Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η προέλαση του στρατού συνεχίζεται, οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού είναι πάντα κατά της Ελλάδας, η νίκη πάντως θεωρείται βεβαία…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – Η ΝΙΚΗ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΣ. ΡΑΓΔΑΙΩΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ Ν’ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗ

«Η αντίστασις των Τούρκων εις το Χαρμαντζή υπήρξεν απεγνωσμένη, αλλά άκαρπος, διότι μετά δίωρον φονικήν μάχην ο στρατός ημών εγένετο κύριος όχι μόνον της πόλεως, αλλά και καταδίωξε τον εχθρόν προς την διεύθυνσιν του Τοσχουνλή. Η ραγδαία Ελληνική προέλασις, κατά την κρίσιν των ενταύθα στρατιωτικών, δεν θα σταματήση, ειμή μόνον προ της Κιουταχείας»

  • Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΜΥΡΝΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΥΟΔΩΣΙΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ. ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΝ ΣΤΑΘΝΟΝ. ΕΙΣ ΤΟ ΚΟΡΔΕΛΛΙΟ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«Ο κ. Μπριάν εδήλωσεν εις την Γαλλικήν Βουλήν ότι η Γαλλία δεν θα επικυρώση την συνθήκην των Σεβρών άνευ τροποποιήσεων. […] Η δήλωσις του κ. Μπριάν μένει άνευ σημασίας διά την Ελλάδα. Αι τροποποιήσεις θα ενδειχθώσιν εκ της εξελίξεως των πολεμικών γεγονότων, η δε έκτασις αυτών θα εξαρτηθή εκ του μεγέθους της στρατιωτικής επιτυχίας, την οποίαν ελπίζομεν ότι θα καταγάγουν τα Ελληνικά στρατεύματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΙΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ

«Και η Νίκη είνε βεβαία. Αλλά πρέπει πάντες να φροντίσωμεν, όπως οι καρποί της Νίκης είνε ΑΝΑΛΟΓΟΙ προς το μέγεθος, προς τας θυσίας, προς την λαμπρότητα αυτής. Είνε πρώτιστον το καθήκον τούτο της από τούδε επιμελεστάτης φροντίδος προς διπλωματικήν εκμετάλλευσιν των αποτελεσμάτων του πολέμου. Είνε η στιγμή καθ’ ην η Ελλάς δύναται να επιτελέση τα ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ»

  • ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝ

«Οι αντίπαλοί μας δεν ημπορούσαν να αρνηθούν τους θριάμβους του αρχηγού των Φιλελευθέρων εις την εξωτερικήν πολιτικήν του. Πώς θα ημπορούσαν, αφού την υιοθέτησαν αυτήν την πολιτικήν, αφού την ΕΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ; Αλλά έπρεπε να πέση οπωσδήποτε. […] Ας ελπίσουμε ότι τα Ελληνικά όπλα θα επανορθώσουν κατά το δυνατόν το φοβερόν σφάλμα της ανυπομονησίας του πλανηθέντος Ελληνικού Λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΝΕΑΙ ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Διά την ελληνοτουρκικήν ρήξιν ο κ. Μπριάν εδήλωσε τα εξής : ‘’Η Γαλλία επετέλεσε το καθήκον της, προσπαθήσασα να οδηγήση εις ειρηνικήν διευθέτησιν της ελληνοτουρκικής ρήξεως. Οι Έλληνες όμως ημπόδισαν πάσαν διαπραγμάτευσιν’’»

  • Ο ΑΓΩΝ

«Θα νικήσωμεν. Εις ουδένα Έλληνα επιτρέπεται ν’ αμφιβάλλη ότι θα νικήσωμεν. Αλλά παρά την τυφλήν, την αδιάσειστόν μας ταύτην πεποίθησιν, δεν θεωρούμεν δικαιολογημένην και την άμετρον προς τον εχθρόν περιφρόνησιν, ήτις πληροί πολλάς εκ Σμύρνης ανταποκρίσεις και πολλά τηλεγραφήματα. Δεν εισήλθομεν εισέτι εις την κυρίαν φάσιν των επιχειρήσεων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΖΩΗΡΑ Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ
  • ΣΦΟΔΡΟΣ Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΜΑΣ – Η ΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ ΚΑΙΕΤΑΙ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ
  • Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΜΦΩΛΕΥΕΙ. ΚΕΜΑΛΙΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΑΙ ΤΗΣ ΒΙΓΑΣ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΖΩΝΗΝ
  • ΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΑΙ ! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΟΥΣΑΚ. Ο ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ. ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ. ΑΜΕΣΟΣ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΕ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ

«Τώρα ότε ήρξατο η επίθεσις του Ελληνικού στρατού κατά του Κεμάλ νομίζομεν, ότι δυνάμεθα να απαντήσωμεν εις τας γραφείσας εις τον Παρισινόν ‘’Χρόνον’’ ανακριβείας περί του Βασιλέως μας, αίτινες ασφαλώς οφείλονται, κ. Δαγκλή, εις Βενιζελικόν κάλαμον»

  • ΑΙ ΝΕΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ

«Ο κ. Μπριάν διά των δηλώσεών του, των αληθώς πρωτοφανών, επιζητεί την φιλίαν της Τουρκίας και εάν, δηλοί καθαρά, η Τουρκία αρνηθή να τείνη προς την Γαλλίαν χείραν φιλικήν, η Γαλλία θα είνε ηναγκασμένη να παραμείνη εν λανθανούση εχθρότητι προς την Τουρκίαν […] Η Ελλάς θλίβεται διά την πτώσιν αυτήν της Γαλλίας, όπως θλίβεται πας τις βλέπων παλαιόν και γενναίον φίλον να εξελίσσεται εις αδικώτατον άρπαγα, ευτυχώς ακίνδυνον να δημιουργήση βλάβας και συμφοράς ειμή μόνον εις τον εαυτόν του»

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΗ

«Αι πρώται ενέργειαι του Ελληνικού στρατού από την γραμμήν, εις την οποίαν τον είχε καθηλώσει η ανάγκη πληρεστέρας προπαρασκευής, είνε λίαν ενθαρρυντικαί. […] Αυτήν την φοράν ίσως ο αγών είνε κάπως τραχύτερος. […] Μία Τουρκία Κεμαλική, προκλητική και αυθάδης, ονειρευομένη ανασύστασιν του παλαιού μεγαλείου της βίας και της βαρβαρότητος, αποτελεί κίνδυνον παγκόσμιον, τον οποίον αδύνατον είνε να μην αναγνωρίζουν εις τα βάθη της ψυχής των και οι θερμότεροι σημερινοί συνήγοροί του. Εναντίον αυτού του κινδύνου μάχεται σήμερον ο Ελληνικός στρατός»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΗΣΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

«Νέαν πάλιν εποποιΐαν γράφουν τα ηρωικά τέκνα της Ελλάδος εις τα Μικρασιατικά πεδία. […] Και είναι μέγας ο αρχόμενος αγών, είναι πράγματι ο περί πάντων αγών»

  • Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΛΑΥΝΗ ΡΑΓΔΑΙΩΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΠΙΛΕΤΖΙΚ – ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΣΙΒΡΙΛ

«Ο εχθρός καταδιωκόμενος υπό του στρατού μας ηναγκάσθη οπισθοχωρών να διαβή τον Γάλλον ποταμόν, συμπτυσσόμενος προς το Μπιλετζίκ. […] Ο ενθουσιασμός των στρατευμάτων μας είνε απερίγραπτος. Προ της εξορμήσεως εις πάσας τας ομάδας εψάλλησαν δοξολογίαι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΣ. ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΑΣ ΕΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ. ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΝ ΔΙΚΤΥΟΝ ΤΗΣ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ. ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΝΙΚΗΝ

«Αι επιχειρήσεις του Μικρασιατικού αγώνος όμως δεν παρουσιάζουν την ομαλότητα των συνήθων μαχών. Οι κεμαλικοί, ακολουθούντες ιδίαν τακτικήν, δεν αφίνουν αχρησιμοποιήτους τας νύκτας και διά των εφεδρικών των δυνάμεων συνεχίζουν τον αγώνα και κατά την νύκτα, ενεργούντες λυσσώδεις αντεπιθέσεις προς ανακατάληψιν απωλεσθέντος εδάφους»

  • ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ

«(…) η Ελλάς οφείλει να επικαλεσθή το δεδικασμένον και να αρνηθή απολύτως πάσαν νέαν εξέτασιν του Βορειοηπειρωτικού. […] Προκειμένου όμως περί του Ελληνοαλβανικού ζητήματος ελησμόνησεν η Κυβέρνησις ότι ούτε δρα εκεί επί του παρόντος ελληνικός στρατός, ούτε η Β. Ήπειρος κατέχεται παρά της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

«Ημείς μαχόμεθα, διότι είναι ανάγκη να πολεμήσωμεν, διότι υπάρχουν ζητήματα σοβαρά, τα οποία πρέπει να λυθούν αμέσως εις μίαν σκληράν μονομαχίαν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Αυτός είναι ο σκοπός μας και εις τούτο αποβλέπει το στρατιωτικόν έργον μας. Αλλά το έργον του στρατού μας εξασφαλίζει εμμέσως και τα συμφέροντα των Δυνάμων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΝ

«Διότι με τα πρόχειρα ψευτοδάνεια και με την έκδοσιν χαρτονομίσματος, και με την αποστολήν του κ. Μαξίμου εις την Ευρώπην δεν αντιμετωπίζονται ούτε αι υποχρεώσεις ενός τρομερού δημοσίου χρέους, ούτε αι κολοσσιαίαι δαπάναι ενός αγόνου πολέμου ούτε η απληστεία των φίλων του κόμματος. Παρατείνεται μόνον επί ημέρας, επί ώρας, επί δευτερόλεπτα η ζωή του κράτους. Ύστερα ακολουθεί η χρεωκοπία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΗΣ Η ΠΡΟΕΛΑΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΚΑΙ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ ΥΠΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΜΑΣ
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΤΟΥ 1921. Ο ΘΕΟΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

«Προ 20 αιώνων ο Ελληνισμός υπό τον Μέγαν Αλέξανδρον εχάραξε την μεγάλην οδόν του πολιτισμού επί της οποίας βαδίζει σήμερον ο Στρατός των ηρώων του 1921. […] Ο ίδιος Στρατός της Ελληνικής Ιδέας, ο οδηγούμενος τότε από τον Βασιλέα Αλέξανδρον, οδηγείται σήμερον από τον Βασιλέα Κωνσταντίνον. Μεταξύ Εκείνου και Αυτού μεσολαβεί η σκιά Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου. Μαχηταί του 1921! Είκοσιν αιώνες ατενίζουσι προς Υμάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 30 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΣ ΕΛΠΙΣΩΜΕΝ

«Ο Ελληνικός στρατός προελαύνει. Και η προέλασίς του κατ’ ανάγκην θα μεταβάλη τας Γαλλικάς αντιλήψεις επί του Ανατολικού ζητήματος. Ας ελπίσωμεν, ότι η εξέλιξις των γεγονότων θα φέρη τους Γαλλικούς κύκλους πλησιέστερον προς το δίκαιον και την πραγματικότητα»

  • ΕΜΠΟΡΙΟΝ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ. Προβλέψεις διά την παγκόσμιον συγκομιδήν σίτου – Μία δίκη εν Λονδίνω μεταξύ του κ. Αμπατιέλλου και Άγγλων ναυλωτών
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος