Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η έναρξη της διαδικασίας άρσης του οικονομικού αποκλεισμού της Ελλάδας, μετά την απόφαση της Αγγλίας να παραιτηθή ‘’εκ των δικαιωμάτων των απορρεόντων εκ της οικονομικής συμφωνίας του 1918’’, χαρακτηρίζεται ως  το πρώτο βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αν και η άρση του οικονομικού αποκλεισμού εκ μέρους της Αγγλίας, απαιτεί μία σειρά άλλων κινήσεων, η απόφαση συνομολόγησης ‘’εν τη Βρεττανική αγορά Ελληνικού δανείου 15.000.000 λιρών’’, από πολιτικής άποψης ‘’αποτελεί εν δείγμα της Αγγλικής θελήσεως, όπως μη εγκαταλείψη την Ελλάδα έρμαιον των εχθρών της’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΡΣΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ ΕΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΑΙΡΕΙ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΝ. ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΑΨΙΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ. ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Κατά τας αυτάς πληροφορίας, την άρσιν του οικονομικού αποκλεισμού της Αγγλίας θα επακολουθήση και η άρσις του υπό της Αμερικής τοιούτου κατά της Ελλάδος, υπό τον όρον της αναγνωρίσεως υπό του Βασιλέως Κωνσταντίνου όλων των διεθνών συμβάσεων, αίτινες φέρουσι την υπογραφήν του μακαρίτου Αλεξάνδρου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΑΡΣΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

«Η άδεια την οποίαν παρέσχε η Αγγλική Κυβέρνησις εις τας Βρεττανικάς Τραπέζας όπως χορηγήσουν δάνειον εις την Ελλάδα σημαίνει αναμφιβόλως άρσιν εκ μέρους της Αγγλίας του οικονομικού αποκλεισμού, όστις διά κοινής συμφωνίας των τριών Συμμάχων Δυνάμεων επεβλήθη εις την Ελλάδα από της επόμενης του αποτελέσματος των Νοεμβριανών εκλογών. Το γεγονός είνε εξόχως σημαντικόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ

«Αλλ’ εν πάση περιπτώσει είνε προφανές, ότι από πολιτικής απόψεως αποτελεί εν δείγμα της Αγγλικής θελήσεως, όπως μη εγκαταλείψη την Ελλάδα έρμαιον των εχθρών της. Διά της αδείας προς δάνειον, η Αγγλία ειδοποιεί τρόπον τινά τον Κεμάλ και τους προστάτας του, ότι οφείλουν να φανούν διαλλακτικοί και αυτοί. Άλλως, εάν η Τουρκία παραστή προβάλλουσα ανεκπληρώτους απαιτήσεις, αφού έχει το θράσος να ομιλή και περί Θράκης ακόμη, η Ελλάς θα διέθετε τα οικονομικά μέσα προς συνέχισιν του πολεμικού αγώνος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΜΑΤΑΙΟΥΤΑΙ ΠΙΘΑΝΩΤΑΤΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΝ ΠΑΡΙΣΙΟΙΣ. ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗ ΕΙΣ ΚΑΝΝΑΣ
  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ

«Συνετελέσθη άραγε έξω της Γαλλίας συνεννόησις Μεσογειακή, ήτις επέτρεψε φιλικωτέρας και προς την Ελλάδα τροπάς και διέρρηξε τον κλοιόν της οικονομικής και διπλωματικής μονώσεως εντός του οποίου εσφαδάζαμεν; Ή αυτό ακριβώς το αδύνατον της συντελέσεως συνεννοήσεως, ήτις άνευ της Γαλλίας θα εστρέφετο κατ’ αυτής, τάσσει εις το αγγελλόμενον δάνειον τα καριβή όρια της σημασίας του, όρια καθαρώς τραπεζιτικά, μη επιτρέποντα ουδεμίαν αλλοίωσιν της διπλωματικής μας θέσεως;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΑΡΣΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΕΥΜΕΝΗΣ ΕΝΔΕΙΞΙΣ

«Αλλ’ εάν το άγγελμα περί δανείου προξενεί τόσον εύλογον ικανοποίησιν εν Ελλάδι, θα ενσκήψη όμως ως κεραυνός εις τους κύκλους της Αγκύρας και της Υψηλής Πύλης. Εκεί που εφαντάζοντο εξηντλημένην την Ελλάδα, την βλέπουν ήδη με νέας δυνάμεις ενισχυομένην και με το ηθικόν όσον ουδέποτε υψηλά. Και εκεί που ο Κεμάλ ωνειρεύετο Σμύρνην και Αλεξανδρούπολιν, βλέπει ήδη και την τελευταίαν του ελπίδα εξαφανιζομένην»

  • ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΜΟΝΗ Η ΕΛΛΑΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΗ ΤΑ ΑΨΕΥΔΗ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΗ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

«Διότι η άρνησις του Κεμάλ θα συνεπαγάγη την εξόντωσιν αυτού υπό της Ελλάδος ως ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥ πλέον των Μεγάλων Δυνάμεων. […] Η Κων/πολις θα είνε το πρώτο σημείον, κατά του οποίου θα στραφή η Ελλάς και αξασφαλίσουσα και εκκαθαρίζουσα τα νώτά της η Ελλάς θα εκριζώση τον Κεμαλισμόν, όστις πληττόμενος ηθικώς θανασίμως, θα τελειωθή διά του ξίφους του ελληνικού στρατού, όστις αμέσως μετά την Κων/πολιν θα επεκτείνη την δράσίν του και μέχρις Αγκύρας»»

  • ΠΩΣ ΣΥΝΩΜΟΤΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΜΟΝΟΝ ΟΥΤΩ

«Και είνε το Ανατολικόν ζήτημα σχεδόν αποκλειστικώς Ελληνοτουρκικόν σήμερον. […] Της Ελληνικής Αποστολής η θέσις έπρεπε να είνε παντού, όπου των τριών Συμμάχν οι πολιτικοί άνδρες συζητούν επί ζητήματος αμέσως και κυρίως την Ελλάδα ενδιαφέροντος. Αι κινήσεις της έπρεπε να είνε σύγχρονοι και ομόχρονοι με τας των αντιπροσώπων των τριών Συμμάχων. Μόνον ούτω ο Ελληνικός λαός θα είχεν απόλυτον εμπιστοσύνην περί του ότι τα δίκαιά του κρίνονται με την ειλικρινή, με την δικαίαν και με την συμπαθή διάθεσιν, με την οποίαν και αυτός ήτο, είνε και θα είνε πάντοτε παρά το πλευρόν των ισχυρών φίλων και Συμμάχων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΠΟΚΡΟΥΟΜΕΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
  • Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ
  • ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ. ΕΚΔΗΛΩΣΙΣ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ. ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗ ΕΝ ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Αλλ’ ιδού ότι και τα τελευταία ταύτα ίχνη εξαλείφονται και η Αγγλική πολιτική διατρανοί διά της χορηγηθείσης αδείας την πλήρη αυτής επιδοκιμασίαν προς το μετανοεμβριανόν νόμιμον καθεστώς της χώρας. δικαίως όθεν ο ελληνικός λαός ησθάνθη ζωηράν χαράν επί τω γεγονότι. Και δικαίως εθεώρησε τούτο ως θρίαμβον του μετανοεμβριανού καθεστώτος, του νομίμου καθεστώτος, ως νίκην και θρίαμβον αυτού του ιδίου ελληνικού λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΗΡΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ

«ΡΩΜΗ. Οι Ιταλικοί πολιτικοί κύκλοι ελπίζουν, ότι αι απόψεις, ας θα υποστηρίξη η Ελληνική Αποστολή θα εμπνέωνται υπό της πραγματικότητος και των κινδύνων ούς ενέχει η παρούσα εν Ανατολή κατάστασις, ως και της ανάγκης, όπως η κατάστασις αύτη επιλυθή ταχέως και δικαίως»

  • Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

«Το χάσμα, κατά την γνώμην μας, δεν υπάρχει παρά μόνον εις την καρδίαν των κυβερνώντων. Αυτοί αρχικώς το εδημιούργησαν, αυτοί το συνέχισαν, αυτοί το διατηρούν. Και θα το διατηρούν, εφ’ όσον παρ’ αυτών εξαρτάται, δι’ απηνούς κατά των Φιλελευθέρων διωγμού υπό διαφόρους κατά τας περιστάσεις προφάσεις. Είνε δε ευτύχημα ότι εις την αποκάλυψιν αυτήν συνετέλεσε και η αληθώς πατριωτικωτάτης εμπνεύσεως έκκλησις του κ. Εισαγγελέως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΕΥΤΥΧΕΣ ΒΗΜΑ

«Και το χθεσινόν πρώτον άγγελμα της επιστέψεως τόσων αγώνων και τόσων προσδοκιών, έρχεται να δικαιώση όλους εκείνους τους παράγοντας, γνωστούς και αγνώστους, επισήμους και αφανείς, οι οποίοι εν μέσω τοσούτων πικριών και καθημερινών διαψεύσεων ελπίδων, και συκοφαντιών, και υπονομεύσεων, και αντιδράσεων αδελφικών, εν πλείστοις ατυχώς, δεν ελιποψύχησαν, ουδ’ επί στιγμήν δεν εδίστασαν, αλλ’ εσυνέχισαν και συνεχίζουν τον ωραίον πενταετή εγώνα, μέχρι της στιγμής της τελικής και ολοκληρωτικής νίκης»

  • Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

ΤΡΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΕΣΣΑΡΑΝΤΑΟΚΤΑΩΡΟΥ. ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣ ΤΕΣΣΑΡΑ ΤΕΜΑΧΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΝΕΑΙ ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ
  • ΖΗΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΙΩΘΗΣΑΝ

«Πλησιάζει η στιγμή της αναγνωρίσεως του Βασιλέως Κωνσταντίνου υπό των Συμμάχων. […] Αποτελεί ηθικήν επιβράβευσιν αυτού του Ελληνικού Λαού και έγκρισιν της ψήφου του υπό των Μεγάλων Συμμάχων μας. […] Η αναγνώρισις αύτη δεν παύει από του αποτελή επιβράβευσιν της λαϊκής αποφάσεως της 1ης Νοεμβρίου και ακριβώς αυτήν την σημασίαν οφείλει να έχη το μέγα αυτό γεγονός, το οποίον είμεθα βέβαιοι, ότι θα εορτάση χαρμοσύνως αύριον ο Ελληνικός Λαός. […] ΖΗΤΩΣΑΝ θα κραυγάση ο Λαός αυτός και ΚΡΑΤΑΙΩΘΗΤΩΣΑΝ αι πολιτικαί μου ελευθερίαι (…) αλλά συγχρόνως ‘’Ζήτωσαν και οι Μεγάλοι και Ισχυροί Σύμμαχοί μας’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

«Ουδεμίαν διάθεσιν έχομεν να υπερτιμήσωμεν την εκ μέρους της Μ. Βρεττανίας άρσιν της απαγορεύσεως προς συνομολόγησιν μεγάλου Ελληνικού δανείου εν τη Αγγλική αγορά. Ουδεμίαν απολύτως. Αλλά θα ήτο κακόπιστον εκ μέρους ημών να είπωμεν ότι δεν ήρθη το σπουδαιώτερον κώλυμα εξ όσων από έτους επεπρόσθουν εις την οικονομικήν ανακούφισιν της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ

«Μέσα εις την οικονομικήν δυστυχίαν, εις την οποίαν εβύθισε τον λαόν η πολιτική της Κυβερνήσεως, είνε φυσικόν, η είδησις περί της επικειμένης συνάψεως δανείου να εμπνεύση προς στιγμήν ελπίδας καλλιτερεύσεως της οικονομικής της χώρας καταστάσεως. Αλλ’ ο λαός, ο οποίος γνωρίζει πλέον την σημασίαν των τοιούτων προσωρινών εξοικονομήσεων δεν θα εξαπατηθή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΥΠΟ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΙΝ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΠΡΟΣΕΚΛΗΘΗ ΝΑ ΕΙΝΕ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΗ ΜΕΡΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Τούτο –προσθέτει η Αγγλική εφημερίς- είνε πιθανόν να προκαλέση δυσαρέσκειαν εις τους Γαλλικούς κύκλους, διά τους οποίους θα είναι δύσκολον ν’ αποφύγωσι την συμμετοχήν του αντιπροσώπου Έθνους, όπερ είναι εν εκ των μάλλον αμέσως ενδιαφερομένων εις τας εργασίας της Διασκέψεως»

  • ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΙ

«Και πρώτον αποτέλεσμα της μεγάλης Αγγλικής χειρονομίας είνε ότι η Ελλάς αποκαθίσταται από τούδε εις το ακέραιον της δυνάμεώς της! […] Η επιτυχία της Ελλάδος είνε μεγίστη! […] Ναι! Επιτυχία της Ελλάδος! Επιτυχία απευθυνομένη προς όλους τους Έλληνας! Όχι επιτυχία υποδουλώνουσα, αλλ’ επιτυχία απελευθερούσα! Επιτυχία αποβλέπουσα να εξασφαλίση τον αγώνα ενός Έθνους και όχι την ψηφοθηρίαν ενός κόμματος!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

«Το χαρμόσυνον γεγονός, το ανακοινωθέν χθές επισήμως υπό του υπουργού των Οικονομικών κ. Πρωτοπαππαδάκη, δεν θεωρείται μόνον ως αρχή της άρσεως του οικονομικού αποκλεισμού της Ελλάδος, τον οποίον τόσον αυστηρώς εφήρμοσαν αι Μεγάλαι Δυνάμεις από του προπαρελθόντος Νοεμβρίου με αποτελέσματα τόσον ολέθρια διά την όλην οικονομικήν κίνησιν της χώρας»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος