Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι πληροφορίες στον ευρωπαϊκό Τύπο, θέλουν τη Γαλλία να αναθεωρεί εν μέρει τις απόψεις της επί του Ανατολικού και την Άγκυρα να δέχεται ‘’μετριοπαθείς συστάσεις’’  ώστε να περιορίσει τις απαιτήσεις της. Στην Ελλάδα, η εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη στον Πατριαρχικό Θρόνο, αξιοποιείται από τον γουναρικό Τύπο για να στοιχειοθετηθεί μία ακόμη κατηγορία κατά του βενιζελισμού…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΜΥΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

«Δεν έχομεν ουδεμίαν αμφιβολίαν ότι ο Ελληνικός λαός καθ’ όλων τούτων των κινδύνων θ’ αντιταχθή σταθερός και ακλόνητος και ότι θα υπερασπίση δι’ όλων των μέσων την ελευθερίαν του και την ασφάλειάν του. Αλλ’ η Κυβέρνησις του κ. Γούναρη δεν είνε δυνατόν να εξακολουθήση ηγουμένη του υπέρ των όλων αγώνος αυτού. […] Ας παραδώση εις άλλας χείρας ικανωτέρας την αρχήν. Ας αφίση τον βασιλέα και τον λαόν ν’ αναλάβουν την διεξαγωγήν του αγώνος. Ας μη φιλοδοξήση να δημιουργήση νέας συμφοράς εις τον ατυχή αυτόν τόπον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

«Δεν είνε πλέον ο Πατριαρχικός Θρόνος η υπάτη κορυφή της Χριστιανωσύνης, η Αγία Έδρα, η κήρυξ της ομονοίας και της αγάπης, η αρχηγεύουσα του Έθνους φωνή. Είνε ο Θρόνος ενός μαινομένου κόμματος, από τον οποίον θα εκπέμπωνται λόγοι μίσους εναντίον του Ελληνικού λαού και θα κηρύσσεται η θανάσιμος έχθρα κατά του Ελευθέρου Βασιλείου και θα συνιστάται ως Ευαγγέλιον της θρησκείας του κ. Μεταξάκη η εθνική διαίρεσις και ο ολέθριος διχασμός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

«Θα ανακηρυχθή λοιπόν η εν παντί θρησκεία του μίσους; Έτσι, διά το κόμμα, επειδή ο νέος Πατριάρχης δεν είνε της αρεσκείας του, θα γίνωμεν, ελαφρά τη καρδία, σχισματικοί; Θα χωρισθή η Εκκλησία; Αλλ’ όχι! Ας ευχηθώμεν, ας ελπίσωμεν, ότι η κυβέρνησις, έστω και διά μόνην φοράν, θα λησμονήση το κόμμα. Ας ατενίσωμεν πάντες εις τα πατριαρχεία, ως προς την κεφαλήν και την ψυχήν της Εκκλησίας και της αλυτρώτου Φυλής. Ο νέος Πατριάρχης δεν είνε αντιπρόσωπος κόμματος. Δεν δύναται να είνε. Δεν επιτρέπεται να είνε. Και δεν θα είνε. Ο Πατριάρχης είνε ο αρχηγός της Εκκλησίας. Είνε ο Εθνάρχης!»

  • Η ΜΟΔΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Η εξέλιξις της γυναικείας τουαλέττας από της εποχής της Εύας – Η προϊστορική, η παλαιολιθική και η ορειχαλκίνη περίοδος – Μία ωραία κοσμική εορτή εις το ‘’Ντεβουσάκρ Χάουζ…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο κ. ΜΠΡΙΑΝ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΗ ΙΔΙΚΟΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ. ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ
  • ΜΕΛΕΤΙΟΣ

«Η εκλογή του Μελετίου Μεταξάκη ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΟΝ ΚΑΙ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΣΙΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Πώς είνε δυνατόν να καταλήξη εις την κομματικήν εκτροχίασιν ην υπαινίσσονται τα κυβερνητικά όργανα; Τον νέον Πατριάρχην ΣΥΝΔΕΟΥΣΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΙ […] Οι κυβερνητικοί κύκλοι λυσσώσι κατ’ αυτού, διότι διαβλέπουσιν εν αυτώ ένα φατριαστήν και ένα στασιαστήν… Δεν είνε ο μόνος διά τον οποίον επλανήθησαν […] Οι λιθοβολούντες αυτόν από τούδε, ας αναμείνωσι να τον κρίνωσιν εκ του έργου του και εκ των εθνικών αγώνων του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΕΡ
  • ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ

«Αλλ’ ο κ. Μπριάν, μη αρκούμενος εις την ευτυχίαν της αναμονής των Αγγλικών προτάσεων, δηλοί ότι εν τω μεταξύ μελετά και ο ίδιος μέτρα και προτάσεις προς τον σκοπόν της μεσολαβήσεως […] Από μιας πλευράς η σπουδή αύτη του κ. Μπριάν είνε ευχάριστος διότι δεικνύει την πρόθυμον ειλικρίνειαν να εισέλθη εις το στάδιον των συνεννοήσεων. Αλλ’ αφ’ ετέρου μας εκδηλοί και την πρόθεσίν του ότι η Γαλλία, χωρίς ν’ αναμένη ν’ ακούση την Αγγλικήν άποψιν, διατυπώνει πρώτη την ιδικήν της, ήτις δύναται να είνε και αντίθετος ή διάφορος προς την Αγγλικήν»

  • ΦΟΥΤ ΜΠΟΛ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΑΓΡΥΠΝΟΥΝ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

«Τι άλλο είνε ή εχθροί της Πολιτείας και καταλυταί των νόμων και ανατροπείς του κράτους; Απέναντι των επαναστατών τούτων, τι έπραξεν η Κυβέρνησις; Αμύνεται. Αλλ’ έως πότε θα αμύνεται; […] Ο Ελληνικός Λαός βλέπει μετ’ εκπλήξεως και αγανακτήσεως τα γινόμενα […] Η Κυβέρνησις οφείλει να εκριζώση την στάσιν ταχέως και αποφασιστικώς, διότι εκ μικρών τα μεγάλα γίνονται, προκειμένου δε περί Βενιζελισμού, το πολιτικόν αυτού παρελθόν μας πείθει, ότι υπήρξεν η θρασυτέρα εκδήλωσις της πολιτικής εν τη Χώρα αναιδείας, αφ’ ης υπάρχει το Βασίλειον, αλλοίμονον δε εις εκείνους, οι οποίοι δεν αντιτάσσουν κατά της θρασύτητος και της αναιδείας την πυγμήν και τον γρόνθον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

«Και αποτεινόμεθα μίαν ακόμη φοράν προς εκείνους εκ των Κυβερνητικών –και δεχόμεθα ότι υπάρχουν τοιούτοι- οι οποίοι δεν απεφάσισαν ακόμη να θέσουν εν απολύτω αχρηστία την σκέψιν. Και τους καλούμεν ν’ ασκήσουν όλην των την επιρροήν και να επιβληθούν εις την απειρίαν των παραφόρων. Η στάσις της Ελληνικής Κυβερνήσεως απέναντι του Πατιαρχείου δεν πρέπει να κανονισθή συμφώνως προς τας υποδείξεις του κομματικού συμφέροντος […] Ο σημερινός πατριάρχης απολαύει του θαυμασμού και της υπολήψεως των Άγγλων και των Αμερικανών […] Η ορθή πολιτική θα ήτο ν’ αναγνωρίση η Κυβέρνησις το γεγονός και να κανονίση συμφώνως προς αυτό την στάσιν της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

«Η Κυβέρνησις ας θέση άπαξ εαυτήν ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ των γεγονότων και εκ της εμφανίσεως ή εξελίξεώς των ας κανονίση την περαιτέρω στάσιν του προς τον νέον Πατριάρχην και τον εξ αυτού εξαρτώμενον Ελληνικόν κόσμον. Εάν πολιτευθή επιζημίως προς τα εθνικά συμφέροντα ο κ. Μεταξάκης, πρώτοι οι εκλέκτορές Του θα βάλουν κατ’ αυτού τον λίθον του αναθέματος. Είνε αιρεταί πρωτίστως των Κυβερνητών η φρόνησις και η ψυχραιμία»

  • Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΩΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ – ΠΟΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΘΗ ΕΙΣ ΕΠΑΦΗΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ

«Ανεκοινώθη, ότι η Κυβέρνησις, εις ουδεμίαν προβαίνουσα ενέργειαν δεν θ’ αναγνωρίση τον ουτωσί πραξικοπηματικώς, ως λέγει, εκλεγέντα Πατριάρχην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

«Τι αντιπορσωπεύει λοιπόν ο ούτω εκλεγείς Πατριάρχης; […] Τυφλόν κομματικόν όργανον εις χείρας ασυνειδήτων εκμεταλλευτών, είνε προωρισμένος ο εικόνικός και πρόσκαιρος ούτος Πατριάρχης να εκπέση εις πρώτην ευκαιρίαν ως ανδρίκελλον εξ ου εκόπησαν τα παρέχοντα αυτώ την ψευδή του ζωήν ετεροκίνητα νήματα […] Υπό τοιαύτας συνθήκας εκλεγείς βεβαίως δεν προώρισται να ευημερίση επί του πατριαρχικού Θρόνου ο Μελέτιος Μεταξάκης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

«Ελέγετο ότι εις νυκτερινόν του τηλ/μα ο κ. Γούναρης εφέρετο έχων λόγους να πιστεύη ότι απροσδόκητος μεταστροφή προς το καλλίτερον εσημειώθη από τινων ημερών και ιδίως από του τερματισμού της Αγγλο-Ιρλανδικής διαφοράς

  • Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΝ ΚΡΗΤΗ

Οι στασιασταί απεσύρθησαν – Σύστασις Υπουργού Εσωτερικών

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Ενός έτους πείρα θα εδίδαξε πλέον τους εν τη Κυβερνήσει ότι, παρά τας προσωπικάς συμπαθείας του κ. Λόϋδ Τζωρτζ προς την χώραν μας, συμπαθείας μη οφειλομένας βέβαια εις τον κ. Γούναρην, η Αγγλική Κυβέρνησις ουδέν δύναται να πράξη υπέρ ημών εναντίον των αντιλήψεων των δύο άλλων Δυνάμεων και κυριώτατα της Γαλλίας. Είνε δε αυτός σοβαρός λόγος ίνα πεισθούν ωρισμένα κυβερνητικά όργανα όπως σταματήσουν την ανόητον και αστείαν πολεμικήν των κατά της Γαλλίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

«Η εκλογή του κ. Μεταξάκη, διά τον Οικουμενικόν Θρόνον, αποτελεί την πρώτην εμφανώς και απεριφράστως εχθρικήν απόπειραν κατά του εν Ελλάδι νομίμου καθεστώτος. Βεβαίως η Κωνσταντινούπολις, ανήκουσα πολιτικώς εις ξένην επικράτειαν, ηδύνατο να ανακηρύξη και βενιζελικόν Πατριάρχην, εκ των κληρικών του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου, χωρίς να εκινδύνευε να χαρακτηρισθή υποχρεωτικώς και απολύτως η εκλογή αύτη ως πράξις επαναστατική. Η γενομένη γενομένη όμως προχθές εκλογή είναι καθαρώς πράξις επαναστατική […] Το προχθεσινόν πραξικόπημα ηθικώς στρέφεται κατά της εννόμου ελληνικής τάξεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

«Το πραξικόπημα, είνε τοσούτω μάλλον θρασύτερον, καθ’ όσον απευθύνεται κατά της Φυλής ολοκλήρου και εξαιρετικώς κατά του υποδούλου Ελληνισμού, του οποίου οι Αμυνίται ενεφανίσθησαν αυτόκλητοι προστάται και αφού ελεηλάτησαν τα βαλάντιά του, τώρα ζητούν να εγκαθιδρύσουν πνευματικόν Αρχηγόν του ατυχούς τούτου ποιμνίου ένα ρασοφόρον λύκον, υπό την βουλιμίαν του οποίου μόνον ασχημίαι και βεβηλώσεις, ιερών και οσίων, είνε δυνατόν να επιτελεσθούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟΝ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ

«Το γεγονός όμως είνε εν : Ότι η Γαλλική πολιτική παύει εμμένουσα εις τας ιδέας της λαμπράς απομονώσεως. Παύει ακόμη ελπίζουσα ότι θα εκβιάση υπέρ εαυτής λύσεις τινάς τας οποίας εθεώρει χθες ως πιθανωτάτας […] και προσανατολίζεται εις την αντίληψιν ότι δεν θα λύση μόνη της ζητήματα τα οποία απαιτούν την Πανευρωπαϊκήν συνεργασίαν […] Δύναται οπωσδήποτε να ισχυρισθή κανείς ότι η χρονία στασιμότης της καταστάσεως λήγει […] Ας τεθώμεν ευσταθώς παρά το πλευρόν του αγωνιζομένου τον υπέρτατον των αγώνων εν Λονδίνω κ. Πρωθυπουργού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ανατολική πολιτική της Ελλάδος δεν πρέπει να είνε με τα εγκληματικά σχέδια του αγγλικού ιμπεριαλισμού, αλλά με το αδελφικόν κήρυγμα της Σοσιαλιστικής Ρωσσίας όλων των λαών της Βαλκανικής και Ανατολής κατά των ευρωπαϊκών κεφαλαιοκρατών. Και η πολιτική αυτή της πραγματικής και αδελφικής ειρηνεύσεως της Ανατολής δεν δύναται να πραγματοποιηθή χωρίς την συμμετοχήν και την προστασίαν της μεγάλης εργατικής δημοκρατίας του Βορρά»

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ
  • ΑΣ ΣΠΕΥΣΗ

«Το πραξικόπημα δεν ήτο απροσδόκητον. Ο Βενιζελισμός, η κακοποιός αύτη οργάνωσις, ήτις απετόλμησε μέχρι τούδε πολλά και διέπραξε πλειότερα, η Μαφία αύτη, ήτις δεν εγνώρισε ποτέ εις τας ενεργείας της ουδέν ιερόν και όσιον, δεν θα εσταμάτα βεβαίως προ της αγιότητος του εθνικού μας βωμού. […] Η Κυβέρνησις ας σπεύση, διότι άλλως αναλαμβάνει βαρυτάτας ευθύνας»

  • Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΟΥ – Ο ΛΑΝΔΡΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ !

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΟΑΣ
  • ΑΙ ΤΙΜΑΙ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΥΠΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΜΟΠΛΟΙΩΝ ΕΝ ΑΓΓΛΙΑ – Ο ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος