Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στον απόηχο της δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού Δ. Γούναρη ‘’διά την γλώσσαν του κυβερνητικού τύπου, όστις παριστά την Ελλάδα, ως ευρισκομένην εγγύς της αναρχίας’’, η αρθρογραφία ασχολείται με το ποιοι ‘’σπείρουν την διαίρεσιν, το πυρ, το μίσος’’. Και ο αντικυβερνητικός Τύπος, αξιοποιώντας την κριτική του ίδιου του πρωθυπουργού προς τον φιλικό του Τύπο, επιχειρηματολογεί…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Ατυχώς δε και τούτου του δανείου αλλά και των άλλων των πιθανώς συναφθησομένων, κατόπιν της άρσεως του αποκλεισμού, η χρησιμοποίησις προς έργα πλουτοπαραγωγικά δεν θα είνε δυνατή, εφ’ όσον εξακολουθεί ο Μικρασιατικός πόλεμος. Μένει κατά συνέπειαν προς τους εντεταλμένους την προαγωγήν των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων, το ιδιωτικόν κεφάλαιον διά την κίνησιν των επιχειρήσεων και διά την κατασκευήν των έργων, τα οποία θα επιτρέψουν την εντατικήν εκμετάλλευσιν των φυσικών πόρων της χώρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΩΡΟΙ

«Ποίαν δε εμπιστοσύνην δύναται να εμπνεύση εις τας Δυνάμεις περί της αποδοχής συμφωνιών, ας θα συνομολογήση ο αντιπρόσωπος του Έθνους, όταν δημιουργηθή εν τω εξωτερικώ η εντύπωσις, ότι ούτος προΐσταται μιας Κυβερνήσεως ‘’ανοχής’’, την οποίαν ανυπομονούν εν Ελλάδι να ρίψουν; Η λογική των μας είνε αληθώς ακατανόητος. Ας μας είπουν τουλάχιστον κατά τι ωφελεί το εσωτερικόν ζήτημα η πολεμική των ή κατά τι θα ζημιωθή τούτο από την αποφυγήν των περί αυτού συζητήσεων, εφόσον νύν συζητείται εν Ευρώπη το εθνικόν ζήτημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΙ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Ο κ. Γούναρης εξέφρασεν επανειλημμένως την δυσφορίαν του διά την γλώσσαν του κυβερνητικού τύπου, όστις παριστά την Ελλάδα, ως ευρισκομένην εγγύς της αναρχίας. […] Ιδού αληθώς μία περίστασις, καθ’ ήν ο κ. Πρωθυπουργός έχει –τόσον ασυνήθως δι’ αυτόν- δίκαιον. Αλλά τους φίλους του δέον να αιτιάται. […] Αυτοί σπείρουν την διαίρεσιν, το πυρ, το μίσος, αυτοί θέτουν το έναυσμα, αυτοί εντείνουν και υπερεκτείνουν το χάσμα, όπερ, κατά μέγα, τουλάχιστον, μέρος θα είχεν εκλίπη, εάν δεν εσκέπτοντο, ως εταίροι αρχομανούς και συμφεροντολογικής φατρίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΟΣΕΧΗΣ ΕΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 1922. ΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΟΥΓΙΟΝ
  • ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ

«Να λυπηθώμεν ημείς διότι καταβάλλεται προσπάθεια όπως ελαττωθούν οι κίνδυνοι οι απειλούντες το ιδικόν μας έργον, όπως ανασυγκροτηθούν αι συμμαχίαι μετά των μεγάλων μας φίλων, της οποίας ημείς εθέσαμεν ως βάσιν της πολιτικής μας; Όχι. Οφείλομεν να σας πληροφορήσωμεν άπαξ διά παντός : Ούτε διά να ζήσωμεν, ούτε διά να έχωμεν την γνώμην μας θα ζητήσωμεν την άδειαν ουδενός, όπως επίσης δεν θα ζητήσωμεν παρ’ ουδενός να μάθωμεν τι εστί καθήκον και τι εστί πατριωτισμός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
  • Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΕΙΣ ΚΟΡΥΤΣΑΝ

«Αλλά η ευθύνη του έργου τούτου του διαφωτισμού, της διατυπώσεως των παραπόνων μας, της προβολής των διαμαρτυριών μας, της αποδείξεως του γενομένου τερατώδους αδικήματος εκεί επί τόπου, πίπτει επί τους Βορειοηπειρώτας και πρωτίστως επί τους ηγέτας αυτών, οίτινες διεξήγαγον και θα κατευθύνουν τον αγώνα μέχρις οριστικής κατισχύσεως των εθνικών δικαίων. Ελπίζομεν ότι ο διαρρέων καιρός δεν χάνεται εις μάτην»

  • Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΙΣΟΣΚΕΛΗΣ. ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝ ΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗΝ ΜΑΣ
  • ΗΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Τα εθνικά ζητήματα επιλύονται καλώς και αισίως το έν μετά το άλλο και η Ελλάς, ισχυρά και περήφανος, θα βαδίση τον δρόμον της εθνικής αυτής αποκαταστάσεως, αδιαφορούσα διά τα σιελώδη ή δηλητηριώδη ερπετά, τα οποία παρετέθησαν εις την οδόν της και ηγωνίσθησαν να ανακόψουν την ευτυχή και τιμίαν και γενναίαν σταδιοδρομίαν αυτής. Ο Ελληνικός Λαός ας έχη πεποίθησιν εις εκείνους που διαχειρίζονται τας τύχας του. Ο Βασιλεύς ομιλήσας χθές προς τον Λαόν Του υπήρξεν αισιοδοξότατος. Ουδεμία μας επιτρέπεται αμφιβολία πλέον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΛΟΓΙΣΑΝ

«Διά τον Κυβερνητικόν Τύπον ο κ. Γούναρης πρέπει να είνε ο θριαμβευτής, ο λύων ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα. […] Εις κάθε νέον θρίαμβον καίονται πυροτεχνήματα. Αλλά των πυροτεχνημάτων η ζωή δεν είνε μακρά. Και τα πυροτεχνήματα σβύνονται και ακολουθεί σκότος. […] Και εάν ο κ. Γούναρης παλαίων δεν επιτύχη και ελπίζων δεν δικαιωθή εις τας ελπίδας του, η αντίδρασις της Κοινής Γνώμης θα είνε καταπληκτική. Ιδού τι δεν υπελόγισαν οι οπαδοί, μη ακολουθούντες το παράδειγμα του αρχηγού των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΑΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΜΟΥΝ ΕΚΛΟΓΗΝ ΑΛΛΑ ΕΙΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ! ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΕ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΡΧΗ

  • ΤΗΝ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ
  • Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΜΠΡΙΑΝ, ΑΛΛ’ ΙΣΧΥΡΑ Η ΤΟΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ‘’ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΥ’’

«Ελπίζεται ότι η περαιτέρω διάσκεψις εν Παρισίοις των υπουργών των Εξωτερικών της Μ. Βρεττανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα καταλήξη εις την διαχάραξιν της Ανατολικής πολιτικής ως και την απαιτουμένην τροποίησιν της συνθήκης της Αγκύρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ

«Τι ζητούν παρ’ ημών; Να εννοήσωμεν, λέγουν, ότι της ρυθμίσεως των εσωτερικών προβλημάτων προηγούνται τα εξωτερικά. Ημείς δεν ημφισβητήσαμεν ποτέ τούτο. […] Τηρούντες δε και ως αντιπολιτευόμενοι τας αρχάς, τας οποίας εφηρμόσαμεν ως κυβερνήται, διαμαρτυρόμεθα ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι δεν εζητήσαμεν ημείς ποτέ την εκκαθάρισιν των υπηρεσιών από των υπολειπομένων Βενιζελικών υπαλλήλων, ότι δεν ηπειλήσαμεν διά της οχλοκρατίας και της αναρχίας τον τόπον τούτον ποτέ. Και ουδέν ανεκινήσαμεν εσωτερικόν ζήτημα. […] Διά την δημιουργίαν της κακής, της αισχράς αυτής εντυπώσεως, μόνον οι φίλοι του κ. Γούναρη δύνανται να καιχώνται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

«Δυνατόν η Ελλάς να μη επεκτείνεται από του Ταινάρου εις τον Εύξεινον και την Μικράν Ασίαν, κατά τρόπον συμμετρικόν, και γεωγραφικώς λογικόν. Αλλ’ εξαπλούται, πάντως, κατά τρόπον ηθικόν, επί εδαφών, άτινα αποτελούν την κοιτίδα της ιστορίας της, και τα οποία, παρ’ όλας τας διά μέσου των αιώνων τραγικάς περιπετείας, δεν έπαυσαν να οικώνται παρ’ Ελλήνων. […] Διότι, ούτως ή άλλως, εδάφη, άτινα επανεκτήσαμεν διά του αίματός μας, και τα οποία η Ελληνική Διοίκησις σήμερον εκπολιτίζει και προάγει παντοειδώς, δεν θα τα εγκαταλείψωμεν διά λόγους γεωγραφικής λογικής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΣΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • ΔΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ

«Και εδώ ακριβώς έγκειται το μέγα ζήτημα και αυτή η μετά της Αγγλίας διάστασις της Γαλλίας είνε εκείνη, η οποία θα φέρη εις την Κωνσταντινούπολιν τον εληνικόν στρατόν, προς τερματισμόν της ανωμάλου καταστάσεως, ήν έχουν δικαίωμα να τερματίσουν μόνον οι νόμιμοι κληρονόμοι της βασιλίδος των πόλεων. Διότι άνευ της υπό της Ελλάδος καταλήψεως της Κωνσταντινουπόλεως ουδέποτε θα λυθή το Ανατολικόν ζήτημα»

  • ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΑΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Θα επέλθη η συμφωνία αύτη; Θα επιτύχη το έργον της Προδιασκέψεως; Ουδεμία πρόβλεψις είνε δυνατή. Το ζήτημα των Γερμανικών επανορθώσεων, τα προβλήματα άτινα προέκυψαν εκ της συμφωνίας Μπουγιών, το Μικρασιατικόν πρόβλημα παρουσιάζουν δυσχερείας αίτινες είνε φανερόν ότι δεν πρόκειται να υπερνικηθούν άνευ θυσιών τινων από όλας τας διευθύνσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΨΩΜΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕΙΣ ΓΙ’ ΑΥΤΑ;
  • ΕΩΣ ΠΟΤΕ;

«Και η μεν Αγγλία έχει συμφέρον εις τούτο. Παίζει το παιχνίδι της εις την Ανατολήν με ξένα έξοδα και εκ του ασφαλούς. Αλλά ο ελληνικός λαός τον οποίον οι κυβερνήται του ζητούν να εξαπατήσουν με την χίμαιραν της προσεχούς βελτιώσεως της οικονομικής του καταστάσεςως, δικαιούται να δυσπιστή προς τας αγγλικάς ταύτας εκδηλώσεις και δικαιούται τέλος να ερωτήση τους πολιτικούς του, έως πότε νομίζουν ότι θα ειμπορούν να κάμουν κατάχρησιν της υπομονής του και να διαθέτους ως εμπόρευμα την ζωήν του εις την αγγλικήν χρηματαγοράν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΚ ΡΩΜΗΣ
  • ΠΑΡΑΒΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

«Αλλά ποίαν νομικήν και λογικήν ακόμη σχέσιν δύναται να έχη η στάσις και η λιποταξία –κακουργήματα εν προκειμένω- με το πταίσμα περί την υπηρεσίαν και πειθαρχίαν, και τούτο, με την ανικανότητα προς εκπλήρωσιν των στρατιωτικών καθηκόντων, ώστε να συνδέωνται κατά τοιούτον τρόπον; […] Εφ’ όσον αμνηστεύονται υπό της Λαϊκής αντιπροσωπείας καθιστούν ταύτην συνυπεύθυνον απέναντι του Ελληνικού λαού όστις καθαρά βλέπει ότι τοιουτοτρόπως παραβιάζεται η θέλησις και η εντολή Του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1921 

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΣ

«Βραδύτερον ίσως, μετά το πέρας της εν Κάνναι ή Παρισίοις Διασκέψεως επί του Ανατολικού ζητήματος θα δυνηθή ο κ. Πρωθυπουργός να λύση τον λογικόν και φρόνιμον γλωσσοδέτην του επί της εξελίξεως των εθνικών μας ζητημάτων και όταν έλθη η στιγμή να λογοδοτήση ενώπιον της Εθνικής Συνελεύσεως και του λαού θα δυνηθώμεν να κρίνωμεν μεθ’ όλης της δυνατής αυστηρότητος και ευσυνειδησίας. Έως τότε επιβάλλεται εις όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνας, τους πραγματικώς φιλοπάτριδας (…) όχι μόνον να συγκρατήσουν ολίγον την νευρικότητά των, αλλά και να παρουσιάσουν ενιαίον μέτωπον πατριωτισμού και εσωτερικής αδελφώσεως»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος