Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Επόμενος σταθμός της κυβερνητικής αποστολής, η Ρώμη. Αβέβαιο το αποτέλεσμα σε μία Σύμμαχο χώρα με την οποία υπάρχουν πολλά προβλήματα…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ
  • Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑ

ΠΩΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΔΙΑ ΝΕΑΣ ΘΥΣΙΑΣ. Η ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΙΣ

«Δεν ευρίσκω λόγους ικανούς, εξηκολούθησεν ο Αρχιστράτηγος, διά να εξυμνήσω τον Ελληνικόν στρατόν αρκούντως δι’ όσα υπέφερε πολεμών και προχωρών διά μέσου αγρίων εδαφών, τελείως ακαταλλήλων δι’ επιχειρήσεις θερινάς. […] Προς στιγμήν ο αρχιστράτηγος Παπούλας συνωφρυώθη και κατόπιν προσέθεσε. ‘’Εάν αι περιστάσεις επιβάλλουν και νέας θυσίας διά την τιμήν της πατρίδος, ο Ελληνικός στρατός θα δείξη και πάλιν εις το παγκόσμιον ότι έχει την δύναμιν και την θέλησιν να έινε αντάξιος του προορισμού του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΕΚΠΛΗΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ ΟΡΟΥ

«Είνε αληθές, ότι η Εθνοσυνέλευσις εφθάρη εις την συνείδησιν του Ελληνικού λαού. Εξελέγη υπό συνθήκας εξαιρετικάς. […] (…) ηλπίζετο, ότι υπό την ισχυράν ώθησιν του λαϊκού πνεύματος θα συνησθάνοντο την βαθείαν έννοιαν της εντολής, ην έλαβον, και θα κατώρθουν τουλάχιστον, να εργασθούν εντατικώς. Αι προσδοκίαι αύται διεψεύσθησαν. Νωθρότης διέκρινε την Συνέλευσιν από τας πρώτας ημέρας της συγκλήσεώς της, αβουλία, έλλειψις συναισθήσεως του βάρους των περιστάσεων, ας εκλήθη ν’ αντιμετωπίση, παντελής στείρωσις πρακτικού πνεύματος και εν γένει ψυχική ανικανότης όπως διαγνώση τον βαθμόν της επιτακτικότητος, ην εδήλωσεν η λαϊκή θέλησις και ακούση εν εαυτή την φωνήν της θελήσεως ταύτης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΟΙΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕΝ. ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΝ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ

«Μας δικάζουν πιθανώς μετ’ ολίγας ημέρας εις τας Κάννας. […] Προς τι πράγματι; Είμεθα ημείς, οι εχθροί των Συμμάχων; Προς ημάς επολέμησαν; Ημείς είμεθα οι πολεμήσαντες εναντίον των; […] Και θα κριθώμεν, λοιπόν ίσοι προς ίσους, Τούρκοι με την καταπάτησιν ξένων εστιών, με την εξόντωσιν χριστιανών, με την ωμήν και σημερον και αύριον εκδίκησιν, και Έλληνες με δικαιώματα ιστορικά, με δικαιώματα πολεμικά, με δικαιώματα εξακολουθούσης αδιαλείπτως υψηλής, αλλά και σπαραττούσης τα σπλάχνα μας θυσίας, με δικαιώματα Συμμαχικά, με δικαιώματα εκ συνθηκών, με υπερήφανον τον ασκούμενον και επί των ηττημένν πολιτισμόν των;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΑΙ ΤΑΡΑΧΑΙ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ. ΕΚΗΡΥΧΘΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. Η ΠΟΛΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΣΙΝ ΚΑΙ ΦΩΣ
  • ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕΚΕΩΣ

«Ένα ολόκληρον χρόνον αγωνιώδους αβεβαιότητος έζησεν ο ελληνικός λαός, ένα χρόνον σιωπηλού μαρτυρίου. Η παράτασις όμως της αγωνίας αυτής, πλην των οικονομικών καταστροφών, φθείρει και την ψυχήν του λαού, παραλύει πάσαν ζωτικότητα και ενέργειαν και μαραίνει τας εθνικάς δυνάμεις. Η Ελλάς όμως δεν δύναται να σταυρώση τας χείρας και να περιμένη το κτύπημα του πελέκεως, ούτε έχει απόφασιν να αυτοκτονήση πρό των ποδών του κ. Γούναρη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ;
  • Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ

«Παραλύουσα δε την Τουρκικήν δύναμιν η Ελλάς, πλήττει συγχρόνως εις την καρδίαν και την Σόφιαν. Αλλά η μεγέθυνσις και η κραταίωσις της Μικράς Αντάντ διά της συμμετοχής εις αυτήν και της Ελλάδος, υπέρ της οποίας συνηγορεί η ‘’Ουνιβέρσουλ’’, πυργώνουσα πανύψηλον το τείχος της ειρήνης, θα είνε η δύναμις, ήτις δεν θα περιδεσμεύση μόνον με τον μανδύαν της σωφροσύνης τους Βουλγάρους, αλλά θα νεκρώση οριστικώς και την Τουρκικήν λύσσαν»

  • Η ΕΝ ΠΑΡΙΣΙΟΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
  • ΝΙΚΗΤΑΙ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

«Σήμερον ο Βενιζελικός Τύπος κραυγάζει προς ημάς, ‘’είσθε ηττημένοι’’. Ηττημένοι διατί; Διότι συνετρίψαμεν τον Βενιζελισμόν διά της δυνάμεως του Ελληνικού Λαού; Διότι ανετρέψαμεν μίαν τυραννικήν απολυταρχίαν; Διότι απεκαταστήσαμεν Θρόνον ανατραπέντα αυπ’ αυτών παρά παν θείον και ανθρώπινον δίκαιον; […] Αλλ’ οι Βενιζελικοί πλανώνται και προς το συμφέρον αυτών και το συμφέρον της Χώρας πρέπει να εξέλθουν της πλάνης των. […] Τα Εθνικά γεγονότα των προσεχών ημερών και η αναγνώρισις του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα ξεκαθαρίσουν τα εξωτερικά ζητήματα της Ελλάδος. Και τότε θα μείνη καιρός εις πάντας διά να καταγίνωσι και εις την εσωτερικήν εκκαθάρισιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΕΡΝΑΝ ;

«Ο καλλίτερος τρόπος να αντικρύση μία νέα πολιτική οργάνωσις το πολιτικόν μέλλον είνε ν’ ανασκοπήση ειλικρινώς το πολιτικόν παρελθόν. […] Αυτού του είδους την ανασκόπησιν επεριμέναμεν από τας νέας πολιτικάς οργανώσεις. Αν δε αυτού του είδους η ανασκόπησις εγίνετο, οι επικριταί δεν θα ήρχιζαν από την πτέρναν του Αχιλλέως. Θα εξήταζαν το σύνολον του έργου ενός κόμματος, το οποίον βεβαίως δεν έχει μόνον όσα τραγικά αναφέρει το χθεσινόν άρθρον του πανελληνίου Πολιτικού Συλλόγου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΗ, ΕΑΝ ΕΚΚΕΝΩΘΗ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΙΜΗΣ. ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΥΣΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ

  • ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟΝ !

«Ουδέ είναι εύκολον να συγκρατήση κανείς, τουλάχιστον ευθύς αμέσως, μίση και πάθη τα οποία έχουν γεννηθή και έχουν ριζοβολήση εις την ψυχήν ανθρώπων, οι οποίοι υπέφεραν και εξηυτελίσθησαν και έπαθαν και ετσακίσθησα. Αλλά ποία θα ήτο τότε η θέσις των σημερινών κυβερνητών, παρακυβερνητών και ‘’αγνώστων’’, οι οποίοι είναι εν τούτοις πολύ γνωστοί, μάλιστα δε εις τα θύματά των, ποία όμως πρό παντός η θέσις της Ελλάδος; Διότι αλλοίμονον εις την ατυχή αυτήν χώραν αν πρόκειται τα πολιτικά πάθη και μίση να αποτελέσουν ένα μόνιμον καθεστώς και να εκσπάζουν μεθ’ εκάστην πολιτικήν μεταβολήν εις βάρος των καταλιπόντων την αρχήν και των οπαδών των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ‘’ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΝΑΣ’’ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ

«Τις ισχυρίσθη και τις είνε δυνατόν να ισχυρισθή ότι η Εθνοσυνέλευσις είνε ανεπίδεκτος διαλύσεως; Τις έχει την γνώμην ότι η παρούσα Κυβέρνησις έχει καταστή εις το διηνεκές αναντικατάστατος; Ουδείς εχεφρονών διενοήθη να εκστομίση τοιαύτα μικρολογήματα. [..] Ταύτα πάντα εδηλώσαμεν εν καιρώ και δηλούμεν και πάλιν προς τους ως ‘’νομιμόφρονας’’ εμφανιζομένους Φιλελευθέρους. […] Ούτω πράττοντες καθιστώσιν αυτοί ανεπίδεκτον διαλύσεως την Εθνοσυνέλευσιν, ανεπίδεκτον πτώσεως την Κυβέρνησιν, αδύνατον τουτέστι την επάνοδον της Χώρας εις ομαλόν πολιτικόν βίον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΑΙ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

«Ο Αγγλικός τύπος εξακολουθεί ασχολούμενος με τας δύο επικειμένας Συμμαχικάς Διασκέψεις εν Κάνναις και Παρισίοις. Από τα γραφόμενά του δεν δύναται να συναχθή θετικόν τι περί των ληφθησομένων αποφάσεων επί του Ανατολικού ζητήματος, το οποίον θα αποτελέση το κύριον θέμα συζητήσεως και της διασκέψεως των τριών Υπουργών. Κατά τον Αγγλικόν τύπον εις την διάσκεψιν των παρισίων δεν θα κληθούν ούτε η Ελλάς, ούτε η Τουρκία, θα ανακοινωθή δε απλώς εις αυτάς η ληφθησομένη απόφασις»

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ
  • ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΙΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Συνεπώς οι ζητούντες, παρά την λαϊκήν θέλησιν του παρόντος να μονιμοποιήσουν διά παντός ως ιερά και απρόσβλητα τα εκλογικά της ‘’Ηνωμένης’’ σύμβολα, τα περί τυραννίας και δεν ξεύρομεν και τι άλλο ακόμη, βαίνουν κατά του λαού και δεν επιδιώκουν παρά να ολιγαρχήσουν την σκέψιν του, και συνεπώς έπειτα να τον τυραννήσουν πραγματικώς. […] Σήμερον η Ελλάς έχει ανάγκην ενώσεως ψυχικής και κοινωνικής ηρεμίας. Τα δε Ελληνικά κόμματα, παρά να δογματίζουν επί βάσεων τόσον ασταθών και τόσον ευμεταβλήτων, θα είχαν το ιστορικόν πλέον απέναντι της υπάρξεως της Πατρίδος καθήκον, να δώσουν τας χείρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ

«Ο κ. Πουανκαρέ επιθυμεί την συνέχισιν της συμμαχίας των τριών Δυνάμεων. Την ειρήνευσιν της Ανατολής. Την αποκατάστασιν της παγκοσμίου γαλήνης. Την περιφρούρησιν των γαλλικών συμφερόντων και της γαλλικής αυτοτελείας […] Ο τέως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και επίδοξος Πρωθυπουργός της, ας συμβάλη, διά του κύρους και της ψυχραίμου του σκέψεως, εις την εγκαινίασιν μιάς μετριοπαθεστέρας και πλέον ψυχολογημένης γαλλικής πολιτικής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Ο ΚΕΜΑΛ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΗ ΤΟ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ. Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΣ ΔΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

«Διά τον λόγον τούτον, παρά τας μεγάλας ωφελείας, τας οποίας το Βρεττανικόν εμπόριον θα ηδύνατο να προσπορισθή εκ μιάς ειρήνης μετά της Τουρκίας, οι Άγγλοι είνε πλέον υποχρεωμένοι εξ αυτής ταύτης της φοράς των πραγμάτων να υποστηρίξωσι πάλιν τους Έλληνας διά να φέρουν εις πέρας στρατιωτικώς το έργον και να επιβάλουν τους όρους του Αγγλοελληνικού σχεδίου διά της λόγχης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ

«Η Ελληνική αποστολή μεταβαίνει εις Ρώμην εις ημέρας καθ’ ας η επικειμένη συνάντησις των πρωθυπουργών δημιουργεί ελπίδα ότι η Ανατολική υπόθεσις θα εξετασθή με πνεύμα δικαιοσύνης υπό των ισχυρών. Ας ευχηθώμεν όπως συναντήση εν τη ευμένειαν της οποίας έτυχεν εν Ρώμη Λονδίνω, όπου αι υπέρ της ειρήνης ειλικρινείς διαθέσεις αυτής εξετιμήθησαν τόσον απόν κ. Λόϋδ Τζώρτζ όσον και από τον Λόρδον Κώρζον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Π. ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Διά πρώτην επίσης φοράν ευρίσκονται ενώσεις αι οποίαι τιτλοφορούνται λαϊκαί συνιστώσαι την στρατοκρατικήν δικτατορίαν. Αλλ’ είνε αδύνατον να υπάρχουν τοιαύται ενώσεις του λαού. Αι ενώσεις αυταί είνε όργανα κυρίως του μιλιταρισμού και της στρατοκρατίας και ο πραγματικός εργαζόμενος λαός πρέπει να δυσπιστή απολύτως προς αυτά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ κ.κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ ΦΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΕΙΣ ΡΩΜΗΝ
  • ΜΙΑ Η ΟΔΟΣ

«Απέναντι της υπούλου ταύτης αντιδράσεως εν και μόνον έχομεν ν’ αντιτάξωμεν : την αδιάσπαστον ενότητα όλου του άλλου λαού περί το έργον εκείνων, οίτινες εκπροσωπούσι την απελευθερωτικήν θέλησίν του και είναι η ενσάρκωσις του αγώνός του και της νίκης του. […] Ώστε το πρόγραμμα των Ελλήνων, οιασδήποτε και αν φιλοτεχνώσι πολιτικάς μερίδας, είναι η ενίσχυσις του εθνικού αγώνος. Προς τούτο μία είνε η οδός : Η ενότης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΤΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟΝ ΣΑΣ

«Άς ενωθώμεν όλοι περί την κεφαλήν του Έθνους, περί τον βασιλέα και ας υποβοηθήσωμεν το κράτος του Νόμου, διά να θέσωμεν χαλινόν εις τα οργιάζοντα πάθη, τα οποία διασαλεύοντα την τάξιν της χώρας, διακυβεύουν και αυτήν την ασφάλειαν και το μέλλον της Πατρίδος»

  • Η ΕΣΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 1921

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος