Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ο αρχηγός της Στρατιάς Χατζηανέστης και ο ύπατος αρμοστής Στεργιάδης, φθάνουν στην Αθήνα για ενημέρωση της κυβέρνησης ώστε αυτή ‘’να λάβη τας μεγάλας αποφάσεις’’, για τις οποίες πάντως δεν αφήνεται να διαρρεύσει το παραμικρό. Σε πολλά άρθρα διατυπώνεται η άποψη ότι ‘’η πολεμική εκκρεμότης τερματίζεται μέχρι Σεπτεμβρίου’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

«Το κόμμα των Φιλελευθέρων εν τη ασυγκαλύπτω βενιζελικότητι αυτού αποβαίνει επιβλαβής πολιτική δύναμις δημιουργούσα αποκαρδίωσιν, ουδέν θετικόν επιδιώκουσα αλλ’ ασχολουμένη να μαραίνη τον ζήλον και να ενισχύη αρνητικώς την συνέχειαν πολιτικής κατευθύνσεως κινούσης εντός αδιεξόδου τας υποθέσεις της πατρίδος. Εφ’ όσον το κόμμα των Φιλελευθέρων δεν αχθή εις δράσιν πρωτοβουλίας ως πολιτειακός οργανισμός, θα κινείται ως απλούν αυτόματον άχρηστον διά την πατρίδα και επιβλαβές διά τον λαόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

«Η Κυβέρνησις εμμένει φαίνεται, καθυστερημένη και εν τούτω ακόμη, εις τας παλαιάς αντιλήψεις τας βασιζομένας επί του οικονομικού νόμου της προσφοράς και ζητήσεως. Αντιλήψεις, αίτινες ανετράπησαν πανταχού υπό την βίαν των πραγμάτων κατά την διάρκειαν του παγκοσμίου πολέμου. Αλλά δεν είνε απίθανον να συνδυάζη και το κομματικόν της συμφέρον προς την ασυδοσίαν των αισχροκερδών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΠΟ ΙΛΙΓΓΟΝ

«Και εξαίφνης την επομένην της 1ης Νοεμβρίου ευρέθησαν μοιραίως και τυχαίως κυβερνήται μιας μεγάλης Ελλάδος […] Και ευρεθέντες επί κεφαλής τοιούτου κράτους, που εδημιουργήθη από τας αρετάς και τας θυσίας ενός μεγάλου λαού, οδηγουμένου από μέγαν κυβερνήτην, έπαθον από ίλιγγον, από διαταραχήν, από σύγχυσιν. Και ωδήγησαν όπου ωδήγησαν. Ήδη, οπότε αποκομίζουν τους καρπούς της πολιτικής των, συναισθάνονται πλέον την τρομακτικήν καταστροφήν. Και θέλουν να θέσουν έν τέρμα εις κατάστασιν, ήτις απειλεί αληθή και πλήρη όλεθρον. Και εξαγγέλλουν ‘’μεγάλας και γενναίας αποφάσεις’’. Τίνες αύται; Δεν δύναταί τις να γνωρίζη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΩΝ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

«Πληροφορίαι ασφαλούς πηγής βεβαιούν ότι η γαλλική πολιτική εις το Ανατολικόν ζήτημα αποβλέπει εις την αποσόβησιν της επαναλήψεως των ελληνοτουρκικών εχθροπραξιών, διότι η γαλλική Κυβέρνησις φοβείται ότι η τυχόν επανάληψις τούτων θα εξέθετεν εις σοβαρούς κινδύνους τας γαλλοτουρκικάς σχέσεις καθώς και τας τελωνειακάς συμφωνίας, τας συναφθείσας μεταξύ Παρισίων και Αγκύρας»

  • ΤΟ ΨΗΦΙΖΟΜΕΝΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΖΩΗΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ κ. ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ
  • ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ !

«Οιαδήποτε προς τα οπίσω κίνησις του Μετώπου, οιαδήποτε εξασθένησις του Μετώπου προς οιονδήποτε σκοπόν δεν θ’ απετέλει μόνον ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ στρατηγικόν σφάλμα του οποίου θα επωφελείτο αμέσως ο εχθρός, δεν θα παρέδιδε μόνον εις αυτόν τας στρατιωτικάς κλείδας της Μικρασίας, αλλά θ’ απετέλει τον φρικώδη πρόλογον ολοκληρωτικής καταστροφής της εθνικής υποθέσεως προδίδουσα και παραδίδουσα ατιμασμένην και αφωπλισμένην την Ελλάδα εις την διάκρισιν των εχθρών της με όλας τας τρομεράς συνεπείας της. Αι ημέραι αύται είνε βαρύτατα κρίσιμοι διά τας εθνικάς τύχας. Η φοβερωτέρα των ευθυνών πίπτει επί την κεφαλήν του αρχηγού της Στρατιάς και της Κυβερνήσεως. ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΝΑ ΓΕΥΘΩΜΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

«Την ανάγκην του αμέσου τερματισμού της εμπολέμου καταστάσεως αναγνωρίζει πρώτος ο Άναξ. Διά τούτο είνε πρόθυμος να θυσιάση τα πάντα χάριν της ειρήνης και του μεγαλείου της Πατρίδος. Διά τούτο ασμένως θα τεθή επί κεφαλής του Στρατού Του, όπως εξαναγκάση τον εχθρόν εις πλήρη υποταγήν. […] Είνε υπερτάτη ανάγκη να γείνη αυτό το ταχύτερον. Είνε υποχρέωσις ιερά, την οποίαν πρέπει να εκπληρώσωμεν προς τους εν τω Μετώπω παρατεταγμένους άνδρας τους ετοίμους να χύσουν το αίμα των υπέρ της εθνικής υποθέσεως. Αναβολαί δεν επιτρέπονται πλέον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ

«Αι επικείμεναι συσκέψεις της Κυβερνήσεως δεν φαίνονται προωρισμέναι να αποτελέσουν τίποτε άλλο από την γνωστήν παιδιάν, ήτις καλείται διελκυστίνδα. Δύο συντελεσταί, έκαστος εις το άκρον του σχοινίου, προσπαθούντες ο είς να πάρη τον άλλον με την γνώμην του ή ν’ αφήση αποτόμως το άκρον του σχοινίου, το οποίον κρατεί, διά ν’ ανατρέψη τον απέναντι. Εκτός αν… κοπή αιφνιδίως το σχοινί, οπότε θ’ ανατραπούν συγχρόνως και οι δύο. Η τελευταία αύτη πιθανότης είνε και η προτιμοτέρα διά τον λαόν, όστις παρακολουθεί το θέαμα έχων περί τον λαιμόν του το σχοινίον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

«Η ψήφος ενός ελευθέορυ λαού δεν σημαίνει και παραίτησιν αυτού από παντός εδνιαφέροντος επί μίαν τετραετίαν, διά τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. όταν η άσκησις της εντολής του λαού εκ μέρους των βουλευτών και της υπ’ αυτών εκλεγομένης Κυβερνήσεως αποδεικνύεται μη σύμφωνος προς την λαΪκήν θέλησιν, διά των δημοσίων και κατ’ ιδίαν συζητήσεων, εκδηλούται η ασυμφωνία αύτη, την οποίαν πάσα Κυβέρνησις αξιοπρεπής, αφ’ όσον δεν αξιοποιείται απολυταρχικά δικαιώματα, οφείλει να λάβη υπόψη και να συμμορφωθή προς αυτήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΕΝΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΗ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΙΣ ΤΗΣ ‘’ΑΝΤΑΝΤ’’ – ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΟΥ ‘’ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΥ’’

«Το βασικόν λάθος της Γαλλικής πολιτικής συνίσταται αντιθέτως προς την Αγγλικήν εις μίαν διαρρύθμισιν του ευρωπαϊκού καθεστώτος βασιζομένου εις συμμαχίας στηριζομένας επί της συνθήκης των Βερσαλλιών και αίτινες αφίνουν απ’ έξω την Γερμανίαν και την Ρωσσίαν δι’ ακαθόριστον χρόνο, ήτοι το ήμισυ της Ευρώπης. Το τοιούτον όμως είνε νέος διαχωρισμός της Ευρώπης επί των πλέον απειλητικών βάσεων. Και ουδέν κράτος δεν θα διεκινδύνευε περισσότερα από αυτήν την Γαλλίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • Η ΕΞΕΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ
  • Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΡΑΤΕΝΑΟΥ
  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΙΣ

«Αλλ’ ενώ η Κυβέρνησις κλείει το στόμα αυτής ερμητικώς, ο Ελληνικός λαός γνωρίζει τα πάντα. Τουλάχιστον διαισθάνεται τα πάντα. […] Ο Ελληνικός λαός ας κάμη υπομονήν ολίγων ημερών. Και θα μάθη, ότι η διαίσθησις αυτού υπήρξε πλέον ή ασφαλής. Η λύσις την οποίαν μελετά και εξαγγέλλει και καταστρώνει η Κυβέρνησις δεν δύναται να είνε τίποτε άλλο παρά πιστοποίησις της αποτυχίας την οποίαν παρεσκεύασεν ο παλιοκομματισμός κυβερνών την Ελλάδα από είκοσι μηνών»

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ

«Έλθετε να ταχθώμεν όλοι υπό την σημαίαν του Αρχιστρατήγου Βασιλέως διά να καθυποτάξωμεν τελείως τον εχθρόν, να φέρωμεν την ειρήνην εις την Ανατολήν και έπειτα κάμνομεν ό,τι θέλετε : εκλογάς, δημοκρατίας, αλληλοφάγωμα, αναμπουμπούλας, ό,τι σας αρέσει τέλος πάντων. Αλλά πριν κλείση η ειρήνη ευαρεστηθήτε να σιωπήσητε, αν δεν θέλετε να συνεργασθήτε, και προ πάντων λάβετε την καλωσύνην να μη προκαλήτε τον Λαόν. Μη τον προκαλήτε, σας το είπομεν μυριάκις, διότι περισσότερον τον φανατίζετε εναντίον σας, περισσότερον τον εξωθείτε εις την αναρχίαν, η οποία πάντως θα ξεσπάση εναντίον σας, διότι είσθε σεις οι ολιγώτεροι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗΝ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΕ ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥΣ
  • ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

«Η οικονομική αντοχή του λαού δν είνε απεριόριστος. Έχει και αυτή τα όριά της, όρια, τα οποία προ πολλού πλέον υπερέβη η παραπαίουσα Κυβέρνησις […] Η Κυβέρνησις, η μελετώσα όπως επιβάλη νέα βάρη, όπως υψώση 60 έως 80 τοις εκατόν την τιμήν του ψωμιού, όπως ευνοήση την ύψωσιν του ενοικίου και τας εν γένει αρπακτικάς διαθέσεις των πλουσίων τάξεων, ας το λάβη τούτο υπόψη της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ Η ΦΗΜΗ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗ
  • ‘’Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ’’

«Και αι μεν Κυβερνήσεις είναι θνηταί. Τα πολιτεύματα όμως και αι περί αυτών αποφάσεις των λαών ζουν όσον τουλάχιστον και οι άνδρες, οίτινες τελεσιδίκως τας εξέδωκαν. Ώστε μην υποκρίνεσθε ότι αγνοείτε την σημασίαν της 1ης Νοεμβρίου. Διότι δεν είναι αύτη η ζωή μιας Κυβερνήσεως, αλλ’ ο θάνατος μιας τυραννίας. Και… ‘’η Ιστορία διδάσκει’’ ότι δεν υπάρχει τι πλέον οριστικόν και τελεσίδικον από τον θάνατον ‘’των καθεστώτων, του εγχειριδίου, της βίας, της δολοφονίας, του αίματος’’. Σύμφωνοι!»

  • ΚΑΤΩ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΝ!

ΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΗΡΥΚΩΝ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΩΣΕΩΣ. ΤΙ ΕΛΕΓΟΝ ΑΛΛΟΤΕ ΠΟΣΑ ΔΙΕΠΡΑΤΤΟΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΙΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 14 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΝ ΕΡΕΙΣΜΑ

«Το ευχάριστον είνε, ότι αι εντυπώσεις του αρχιστρατήγου κ. Χατζηανέστη διά το ηθικόν του Μικρασιατικού στρατού είνε αυτόχρημα ενθουσιώδεις […] Σύμπας ο στρατός του Μικρασιατικού μας μετώπου διαπνέεται υπό του ακραιφνεστέρου πατριωτισμού και της σταθερωτέρας και μάλλον ακλονήτου αποφάσεως, να μην εγκαταλείψη την Μικράν Ασίαν, έστω και αν πρόκειται να πέσουν όλοι μέχρις ενός […] Με τοιούτον ισχυρόν και πολύτιμον έρεισμα η Κυβέρνησις δύναται να λάβη, αλλά και να εκτελέση τας γενικωτέρας και τας τολμηροτέρας των αποφάσεων»

  • Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Πώς θα υποβάλλωνται του λοιπού αι αιτήσεις Συναλλάγματος. Τι πρέπει να υποβάλλουν οι έμποροι εις τα Επιμελητήρια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος