Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενόψει της μετάβασης της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Ρώμη, η προοπτική ενδεχόμενης ελληνο-ιταλικής προσέγγισης, απασχολεί τον ημερήσιο Τύπο. Στα αγκάθια των διμερών σχέσεων και το καθεστώς της Δωδεκανήσου…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

«Ο κ. Γούναρης ανήγγειλε πρό τινος προς την ανυπομονούσαν Ελληνικήν δημοσίαν γνώμην, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψη με τας χείρας κενάς. Και όμως, εφ’ όσον δυνάμεθα να κρίνωμεν εκ των μέχρι τούδε υπαρχουσών ειδήσεων, ούτε ο κύριος σκοπός του επιχειρηθέντος εις Λονδίνον ταξειδίου, όστις συνίστατο εις την συνομολόγησιν ειρήνης, επετεύχθη, ούτε η οικονομική ενίσχυσις κατωρθώθη, αλλ’ ούτε η αναγνώρισις του νομίμου καθεστώτος κατέστη δυνατή»

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΤΡΙΠΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

«Είνε αφ’ ενός η ιδέα της αγγλοϊταλικής προσεγγίσεως, της στενής αγγλοϊταλικής συνεργασίας. Είνε αφ’ ετέρου η ιδέα της Ελληνοϊταλικής συνεννοήσεως, ήτις αποτελεί, διά τον συνδυασμόν των εν τη Ανατολή συμφερόντων, το απαραίτητον συμπλήρωμα της πρώτης. Κατά συνέπειαν πολιτική τείνουσα εις την επίτευξιν συμφωνίας, και υπό μορφήν έστω απλής ομογνωμοσύνης, μεταξύ των τριών κρατών, θέλει ασκήση βαρείαν επιρροήν εις την εν Ανατολή κατάστασιν, της οποίας η διαμόρφωσις θέλει λάβει τον τύπον, ον θα εκβιάση η τριπλή αύτη συνεννόησις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ

«Πάντως τα γενόμενα δεν απογίνονται. Και ήδη η Ελλάς η εις τοιαύτην μειονεκτικήν μοίραν περιελθούσα, οφείλει να πράξη ό,τι δύναται διά την προστασίαν των συμφερόντων της […] Ας παύσουν αι αναβλητικότητες, αι διστακτικότητες, αι αδυναμίαι. Ας παύσουν οι ακρωτηριασμοί του τιμίου σώματος της Πατρίδος. Η Δωδεκάνησος είνε κατά πάντα λόγον, εθνικόν, διεθνή, ιστορικόν, καθαρώς Ελληνική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΘΕΝΤΑΣ ΥΠΟ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ. ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΙΝΤΑΙ
  • Η ΚΡΙΣΙΣ

«Ο κ. Μπριάν δεν αγνοεί το σημείον μέχρι του οποίου εκτείνονται τα έσχατα όρια της αγγλικής ενδοτικότητος.[…] Θα κατορθώση πιθανώς ν’ αποσοβήση ρήξιν ανεπανόρθωτον, ης αι συνέπειαι θα ηδύναντο ν’ αποβώσι τρομακτικαί, αν δεν εξευρίσκετο φιλική διέξοδος. Και η κρίσις, αν διακανονισθή αισίως, θα έχη τούτο το αγαθόν αποτέλεσμα : Να διευκρινίση οριστικώς την θέσιν της Ελλάδος απέναντι των καρποφόρων συμμαχιών»

  • ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΚΛΗΘΗ ΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΝ
  • ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

«Δύναται η Γαλλία, παραβλέπουσα πάσαν Συμμαχικήν αλληλεγγύην, περιφρονούσα την Σύμμαχόν της Ελλάδα, άνευ της οποίας δεν θα κατέπιπτε ποτέ το Μακεδονικόν μέτωπον, άνευ του αγώνος της οποίας εν Μικρασία, δεν θα ηδύνατο να σταθή εν Κιλικία και δεν θα υπέγραφε την συμφωνίαν της Αγκύρας, να αποσύρεται εκ Κιλικίας και να εγκαταλείπη τους Χριστιανούς εις την θωπείαν της Τουρκικής λεπίδος»

  • ΑΓΓΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ
  • ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΗΣ – ΤΟ Γ.Σ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΑΓΓΑΡΙΟΝ – Η ΛΑΜΠΡΑ ΚΑΙ ΗΡΩΪΚΗ ΔΡΑΣΙΣ ΤΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΝΕΩΝ ΘΥΣΙΩΝ

«Ενώπιον του Ελληνικού Λαού, η Κυβέρνησις οφείλει να εκθέση πλήρη την αλήθειαν. Οφείλει να αποκαλύψη τα γεγονότα ως έχουσι και να ζητήση την κρίσιν και την απόφασίν του. Ο Λαός υπέστη τας θυσίας και ο Λαός οφείλει να κρίνη. Ο Λαός έδωκεν αφειδώς το αίμα του και το χρήμα του και αυτός δικαιούται ν’ αποφασίση. Διότι εάν σήμερον διατρέχωμεν μίαν κρίσιμον περίοδον, εκ της οποίας θα προκύψη ο διακανονισμός των τυχών της Φυλής επί μακρά έτη, τας συνεπείας του διακανονισμού τούτου θα τας υποστή προ παντός ο Ελληνικός Λαός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΠΟΡΙΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

«Οπωσδήποτε, η Ελλάς υπέβαλεν ήδη τους ιδικούς της όρους κατά τρόπον λεπτόν, άκρως αντίθετον προς τον παλληκαρισμόν του Μαρτίου, και υπό τύπον προτάσεων προς μελέτην. […] Τι να σημαίνη άρα γε εκείνο το ‘’εν τη ζώνη της Σμύρνης’’; […] Και εξακολουθεί η πρότασις, ζητούσα ‘’το νέον καθεστώς της Σμύρνης να μην έλθη εις σύγκρουσιν προς τας μέχρι τούδε επιτευχθείσας θεμελιώδεις αρχάς’’ […] Ποίαι είνε αι επιτευχθείσαι θεμελιώδεις αρχαί; […] Μέχρι τινος σημείου της ουσίας προχωρεί η νεφελώδης πρότασις του κ. Γούναρη, και εις ποίαν συνηγορίαν του θα δώση στοιχεία, όταν ο κ. Γούναρης θα κληθή υπό των Συμμάχων να δηλώση καθαρά τι θέλει;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ

«Αν δε τα γεγονότα τώρα εξυπηρετούν την αρχομανίαν των κυβερνητών μας, παρατείνοντα την τη εξουσία καλοπέρασίν των, θα είναι πάντοτε τόσον ευνοϊκά προς αυτούς ώστε εν δεδομένη στιγμή να τους αναμείνουν διά να προετοιμασθούν προς αντιμετώπισιν απευκταίων ενδεχομένων; Ωρισμένως δεν πάμε καλά, ευχόμεθα δε να βάλη το χέρι του ο από μηχανής Θεός της Ελλάδος όστις όμως ημπορεί να είνε ούτε το κύρος και η αυθεντία την οποίαν εξασκεί η Ελληνική Αποστολή εν Ευρώπη, αλλ’ ούτε το αλληλοφάγωμα των μεγάλων…

  • Ο ΚΩΡΖΟΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΙΣ

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ; ΣΦΟΔΡΟΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ‘’ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΥ’’ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ

«Ποίον είνε ήδη το κύριον ζήτημα, ή μάλλον το μοναδικόν θεμελιώδες ζήτημα το απασχολούν την Ελληνικήν πολιτικήν; Το μικρασιατικόν. Επ’ αυτού έχομεν δεδηλωμένην προς ημάς και εμπράκτως έτι την γαλλικήν εχθρότητα. Αλλ’ έχομεν δεδηλωμένην επίσης την αγγλικην συμπάθειαν, ως έχομεν και την ιταλικήν ουδετερότητα δεδηλωμένην. […] νομίζομεν ότι αποτελεί υποχρέωσιν διά την ελληνικήν πολιτικήν η εξομάλυνσις πάσης μετά της Ιταλίας διαστάσεως. Αποτελεί τούτο καθαρόν ζήτημα διπλωματικής διαχειρίσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ
  • ΤΟ ΓΑΛΛΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΝ ΣΟΒΑΡΟΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ

«Πρόκειται περί των διά την Ιταλίαν προσβλητικών φράσεων, αι οποίαι απεδόθησαν εις τον Γάλλον Πρωθυπουργόν Μπριάν, αι οποίαι όμως βραδύτερον διεψεύσθησαν κατηγορηματικώς εξ αμφοτέρων των μερών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ
  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’

Αι προσπάθειαι του Βενιζέλου εις το Λονδίνον – Εν μέσω του θαυμασμού του Βρεττανικού λαού – Αλλ’ οι Άγγλοι δυσφορούν κατά του αποτελέσματος των Νοεμβριανών εκλογών – Η πρώτη μετά την πτώσιν συνάντησις προς τον Λόϋδ Τζωρτζ – Εις το εξοχικόν ‘’Σέκερς’’ – Άλλαι συνομιλίαι – Ο Μπάλφουρ πείθεται, ο Μπόναρ Λω αρνείται και διστάζει ο Χέντερσων

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ

«Αλλά δεν εψηφίσαμεν την 1ην Νοεμβρίου, ως εψηφίσαμεν, διότι ηθέλομεν το Κόμμα να παύση αντικαθιστών το Κράτος; Ερχόμεθα σήμερον δημιουργοί ημείς μιας ανορθώσεως να διακηρύξωμεν ότι εν Ελλάδι το Κόμμα δεν θα παύση ον το Κράτος, το Έθνος, το παν; Ιδού πώς εξηγείται η λαϊκή δυσφορία. Ιδού διατί ο λαός ζητεί διέξοδον. Ενώπιον της τοιαύτης καταστάσεως μεγίστην υπηρεσίαν θα προσφέρουν εις την χώραν βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί, κυβερνώντες και μη, εάν κατανοήσουν ότι μεταβατικώς εξακολουθούν ρυθμίζοντες και επηρεάζοντες τα κοινά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

«Διότι τι άλλο ή την σφαγήν των Αρμενίων αποσκοπεί η Γαλλία όταν απαγορεύη εις αυτούς την αναχώρησιν εκ Κιλικίας; Τι άλλο δε ή την εξόντωσιν των Χριστιανών της αυτής χώρας απεργάζεται, όταν τους συμβουλεύη να εμπιστευθούν την τιμήν, την ζωήν, την περιουσίαν των, εις την μοναδικήν εγγύησιν, την οποίαν παρέχει εις αυτούς η Γαλλία, την τιμήν των Τούρκων; Η Αγγλική πολιτική δεν είνε δυνατόν να επιτρέψη εις την Γαλλίαν να προχωρήση περαιτέρω εις την εφαρμογήν του ολεθρίου αυτής προγράμματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ

«Πάση θυσία πρέπει να επέλθη η Ιταλοελληνική συνεννόησις. Η οποία συνεννόησις είνε δυνατή. […] Η Ιταλοελληνική συνεννόησις συμπλήρωμα της Αγγλοελληνικής και της Αγγλοϊταλικής συνεννοήσεως, θα διευκολύνη γενικωτέραν Ανατολικήν συμφωνίαν εναντίον της οποίας ωρθώθη η γαλλοκεμαλική συμφωνία – η καταστήσασα προβληματικήν την ύπαρξιν της Αντάντ […] Η εις Ρώμην μετάβασις της Ελληνικής αντιπροσωπείας έστω η αφετηρία μιας τοιαύτης επωφελούς διά την Μεσογειακήν και την γενικωτέραν ειρήνην κινήσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ ΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΙΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΣΦΟΔΡΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΥΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΤΑΣ ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ

  • ‘’ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ…’’

«Οι αγωνισταί του Κόμματος ας εντείνουν τας δυνάμεις των για να πέση ο πύργος των προλήψεων που κρατεί μίαν μεγάλην μερίδα της εργατικής τάξεως, τυφλωμένην, σκοτισμένην, οπισθοδρομημένην. Εμπρός εις τον αθόρυβον και εντατικήν εργασίαν μας όλοι οι έλληνες προχωρημένοι εργάτες. Ας διδάξωμεν τους συντρόφους μας ότι το μέλλον είνε δικό μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑΝ
  • ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΕΛΑΒΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΝ ΤΡΟΠΗΝ
  • ΔΕΝ ΑΝΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ

«Και προς μεν τους ανθρωπίνως πλανηθέντας επιτρέπεται η συγχώρησις. Προς εκείνους όμως, οίτινες υπήρξαν θηρία κατά την τυραννίαν των και παραμένουν θηρία και μετά την πτώσιν των, η συγγνώμη θα ηδύνατο να χαρακτηρισθή υπό της Ιστορίας παραφροσύνη, εάν ο λαός αυτός, ο ευγενής και μεγαλόφρων νικητής, δεν απέβλεπεν εις κάτι άλλο τιμιώτερον και εθνικώτερον; Την διά της υπομονής λήξιν της διαιρέσεως! Δυστυχώς τούτο δεν το θέλουν οι Βενιζελικοί. Διότι βλέπουν ότι η λήξις της διαιρέσεως θα είναι και πάλιν εκμηδένισις και κατάργησις της επιχειρήσεώς των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • Ο ΠΟΛΥΚΡΟΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ

Η ανάγκη της τηρήσεως ενόπλου Γαλλίας – Αι θεωρίαι του Λούδενδροφ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος