Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η ‘’εποποιΐα της Μικράς Ασίας’’ αποτελεί το κύριο θέμα της αρθρογραφίας στις περισσότερες εφημερίδες. Και από τα πολεμικά ανακοινωθέντα, τα οποία φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία με την καθυστέρηση που χαρακτηρίζει την εποχή ‘’προκύπτει ότι η άλωσις των οχυρών της Κιουτάχειας έδει να προηγηθή του Εσκή-Σεχήρ’’. Στα πρωτοσέλιδα, δεν λείπει πάντως η κριτική στον βενιζελισμό…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. Η ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΒΟΛΗΝ ΤΩΝ ΤΗΛΕΒΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΤΟ ΙΠΠΙΚΟΝ ΔΙΕΒΗ ΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΟΥ ΑΛΤΑΝΤΑΣ. Η ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΖΙΜΝΤΑΪ
  • Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

«Οφείλει να παρατηρηθή ότι τα πολεμικά ανακοινωθέντα από ημερών δεν ανέφερον τι περί της κινήσεως των ομάδων, αίτινες επιχειρούν κατά του Εσκή-Σεχήρ. Πέραν δε της καταλήψεως του Παζαρτζίκ ουδεμία νέα προέλασις εσημειώθη. Αλλ’ η επί του τομέως τούτου σιωπή είναι ευεξήγητος, εφόσον εκ της εν γένει διαθέσεως των Ελληνικών δυνάμεων, οίαν την παρουσιάζουν τα πολεμικά ανακοινωθέντα, προκύπτει ότι η άλωσις των οχυρών της Κιουτάχειας έδει να προηγηθή του Εσκή-Σεχήρ»

  • ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΟΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΙΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ. ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΠΕΡΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ ΙΑ ΝΑ ΣΩΘΗ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΙ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

«Ως γνωστόν δύο ήσαν αρχήθεν αι υποθέσεις περί της μορφής, ήν θα ελάμβανον αι πολεμικαί επιχειρήσεις. Κατά την μίαν υπόθεσιν, την έξωθεν πολλάκις υποστηριχθείσαν, ακόμη και εις τας αιθούσας των περί της Ελληνοτουρκικής διαφοράς συνδιασκέψεων των Συμμάχων, ο εχθρός θα επροτίμα ν’ αποφύγη την σύναψιν κρισίμου αγώνος, εφαρμόζων την τακτικήν της υποχωρήσεως εις το εσωτερικόν και της παθητικής αντιστάσεως […] Κατά την δευτέραν υπόθεσιν, ην ενίσχυεν η αντίληψις των δυσχερειών, ας ο Μουσταφά Κεμάλ θα συναντήση, δυσχερειών ηθικών και υλικών (…) ο εχθρός θα επειθαναγκάζετο εκ της ανάγκης των πραγμάτων, να συνάψη αποφασιστικόν αγώνα εις την οργανθείσαν γραμμήν της παρατάξεώς του κατά μήκος του Ανατολικού σιδηροδρόμου.  

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΝΩ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ…

«Γενικώς η Άγκυρα πολλαπλασιάζει τας διπλωματικάς ενεργείας της, ευρίσκεται εις διαρκή επαφήν μετά των Συμμάχων, προπαρασκευάζει το έδαφος διά να μη καταληφθή απροόπτως υπό ενδεχομένων γεγονότων, και τούτο καθ’ ην στιγμήν ο Ελληνικός στρατός σφυροκοπεί την Κεμαλικήν παράταξιν και κλονίζει εκ βάθρων το αμυντικόν σύστημα του εχθρού»

  • ΤΙ ΖΗΤΕΙ Ο ΛΑΟΣ

«Ας δείξη λοιπόν και ο κ. Γούναρης, ότι ημπορεί να προσθέση κάτι εις το έργον του κ. Βενιζέλου. Ας αξιωθή να ειπή, ότι η Κωνσταντινούπολις είνε η πρωτεύουσα της Ελλάδος…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ ΠΕΡΙΣΦΙΓΓΟΜΕΝΗ ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΠΙΠΤΕΙ. ΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΦΑΛΑΓΓΕΣ ΗΛΘΟΝ ΕΙΣ ΕΠΑΦΗΝ ΜΕ ΤΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΔΙΕΒΗ ΤΟΝ ΓΗΝΑΡΗΝ ΠΟΤΑΜΟΝ. ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΕΛΜΑΝΛΗ-ΔΑΓ

«Ως σας τηλεγράφησα επειγόντως τας πρωινάς ώρας, ήρχισεν η μεγάλη μάχη προ της Κιουτάχιας μετά ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΠΕΙΣΜΑΤΟΣ. […] Η Σμύρνη επί τη αναγγελία της καταλήψεως του Αφιόν Καραχισσάρ και των νικών του στρατού μας προ της Κιουτάχιας, ης η πτώσις αναμένεται από στιγμής εις στιγμήν, πανηγυρίζει»

  • ΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΑΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

«Η στενή πλέον επαφή μας μετά των κυρίων όγκων και των ωχυρωμένων βάσεων του εχθρού ήρξατο, ταχέως δε θα ευρεθώμεν προ γεγονότων αποφασιστικών. Εκείνο το οποίον εκπλήσσει είνε η τουρκική αδράνεια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΕΓΕΝΙΚΕΥΘΗ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ. Ο ΑΓΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΕΥΝΟΪΚΟΣ ΔΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ.
  • Ο ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. ΑΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Οι παρακολουθούντες ξένοι δημοσιογράφοι θαυμάζουν την ευκινησίαν και την ταχύτητα των πεζικών δυνάμεων, ολοκλήρου του στρατιωτικού όγκου κινηθέντος μεθοδικώς και εξαναγκάσαντος τον εχθρόν να συμπτυχθή ταχέως προς τας αμυντικάς του γραμμάς»

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ

«Προς το παρόν, μέχρις ότου κανονίσουν οι Γάλλοι κεφαλαιοκράται τα συμφέροντά των, οι Έλληνες που επολέμησαν μαζύ των, πρέπει να κύψουν τον αυχένα κάτω από την μάχαιραν του σφαγέως των. Οι Έλληνες δεν έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας, καίτοι έχυσαν άφθονον αίμα. Οι Γάλλοι μόνοι δικαιούνται να είνε ελεύθεροι»

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΙΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΡΥΓΕΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΩΣ

«Τελειώνουν τα ψέμματα. Αυτή είνε η εντύπωσις, την οποίαν αποκομίζει όποιος διαβάζει τας τελευταίας ειδήσεις από την Ευρώπην, σχετικώς με την τελευταίαν των Ελληνικών πραγμάτων εξέλιξιν. Αι νέαι κατά της Τουρκίας επιχειρήσεις γίνονται διά την κατάληψιν της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία αυτήν την φοράν δεν γλυτώνει»

  • ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΜΑΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΝΕΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ

«Δεν αποκλείεται, βέβαια, η προσφυγή εις τα εκτός της Ελλάδος κεφάλαια μετά το πέρας του πολέμου, αλλά περιττόν είνε να πολυλογήσω διά να δείξω ότι, αντιθέτως προς τα σήμερον συμβαίνοντα, πρώτον μεν θα ευρισκώμεθα τότε εις θέσιν να διαπραγματευθώμεν την εισαγωγήν των εν Ελλάδι εις τας επισήμους χρηματαγοράς και όχι εις παρασυναγωγάς τοκογλύφων και, δεύτερον, ότι τότε θα δυνάμεθα να χρησιμοποιήσωμεν το δάνειον χρήμα εις δαπάνας παραγωγικάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. Η ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ – ΛΥΣΣΩΔΕΙΣ ΜΑΧΑΙ ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΚΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ. ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΑΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥΝ

«Αι ληφθείσαι σήμερον την πρωΐαν εκ του μετώπου πληροφορίαι αναφέρουν ότι η αρξαμένη επίθεσις του στρατού μας κατά της Κιουταχείας εξελίσσεται ραγδαίως, σημειούσα διαρκώς νέας προόδους. […] Ο κ. Γούναρης ανεκοίνωσε την μεσημβρίαν ότι κατά τηλεγράφημα ληφθέν εκ του μετώπου η επαφή των στρατευμάτων μας μετά των κεμαλικών επήλθε χθες νοτίως της Κιουτάχειας»

  • ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ. ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΛΥΣΙΣ ΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Εφ’ όσον όμως ο κ. Γούναρης απεσιώπησε την πραγματικήν θέσιν των Συμμάχων Δυνάμεων απέναντι της Ελλάδος, εύκολον ήτο να παραστήση ημάς ως εντολείς των Μ. Δυνάμεων και να υποστηρίξη ότι ο παρών αγών αποτελεί συνέχειαν και αναπόσπαστον μέρος του παγκοσμίου πολέμου. Ούτως έπρεπε να είχον τα πράγματα. Ατυχώς όμως αι Μ. Δυνάμεις ούτε συμμάχους αυτών μας θεωρούσι πλέον, ούτε ως κατ’ εντολήν αυτών ενεργούντας, ούτε ως συνέχειαν του παγκοσμίου πολέμου θεωρούσι τον διεξαγόμενον παρά της Ελλάδος σήμερον αγώνα»

  • Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΧΑΡΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

«Ο κ. Δαγκλής δεν είνε πολιτικός. Είνε αξιωματικός. Αλλ’ ωμίλησεν ως επί αλλοτρίου εδάφους προελαύνων δεκανεύς. Ωμίλησεν ούτω εν γνώσει του ατόπου; Δεν το γνωρίζομεν. Αλλ’ ο ελλοχεύων βενιζελισμός (…) μας εσυνήθισε εις τοιαύτης φύσεως δημοκοπίας. […] Ημείς όμως δεν θα μεταχειρισθώμεν τας βενιζελικάς μεθόδους. Δεν θεωρούμεν αγέλην τον λαόν και οφείλομεν να είπωμεν την αλήθειαν προς αυτόν. […] Μαχόμεθα, όπως ο κ. Πρωθυπουργός είπε, διά ν’ απαλλάξωμεν τους χριστιανικούς πληθυσμούς από της Τουρκικής δεσποτείας»

  • ΔΗΜΟΚΟΠΙΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΑΣ

«Και μόνον η ‘’Πρωτεύουσα’’, η θεωρουμένη ως εκπροσωπούσα ημιεπισήμως τον κ. Γούναρην, διετύπωσε το απόγευμα ένα είδος δυσφορίας διά τας δηλώσεις του κ. Δαγκλή, παρακάμπτουσα εκείνας του κ. Στράτου, ίσως από φόβον μήπως έλθη αντιμέτωπος προς εκείνους που τας εχειροκρότησαν εντός και εκτός της βουλής και εις αντίφασιν προς εκείνους που τας ηνέχθησαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΧΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΙΣΧΥΡΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΑ. ΗΡΧΙΣΕΝ Η ΕΚΚΕΝΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΥΠΟ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ
  • ΕΥΘΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ

«Αφ’ ης στιγμής όμως ερρίφθη ο κύβος και η Ελλάς ανέλαβε νέον αγώνα, ο αγών ούτος με όλους τους επιτευχθέντας μέχρι τούδε και τους αναμενομένους θριάμβους του, δεν δύναται πλέον να έχη ως τέρμα μίαν συνθήκην, την οποίαν απεκήρυξαν οι υπογράψαντες αυτήν. Ο λαός κληθείς εις νέας θυσίας απέβλεψε προς τελικά αποτελέσματα. […] Ο λαός ούτος θέλει σήμερον το έργον του πλήρες και άρτιον. Διότι τα προσωρινά κατασκευάσματα θα απήτουν αύριον νέας θυσίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 3 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΟΤΗΣ

«Είνε αληθές, ότι ιδίως η Θράκη, σκανδαλίζει πολύ, πάρα πολύ την Βουλγαρικήν όρεξιν. Αλλ’ αντιλαμβάνεται, ότι όσον και αν η Ελλάς είνε απησχολημένη εις το Μικρασιατικόν μέτωπον, δεν είνε εύθετος η περίστασις διά τοιαύτην τυχοδιωκτικήν επιχείρησιν. Τόσον οι γείτονες σύμμαχοι, όσον και αι εμμέσως ενδιαφερόμεναι Δυνάμεις –ως η Αγγλία- την κρατούν και θα την κρατήσουν καθηλωμένην μέχρι του πέρατος της Μικρασιατικής εκστρατείας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος