Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η δημοσίευση του στρατιωτικού ανακοινωθέντος, επισημοποιεί την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Εσκή-Σεχήρ και τα πρωτοσέλιδα ασχολούνται και με άλλα θέματα. Παραμονή της συμπλήρωσης εκατό ετών από την 25η Μαρτίου 1821, το κλίμα δεν είναι όσο πανηγυρικό θα έπρεπε στον εορτασμό της εκατονταετίας. Αυτός άλλωστε, λόγω του μικρασιατικού πολέμου, έχει μετατεθεί επισήμως για το 1930

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Η χώρα δεν είνε δυνατόν να κυβερνάται εις τας σημερινάς ιδία περιστάσεις παρά υπουργών κηδεμονευομένων και εντός της Βουλής και εκτός αυτής και εν παντί θέματι κσι τω απλουστάτω ακόμη παρά του αρχηγού της πλειοψηφίας. Η σημερινή κυβέρνησις
ΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΙ ΤΟΥ κ. ΝΤΕ ΜΠΙΓΥ
Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΩΤΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΒΛΑΒΕΡΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
«Ενώ δε η πρόθεσις όλων των αρμοδίων παραγόντων ήτο να περιφρουρήσουν το δημόσιον φρόνημα από επικίνδυνον παρεξήγησιν μιας στρατηγικής κινήσεως, ην υπαγόρευσεν η ανάγκη της αναγνωρισθείσης στρατιωτικής καταστάσεως ενώπιον του Εσκή Σεχήρ, επετεύχθη ακριβώς το εναντίον διά της επί τετραήμερον απουσίας ανακοινωθέντων… Είνε προφανές ότι αι αντιλήψεις, αίτινες υπηγόρευσαν την τακτικήν ταύτην, δεν είνε εύστοχοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

ΚΑΙ ΕΙΠΕΝ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ : ‘’ΔΕΝ ΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΑΥΤΗ ΙΚΑΝΗ’’
«Εις το 1885, ότι η Κυβέρνησις Δηλιγιάννη ήρχισε να κηρύσση επιστράτευσιν […]ο αείμνηστος Χαρίλαος Τρικούπης δεν αντετάχθη κατ’ αρχήν προς την πολιτικήν εκείνην, αλλά είπε : ‘’Δεν έχομεν εμπιστοσύνην εις τα πρόσωπα των Υπουργών’’….
Ναι, πρέπει και τώρα οι Φιλελεύθεροι ν’ αποδειχθώσιν άνδρες και ν’ αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ανδρικώς. Δεν επιτρέπεται η ανεπιφύλακτος παράταξις των περαιτέρω εις το πλευρόν της Κυβερνήσεως. Διότι πρέπει τάχιστα η Ελλάς ν’ αξιώση Κυβέρνησιν ικανήν, θέλουσαν και δυναμένην, να διακανονίση ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΤΑΧΕΩΣ το Δυναστικόν ζήτημα, ν’ αποκαταστήση ΤΑΧΕΩΣ τας φιλίας του Έθνους και τας συμμαχίας του κράτους»
ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ
«Από της σήμερον ή από της αύριον πρόκειται, φαίνεται, να έχωμεν ένα και υπεύθυνον τέλος πάντων Έλληνα πρωθυπουργόν, τον κ. Γούναρην. Διότι έως χθές είχομεν τρεις : Τον κ. Καλογερόπουλον, πρωθυπουργόν εν διαθεσιμότητι, τον κ. Πρωτοπαπαδάκην πρωθυπουργόν ‘’εν αναμονή’’ και τον κ. Γούναρην πρωθυπουργόν ‘’εν περιπλανήσει’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΟΙΟΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ – ΕΙΣ ΤΙ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΕΙΣ ΕΙΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΕΔΕΚΑΤΙΣΘΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΩΣ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ – ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
«Αι στρατιωτικαί νίκαι θα ηδύναντο και την Ιταλικήν αντίστασιν να αποτρέψουν και την εν Γαλλία θέσιν του Ελληνισμού να βελτιώσουν και την Αγγλικήν πολιτικήν οριστικώς πλέον να προσανατολίσουν προς την Ελλάδα και τις Διεθνείς αγοράς να καταστήσουν μάλλον ευνοϊκάς δι’ έκδοσιν Ελληνικού δανείου. Ούτω ο στρατός κατέστη το μοναδικόν στήριγμα ολοκλήρου του εθνικού οικοδομήματος. Αλλ’ ακριβώς διά τούτο ουδεμία επιτρέπεται σήμερον να σημειωθή στρατιωτική αποτυχία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921ΕΜΠΡΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ
ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ
«Ο κ. Γούναρης εδήλωσεν ότι ‘’είμεθα βέβαιοι όλοι ότι τα εθνικά μας συμφέροντα θα ικανοποιηθούν ΤΕΛΕΙΩΣ… Ποίαν εννοεί ‘’τελείαν’’ ικανοποίησιν ο κ. Γούναρης; Το ελάχιστον όριον των διεκδικήσεων, όπερ περιέχεται εις την Συνθήκην των Σεβρών; Ή άλλην τινα Συνθήκην, ήτις θα περιλάβη το Μέγιστον και το Σύνολον των εθνικών αξιώσεων, και την οποίαν γράφει ήδη με το τίμιον αίμα του, το πανοπλον Έθνος;»
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ . Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ. Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΠΡΟΥΣΗΣ ΕΙΣ ΤΑΣ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΣ. ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΦΑΛΑΓΓΟΣ
«ΒΟΡΕΙΑ ΟΜΑΣ – Ημετέρα επίθεσις προς Εσκή Σεχήρ ανεστάλη. Τα ημέτερα στρατεύματα επανέκαμψαν εν πλήρει τάξει εις τας θέσεις εξορμήσεως. Εχθρός υποστάς βαρυτάτας απωλείας, δεν παρηκολούθησε. Το ηθικόν του στρατεύματος ενθουσιώδες»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Ο ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΙΣ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ
«…αι δε διακόσιαι πεντήκοντα χιλιάδες λογχών του Ελληνικού στρατού με τον Βασιλέα αρχηγόν, αλλά και στρατηλάτην συνάμα, θα επιβάλουν την ειρήνην εις την Ανατολήν. Και θα την επιβάλουν κατά τοιούτον τρόπον, ώστε οι Τούρκοι να κύψουν την κεφαλήν πρό του δικαίου και να καταστώσιν απολύτως ανίσχυροι να βλάψουν πλέον τα Ελληνικά συμφέροντα»
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θεσ/νίκη.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ‘’ΡΕΒΑΝΣ’’
Ο ΡΗΤΩΡ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
«Υπάρχουν μερικά πράγματα εις τον κόσμον, τα οποία δεν μεταβάλλονται ποτέ. Μεταξύ αυτών είνε ο ρήτωρ της 25 Μαρτίου. Ολόκληρον τον χρόνον είνε κρυμμένος μέσα εις ένα Λεξικόν. Εξέρχεται από την κρύπτην του μίαν ωρισμένην ημέραν του έτους […] και την επαύριον ξαναχώνεται πάλιν μέσα εις την κρύπτην του διά να ξαναφανερωθή πάλιν κατά την μοιραίαν ημέραν του… Το 21 κυλίει τον λίθον του μνημείου της Ιστορίας και ξαναζή μεταξύ μας. Τι ζητεί λοιπόν την στιγμήν αυτήν η παλαιά, θλιβερά ρεδιγκόττα;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ
Η ΒΟΡΕΙΑ ΟΜΑΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ
«Ο Παρισινός τύπος λέγει ότι πολύ δυσκόλως τις δύναται να εξαγάγη το συμπέρασμα της εξελίξεως των επιχειρήσεως εις Εσκή Σεχήρ. Τούτο δε διότι τα Κεμαλικά και Ελληνικά ανακοινωθέντα είνε αντιφατικά. Τονίζει όμως ο γαλλικός τύπος ότι εις τον βόρειον και νότιον τομέα του εσκή Σεχήρ διεξήχθη λυσσώδης αγών, διότι ο Κεμάλ ήτο καλώς ωργανωμένος και διέθετε απειρίαν υλικού»ύδησ
ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗΝ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
«Εις την τελευταίαν συνεδρίασίν του (το στρατοδικείο) κατεδίκασε διά μιας δέκα αξιωματικούς εις 6-8 μηνών φυλάκισιν, διά μόνον τον λόγον ότι διασκεδάζοντες εις οικίαν τινά, ετραγούδησαν τον ύμνον του Βενιζέλου! Περιττόν να σημειωθή ότι είνε άπαντες αξιωματικοί της Αμύνης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΓΑΝΤΟΜΑΧΙΑΝ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΩΠΟΥ
ΠΩΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Ο ΑΓΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ
ΜΙΑ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΛΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΒΑΛΙΤΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΙΑΝ
«Αλλ’ εις το μεταξύ ώφειλε να γείνη διά παντός τρόπου και μία επίθεσις ‘’επιδεικτική’’ καλουμένη εις την στρατιωτικήν γλώσσαν, εναντίον του Εσκή Σεχήρ, διά να παραπλανηθή ολοκληρωτικώς ο εχθρός και να μη σπεύση να εγκαταλείψη αμέσως το Εσκή Σεχήρ, αντιλαμβανόμενος την συντελουμένην βαθμιαίαν κύκλωσίν του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ
Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’ ΑΥΤΗΝ
Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΣ ΘΡΑΚΗΝ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗΝ
ΩΡΕΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ‘’ΚΛΑΡΙΤΖΕΣ’’ – ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

‘’ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ’’
«Ουδέποτε πολιτικός επέδειξε μεγαλειτέραν ανικανότητα, κλασικωτέραν αδιαφορίαν προς την ζωήν των συμπολιτών του και μεγαλειτέραν εθελοδουλείαν προς τους ‘’ισχυρούς’’ ιμπεριαλιστάς, όσην ο χθές επανακάμψας εκ των εις τας ξένας πρωτευούσας επισκέψεών του κ. Γούναρης»
ΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ. ΕΝΑ ΕΙΝΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ
ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΣΤΕΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ, ΚΕΜΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ
ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΗΡΩΪΣΜΟΥ. Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΒΑΛΙΤΣΑΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΤΗΣ
24 ΜΑΡΤΙΟΥ 1921
«Ο Ελληνισμός εορτάζει από σήμερον την επέτειον της Εθνικής ανεξαρτησίας του… Και ο Ελληνισμός, εορτάζων την ημέραν αυτήν, χαιρετίζει τους ήρωας του 21 ως προδρόμους της ολοκληρωτικής του Έθνους και της Φυλής αποκαταστάσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 24 Μαρτίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΑΣ
ΕΚΑΤΟΝ ΕΤΗ
«Διά την εφετεινήν όμως πανήγυριν της εθνικής αυτής ημέρας συντρέχει και το εντελώς ιδιάζον, ότι συμπληρούται μια εκτονταετηρίς, ο πρώτος αιών, από της ημέρας καθ’ ην αντήχησε το πρώτον θούριον του πολέμου κατά της τυραννίας… Είνε η αυριανή ημέρα έναρξις νέας επετείου του Γένους»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος