Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Το στίγμα των εξελίξεων δίνει ο Γούναρης μέσω συνέντευξής του σε αγγλική εφημερίδα. Ενωμένοι οι Τούρκοι της Κων/λης και της Άγκυρας, στηριζόμενοι από τους θεωρούμενους ως συμμάχους της Ελλάδας, επιχειρούν αποτελεσματικά στα πεδία των μαχών. Η ελληνική απάντηση είναι ο ηρωισμός των στρατιωτών και η ενίσχυση του στρατού –μετά το Πάσχα- με νέα επιστράτευση. Προς το παρόν ‘’Αι αμαρτωλαί Αθήναι κατέχονται από φιλόθρησκον μένος’’… Είναι Μεγάλη Τετάρτη

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ‘’ΗΜΕΡΗΣΙΟΝ

ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΝ’’

«Η έννοια των ανωτέρω δηλώσεων δύναται αζημίως νομίζομεν να συνοψισθή ως εξής. Ότι ο μόνος σύμμαχος της Ελλάδος επί του παρόντος είνε το Δίκαιον και ότι απέναντι αυτής ευρίσκεται ολόκληρος η Οθωμανική Αυτοκρατορία εις ενιαίον μέτωπον ενισχυμένη και ωργανωμένη και βοηθουμένη παρ’ εκείνων ακριβώς, τους οποίους ηλπίζομεν συμπράκτορας και συναγωνιστάς»

  • ΔΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ

«Πιστεύομεν εις τον ανθρωπισμόν του κ. Γούναρη, πιστεύομεν ακόμη ότι η σημερινή Κυβέρνησις της λαϊκής εμπιστοσύνης, ουδέποτε εσκέφθη να μεταβληθή εις τυραννικήν δικτατορίαν. Αλλά δυσπιστούμενη προς τα όργανα, τα τυφλά και πεπωρωμένα, τα οποία διά να επιδείξουν αφοσίωσιν, είνε πάντοτε πρόθυμα εις την διάπραξιν απανθρώπων και αδικαιολογήτων υπερβασιών»

 Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΡΟΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΝ ΤΗΣ ‘’ΠΑΤΡΙΔΟΣ’’

«…δυσκόλως θα έσπευδε να διαμαρτύρεται διά τας συλλήψεις ολίγων τινών ατόμων, τα οποία διά των επιληψίμων δημοσιευμάτων εσκόπουν ν αψυχράνουν τον ενθουσιασμόν του λαού υπέρ της αισίας διεξαγωγής του πολέμου […] Προς δυστυχίαν της ‘’Πατρίδος’’ και του κόμματός της η Ελλάς θα νικήση καθ’ όλην την έκτασιν της αναλλοιώτου δικαιολογίας του Ελληνικού λαού υπό την ισχυράν πνοήν της οποίας ανετράπη το βενιζελικόν καθεστώς»

  • Ο ΓΛΥΚΥΣ ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑΣ Ο ΙΣΚΑΡΙΩΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΡΑΣΥΝΟΝΤΑΙ – ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ – ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ‘’ΕΜΙΣΗΘΗΣΑΝ’’
  • ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

«Πυκνή συρροή εις τους ναούς από της χθες. Ιδίως πλεονάζει το γυναικείον φύλον, το οποίον αφήκε τας κοσμικάς συναθροίσεις χάριν των θρησκευτικών ημερών. Ο ίδιος συνωστισμός παρατηρείται εις τους κεντρικούς ναούς, καθώς και εις τους των συνοικιών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΫΘ

«Εξάλλου το Φόρεϊν όφις ήρχισε να υποστηρίζη ότι η Κυβέρνησις Κων/πόλεως πρέπει να θεωρηθή αλληλέγγυος προς τους Τούρκους της Αγκύρας. Δυστυχώς η Ελλάς ουδένα ρόλον παίζει σήμερον μεταξύ των συμμαχικών τούτων αντιθέσεων. Ούτε υπέρ εαυτής αγωνίζεται διπλωματικώς, ούτε καν να βοηθή εκείνους οι οποίοι ενεργούν υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων»

  • Η ΕΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ
  • Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ
  • Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

«Η Κυβέρνησις οφείλει να προβή, αν δεν προέβη ήδη, εις όλας τας διπλωματικάς ενεργείας, αίτινες να φθάσουν εις το αποτέλεσμα όπως αρθή η ουδετερότης η καλύπτουσα την Κων/πολιν. […] Η μαχομένη υπέρ των όλων Ελλάς έχει υπέρτατον συμφέρον και αναφαίρετον δικαίωμα να εμπήξη το ξίφος της εις την καρδίαν του εχθρού, ήτις φωλεύει εις την Κων/πολιν»

  • ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ

«Επαναλαμβάνεται εις τους ναούς το μεγάλον και συγκινητικόν μαρτύριον του Κυρίου. Και οι διστακτικώτεροι προς το βαθύ μυστήριον, το οποίον εξιδανικεύει και την πενιχροτέραν εκκλησίαν αυτήν την εβδομάδα, ευρίσκομεν καιρόν και διάθεσιν κατά τας απριλιάτικας εσπέρας να εισέλθωμεν σκυφτοί, ασκεπείς, εις ένα από τους ναούς της πόλεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Η Κων/πολις εκηρύχθη αλληλέγγυος προς την Άγκυραν. Η είδησις δεν παρουσιάζει τίποτε το εκπληκτικόν. […] Όπλα, πολεμοφόδια, πυροβόλα, αξιωματικοί και στρατιώται εκρέουν από την Κων/πολιν προς τον Κεμάλ, ως από αποθήκης ανεξαντλήτου, η δε Ελλάς, επιδοθείσα εις ένα σκληρόν αγώνα και εμπεσούσα εις παγίδας, αίτινες εστήθησαν εις αυτήν υπό λαμπρών τινών και ηθικών φίλων, καμαρώνει την Κων/πολιν και ανέχεται κατάστασιν κυριολεκτικώς αχαρακτήριστον»

  • ΑΙ ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

«Η μέθοδος της επιτηδείας διαδόσεως ασυστάτων ανησυχητικών ειδήσεων, είνε παλαιά διά τους ανθρώπους της Αγκύρας. […] Υπάρχουν πολλοί εν Ευρώπη, έτοιμοι να υποθάλψωσι πάσαν Κεμαλικήν ψευδολογίαν και παν ασύστατον προϊόν της Τουρκικής μικροπονηρίας. Ενώπιον μιας τοιαύτης καταστάσεως ο Ελληνικός Λαός δέον να τηρήση απόλυτον ψυχραιμίαν»

  • Ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

«Δεν είμεθα υπέρ του απολύτου παραγκωνισμού της γυναικός, αλλά πρέπει και να ομολογήσωμεν, ότι η εισβολή του αδυνάτου φύλου εις την πολιτειακήν μηχανήν είνε κάπως παρακινδυνευμένη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ‘’ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑ’’

«Ο Κυβερνητικός Τύπος ήκιστα ευχαριστημένος με τον εαυτόν του και με την κατάστασιν, ευρήκε τον τρόπον ν’ αποτρέπη την κοινήν προσοχήν από τα εύθικτα σημεία. Καταγγέλλει διαφοράν μεταξύ των επισήμων δηλώσεων του κόμματος (των Φιλελευθέρων) και υπούλων τάχα ενεργειών του. Και καλεί τον λαόν να είνε άγρυπνος […] ‘’Ουδείς αντιδρά’’ είπεν ο κ. Γούναρης. Και την ιδίαν ακριβώς ημέραν, καθ’ ην εδημοσιεύετο διά του Γραφείου του Τύπου η πρωθυπουργική δήλωσις, το επίσημον δημοσιογραφικόν όργανον του κ. πρωθυπουργού ωνόμαζε τας Φιλελευθέορυς εφημερίδας ‘’αντιδραστικάς’’. Το πράγμα δεν μας εκπλήσσει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΑΣΙΑΝ

‘’Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΗ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΝ’’

«Καταλήγων ο κ. Γούναρης ανεγνώρισεν, ότι οι Κεμαλικοί είνε σήμερον καλύτερον οργανωμένοι και ενισχυμένοι. Αλλ’ ετόνισεν, ότι είνε ανίσχυροι να αντισταθούν περαιτέρω, κατόπιν της ενισχύσεως του ελληνικού στρατού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΥΤΟ ΕΙΝΕ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΩΝ !

«Νέον θρασύ αναρχικόν κρούσμα εσημειώθη εις την Ελευσίναν προχθές την νύκτα. Εναντίον της οικίας του πρώην Επιτελάρχου υποστρατήγου κ. Παγκάλου εξεστράτευσαν πέντε ένοπλοι, με προφανέστατον σκοπόν ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΝ του στρατηγού […] Η Κυβέρνησις του κ. Γούναρη είνε, ως γνωστόν, ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ δι’ όλα τα πράγματα που είτε συνέβησαν είτε συμβαίνουν, είτε πρόκειται να συμβούν περί αυτήν […] Ζούμεν εις τον αιώνα και την Χώραν όπου ο νόμος υποκύπτει εις την αυθαιρεσίαν και η τρομοκρατία περιβάλλεται την δικαιολογίαν … του πατριωτισμού! Αλλοίμονον όμως εις την Πατρίδα, όπου ο πατριωτισμός λαμβάνει την αναρχο-τυραννικήν ταύτην μορφήν!»

  • ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!

«Διότι είνε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ η υπαγωγή του κ. Γ. Παπανδρέου εις την Στρατιωτικήν Δικαιοσύνην»

  • Η ΕΒΔΟΜΑΣ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ

ΑΙ ΒΡΑΔΥΝΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟΝ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

«Αι αμαρτωλαί Αθήναι κατέχονται από φιλόθρησκον μένος. Σταυροκοπούνται και γονυπετούν, ζητούν έλεος από τον επουράνιον Πατέρα διά τα ανομήματά των […] Υπάρξεις τρυφεραί, υπάρξεις ζαρωμέναι, πλάσματα αμαρτωλά και πλάσματα αθώα, γρηούλες με την χρυσοδεμένην ιεράν Σύνοψιν στο χέρι σπεύδουν από ενωρίς να καταλάβουν μίαν θέσιν εις το στασίδι και νέες κοπέλλες χαμηλοβλεπούσες παρατάσσονται εις τα πλάγια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΝ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ

«Η βεβαίωσις της Υψηλής Πύλης προς τας Συμμάχους Κυβερνήσεις, ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραμένει ουδετέρα εις τον μεταξύ Ελλάδος και Κεμάλ πόλεμον, αποτελεί αδεξιωτάτην και χονδροειδώς ματαίαν απόπειραν συγκαλύψεως προσχηματικής των πραγματικών, ουχί πλέον διαθέσεων, αλλά ενεργειών αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΚΑΤΑΔΙΩΞΙΣ ΤΟΥ ‘’ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ’’

Η ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΜΑΣ. ΑΠΟΜΟΝΩΣΙΣ ΕΙΣ ΑΠΑΙΣΙΟΝ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙ

  • ΖΗΤΩ Η … ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΤΥΡΑΝΝΟΜΑΧΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΑΣ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Οσάκις εγένοντο πειράματα μικτών κυβερνήσεων αύται ενεφανίσθησαν μετά ηλαττωμένης ενεργείας. […] Εν πάση τοιαύτη περιπτώσει όχι μόνον όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής, αλλά ολόκληρος ο λαός είναι ηνωμένος. Έκαστος παρέχει προθύμως την συνδρομήν του και ουδείς αντιδρά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 14 Απριλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

«Είνε γεγονός ότι υπέρ την εργατικήν τάξιν η οποία ευπορεί τώρα χάριν εις την αποτελεσματικήν εξυπηρέτησιν των ατομικών της συμφερόντων, υφίστανται τας δοκιμασίας της απαύστου υψώσεως της τιμής των τροφίμων και των λοιπών χρειωδών, βαρύτατα δε οι ανήκοντες εις την τάξιν των διανοητικώς εργαζομένων και τοιούτοι είνε ο επιστημονικός κόσμος εν γένει και η τάξος των υπαλλήλων»

  • ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΤΙΜΗΤΟΥ

«Κατάπτυστος και εστιγματισμένη η πράξις Ιούδα του Ισκαριώτου. […] Πόσοι όμως σήμερον επίσης μαθηταί του Χριστού και Χριστιανοί λεγόμενοι, φιλούντες τον Εσταυρωμένον δεν τον καταπροδίδωμεν διά των πονηρών σκέψεων και πράξεων;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος