Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Για μία ακόμη φορά το αποτέλεσμα μιας πολυαναμενόμενης διάσκεψης, δεν είναι ανάλογο των προσδοκιών. Η αγγλογαλλική συνάντηση της Βουλώνης ολοκληρώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει αναφορά στο Ανατολικό. Η διάσταση απόψεων Αγγλίας – Γαλλίας παραμένει…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΣ

«Δεν είνε λοιπόν μόνον ατίμωσις της εθνικής παραδόσεως και καθύβρισις προσφάτου υπερτάτης θυσίας η σκέψις εγκαταλείψεως των καταληφθέντων. Είνε συγχρόνως υπόθεσις αυτοσυντηρήσεως του Κράτους και υπάρξεως μέσων διαβιώσεως των οικούντων την Ελλάδα, η διατήρησις των μερών άτινα κατέχομεν, αποκτήσαντες αυτά μετά μακραίωνος αγώνος θυσίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΟ ΔΥΝΑΣΤΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Η δημοσία συζήτησις επί του δυναστικού ζητήματος ώφειλε ν’ αφεθή εντελώς απεριόριστος. Έπρεπε ν’ αφεθούν οι επιδιώκοντες την ανατροπήν του σημερινού καθεστώτος ν’ αναπτύξουν ενώπιον του ελληνικού λαού όλα τα επιχειρήματά των, όλας ακόμη τας ψευδολογίας των, διά να καταστή δυνατός ο σχηματισμός ασφαλούς κρίσεως, διά να καταστή δυνατή υπό το φως της δημοσιότητος η εξέλεγξις της επιχειρηματολογίας των. Η παρεμβολή της λογοκριτικής ψαλλίδος αυτούς μόνον ωφελεί»

  • Ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ. ΑΙ ΕΙΣΦΟΡΑΙ. ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ

«Διαμαρτυρόμεθα διά την σύλληψιν των επιφανών φιλελευθέρων δημοκρατών. Διαμαρτυρόμεθα διά την κατάφωρον απόπειραν καταπνίξεως των ελευθεριών. Διαμαρτυρόμεθα, διότι οι κακή μοίρα κυβερνήται δημιουργούν εσωτερικά ζητήματα και αντιθέσεις. […] Η πολιτεία προστατεύει, δεν φυλακίζει τους, έστω, κινδυνεύοντας. Αλλ’ επέπρωτο να ακούσωμεν εκπεμπόμενον και αυτό το νεοφανές πολιτειακόν δόγμα από τους περιφήμους αναστηλωτάς των λαϊκών ελευθεριών!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΚΛΗΘΗ ΥΠΟ ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΝ. ΔΙΑΤΙ ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΝ – ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΟΥ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ
  • ΑΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. ΣΟΦΟΥΛΗ – Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ – Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝ ΒΟΥΛΩΝΗ
  • ΑΠΟ ΒΟΥΛΩΝΗΣ ΕΙΣ ΓΕΝΟΥΑΝ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Λαμβάνοντες υπό σημείωσιν ότι οι δύο Πρωθυπουργοί συνεφώνησαν όπως κατά την Διάσκεψιν της Γενούης μη θιχθή ουδεμία των εν Γαλλία υπογραφεισών Συνθηκών, παρατηρούμεν ότι το Ανατολικόν ζήτημα (…) τόσον ολίγον και τόσον παρέργως απησχόλησεν αυτούς, ώστε να μη περιλάβουν καν λέξιν περί αυτής εις το επίσημον ανακοινωθέν της Βουλώνης. Δικαιούται τις εντεύθεν να συμπεράνη ότι αι μεταξύ των δύο Δυνάμεων διαφωνίαι υφίστανται ακέραιαι, και ότι συνεπώς θα ήτο ματαιοπονία να επαναλάβουν τας προ πολλού διακοπείσας συνομιλίας επί της διευθετήσεως της Ελληνοτουρκικής ρήξεως»

ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ – ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

«Όλαι αι πληγαί της Ελλάδος σήμερον οφείλονται εις τον Βενιζέλον και τον Βενιζελισμόν, δι’ αυτό ο Λαός μισεί θανασίμως και τούτον και εκείνον. Εάν δε ο Λαός δεν εκαθάρισε την λέπραν ταύτην, ως έπρεπε, τούτο δεν είνε σφάλμα του. το σφάλμα του ανήκει εις άλλους. Εκείνοι όμως, οι οποίοι έσωσαν τον Βενιζέλον και τον βενιζελισμόν εις εποχήν κατά την οποίαν θα απέθνησκον διά παντός διά της χειρός του Ελληνικού Λαού, ας μη νομίσουν ότι θα δυνηθούν να πράξουν το ίδιον πάλιν, διότι θα συντριβούν και αυτοί διά της χειρός του Λαού, ο οποίος θα ζητήση και θα επιτύχη με την ιδίαν του δύναμιν μίαν οριστικήν εκκαθάρισιν»

  • Ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ

«Η Κυβέρνησις των λαϊκών ελευθεριών αποδεικνύεται, απλούστατα, συνεπής προς το πρόγραμμά της. Ελευθέρα συζήτησις δεν επιτρέπεται. Εις τον αιώνα του απολύτου πολιτικού φωτός η Ελλάς πρέπει να μείνη το Κράτος του πολιτικού ζόφου. Από την δημοσία ανάπτυξιν νέων πολιτικών θεωριών είνε δυνατόν να προκύψουν και αποκαλύψεις δυσάρεστοι. Και τούτο πρέπει ν’ αποσοβηθή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΑΘΡΟΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΥΣ ΑΠΗΓΓΕΙΛΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΝ ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!! – ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑΙ ΤΩΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ

  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

«Και ετοιμάζεται να ριφθή εις τον υπέρ πάντων αγώνα, ένα αγώνα απεγνωσμένον του οποίου τέρμα θα είναι η πλήρης εξασφάλισις της ελευθερίας ή ο υπέρ βωμών και εστιών ένδοξος θάνατος. […] Ευχόμεθα, όπως οι κυβερνώντες σήμερον την Ελλάδα επιτύχουν να επιτελέσουν αυτοί ό,τι άλλως θα ηναγκάζετο να διεκδικήση διά του αίματός του ο πέραν του Αιγαίου Ελληνισμός»

  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΙΣ ΝΟΤ. ΑΜΕΡΙΚΗΝ – ΘΕΡΜΟΤΑΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ – ΤΙΜΑΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Δημοκράται μη στρεφόμενοι κατά του θεσμού της βασιλείας δεν είνε δημοκράται. Αλλ’ είνε ύποπτοι πολίται σκότια διαβουλευόμενοι και άνομα επιδιώκοντες σχέδια. Μία νέα δημοκρατική ιδεολογία θα ήτο απείρως συγγνωστή και ανεκτή αν εστρέφετο κατά του θεσμού και ουχί κατά του προσώπου. Κατά του θεσμού της βασιλείας και ουχί κατά του προσώπου του Βασιλέως. Τούτο επιβάλλει η δημοκρατική ιδεολογία, αγώνα υπέρ ιδεών και ουχί αγώνα κατά προσώπων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Οφείλομεν να ομολογήσωμεν : Ο Ελληνικός Λαός, κατά πλειονοψηφίαν έχει προτιμήσει τον θεσμόν της Βασιλείας. Πιστεύομεν όμως, ότι η προτίμησις αυτή έχει συνδεθή με δύο προϋποθέσεις : 1) Ότι ο θεσμός της Βασιλείας εξυπηρετεί το εθνικόν συμφέρον ———– Και 2) ότι το Πολίτευμα θα είνε αληθώς ‘’Βασιλευομένη Δημοκρατία’’ –ότι, δηλαδή, θα είνε πραγματική και αμείωτος η κυριαρχία του Λαού. Εάν όμως οπωσδήποτε συνέβαινεν, αι προϋποθέσεις αυταί να κλονισθούν, πιστεύομεν, ότι ο Λαός, τότε, θα μετέβαλε πεποιθήσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΚΑΙ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Η Εθνοσυνέλευσις είναι υπεύθυνος απέναντι του έθνους, ως είναι προς αυτήν δοσίλογος η Κυβέρνησις, Είναι προητοιμασμένη διά την επικειμένην σύγκλησίν της; Εσκέφθησαν οι ηγέται των διαφόρων πολιτικών ομάδων, εκ των οποίων απαρτίζεται, εσκέφθησαν άλλα μέλη αυτής τι θα πράξουν, τι θα υποδείξον μετά τας κυβερνητικάς δηλώσεις; Θα ήτο ανάξιον των σημερινών περιστάσεων, αν περιωρίζοντο απλώς εις καταμέτρησιν, κατ’ ιδίαν, ψήφων και οπαδών διά μίαν ‘’πολιτικήν ζύμωσιν’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Οι ταλαίπωροι! Απώλεσαν μετά της αιδούς και την λογικήν. Νέον δόγμα προσπαθούν να εισαγάγουν εις την πολιτικήν ιστορίαν των λαών, αδιαφορούντες αν θα ελκύσωσι προς εαυτούς την χλεύην των ανεπτυγμένων και το λαϊκόν μαστίγιον, το οποίον ευτυχώς προελήφθη χθες χάρις εις την έγκαιρον επέμβασιν των νομίμων του Κράτους εξουσιών, αίτινες προέβησαν εγκαίρως εις την σύλληψιν των ενόχων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΞΕΣΤΗΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑΣ ΦΡΕΝΑΣ

«Παρητήθη του δικαιώματος να ζη εις την Ελλάδα; Όχι! Διότι έφυγεν ως κακοποιός, ως εγκληματίας. Έφυγε, όπως φεύγουν οι διάσημοι κακούργοι τους οποίους βλέπομεν εις τους κινηματογράφους […] Αλλά σήμερον δεν πρόκειται περί του Ελ. Βενιζέλου, ο οποίος εδικάσθη και κατεδικάσθη αμετακλήτως εις την πανελλήνιον συνείδησιν. Δεν πρόκειται ακόμη περί των μισθοφορούντων στασιαστών της Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται περί του εντός του ελευθέρου Βασιλείου Βενιζελισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ

«Εις την Κυβέρνησιν λοιπόν δεν μένει άλλη διέξοδος παρά να επιζητήση να εύρη ένα ζήτημα, πίσω από το οποίον να οχυρωθή, διά να δυνηθή, δημοκοπούσα, να αποφύγη την λογοδοσίαν […] Εάν ήθελε να αντιμετωπίζη τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως θέλει να τα φαντάζεται, θα έβλεπε, ότι γύρω εις το δυναστικόν ζήτημα δεν ειμπορεί πλέον να γίνη η δημοκοπία που έγινε εις τας εκλογάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

«Ο Ελληνικός λαός λατρεύει τον Βασιλέα του. […] Η λατρεία του λαού προς τον Βασιλέα του αυτή εμπνέει τον δημοκρατισμόν τάχα των αχαλινώτων ορδών του Βενιζελισμού, τον πατριωτισμόν δήθεν των αργυρωνήτων αυλικών του. αλλά τα προσωπεία ταύτα πρέπει να καταπέσουν»

  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Ενώ διεξάγονται αι μάχαι του σαγγαρίου – Η νευρικότης των Τούρκων – Αι εκκλήσεις των χοντζάδων – Κινδυνεύει η κεμαλική πρωτεύουσα – Οι πρώτοι Έλληνες αιχμάλωτοι – Μία αθηναϊκή εφημερίς εις το στρατόπεδον των αιχμαλώτων – Το ‘’Αζάνς’’ αναγγέλλον την υποχώρησιν των Ελλήνων – Πώς ο Βασιλεύς μετεφέρετο εις Αθήνας τραυματίας δι’ … αεροπλάνου

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΩΝΗΣ

«Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός τύπος απηχών τας εντυπώσεις του εκ της μεταξύ των δύο πρωθυπουργών κ.κ. Λόϋδ Τζώρτζ και Πουανκαρέ συναντήσεώς των εις την Βουλώνην, εκφράζει εξαιρετικήν αισιοδοξίαν διά την εν γένει εξέλιξιν των εκκρεμών υποθέσεων της Ευρώπης. […] Μολονότι εις το επίσημον ανακοινωθέν δεν θίγεται το Ανατολικόν ζήτημα, υπάρχουν πληροφορίαι ασφαλείς, ότι ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ κατώρθωσε να προσυλητίση τον κ. Πουανκαρέ υπέρ της Αγγλικής λύσεως του Ανατολικού ζητήματος»

  • Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος