Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Φήμες περί αγγλοελληνικής συμφωνίας, ενώ πληροφορίες στον Τύπο παρουσιάζουν τους όρους που θέτει ο Κεμάλ προκειμένου να δεχθεί την έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ; ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΛΟΝΔΙΝΟΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ. Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΩΣ. Η ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝ ΤΗ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΩ

«Σας μεταδίδω υπό πάσαν επιφύλαξιν την πληροφορίαν ότι υπεγράφη ήδη Αγγλοελληνική συμφωνία μεγίστης σπουδαιότητος, αφορώσης την ανατολικήν λεκάνην της Μεσογείου, ήτις προάγει τα Ελληνικά συμφέροντα κατά τρόπον ασφαλίζοντα εις την Ελλάδα εξαιρετικώς υπέροχον θέσιν»

  • ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΠΡΟΤΡΕΧΕΙ Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

«Η ευχή ημών τείνει εις την επιδίωξιν της ειρηνεύσεως διά της συμφωνίας και της ομογνωμοσύνης των Δυνάμεων. Διά τούτο και η εξέλιξις της Γαλλοκεμαλικης συμφωνίας αφελκύει αμέριστον την προσοχήν της κοινής γνώμης και είνε εύλογος η χαλάρωσις του ενδιαφέροντος  καθ’ ο παρακολουθούνται αι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής αντιπροσωπείας μετά των εν Λονδίνω»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ

«Διότι και ο μωρότερος Λαός του κόσμου δεν θα επερίμενε μεγαλειτέρας συμφοράς, από όσας εσώρευσεν επί της κεφαλής του η Γουναρική φατρία. Η Οποία τον εξηπάτησε και υπέκλεψε την ψήφον του δια των απατηλοτέρων υποσχέσεων. Και του ψεύδους και της συκοφαντίας. […] Εφαντάσθητε ποτέ άνθρωπον αγαθόν, ο οποίος αφού παρεσύρθη εις χαρτοπαίγνιον και εις μίαν εσπέραν έχασεν ό,τι διά της εντίμου εργασίας του πολλών ετών εκέρδισε, να πανηγυρίζη την επέτειον της ημέρας, κατά την οποίαν επλανήθη και εληστεύθη; Το εφαντάσθησαν εν τούτοις οι προχθεσινοί πανηγυρισμοί. Τα στελέχη της κυβερνητικής φατρίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΣ ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • ΑΙ ΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ

«Απολαύει ο κ. Γούναρης της εμπιστοσύνης της χώρας ήτις τον φιλοξενεί; Ας το αποδείξη ταχέως, δι’ ενός των αναμφισβητήτων εκείνων τεκμηρίων, δι’ ων διεπιστούτο επιβλητικώς η προς τον προκάτοχόν του συμμαχική ευμένεια. Αλλ’ αν η εμπιστοσύνη αύτη δεν υφίσταται, ο κ. Γούναρης είνε κακός πολιτικός και κακός Έλλην, εξαντλών προθεσμίας […] Υπολογίζων μόνον επί της Αγγλογαλλικής ρήξεως, δύναται να εκθέση την χώραν του εις εκπλήξεις οδυνηράς. ΑΙ ΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ, ΕΙΝΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ Ή ΕΠΩΦΕΛΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΔΥΟ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
  • ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ

«Ας προσέξη ο κ. Γούναρης και ας προφυλαχθή μην ολισθήση εις την επικίνδυνον κατωφέρειαν της διατυμπανιζομένης υπό τινων εν Αθήναις οργάνων του πολιτικής υποχωρήσεων, εις το τέρμα της οποίας χαίνει ανυπολόγιστος καταστροφή. Αλλά δεν είνε η ειρήνη της εκκενώσεως της Μικρασίας, την οποίαν τόσον ανηθίκως και τόσον παραλόγως και τόσον αδίκως υποδεικνύουν οι ‘’Τάϊμς’’, η ειρήνη της ατιμίας και του ολέθρου, η ειρήνη την οποίαν θα δεχθή η Ελλάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΟΙ ΑΥΘΑΔΕΙΣ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

«Δεν απομακρύνονται δε της αρχικής θρασύτητος οι όροι της Αγκύρας, της θρασύτητος δηλαδή της επανβαρβαρώσεως της Ανατολής και της επανιδρύσεως του κράτους των σφαγών και της ανομίας. Τώρα η Άγκυρα δεν θέτει μόνον όρον απαράβατον την ολοκληρωτικήν εκκένωσιν υφ’ ημών της Μικράς Ασίας και την διαμφισβήτησιν της Θράκης, αλλά ζητεί και μερικά δισεκατομμύρια ως αποζημίωσιν ως και την επανόρθωσιν των Τούρκων προσφύγων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΣ ΤΗΣ ΧΙΜΑΙΡΑΣ

«Το όνειρον της παγκοσμίου ειρήνης εμφανίζεται ακόμη μίαν φοράν και απασχολεί την σκέψιν των μεγάλων πολιτικών, οι οποίοι δεν είνε πάντοτε οι μεγάλοι υποκινηταί λαών εναντίον αλλήλων. Αλλά η ωραία χίμαιρα παρουσιάζεται τώρα εις έδαφος εκτάκτως πρακτικόν, το Αμερικανικόν, και εις πράγμα προσπαθεί να την μεταβάλη λαός υπολογιστικός, ο οποίος όλα τα στηρίζει επί της βάσεως των αριθμών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

«Είναι, τη αληθεία, ακατανόητος η πείσμων επιμονή της Κυβερνήσεως των τυραννομάχων διά την αναβολήν της Πατριαρχικής εκλογής. Αλλ’ είναι λοιπόν τόσον βεβαία ότι θα λύση κατ’ ευχήν τα εθνικά ζητήματα και ζητεί προς τούτο υλικόν χρόνον ίνα της εκλογής γενομένης μετά την λύσιν, αναδείξη ιδικόν της Πατριάρχην;»

  • Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΣ

ΑΝΑΓΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

«Το λαϊκόν ένστικτον αντιλαμβάνεται την τεραστίαν πολιτικην ζύμωσιν την ήδη συντελουμένην και αι λαϊκαί τάξεις προετοιμάζουσιν αναμφιβόλως την ευμενεστέραν δυνατήν δεξίωσιν εις όλους τους ανεπτυγμένους και εναρέτους νέους πολιτικούς άνδρας, τους δοκιμασθέντας εν τω επαγγελματικώ αυτών σταδίω και κατεχομένους από την ευγενή φιλοδοξίαν να διαθέσωσιν εαυτούς εις εξυπηρέτησιν των κοινών»

  • ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΩΝ 1ΟΥ ΚΑΙ 34ΟΥ ΤΗΣ Β’ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Ας ελπίσωμεν εν τούτοις, ότι παρά τους μελαγχολικούς αυτούς στεναγμούς, το Συνέδριον της Ουασιγκτώνος, δεν θα αποβή όλως άκαρπον. […] Ας ελπίσωμεν και ότι παραλλήλως τη προσπαθεία ταύτη, το Συνέδριον της Ουασιγκτώνος, δεν θα λείψη να επιβραβεύση τας κολοσσιαίας θυσίας της Ελλάδος διά την ανάκτησιν της ελευθερίας δούλων τέκνων και αδελφών από του βαρβαρωτέορυ των ζυγών»

  • Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ
  • ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ

«Η εκκρεμότης της Ελληνικής υποθέσεως επιμηκύνεται ούτως όχι υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων, των οποίων η εκκαθάρισις επείγει. Επείγει από πάσης απόψεως. Εκεί όπου αι Κυβερνήσεις της ‘’Ηνωμένης’’ έφεραν το Ελληνικόν πρόβλημα, ουδείς έχει να υποβάλη άλλην ευχήν πλην της ταχείας του λύσεως»

  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ

«Η ανακοίνωσις της γαλλικής Πρεσβείας περί των εγγυήσεων, αι οποίαι εδόθησαν εις την Γαλλίαν παρά του Κεμάλ διά τους Χριστιανούς της εκκενουμένης Κιλικίας παν άλλο είναι ή καθησυχαστική διά την τύχην των εκεί μειονοτήτων. […] Ουδεμία ανακοίνωσις ουδένα δύναται να πείση, ότι μυριάδες ανθρώπων ήρχισαν εκπατριζόμεναι και ετοιμάζονται να καταλίπουν τας γενεθλίους εστίας των, ελαυνόμεναι από φόβον αστήρικτον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΕΞΟΝΤΩΣΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

«Οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Τούρκοι της Κιλικίας επροδώθησαν από τους Γάλλους, κατά τον πλέον άνανδρον και σκληρότερον τρόπον. Διότι δεν εγκατελείφθησαν μόνον εις την τύχην των, αλλά παρεδόθησαν εις την σφαγήν.[…] Εάν εις την πολιτικήν τούτο λέγεται προδοσία, εις την κοινωνικήν ζωήν χαρακτηρίζεται ως το ταπεινότερον των κακουργημάτων. Προηγούμενον τοιούτον εις την πολιτικήν ζωήν των πολιτισμένων Λαών δεν υπάρχει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΥΠΟ ΕΝΔΕΙΞΙΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

«Οι γυμνοσοφισταί του βενιζελικού τύπου πιστεύουν ότι δύναται να διαιωνίσουν την αμφίβολον θέσιν εις την οποίαν ίστανται απέναντι του Πολιτεύματος και των Νόμων της Πατρίδος των εάν προσποιηθούν τον επιληπτικόν, τον μανιακόν, τον ‘’έξω φρενών’’ ο οποίος απλώνεται κατά γης και αρχίζει να αφήνη ανάρθρους κραυγάς και αν εξάγη αφρούς από το στόμα του»

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΙΝ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΡΓΑΤΑΙ ΑΓΩΝΙΣΘΗΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ. ΟΙ ΑΣΤΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ Ο,ΤΙ ΕΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ
  • ‘’ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΑΙ’’. ‘’ΖΗΤΩ ΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ’’

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ – ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΕΩΣ. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ – ΤΡΟΧΙΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ Α.Π. – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ Α.Π. – ΤΡΟΧΙΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

  • ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΕΤΕΙΩ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΙΛΙΚΙΑΣ
  • ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΧΘΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ
  • ΕΝΙΑΙΟΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Η χαλάρωσις της λαϊκής δυνάμεως, της εκφανθείσης διά των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ανοίγει χάσματα, διά των οποίων οι ενεδρεύοντες εχθροί της Ελλάδος χύνουσι το δηλητήριόν των. Το παρατήριόν των ευρίσκεται εις το εξωτερικόν. Και το εξωτερικόν ζήτημα της Ελλάδος είναι η μοναδική των ελπίς. Ημείς ας στήσωμεν το παρατήριόν μας εν τω εσωτερικώ. Το εσωτερικόν μας μέτωπον, ενιαίον και αδιαίρετον, συμπαγές και αδιάσπαστομ, θα κατανικήση πάντα εχθρόν της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΛΥΣΙΣ

Διά τούτο η μόνη ενδεικνυομένη εκ των πραγμάτων κατεύθυνσις, την οποίαν σταθερώς πρέπει ν’ ακολουθήση η Ελληνική Κυβέρνησις εις το Μικρασιατικόν ζήτημα, είνε μία και μόνη. […] Η ενίσχυσις του μετώπου μας του Μικρασιατικού, είτε δ’ ενδεχομένην επανάληψιν των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Κεμάλ, είτε όπως καταστήσωμεν επί πλέον ακλόνητον το εκεί μέτωπόν μας, αφιρούντες κάθε ελπίδα από τον ταρταρίζοντα Κεμάλ, ότι θα είνε ποτέ δυνατόν ν’ ανακτήση τα υπό του στρατού μας κατεχόμενα Μικρασιατικά εδάφη»

  • ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ
  • ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΕΧΟΜΕΝ Ή ΔΕΝ ΕΧΟΜΕΝ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος