕΙΣΜΑΤΩΔΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΑΧΗ ΕΚ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΥΠΟΣΤΑΣ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΝ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΜΑΣ. ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΕΠΙΜΟΝΟΙ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ.
  • ΕΛΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ

«Εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται διά την Ελλάδα γνωρίζουν τας νίκας της. Όσον δε δι’ εκείνους οίτινες ενδιαφέρονται διά τον Κεμάλ, ας φροντίσουν να μάθουν πού ευρίσκεται αυτός και ο στρατός του επί του οποίου εστήριξαν τόσας διπλωματικάς ελπίδας!

  • ΝΕΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚ. ΜΑΧΗ ΕΚ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΠΕΤΕΘΗ ΜΕ 14 ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ. ΑΝΕΤΡΑΠΗ ΕΦ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 10 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΝΕΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ

«Η Στρατιά ετοίμη, ως εκ της διατάξεώς της, αποκρούσασα την εχθρικήν επίθεσιν, άμα τη εκδηλώσει ανέλαβεν αύτη την επίθεσιν και ανέτρεψεν εφ’ όλης της γραμμής τον εχθρόν, καταδιώκουν αυτόν προς βορράν μέχρι της κορυφογραμμής Μποσδάκ, ανατολικώς πέραν του Ουσσάκ Μπογαζέ και νοτιοανατολικώς του Μαχμουδδί. Ταξιαρχία ιππικού δι’ επελάσεως, εσπάθιζε τους φυγάδας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος