Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι δυσμενείς για τα ελληνικά συμφέροντα εξελίξεις, επαναφέρουν το ερώτημα της παραμονής ή όχι της κυβέρνησης Γούναρη στην εξουσία. Καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος της Εθνοσυνέλευσης…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΙΜΗΣ

«Η πρόκλησις δε ζητήματος τοιούτου και ψηφοφορίας δεν είνε πλέον έργον Κυβερνητικόν. Ανήκει ως υπόθεσις τιμής και ως καθήκον κοινοβουλευτικόν, εις τα κόμματα εκείνα τα οποία προεκάλεσαν την Κυβέρνησιν να αποφύγη οιανδήποτε απάντησιν επί της αποδοχής ή της απορρίψεως προτάσεως ήτις σύρουσα την Ελλάδα εις έρευναν των όρων της ειρήνης μετά του αντιπάλου θα εσήμαινεν ευλόγως και την κατ’ αρχήν αποδοχήν ειρήνης τοιαύτης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

«Η Κυβέρνησις δεν δύναται βεβαίως, εφ’ όσον αι διαπραγματεύσεις διά την ειρήνην ευρίσκονται εν εκκρεμότητι, να καθορίση ενώπιον της Εθνοσυνελεύσεως το σημείον μέχρι του οποίου θεωρεί επιτρεπομένην την υποχώρησιν προς κατάπαυσιν του πολέμου, ουδέ να προκαλέση ψήφον του Σώματος προδιαγράφουσαν λύσιν ανεπίδεκτον μετ’ αυτήν πάσης βελτιώσεως. Δύναται όμως να ευρεθή άλλη διατύπωσις, συνδέουσα την απόφασιν της Εθνοσυνελεύσεως επί των προτάσεων των Συμμάχων προς ζήτημα εμπιστισύνης προς την Κυέρνησιν»

  • ΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ – Η ΑΣΦΑΛΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ – Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ ΕΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΟΦΕΙΛΕΙ Ν’ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Εδέχθη ή δεν εδέχθη την άνευ όρων μεσολάβησιν των Συμμάχων και κατά συνέπειαν, απεδέχθη ή όχι εκ των προτέρων όλας τας αποφάσεις των, δηλαδή την εκκένωσιν της Μ. Ασίας και την διχοτόμησιν της Θράκης; Εις το ερώτημα τούτο η Αγγλική Βίβλος απαντά καταφατικώς ως και ο λόρδος Κώρζον διά των επισήμων δηλώσεών του εις την Βουλήν των Κοινοτήτων. [..] Υπερβολικά αφελή νομίζουν τον Ελληνικόν Λαόν, οι κηρύσσοντες το ευαγγέλιον του ‘’συμβιβασμού’’ εκ παραλλήλου προς το δόγμα περί του αηττήτου του Κεμάλ, όταν ερωτώμεν : ‘’Διατί να μη δοκιμάσωμεν;’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗΝ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΡΟΜΠΕΚ
  • ΝΑ ΦΥΓΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Ό,τι μας ενδιαφέρει σήμερον, ως άμεσος και επιτακτική ανάγκη, είνε η πτώσις της Κυβερνήσεως. Η Κυβέρνησις πρέπει να φύγη. Πρέπει να αποδοκιμασθή πανηγυρικώς. Πρέπει να κρημνισθή παταγωδώς, όπως παταγωδώς κρημνίζεται και το οικοδόμημα της Μεγάλης Ελλάδος. Η Εθνοσυνέλευσις έχει τον λόγον. […] Αρκετάς ευθύνας ανέλαβεν αρκετά εξηυτελίσθη μέχρι σήμερον. Οφείλει να εξιλεωθή. Οφείλει να παύση από του να είνε καπηλείον, καπηλευόμενον όχι μόνον την έννοιαν της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά και τα ιερά και τα όσια της Φυλής»

  • Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΝΟΡΚΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ
  • ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ;

«Ο Ύπατος Αρμοστής παρά πάσαν προσδοκίαν, εκπλήττων και απογοητεύων συγχρόνως θλιβερώτατα όλους εκείνους οίτινες επίστευσαν επί την ευρύτητα και την ωριμότητα των εθνικών και πολιτικών του οριζόντων και πολλάς αλπίδας εστήριζεον κατά τας σκληράς ταύτας στιγμάς επί τον χαρακτήρα του και το ψυχικόν του σθένος, είνε απολύτως σύμφωνος και προ πολλού –αφ’ ότου ο κ. Πρωθυπουργός ήτο εις Λονδίνον- με την πολιτικήν του κ. Γούναρη, την πολιτικήν της εκκενώσεως της Μικρασίας. Δυνάμεθα ακόμη να είπωμεν ότι και ώθησε και υπερθεμάτισεν εις αυτήν από του χειμώνος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ

«Αλλά δεν είνε η πρώτη φορά καθ’ ην η Γαλλία φέρεται παλινωδούσα και αναιρούσα τας ιδίας αυτής περί των Τούρκων αποφάσεις. Εις πολλάς περιόδους του πολιτικού αυτής βίου εγκατέλιπε τους Χριστιανούς και ενεκολπώθη τους Τούρκους χάριν υλικών συμφερόντων. […] Αλλ’ ο Ελληνικός Λαός έχει το καθήκον, και παρά την θέλησιν ακόμη της φιλοτούρκου Γαλλίας του παρελθόντος και του παρόντος, έχει την ιεράν υποχρέωσιν, όχι μόνον τους ομοεθνείς του, όχι τους Χριστιανούς μόνον, αλλά και αυτούς τους Οθωμανούς πολίτας και αυτούς τους Μουσουλμάνους να μη αφήση απροστατεύτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Η Συνδιάσκεψις απέτυχεν ούτως και μετά την αποτυχίαν αυτής βεβαίως το κυρίως επιδιωκόμενον έργον δεν πρόκειται να πραγματοποιηθή. […] Δεν θα εξαγγελθή βεβαίως η αποτυχία αύτη διά τρόπου θορυβώδους, η επιτυχία των δευτερυόντων σκοπών θα καλύψη κατά τι μέρος την συνολικήν αποτυχίαν, αλλ’ η οικονομική ανόρθωσις της Ευρώπης θα παραμείνη δι’ ικανόν ακόμη χρόνον απλούν ονειροπόλημα. Διερωτάται όμως ήδη, μετά την τοιαύτην αποτυχίαν της Συνδιασκέψεως, δύνατια να θεωρηθή αύτη και ως αποτυχία της αγγλικής πολιτικής ήτις την επροκάλεσε;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΡΩΣΣΙΚΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ;

«Επί του παρόντος όμως η Ελλάς τίθεται ενώπιον τρομακτικού διλήμματος. Ή να υποκύψη εις τας αποφάσεις των Μ. Δυνάμεων, αίτινες απέρρευσαν εκ της διπλωματικής περινοίας του κ. Γούναρη, ή ν’ αντιστή υπό ιδίαν ευθύνην εναντίον των ειλημμένων αποφάσεων […] Πού αγόμεθα. Ή μάλλον πού μας άγει ο κ. Γούναρης; […] Το μόνον το οποίον δυνάμεθα παρ’ αυτού ν’ αξιώσωμεν είνε τούτο: Να έχη και το θάρρος της γνώμης του και των αποφάσεών του και να μη ζητή να καταστήση υπολόγους και συνυπευθύνους των πράξεών του και εκείνους, οι οποίοι δεν ευθύνονται μετ’ αυτού, αλλά και δεν έχουν την νόμιμον εξουσίαν να πράξουν και άλλως»

  • Η ΦΩΛΕΑ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ – Ο ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΤΟΥ – Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΠΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Απέναντι της Αγκύρας μόνον πράξεις επιβάλλονται. Αύται δε προαπαιτούν σαφή προγραμματισμόν και θέλησιν σταθεράν και διαυγή. Θα ίδωμεν τι επί τούτων επανερχόμενος έχει να είπη προς την Εθνοσυνέλευσιν ο κ. Πρωθυπουργός. Αλλ’ είτε λύση τέλος την επίμονον σιωπήν του, είτε μη, επειδή ούτε των γεγονότων ο ρους δύναται να σταματήση, ούτε το Έθνος να φανή κατώτερον εαυτού, αι προσεχείς εξελίξεις θα είναι αποφασιστικαί. Αι τύχαι της Μικράς Ασίας δεν δύνανται να εξαρτηθούν ούτε από την χρονίζουσαν διά διακοινώσεων και αντιδιακοινώσεων αλληλογραφίαν, ούτε από οιανδήποτε υπεύθυνον αποφασιστικότητα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«’’Η Αγγλία δεν ανέχεται ουδεμίαν υπεροχήν ενός Κράτους επί των άλλων Κρατών της Ευρώπης’’. Η δήλωσις αύτη του Άγγλου Πρωθυπουργού αποτελεί τον ακρογωνιαίον λίθομ της Αγγλικής πολιτικής […] Κατά της Γαλλίας λοιπόν απηυθύνθη η δήλωσις, και τον ακατανόητον εγωϊσμόν, και την όψιμον απολυταρχίαν των Γάλλων έρχεται να ταπεινώση ο συντάξας την προς τους Γερμανούς διαμαρτυρίαν Άγγλος Πρωθυπουργός»

  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ – ΑΤΙΜΑ ΜΕΣΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΠΙΣΤΕΥΩΝ

«Ο Λόϋδ Τζώρτζ είνε ολιγώτερον ‘’πολιτικός’’ και περισσότερον προφήτης. Πιστεύων εις την ανασυγκρότησιν του μεταπολεμικού κόσμου ενδέχεται να μη έχη επιχειρήματα εφ’ ων να στηρίξη την πίστιν του. Αλλ’ η πίστις δεν έχει ίσως ανάγκην επιχειρημάτων, διότι απορρέει από δυνάμεως του ανθρώπου υπερτέρας της λογικής. Μήπως κάποιος σκεπτικιστής δεν ισχυρίσθη ότι η Λογική μόνον επί του γεωμετρικού κόσμου θα είχε την θέσιν της, και ότι είνε κακόν όργανον εξαγωγής συμπερασμάτων. Και εις την Γένουαν ακόμη ο Λόϋδ Τζώρτζ προτίθεται να νικήση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΠΡΟΣ ΝΕΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΝ !

«Αλλ’ αν η κυβέρνησις είνε απομωραμένη και ευρίσκεται διεθνώς εις το χάος μακράν όμως της Ρωσσίας, ο Ελληνικός λαός είνε πάντοτε παρά το πλευρόν της Ρωσσίας. Η εργατική και αγροτική τάξις μόνον από την Ρωσσίαν περιμένει και εις αυτήν στρέφει ελπιδοφόρον βλέμμα διά το μέλλον της. Και την στροφήν ταύτην προς την Ρωσσίαν θα επιβάλλει και εις την κυβέρνησίν της. Η προσεχής –ανοιγούσης της Εθνοσυνελεύσεως- πτώσις του Γούναρη θα είνε η αρχή του νέου προσανατολισμού της Ελλάδος»

  • ΠΟΙΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΡΩΣΣΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΗΝΤΗΣΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ
  • Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ

«Δικάζουν εν ονόματι του νέου Δικαίου, του νέου Δεκαλόγου, τον οποίον, προφήται αυτοί ενός μέλλοντος αιματηρού, καθιερώνουν. Του δεκαλόγου της νίκης! Με τον οποίον καθιερώνονται : Ο θάνατος του δικαίου, η συντριβή της ελευθερίας, η επικράτησις της αδικίας, το δικαίωμα της βίας, η εξουσία της τυραννίας, η εξουθένωσις του αδυνάτου, η παραπλάνησις του ευπίστου, η δικαίωσις του αδίκου. Και με τον οποίον θεοποιούνται : Το ψεύδος και το χρήμα. Εις τον Δεκάλογον αυτόν πιστεύουν οι Τουρκόφιλοι ισχυροί. Θύματα του δεκαλόγου αυτού πίπτουν οι Χριστιανοί. Θύματα της νέας θρησκείας των λογοκόπων της νίκης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Απριλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος