Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

Array

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η ανακολουθία της γαλλικής πολιτικής, η πεποίθηση της αγγλικής πλευράς ότι Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να πεισθούν ότι ‘’υπάρχει και διά τους δύο τόπος εις την Εγγύς Ανατολήν’’ και οι πρώτες διαρροές ότι η ελληνική πλευρά συζητά αν δεν έχει ήδη αποδεχθεί την αποχώρηση του στρατού από τη Μικρά Ασία…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΟΙ ΕΚ ΠΛΑΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ

«Υπήρξεν τοσούτον εσπευσμένη η εκδίκασις της εναντίον των απεργών κατηγορίας, ώστε ν’ αποβαίνουν εντελώς ανεξήγητοι αι πλάναι περί την εκτίμησιν του βαθμού της ενοχής των ευρεθέντων εξ απλής συμπτώσεως εις το εδώλιον του κατηγορουμένου. […] Περί πολλών εκ των καταδικασθέντων παρέχεται η βεβαίωσις υπό απολύτως αξιοπίστων προσώπων, ότι ηγνόουν εντελώς την απόφασιν περί της απεργίας και ότι παρεσύρθησαν εις αυτήν την τελευταίαν στιγμήν εξ επαγγελματικής αλληλεγγύης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΖΟΝ

«Ο Άγγλος υπουργός ωμίλησεν εν γένει περί της ανάγκης της παγιώσεως πραγματικής και μονίμου ειρήνης εις όλα τα μέρη του κόσμου. […] Το νόημα είνε πάντοτε το αυτό. Η ειρήνη εν τη Ανατολή δεν είνε δυνατόν ν’ αποκατασταθή άλλως παρά διά της κοινής πολιτικής και συνεργασίας των δυνάμεων. Η Γαλλία, ως εκ της πολιτικής, ην και εν τη Ανατολή ακολουθεί, θα έχη την ευθύνην και διά την αποτυχίαν ταύτην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Επεβάλλετο απολύτως η διαμαρτυρία του Κόμματος των Φιλελευθέρων, εναντίον των οποίων ενασκείται από έτους ο συστηματικώτερος και καταχθονιώτερος διωγμός, τα πάντα εκριζών, καταλύων ελευθερίας, καταρρακώνων το πολίτευμα, συντρίβων συνειδήσεις, καταδικάζων εις την πείναν χιλιάδας υπαλλήλων […] Το Κόμμα των Φιλελευθέρων αναμένει ήδη την στάσιν της Κυβερνήσεως απέναντι της διαμαρτυρίας του. Έχει δ’ απόλυτον την συναίσθησιν, ότι ενεργούν, ως ενεργεί, αμύνεται ουχί μόνον της ελευθερίας των οπαδών του, αλλά και της γαλήνης ολοκλήρου του Λαού»

  • ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΩΣ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΚΕΜΑΛ. ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ. ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ
  • ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

«Πολίται, είτε ένοχοι είτε μη ένοχοι, συνελήφθησαν προχθές υπό της Αναπληρωματικής Διοικήσεως, εκρατήθησαν και κατόπιν απεπέμφθησαν […] Το βασικόν σημείον του αδικήματος, δηλαδή πώς συνελήφθησαν παρά στρατιωτικής αρχής πολίται, είτε ένοχοι είτε αθώοι, ούτε συνεζητήθη, ούτε απετέλεσεν αντικείμενον σκέψεως του κ. υπουργού των Στρατιωτικών. […] Η δημοσία τάξις και ασφάλεια της χώρας, είνε ανατεθειμέναι εις τας νομίμους αρχάς. Η παρέμβασις όθεν παραγόντων, ουδέν εχόντων προς τούτο δικαίωμα, είνε αντισυνταγματική και παράνομος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ
  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΚΟΡΖΟΝ

«Είμεθα απολύτως σύμφωνοι μετά του λόρδου Κώρζον, όστις είπεν, ότι δύναταί τις να πείση Έλληνας και Τούρκους, ότι υπάρχει και διά τους δύο τόπος εις την Εγγύς Ανατολήν. […] Αλλά πώς θα πεισθούν οι Τούρκοι να αναγνωρίσουν εις τους Έλληνας ότι δικαιούνται και περισσότερον από αυτούς εις μίαν θέσιν υπό τον ήλιον της Μικρασίας, όταν παραφρόνως και αλαζονικώς μας αρνούνται και μίαν καν σπιθαμήν γης Μικρασιατικής και όταν εις τας αξιώσεις των ταύτας, αίτινες ουδέποτε θα πραγματοποιηθούν, φανερά υποστηρίζονται υπό της Γαλλίας;»

  • ΜΙΑ ΝΥΞ ΕΙΣ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ. ΕΝΩ Η ΚΑΤΑΙΓΙΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΒΡΟΝΤΑ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ. ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΕΝΑΡΓΕΙΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

«Ο κ. Μητσόπουλος απεστάλη δυστυχώς ενταύθα την δωδεκάτην παρά τέταρτον. […] Αφέθη και εχάθη πολύτιμος καιρός και πάρα πολύ έδαφος […]  Αι ξέναι προπαγάνδαι, επωφελούμεναι της ιδικής μας αδυναμίας, εφρόντισαν να σχηματισθή εν Ιταλία η γνώμη ότι η Ελλάς δεν έχει καμμίαν βαρύτητα εν Ανατολή, ότι είνε εχθρά της Ιταλίας, ότι είνε σύμμαχος με τους αντιζήλους των Ιταλών, ότι τα ελληνικά και τα ιταλικά συμφέροντα εν Ανατολή και εν τη Μεσογείω συγκρούονται, ότι τέλος κάθε μεγέθυνσις ή κέρδος της Ελλάδος γίνεται εις βάρος της Ιταλίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Την έντονον διαμαρτυρίαν του Κόμματος των Φιλελευθέρων διά τας προχθεσινάς αντισυνταγματικάς και βαρβάρους συλλήψεις υπεδέχθη ο Τύπος της Κυβερνήσεως με το αναμάσημα των γνωστών επιχειρημάτων περί ενεργειών της Βενιζελικής ‘’τυραννίας’’. […] Εις την Κυβέρνησιν, η οποία είνε υποχρεωμένη να γνωρίζη και γνωρίζει καλλίτερον από τους δημοσιογράφους πάντα ταύτα, θέτει σήμερον καθαρά το ζήτημα το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Εγκρίνει τας υπερβασίας των οργάνων της; […] Δεν εγκρίνει τας ενεργείας των; Έχει την υποχρέωσιν να λάβη εναντίον των αυστηρά μέτρα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΝ ΤΩΝ !

«Τα ίδια αίτια φέρουν τα ίδια αποτελέσματα. Έπεσαν οι Φιλελεύθεροι χάρις εις τας υπερβασίας αναξίων κρατικών οργάνων και ασπόνδων φίλων των. Θα πέσουν κατά μείζονα λόγον, ταχύτερον και παταγωδέστερον και αυτοί, αφού όσα διαπράττουν αυτοί είναι απείρως χειρότερα και τερατωδέστερα των όσων ήρκεσαν διά να κρημνίσουν το κόμμα που εμεγάλυνε και εδόξασε την Ελλάδα. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έχουν και το καλόν των τα παθήματα των εν διωγμώ Φιλελευθέρων, διότι έκαστον εξ αυτών αφαιρεί και ένα λίθον του κλονιζομένου πλέον οικοδομήματος της ‘’Ηνωμένης’’…»

  • Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Ο ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΔΕΧΘΗ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΝ; Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝ ΤΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΡΗΞΕΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ – Άρθρον του Αγγλικού περιοδικού ‘’Εγγύς Ανατολή’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Και ο μεν γέγονε, γέγονε. Αλλ’ ανεξαρτήτως του ζητήματος της κυβερνητικής ευθύνης, επί της εκραγείσης απεργίας, δεν υπάρχει ουδεμία αντίρρησις και εις τον βαθύτερον χαρακτηρισμόν αυτής. Είμεθα δε απολύτως σύμφωνοι διά παν μέτρον εναντίον των απεργών, οσονδήποτε αυστηρόν, αφού και αυτοί τοιαύτας εξέλεξαν περιστάσεις προς διατάραξιν της εσωτερικής γαλήνης, της τόσον ήδη απαραιτήτου εις την χώραν ημών»

  • ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
  • ΑΝΑΙΡΕΣΙΣ ΜΙΑΣ ΑΤΙΜΟΥ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΝΤΑΙ ΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΛΛ’ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗΤΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΑ ΧΑΝ – ΚΑΘΟΔΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΣΕΡ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΪΡΟΛ – Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΝΔΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ – ΝΕΑΙ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΑΙ ΠΡΟΣΤΡΙΒΑΙ – ΑΝΗΣΥΧΙΑΙ ΔΙΑ ΤΑΣ ΕΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΙ ΓΑΛΛΙΚΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Η ΑΓΓΛΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΕΠΙΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΜΙΞΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΛΥΣΙΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

«Αλλ’ οι μη προσερχόμενοι προς τας εργασίας των θα τεθώσι, και πρέπει να τεθώσι, εκτός του νόμου, διότι αποδεικνύονται, όχι αποπλανηθέντες, αλλ’ ενσυνειδήτως κακουργήσαντες και από υπολογισμού δολίως κομμουνισταί και αναρχικοί. Εναντίον δε των τοιούτων πρέπει να εφαρμοσθή αμείλικτος ο νόμος, ο προασπίζων την Κοινωνίαν κατά των κακοποιών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΟΒΟΥΣΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ

«Ο επαναστατικός τόνος τον οποίον έλαβεν η αρθρογραφία ωρισμένων Βενιζελικών οργάνων, τα επαναστατικά μανιφέστα της Κωνσταντινουπόλεως και των Παρισίων, ο συγχρονισμός των απεργιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και μιας υπόπτου προπαγανδιστικής κινήσεως εις το μέτωπον, έδωκαν την εντύπωσιν ότι η κομμουνιστική κίνησις του τελευταίου μηνός δεν είνε καθαρώς κομμουνιστική. Και ότι κάτω από την κομμουνιστικήν μάσκαν ενεδρεύει γνωστός εσωτερικός εχθρός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΧΙΖΕΤΑΙ
  • Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ
  • Η ΕΝΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Η Κυβέρνησις του κ. Γούναρη είχε στήσει την ενέδραν της προ πολλού κατά των εργατών, κυρίως αφότου επείσθη όπως και η προκάτοχός της, ότι η απάτη και αι ψευδείς αισθηματολογικαί επικλήσεις διά περίφημά τινα εσωτερικά ή εξωτερικά συμφέροντα της αστικής τάξεως, δεν ήτο δυνατόν να κρατήσουν επ’ άπειρον την εργατικήν τάξιν υπό την πολιτικήν της εκμετάλλευσιν»

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΤΕΡΓΑΤΩΝ ΜΥΛΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΟΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΗΓΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑΝ

«Αλλά εκ παραλλήλου, ανυψουμένου του δικαίου του εργάτου ως ατόμου, να παταχθή αμειλίκτως η επί της κοινωνίας και των εργατικών τάξεων ασκουμένη εκάστοτε ΕΚΒΙΑΣΙΣ των ωργανωμένων ομάδων. Να καταδιωχθή δε αμειλίκτως η ανάμιξις των κομμουνιστικών ιδεών με τα εργατικά ζητήματα. Να προστατευθούν οι εργάται, αλλά να διχθώσι τα παράσιτα της εργασίας»

  • Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΟΥ. Ο ΛΑΝΔΡΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 13 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΛΥΣΙΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

«Πολύ φοβούμεθα όμως, ότι η εξακολουθούσα αδιαλλαξία της Αγκύρας δεν θα διευκολύνη και πολύ το ειρηνευτικόν έργον των Συμμάχων, αν κρίνη τις εκ των επί του αυτού πάντοτε χαβά Τουρκικών δηλώσεων. Τοιουτοτρόπως δε η εκκρεμότης και η αοριστεία θα παραταθούν επ’ αόριστον, εκτός αν αποφασισθή υπό της Διασκέψεως, όπως δοθή μία ειλικρινής εντολή εις τον Ελληνικόν στρατόν να επιβάλη τας τελεσιδίκους αποφάσεις της»

  • ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΥΚΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΟΥ S/S ‘’SULINA’’ ΤΗΣ SVENKA ORIENT LINIEN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος