Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Με την κυβέρνηση να αρνείται την όποια συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να ενημερωθεί το Σώμα για την ουσία της συμμαχικής πρότασης περί ανακωχής, εντείνεται η ανησυχία για τις επερχόμενες εξελίξεις. Κυρίαρχη η απογοήτευση για τη στάση των Συμμάχων, ‘’εις τα συμφέροντα των οποίων εθυσιάσθησαν τα ανεγνωρισμένα δίκαια της Ελλάδος’’, αλλά και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς οι οποίοι θεωρείται ότι επέφεραν τις δυσμενείς εξελίξεις…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – ΑΝΑΚΩΧΗ ΚΑΙ ΕΚΚΕΝΩΣΙΣ – ΑΙ ΔΥΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

«Η χθεσινή Συνέλευσις παρέσχε διά πρώτην φοράν και την εικόνα αποσχίσεως της ‘’Ηνωμένης’’. Επί τη βάσει πλέον πολιτικού προγράμματος. […] Η κυβέρνησις έχει λάβει την υποχρέωσιν να δεχθή άνευ ουδεμιάς αντιρρήσεως τας αποφάσεις των Δυνάμεων. Και εις τούτο είνε απολύτως σύμφωνος η ομάς της οποίας ηγείται ο εξ Αιτωλίας και Ακαρνανίας βουλευτής. Η λοιπή αποσχισθείσα ‘’Ηνωμένη’’ διΐσταται. Ούτω διά πρώτην φοράν εμφανίζεται σαφής και ουχί ικανή πλέον να συμβιβασθή δι’ αμοιβαίων παραχωρήσεων διάστασις, ης ηγείται ο έντιμος βουλευτής Κοζάνης, προστιθεμένη εις την επί του ιδίου θέματος σύμφωνον ομάδα ης ηγείται ο κ. Ν. Καλογερόπουλος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

«Απέναντι της αγωνισθείσης Ελλάδος ωρθώθησαν αμείλικτα τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών. Εις τα συμφέροντα ταύτα εθυσιάσθησαν τα ανεγνωρισμένα δίκαιά της. Τα συμφέροντα αυτά έκαμαν να λησμονηθούν και οι αγώνές της και αι θυσίαι, τας οποίας κατέβαλεν υπέρ των Συμμάχων, αλλά και αι πανηγυρικαί διακηρύξεις, αι δοθείσαι κατά το διάστημα του πολέμου διά την αποκατάστασιν των μικρών λαών. Η εθνική ψυχή δοκιμάζει βαθυτάτην οδύνην διά το ιστορικόν έγκλημα, το οποίον διεπράχθη εν Παρισίοις εις βάρος λαού αγωνισθέντος διά την Συμμαχικήν υπόθεσιν και μηδέν άλλο ζητούντος πλην της αποκαταστάσεως της ελευθερίας του και της ενότητός του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Η Ελλάς ευρίσκεται πάλιν αντιμέτωπος προς μίαν ογκώδη Τουρκίαν, ανυπομονούσαν να λάβη την Ρεβάνς διά την Αδριανούπολιν, αποθρασυνθείσαν από την επιτυχίαν του κεμαλικού κινήματος, πεπεισμένην πλέον, ότι οι ισχυροί της Γης είνε ανίκανοι να την τιμωρήσουν και να την εκμηδενίσουν, αφού εξέρχεται σχεδόν αλώβητος από την μεγάλην θύελλαν του παγκοσμίου πολέμου. Διά να καταλήξη εις το αποτέλεσμα αυτό ο Ελληνικός Λαός επολέμησεν, έχυσεν αφθόνως το αίμά του, επεβαρύνθη με δισεκατομμύρια, ενίκησε τους Τούρκους, τους κατεδίωξε μέχρι των κρησφυγέτων του. Και τώρα δεν του απομένει, παρά να λάβη τας αποφάσεις, που εμπνέει η απόγνωσις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΠΥΛΗ ΗΞΙΩΣΕΝ ΑΜΕΣΟΝ ΕΚΚΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΕΠΕΔΩΚΕ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΙΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΣΤΑΣ
  • ΕΝΩ Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΣΙΩΠΑ

«Ο κ. Γούναρης, προκληθείς χθες, δεν ηθέλησε να ομιλήση. Δεν ηθέλησε να δώση καμμίαν πληροφορίαν επί της θέσεως των εθνικών ζητημάτων. Απέφυτγεν επιμελώς την διεξαγωγήν ευρυτέρας συζητήσεως. Ο λόγος; Ποίος άλλος; Ο αυτός πάντοτε. Τα ‘’εθνικά συμφέροντα’’. Η Κυβέρνησις περιεβλήθη την ασπίδα της δικαιολογίας ταύτης και έμεινεν εις την θέσιν της ήσυχος και σιωπηλή. […] Προς ποίους απευθύνεται η Κυβέρνησις όταν παρατρέχη τόσον επιτηδείως την ουσίαν, της τελευταίας διακοινώσεως; […] Όσον και αν περικαλύπτεται επιμελώς η ουσία αύτη με τον αραχνοΰφαντον πέπλον της ανακωχής, ποίος είνε τόσον απλούς, ώστε να μη βλέπη περί τίνος πράγματι πρόκειται; Πιστεύει σοβαρώς η Κυβέρνησις ότι πρόκειται περί ανακωχής και όχι περί εκκενώσεως;»

  • ΕΝΩ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ… Η ΑΠΟΒΑΣΙΣ ΕΙΣ ΣΜΥΡΝΗΝ… ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΕΔΕΧΘΗ ΟΛΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
  • ΟΧΙ !

«Η Ελλάς, ενιαία και συμπαγής, απτόητος και αδάματσος, ακαταγώνιστος διά του δικαίου της και διά των λογχών της, με τας εσχάτας ήδη αποφάσεις εις την ψυχήν, αντιμετωπίζει με την κεφαλήν υψηλά και υπερήφανον την τραγικήν ταύτην περιπέτειαν, την οποίαν εξαπολύει η μάλλον ακατανόμαστος διά των αιώνων ανανδρία, την οποίαν διαπράττει η Διπλωματία των ποτέ Συμμάχων! Εις τας προτάσεις εκείνας της διασκέψεως, της ύβρεως, του σαρκασμού, της προδοσίας και της ατιμίας, το Ελληνικόν Έθνος απ’ άκρου εις άκρον εγείρεται διά ν’ απαντήση με έν στόμα και με μίαν ψυχήν εν απέραντον και μυριόβροντον : ΟΧΙ! Είνε η κραυγή της τιμής, η φωνή της ζωής, η θύελλα του θανάτου! Είνε η βροντή των κεραυνών του Μετώπου! ΟΧΙ!»

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΟΓΙΚΕΥΕΤΑΙ – ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΩΜΕΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΝ ΤΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΕΙΜΕΘΑ ΟΛΟΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

«Ως έχουν σήμερον εν Ελλάδι τα πράγματα και ο Βασιλεύς και η Κυβέρνησις και η Εθνοσυνέλευσις και μαζύ με αυτούς και κάθε πολίτης, είνε όλοι συνηφασμένοι προς το Νόμιμον της Χώρας Καθεστώς και πάντες ομού ως εις άνθρωπος παραβλέποντες τας φιλοδοξίας και τα συμφέροντά μας έχομεν καθήκον να σκεπτώμεθα και να εργαζώμεθα μόνον διά την νίκην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

«Θα ερωτήσουν ίσως οι αφελείς : Εις τι εχρησίμευσε και η χθεσινή αναβολή; Δεν συνεζητήθη η ανακωχή, αλλά μίαν ημέραν θα συζητηθούν οι όροι της ειρήνης. Η ημέρα δε αυτή δεν είνε πολύ απομακρυσμένη. Θα έλθη έπειτα από ολίγας εβδομάδας, ή το πολύ έπειτα εν ή δύο μήνας. Οι αφελείς, οι διατυπούντες αυτήν την απορίαν αγνοούν την ψυχολογικήν κατάστασιν των κυβερνητών. Όλη των η φροντίς είνε πώς ν’ αποσοβηθή ο κίνδυνος της σήμερον. Διά την αύριον έχει, επί τέλους, ο Μεγαλοδύναμος. Εις το μεταξύ δεν εγκαταλείπεται η εξουσία, το οποίον είνε το σπουδαιότερον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΔΙΑ ΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΕΚΡΑΤΗΣΑΝ ΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΑΦΡΑ ΜΟΝΟΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΙΣ – ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΥΠΕΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΠΡΟΤΑΣΙΝ

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΙΝ ΠΕΡΙ ΑΝΑΚΩΧΗΣ

  • ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΔΙΑ ΤΑΣ ΛΗΦΘΕΙΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ‘’ΧΡΟΝΟΥ’’
  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ – Η ΔΙΕΞΑΧΘΕΙΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΕΙΡΗΝΗ … ΥΜΙΝ, ΚΥΡΙΟΙ !

«Θα ήμεθα παράφρονες και εγκληματίαι και κατά του υπολοίπου μέρους της ελλάδος, εάν και ημείς συνιστώμεν άλλο τι παρ’ εκείνο, το οποίον τόσον οψίμως ζητεί η Κυβέρνησις, ήτοι την ΕΙΡΗΝΗΝ. Αρκεί να ημπορή να την κάμη χωρίς ν’ ατιμάση δι’ αυτής την Ελλάδα. Ειρήνη επομένως ΥΜΙΝ, και ταύτην πρωτίστως θέλομεν και επιζητούμεν ΗΜΕΙΣ, διά να έλθη κατόπιν ο κυρίαρχος λεγόμενος Λαός να σας κρίνη και να επιβραβεύση το θαυμάσιον αληθώς έργον υμών!»

  • ΠΛΗΡΗΣ Η ΑΝΑΙΡΕΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
  • ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ

Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΗΡΝΗΘΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΝ – ΣΚΗΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ – Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΑ ΥΠΟ ΤΟΥ κ. ΜΠΟΥΣΙΟΥ ΗΡΝΗΘΗ ΝΑ ΔΕΧΘΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ

ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ κ.κ. ΓΟΥΝΑΡΗ, ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ – ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ – ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΕΤΕ

«Όχι δεν θα φύγωμεν από την Μικράν Ασίαν. Εκείνοι δε οι οποίοι θα απαιτήσουν τούτο πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι είνε ανάγκη να εξεύρουν και τα μέσα, διά των οποίων θα δυνηθούν να εκδιώξουν διά της βίας τας τριακοσίας χιλιάδας των Ελλήνων μαχητών, οίτινες φρουρούν τα σύνορα της Μεγάλης Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΝ

«Η παρ’ ημών αποδοχή της ανακωχής ένα πρό πάντων είχε σκοπόν. Να δείξη ότι δεν είνε η Ελλάς ήτις εναντιούται εις την ειρήνην αλλ’ η μιλιταριστική κυβέρνησις της Αγκύρας. Και ότι η Ελλάς είνε πάντοτε έτοιμος να συζητήση περί δικαίας ειρήνης ουδαμώς επιθυμούσα την διαιώνισιν της σιδηροφορίας των τέκνων της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΟΧΙ ΦΟΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΡΗΝΗΝ, ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΙΝ ΚΑΙ ΕΛΑΤΤΩΣΙΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
  • ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
  • Η ΡΩΣΣΙΑ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛ. ΕΥΡΩΠΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ
  • Η ΕΓΚΡΙΣΙΣ

«Αλλά δύναταί τις να υποστηρίξη ότι συνέχισις του πολέμου θα έφερε προς διαμόρφωσιν επί τα βελτίω νέας καταστάσεως; Δεν υφίστατια ζήτημα στρατιωτικής επικρατήσεως, αλλ’ υφίστατια ζήτημα οικονομικόν και διά την Ελλάδα και διά τους επί τη βάσει των συμφερόντων αυτών κρίνοντας ισχυρούς. Όταν πάντες πεισθώμεν διά τούτο, και ευτυχώς έχει πεισθή ήδη ο Ελληνικός λαός, τότε εις την αποδοχήν της ανακωχής θα διείδομεν την πρώτην σταθεράν απόφασιν της Ελλάδος όπως ρυθμίση την θέσιν αυτής απέναντι του ιδίου αυτής μέλλοντος»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Η ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 15 Μαρτίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ

«Πολύ αμφιβάλλομεν αν θα ευρεθή οιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνησις, ήτις θα υπέγραφε την αυτόχρημα προδοτικήν διά την Ελλάδα συμφωνίαν αυτήν. Αλλά και αν υπάρξη τοιαύτη, ο Ελληνικός λαός θα εξεγερθή σύσσωμος, εν αρμονία προς τον στρατόν, όπως διεκδικήσουν τα τιμαλφέστερα συμφέροντα της Μεγάλης Πατρίδος, μη αποδειλιώντες προ ουδεμιάς απειλής και μη υπολογίζοντες καμμίαν θυσίαν»

  • ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΙΝ ΤΟΥ κ. ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος