Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Τα άκρως αρνητικά για τον πρωθυπουργό Γούναρη δημοσιεύματα που κατακλύζουν τον γαλλικό Τύπο, προϊδεάζουν για το κλίμα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία στο Παρίσι, ένα από τους σταθμούς της ευρωπαϊκής περιοδείας της. ‘’Καμμία ύβρις, καμμία συκοφαντία δεν αφέθη αχρησιμοποίητος κατά την κρίσιμον αυτήν στιγμήν’’… Την ίδια ώρα στην Ελλάδα ορισμένα άρθρα αρχίζουν να κάνουν λόγο για την ανάγκη υποχωρήσεων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΩΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
  • ΑΙ ΠΡΩΤΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ

«Ο Γαλλικός τύπος εν χαρακτηριστική ομοφωνία παρασκευάζει λαμπράν όντως υποδοχήν εις τον αναμενόμενον εις Παρισίους Πρωθυπουργόν της Ελλάδος. Καμμία ύβρις, καμμία συκοφαντία δεν αφέθη αχρησιμοποίητος κατά την κρίσιμον αυτήν στιγμήν […] Και πώς είνε δυνατόν να δικαιολογηθή η Κυβέρνησις, ήτις παρημέλησε να θέση εις χρήσιν τα πρόσφορα και ενδεδειγμένα μέσα, διά των οποίων, εάν δεν επετυγχάνετο η συνηγορία του γαλλικού τύπου, θ’ απεσοβείτο τουλάχιστον ασφαλώς η ομόθυμος και βιαιαοτάτη επίθεσις την οποίαν ενεργεί επί τη ευκαιρία της επισκέψεως του κ. Γούναρη;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΣ ΣΙΓΗΣΩΜΕΝ

«Η σιγή είνε την στιγμήν ταύτην χρυσός. Ο κ. Πρωθυπουργός ευρίσκεται εν Ευρώπη. Γνωρίζει τα αισθήματα του Ελληνικού λαού, τους πόθους του, τας αξιώσεις του, επί όλων δε τούτων θα επιζητήση βεβαίως να συντονίση τας ενεργείας. Εις την Ελλάδα παρουσιάζεται μοναδική σήμερον ευκαιρία όπως εναρμονίση τα εθνικά συμφέροντα προς τα διεθνή τοιαύτα και καθορίση την πολιτικήν της επί τη βάσει των απόψεων όχι μόνον του παρόντος αλλά κυρίως του μέλλοντος. Αν προς τον σκοπόν τούτον απαιτηθώσι θυσίαι τινες ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει να μη διστάση και πρό αυτών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΕΙΚΩΝ

«Ουδέποτε ο παλαιοκκομματισμός ενεφανίσθη υπό τοσούτον αγρίαν, αποτροπαίαν, φρικιαστικήν μορφήν. (κείμενο κομμένο από λογοκρισία) Ενώ δε τοιαύτη είνε η εσωτερική εικών, τις η εξωτερική; Ποία η τροπή των εθνικών υποθέσεων μετά τα πότισμα των Μικρασιατικών εδαφών με το αίμα τόσων μυριάδων Ελλήνων […] Ιδού χαμένη η Β. Ήπειρος. Ιδού χαμένη η Δωδεκάνησος […] Ιδού η πλήρης απομόνωσις της Ελλάδος […] Ιδού το έργον των λαοπλάνων και λαφυραγωγών της 1ης Νοεμβρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. ΠΑΡΑΙΤΣΙΣ ΤΟΥ ΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ
  • ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ κ. ΖΑΧΑΡΩΦ ΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΠΡΙΑΝ ΚΑΙ ΛΟΡΔΟΥ ΚΩΡΖΟΝ
  • Η ΔΙΑΣΩΣΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝ ΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΛΒΑΝΙΚΟΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑΝ
  • Η ‘’ΣΚΙΑ’’ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ

«Και δύναταί τις να ερωτήση τον κ. Γούναρην, εάν δεν αντετάσσοντο αι Δυνάμεις εις την κατάληψιν της Κων/πόλεως, θα ηρνείτο άραγε ή θα εδίσταζε να καταλάβη την Κων/πολιν και να καταλύση την ‘’ΣΚΙΑΝ’’ της Κυβερνήσεως του Σουλτάνου εξ ιπποτισμού ή εξ εσχάτης περιφρονήσεως προς αυτήν; Αλλ’ ενώ ο κ. Γούναρης με τόσην θαυμαστήν διπλωματικήν περίνοιαν εχαρακτήρισε ‘’σκιάν’’ την Κυβέρνησιν της Κων/πόλεως, κατ’ ευτυχή και απροσδόκητον σύμπτωσιν ανέλαβεν η τελευταία να τον αποδείξη πλανώμενον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΘΗ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ

«Μία Κυβλερνησις διαπράττουσα σφάλματα, τα οποία η Κυβέρνησις γούναρη κατηγορείται ως διαπράττουσα σήμερον, δεν θα παύση ως διά μαγείας να υποπίπτη εις αυτά, μόνον και μόνον διότι η αντιπολίτευσις θα παύση να την επιπλήττη. Θα έχουν συνεπώς όλην την ευκαιρίαν να συνεχίσουν τον κατά του κ. Γούναρη πόλεμον οι αντιπολιτευόμενοι, εις το μέλλον, αντί να τον κτυπούν σήμερον τόσον ακαίρως, και με βλάβην των γενικωτέρων Ελληνικών συμφερόντων. Πιστεύομεν, ότι εξηγούμεθα σαφώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΠΙ ΜΙΑΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ

«Έφθασε λοιπόν το μαχαίρι στο κόκκαλον; Η διοίκησις της Ελλάδος έφθασεν εις σημείον, ώστε ν’ αφαιρή και από τους Αποστόλους του εκ Πατρών Ραββί την στοιχειώδη όρεξιν να την αποκρύψουν; Επροχώρησε λοιπόν το κακόν τόσον πολύ ώστε η αηδία να νικά τον πόθον ροδισμού της πρασισνιζούσης σαπίλας; Ήλθεν επί τέλους η στιγμή, η θλιβερά στιγμή της ομολογίας;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΑΡΑΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΟΣ

«Ότι η συμμαχική διπλωματία δεν φαίνεται ευδιάθετος σήμερον διά να επιληφθή ταχέως του πολυπλόκου ζητήματος, το οποίον ετέθη επί τάπητος από αιώνων τώρα, διά να μη λύεται ποτέ οριστικώς, είναι καταφανές […] Αλλ’ αν πράγματι αναβληθούν αι διαπραγματεύσεις περί του Ανατολικού, πρόκειται βεβαίως ουχί περί του μάλλον ευχαρίστου πράγματος. Διότι η αναβολή σημαίνει παράτασιν της εκκρεμότητος»

  • ΤΟ ΣΙΛΕΣΙΑΝΟΝ ΖΗΤΗΜΑ. ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΘ’ ΑΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ
  • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΙΝΕΥΘΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

«Πάντα ταύτα αποτελούν μικρόν μόνον μέρος της εκπολιτιστικής δράσεως της Ελληνικής Διοικήσεως εν Μικρά Ασία επί εν μόνον έτος. Μένουν δε αναπολόγητοι ενώπιον του πολιτισμού και του ανθρωπισμού, όσοι θα εξηκολούθουν τρέφοντες, δι’ ανομολόγητα ίδια συμφέροντα, ελπίδας περί του δυνατού της επαναφοράς της τουρκικής κυριαρχίας εις εδάφη διά παντός απολυτρωθέντα αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΩΣ

«Όταν ο Βενιζελικός Τύπος λαλή περί της Συνθήκης των Σεβρών περιβάλλει ταύτην διά της αίγλης μεγάλου πολιτικού κατορθώματος, οι δε επιφανείς του κόμματος τούτου, όταν συζητούν επί των εθνικών περιπετειών, ρίπτουσιν επίσης ως μεγίστην απόδειξιν της πολιτικής δεξιοτεχνίας του αρχηγού των την Συνθήκην ταύτην. […] Αλλ’ η Συνθήκη αύτη, επί της οποίας επιμένουν να στηρίζουν πολιτικάς αποπλανήσεις οι Βενιζελικοί, δεν υπήρξε μόνον δώρον άδωρον, αλλά και δώρον εξαιρετικώς επικίνδυνον, διότι περιέπλεξε την Ελλάδα, όχι μόνον εις πόλεμον τραχύτατον, αλλά και εις αγώνα άνισον»

  • Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΕΣΙΣ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΣΥΛΛΕΓΟΜΕΝ ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

«Δεν πρόκειται να κρίνωμεν την διαγωγήν των. Τους εδίκασεν ήδη αμετακλήτως η Εθνική συνείδησις, εναντίον των αποφάσεων της οποίας εκστρατεύουν διά δευτέραν φοράν. Δεν πρόκειται να τους απειλήσωμεν. Αποτελούμεν το νόμιμον Κράτος, το οποίον δεν γνωρίζει να απειλή. Απλώς συλλέγομεν τα νέα τεκμήρια της ατίμου ενέδρας την οποίαν ζητούν να στήσουν εις τον Ελληνικόν λαόν, τα οποία είνε προωρισμένα να καλύψουν με αιώνιον και ανεξάλειπτον αίσχος το όνομά των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΧΩΡΙΚΟΙ, ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΑΙ, ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗ ΡΩΣΣΙΑ
  • ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ‘’ΛΥΣΙΣ’’

«Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην περιφέρεια Τρικάλων – Καρδίτσης παραχωρείται σε κάθε γεωργική οικογένεια κατ’ ανώτατο όρο γη εβδομήντα στρεμμάτων. Εις το νομοσχέδιο δεν ορίζεται τιμή για το κάθε στρέμμα […] Για να μπορή να πάρη το κτήμα λοιπόν στην κατοχή του πρέπει επί τριάντα χρόνια ο γεωργός να πέρνη το ένα οχτώ και κάτι μάλιστα [….] Έτσι λοιπόν οι χωρικοί θα χάσουν σίγουρα το κτήμα, και θα το βγάλει η τράπεζα στον πλειστηριασμό σε τέσσερα μέν χρόνια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921 

ΣΚΡΙΠ

  • ΝΕΟΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΜΥΝΙΤΩΝ ΕΙΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΝ
  • ΑΙΜΑΤΗΡΑΙ ΣΚΗΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΑΝ
  • ΔΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

«Ας το εννοήσωμεν, ότι παραλλήλως των αγώνων του στρατού και της αντοχής του λαού έχομεν ανάγκην να ελκύσωμεν προς ημάς τους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής. Θα επιτύχωμεν διά των λαών ό,τι μας αρνείται η διπλωματία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1921 

ΣΦΑΙΡΑ

  • Ο ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • ΑΙ ΦΙΛΙΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΙ

«Ακόμη δεν επάτησε το πόδι του ο κ. Γούναρης εις το Παρίσι και αμέσως ήρχισαν τα μυδραλλιοβόλα του Γαλλικού τύπου την σφοδράν πολεμικήν των. Τοιουτοτρόπως ο ‘’Χρόνος’’ των Παρισίων εν κυρίω άρθρω σχολιάζων την εκεί μετάβασιν του κ. Γούναρη, παρατάσσει σειράν κακοήθων ψευδολογιών, όπως εξεγείρη την γαλλικήν κοινήν γνώμην κατά του Έλληνος πρωθυπουργού. Εν τέλει δε μας δίδει και ειλικρινείς συμβουλάς να … αλλάξωμεν Κυβέρνησιν και Βασιλέα!!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος