Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η επιστροφή Γούναρη στην Ελλάδα μετά την επί τετράμηνο παραμονή του στο εξωτερικό, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στην ημερήσια αρθρογραφία. Το γεγονός ότι έχει εκ των προτέρων και άνευ όρων αποδεχθεί τις αποφάσεις των Συμμάχων, αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο αγκάθι…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΜΑΤΑΙΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ

«Σήμερον υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν δημοκρατικάς ιδέας. Ασχέτως προς την ουσίαν του πράγματος τας ιδέας των δύνανται να τας έχουν. Ποίος ειμπορεί να εμποδίση αυτούς; Εφ’ όσον δεν επιδιώκεται η βιαία ανατροπή και δεν υβρίζεται το πρόσωπον του βασιλέως, έκαστος είνε ελεύθερος να είνε μοναρχικός, θεοκρατικός, δημοκρατικός, κομμουνιστής και ό,τι θέλει. […] Πρόκειται απλώς περί θεωριών πολιτικοφιλοσοφικών. Τι δύναται να κινδυνεύση διά των τοιούτων θεωριών, ώστε να ανησυχήσουν τόσον αι αρχαί και να υποβληθούν εις μάταιον κόπον; Δεν έχει να διακινδυνεύση τίποτε. Γίνεται θόρυβος διά το τίποτε»

  • Ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ – ΑΙ ΕΙΣΦΟΡΑΙ – ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΔΥΝΑΣΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Διακεκριμμένος βενιζελικός πολιτευτής ωμολόγησε χθές από των στηλών πρωϊνής συναδέλφου ‘’ότι μία τοιαύτη μεταβολή θ’ απέβαινε πηγή αναρχίας και νίας συνταράξεως, εντός των οποίων είνε δυνατόν να καταβυθισθώσι και κράτη πολύ ισχυρότερα της Ελλάδος. […] Είνε δυνατόν να ελπίζωσιν ειλικρινώς ότι προς μίαν χώραν αναρχουμένην θα παρείχετο ενίσχυσις εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων και ότι θα ενεπιστεύετο εις αυτήν η διοίκησις και άλλων ακόμη χωρών;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΕΙΚΩΝ

«Ο κ. Πρωθυπουργός απεφάσισε τέλος να επιστρέψη εις Αθήνας. […] Ανεχώρησεν εξ Αθηνών προ τετραμήνου και πλέον, ίνα ενεργήση πλησίον των συμμάχων και μεσολαβήσουν ούτοι, ίνα η Ελλάς συνομολογήση ταχείαν και αξίαν των θυσιών και των νικών της ειρήνην. Και επιστρέφει νυν, ίνα αναγγείλη, ότι, ωσεί ηττήθη η χώρα των διαρκών πολεμικών θριάμβων, απεδέχθη αυτός, ως κυβερνήτης της, εκ των προτέρων πάσαν απόφασιν των Δυνάμεων άνευ όρων!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΥΠΟΝ’’
  • ΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ – ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΗ

«Η Ελλάς έχει δυστυχώς εσωτερικούς εχθρούς, οι οποίοι ψεύδονται συνεχώς αναισχύντως και συστηματικώς. Ψεύδονται διά το δάνειον, ψεύδονται διά τα οικονομικά της, ψεύδονται διά την στρατιωτικήν μας κατάστασιν. Η τακτική των όμως αύτη δεν είνε εκείνη, ήτις θα κλονίση την εθνικήν ενότητα. Και όταν τούτο αναγνωρίζεται παρ’ όλην την άλλην κακοπιστίαν, ήτις την διακρίνει, από εφημερίδα του κύρους των ‘’Τάϊμς’’ και του γνωστού της μισελληνισμού, είνε αρκετόν να αποστομώση τους καλοθελητάς του Ελληνισμού, τους οποίους ποτίζουν καθημεράν με δηλητήριον και έχιδνας των διαφόρων προπαγανδών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΙ

«Η μερίς του Ελληνικού λαού, ήτις ενεπιστεύθη την τύχην της Ελλάδος εις τον κ. Γούναρην κατά την 1ην Νοεμβρίου, ας βασανίση ολίγον τον εγκέφαλόν της, ας αφήση κάθε προκατάληψιν και ας κρίνη. Ημείς απλώς προφητεύομεν τι θα συμβή. Διά να προφητεύσωμεν δε το μέλλον δεν έχομεν παρά να εξετάσωμεν το παρελθόν. Οι διασημότεροι προφήται όλων των εποχών δεν έκαμναν τίποτε περισσότερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ – Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΧΑΙΡΟΥΝ ΔΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΗΛΘΕΝ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΩΝΗΣ

«Ας κατανοήσουν τούτο οι κυβερνώντες την Ελλάδα, οίτινες καταδειχθέντες ανίκανοι να αντιδράσουν κατά των σκευωριών της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, αίτινες κατέληξαν εις την θλιβεράν απόφασιν της Βουλώνης, ας σταθούν τουλάχιστον ικανοί να γνωρίσουν εις τους Συμμάχους την αμετάκλητον απόφασιν του Ελληνισμού όπως αποκρούση δι’ όλης της δυνάμεώς του την αποφασισθείσαν αδικίαν, πριν ή αναγκασθούν υπό τας γενικάς αράς να παραχωρήσουν την αρχήν εις άνδρας δυναμένους να αρθούν εις το ύψος των κρισίμων περιστάσεων και να περισώσουν ότι είνε δυνατόν να περισωθή πλέον…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ. Η ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΙΝΕ Η ΒΑΣΙΣ

«Δέον να τονισθή ότι όρος απαραίτητος είνε η συνεργασία των Ινδών μεθ’ ημών. Μετά της συνεργασίας ταύτης τα πάντα είνε εύκολα. Άνευ αυτής δεν δυνάμεθα να κάμωμεν βήμα. Αι μεταρρυθμίσεις είνε προσπάθεια όπως καταμερισθή η ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας μεταξύ των Βρεττανών και των Ινδών. Η βρεττανική κυριαρχία παραμένει πάντοτε η μόνη βάσις ενότητος και τάξεως εις τας Ινδίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • Η ΑΠΟΚΡΗΑ

«Οι καβαλλιέροι λιγοστοί οι δε ντάμες προτιμούν να χορεύσουν μαζί δύο – δύο. Ιδού εν από τα πολλά περίεργα. Ίσως και αυτό να ήνε ένας κλάδος της χειραφετήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΡΟΝΟΙ

«Μας κάμνει εξαιρετικήν εντύπωσιν όχι τόσον η άστοχος και αμελέτητος σπουδή της Εκτελεστικής παρ’ ημίν Εξουσίας να συλλάβη επτά ιδεολόγους και διακεκριμένους πολίτας, όσον ο τρόπος ή μάλλον ο τρόμος, με τον οποίον ο Τύπος της ‘’Ηνωμένης’’ σχολιάζει το πράγμα. Όλον το ζήτημα ανάγει προς εν και μόνον σημείον, προς το ΣΤΕΜΜΑ»

  • Η ΑΦΙΞΙΣ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΗΘΕΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΛΑΓΓΙΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ – ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΣΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

«Είτε συζητηνθή εγκαίρως το Ανατολικόν υπό των υπουργών των Συμμάχων, είτε μη, η Ελλάς οφείλει να πείση και φίλους και αντιπάλους, ότι δεν θ’ αναμείνη παθητικώς την άδηλον του χρόνου ροήν, αλλ’ ότι είναι παράγων ενεργός εις το μάλλον επίκαιρον σημείον της εις λύσεις θετικάς προαγούσης πραγματικότητος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

«Όλαι αι πληγαί της Ελλάδος σήμερον οφείλονται εις τον Βενιζέλον και τον Βενιζελισμόν, δι’ αυτό ο Λαός μισεί θανασίμως και τούτον και εκείνον. Εάν δε ο Λαός δεν εκαθάρισε την λέπραν ταύτην, ως έπρεπε, τούτο δεν είνε σφάλμα του. το σφάλμα του ανήκει εις άλλους. Εκείνοι όμως, οι οποίοι έσωσαν τον Βενιζέλον και τον βενιζελισμόν εις εποχήν κατά την οποίαν θα απέθνησκον διά παντός διά της χειρός του Ελληνικού Λαού, ας μη νομίσουν ότι θα δυνηθούν να πράξουν το ίδιον πάλιν, διότι θα συντριβούν και αυτοί διά της χειρός του Λαού, ο οποίος θα ζητήση και θα επιτύχη με την ιδίαν του δύναμιν μίαν οριστικήν εκκαθάρισιν»

  • Ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΑΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΠΙΣΜΟΥ

«Είνε ανάγκη, απόλυτος ανάγκη να μάθη εκ του στόματος του κ. Πρωθυπουργού την αλήθειαν ο Λαός. Είνε ανάγκη να καταλυθούν τα ψεύδη τα οποία επιτυδείως διασπείρει η Αντίδρασις. Είνε ανάγκη να παταχθούν οι πράκτορες του ντεφαιτισμού. Είνε ανάγκη να επανεύρη η πίστις του Γένους προς τας ιδίας δυνάμεις την θερμότητα η οποία προ ολίγων ακόμη μηνών ωδήγησεν εις τους μάλλον περιφανείς θριάμβους. Ο κ. Πρωθυπουργός επανέρχεται. Οι ιδιοτελείς, οι εμπαθείς, οι αχαρακτήριστοι πράκτορες του εθνικού απελπισμού ας παραμερίσουν»

  • Ο ΑΝΑΤΟΛ ΦΡΑΝΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΔΙΑ ΝΕΩΝ ΘΥΣΙΩΝ !

«Την έννοιαν ταύτην έχει ίσως συμφέρον να υποστηρίζη το κυβερνών κόμμα, αλλ’ ο λαός εννοεί αυτοτέλειαν την χειραφέτησίν του από την ξένην κηδεμονίαν και από τα ξένα συμφέροντα. Εάν διά να δύναται να κανονίζη την τύχην του όπως αυτός θέλει, ο λαός θα ήτο πρόθυμος εις θυσίας, όμως δεν είνε διατεθειμένος να υποστή καμμίαν νέαν θυσίαν χάριν συμφερόντων, τα οποία ματαίως προσπαθούν να του εμφανίσουν ως ιδικά του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΚ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ !

«Η ανυπακοή δε εις Αυτόν και το καθεστώς και πάσα ενέργεια προς μείωσιν και κλονισμόν του κύρους αυτών δεν είναι ελευθέρα. Διώκεται και κολάζεται υπό του Νόμου. Την τιμωρίαν δε του Νόμου θα υποστούν αμείλικτον και αδυσώπητον οιοιδήποτε δημοκράται ή αριστοκράται. Απέναντι του Νόμου είναι εγκληματίαι»

  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ – ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ
  • Ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ Α.Μ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ – ΑΙ ΕΙΣΦΟΡΑΙ – ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ

«Η Μικρά Αντάντ, κατόπιν συσκέψεως των Πρωθυπουργών της εν Βουκουρεστίω έλαβε την απόφασιν όπως τηρήση μεν ουδετερότητα κατά την Ελληνοτουρκικήν ρήξιν, αλλά και να υπεραμυνθή του καθεστώτος της Θράκης, απαγορεύουσα και εις τους Τούρκους και εις τους Βουλγάρους οιανδήποτε μεταβολήν του καθεστώτος τούτου. […] Η Ελλάς εν αναμονή της εξελίξεως των γεγονότων, έχει χαράξει την σταθεράν πορείαν της, ελπίζουσα μεν, αλλά και ουδέν φοβουμένη εξ οιωνδήποτε παρελκύσεων και αναβολών»

  • ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΙ ΠΛΟΙΩΝ ΕΝ ΑΓΓΛΙΑ
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος